'Dybt uheldigt' og 'næsten katastrofalt': Skanderborg er presset til at bygge, men nu skal sparekniven slibes for at få det til at ske
Der bliver ikke lige så mange penge at bygge nye kommunale bygninger for, som byrådet i Skanderborg havde håbet på.
Og da slet ikke lige så mange, som det gamle byråd havde regnet med, da de i 2022 lagde et historisk klækkeligt beløb i anlægsbudgettet for at imødekomme det pres, som kommer og fortsat vil komme fra den forventede befolkningstilvækst.
Det står klart, at efter aftalen om kommunernes samlede økonomiske ramme har trykket anlægsloftet ned i panden på Skanderborg Kommune, der nu efter det mest kvalificerede bud skal finde besparelser for ca. 40 mio. kr. i 2023 og ca. 60 mio. kr. i 2024, hvis der fortsat skal være råd til at bygge de bygninger, der skal til for at huse både børn og ældre i de kommende år.
Men hvor vil politikerne finde de besparelser? Indtil videre er det vanskeligt for både Venstre, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og De Konservative at pege på helt konkrete områder, men de fleste af dem har en idé om, at det både bliver nødvendigt at skære i pengene til de nye bygninger og i driften af de eksisterende kommunale opgaver.
Med krigen i Ukraine og den stigende inflation som bagtæppe var der på forhånd ikke mange, der havde forventet sig bedre økonomiske rammer for kommunerne.
Men da aftalen om kommunernes økonomi, der hvert år forhandles på plads mellem KL og regeringen, landede, var der i særlig grad grund til at lade smilebåndet blive i vater, hvis man er byrådspolitiker i Skanderborg Kommune.
Thomas Cordtz (K), næstformand i Økonomi- og ErhvervsudvalgetDet kan næsten ikke blive værre end den situation, vi står i nu.
For der bliver i 2023 ikke lige så mange penge at bygge nye kommunale bygninger for, og er der noget, Skanderborg Kommune har brug for, så er det flere kvadratmeter til at huse både flere børn og flere ældre.
Og dét er en spand koldt vand i hovedet på borgmester Frands Fischer (S).
- Det ser ud til, at vi i byrådet står over for en tung og træls opgave. Som jeg ser det, bliver det virkelig svært at lave udvidelser med den her økonomiaftale, siger han.
Inflation og lavere anlægsramme skaber dobbelt pres
Kort fortalt står byrådet nu i en situation, hvor administrationens regnedrenge forventer, at der skal findes i omegnen af 40 mio. kr. ekstra næste år og 60 mio. kr. ekstra i 2024, hvis der skal være råd til at finansiere de mange nye anlægsprojekter, som politikerne for mindre end et år siden satte 1,1 mia. kr. af til frem mod 2025.
Læg dertil, at inflationen betyder, at kommunen vil få færre mursten for pengene - altså, for de markant færre penge, de nu har at gøre med.
Fakta: Derfor skal kommunen spare penge
Hvert år forhandler KL og regeringen en aftale om rammerne for samtlige 98 kommuners økonomi på plads.
I år sænker den aftale kommunernes samlede anlægsramme - altså de penge, kommunerne under ét kan bygge ny, kommunale bygninger for - fra 20,2 milliarder kr. i 2022 til 18,5 milliarder kroner i 2023.
Med andre ord kan kommunerne tilsammen bygge for 1,7 milliarder kr. mindre næste år.
Hvor meget mindre Skanderborg Kommune har at bygge for, kan man ikke sige præcist lige nu. Men spørger man kommunens økonomichef, Jørn Prætorius, er det mest kvalificerede bud, at der bliver omkring 20 millioner mindre på anlægsbudgettet.
Men samtidig betyder aftalen mellem KL og regeringen også, at Skanderborg i 2023 skal spare et beløb på arbejdsmarkedsområdet. Et beløb, der ifølge Prætorius kan ligge mellem 10 og 20 millioner kr.
Dermed skal der i 2023 spares for omtrent 40 mio. kr.
Dertil kommer i 2024 den bundne opgave at sikre minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver, og det vil koste ca. 20 mio. kr. yderligere. Da de 20 mio. ikke hidtil har været regnet ind i kommunens budgetter, ligger der altså fra 2024 et sparekrav på 60 mio. kr.
Ifølge Jørn Prætorius har kommunen budgetteret med et overskud på driften af de kommunale tilbud på 160 mio. kr. - et overskud, som er afgørende for, at kommunen har penge til at bygge de mange nye børnehaver, vuggestuer, skoler og plejehjem, der skal til for at have plads til det stigende antal borgere.
Men før de fornødne besparelser er fundet, er det overskud altså som udgangspunkt reduceret til 120 mio. kr. i 2023 og 100 mio. kr. i 2024.
De 1,1 mia. kr. blev sat af for at håndtere den presbold, der med omkring 10.000 flere indbyggere ruller byrådet og kommunen i møde frem mod 2030.
Særligt det stigende børnetal har lagt og lægger fortsat et stort pres på kommunens dagtilbud, og derfor er nye børnehaver og vuggestuer en bunden opgave for byrådet.
Samtidig betyder den demografiske udvikling, hvor de ældre lever længere, at også presset på kapaciteten i ældreplejen er tiltagende.
Tilsammen udgør alt det en "dybt, dybt uheldig" cocktail, lyder reaktionen fra Thomas Cordtz (K), der er næstformand i Økonomi- og Erhvervsudvalget.
- Det kan næsten ikke blive værre end den situation, vi står i nu, siger han.
Konservative sparer helst på driften
Når politikerne efter sommerferien indleder de egentlige forhandlinger om kommunens budget for perioden 2023-2026, vil de grundlæggende have to muligheder for at finde de nødvendige besparelser:
Enten kan pengene hentes ved at skære ned på driften af de kommunale services, lige fra skoler til dagtilbud, plejehjem og lignende.
Thomas Cordtz (K), næstformand i Økonomi- og ErhvervsudvalgetDer er som sådan ikke noget, jeg på forhånd vil frede. Men jeg ville have meget svært ved at spare på vores skoler, på vores daginstitutioner og på ældreområdet.
Eller også kan pengene findes ved at reducere udgifterne til nogle af de planlagte anlæg, f.eks. ved at bygge færre kvadratmeter, hvor det er muligt, ved at udsætte eller ved helt at sløjfe planlagte anlægsprojekter.
De to sparemetoder kan også kombineres, så der slankes både på byggeriet og på den service, der udbydes.
Tidslinje: Fra rammeaftale til færdigt budget
Aftalen om rammerne for kommunernes samlede økonomi er første skridt i den proces, der skal føre til et vedtaget budget for kommunens økonomi i perioden 2023-2026. Her er tidsplanen:
- Den 20. juni: Administration og byråd holder budgetstatus møde, hvor de økonomiske udsigter skitseres
- Den 1. juli: Deadline for Økonomi- og Indenrigsministeriets udmelding om skatter og tilskud, som har indflydelse på kommunens budgetter. Den udmelding vil yderligere klarlægge konsekvenserne af aftalen mellem KL og regeringen
- Den 18. august: Byrådet holder budgetseminar, hvor administrationen præsenterer det såkaldt tekniske budget - altså, de ting, der som udgangspunkt ikke kan pilles ved. Dermed præsenteres også de beløb, som byrådet har at forhandle om.
- Senere i august eller i september kommer andet budgetseminar, hvor partierne i byrådet forhandler med hinanden
- Primo september: Første møde mellem borgmestrene for de 98 kommuner, hvor Frands Fischer (S) har mulighed for at forhandle flere penge hjem til Skanderborg, end det er udgangspunktet i aftalen mellem KL og regeringen. Men det kræver, at andre borgmestre vil afgive nogle af deres penge fra anlæg, så Skanderborg kan bruge flere penge.
- Den 13. oktober: Deadline for vedtagelse af kommunens budget for 2023-2026.
Thomas Cordtz fra De Konservative ved dog godt, hvad han helst ser ske.
- Så vil jeg helst gå ind i driften. Det kan jeg lige så godt sige med det samme. For langt de fleste anlæg er "skal"-opgaver, og jeg ville være meget ked af at bremse ret meget af det, der hedder daginstitutioner, skoler, plejehjemskapacitet og den slags, siger Thomas Cordtz.
Dermed lægger Cordtz op til, at spareøvelsen i hans optik skal gå hårdere ud over driften, altså udgifterne til at holde de nuværende daginstitutioner, skoler og plejehjem kørende, end det skal gå ud over pengene til at bygge nye institutioner.
Christina Bottke (V), medlem af Økonomi- og ErhvervsudvalgetDer er nogle ting, der er need to have og nice to have. Og vi kan jo ikke sige, at vi ikke kan putte folks børn i skole, fordi vi ikke har plads til det.
Men jo tættere på netop skolerne, børnehaverne og plejehjemmene, pengene skal kradses ind, des mere ondt vil det gøre på ham, siger Thomas Cordtz.
- Der er som sådan ikke noget, jeg på forhånd vil frede. Men jeg ville have meget svært ved at spare på vores skoler, på vores daginstitutioner og på ældreområdet - men det er samtidig også det, der koster mange penge, siger han og peger i stedet på et sted, han hellere henter penge fra: Jobcenterindsatsen.
- Det er ikke mange år siden, at vi fik at vide, at vi havde landets ottendedyreste jobcenter. Og vi har jo rekordlav ledighed, men vores jobcenter bliver ved med at koste det samme, og det kan jeg ikke få til at passe: At vi skal bruge så mange penge, når der ikke er nogen at sende i job, siger Thomas Cordtz og fortsætter:
- Så hvad kan vi hente af effektiviseringer der? Det bringer os ikke 100 procent i mål, men det område vil jeg meget gerne se nærmere på, siger han.
Et byråd med ryggen mod muren
For Christina Bottke, der sidder i Økonomi- og Erhvervsudvalget for Venstre, er det endnu for tidligt at pege på konkrete områder, hvor der kan hentes penge til at lukke hullet på 40 mio. kr. i 2023 og 60 mio. kr. i 2024.
Christina Bottke (V), medlem af Økonomi- og ErhvervsudvalgetJeg synes jo, at det er næsten katastrofalt, det her.
Hun og resten af partiets byrådsmedlemmer har endnu ikke drøftet, hvor de ser muligheder for at skære ned på udgifterne, men der er dog forskel på nogle af de ting, kommunen har tænkt sig at investere i, siger Bottke.
- Der er nogle ting, der er need to have og nice to have. Og vi kan jo ikke sige, at vi ikke kan putte folks børn i skole, fordi vi ikke har plads til det. Så er en svømmehal måske mere nice to have, siger Christina Bottke, der tilføjer, at byrådet ifølge hende har "ryggen mod muren" i den aktuelle situation.
Anne Heeager (RV), medlem af Økonomi- og ErhvervsudvalgetVi kan ikke finde det hele ved bare at sløjfe anlægsprojekter.
- Jeg synes jo, at det er næsten katastrofalt, det her. For nogle af de anlæg, vi har på bedding, er jo for eksempel en ny skole og ny børnehave i Ry, det er Dagmargården, der skal bygges om, og meget af det har jo med den demografiske udvikling at gøre. Men samtidig er det svært at blive ved med at skære i driften, siger Christina Bottke og fortsætter:
- Jeg har tidligere været formand for Socialudvalget, og der er det virkelig svært at skære ret meget mere. Det har vi gjort, siden jeg kom i byrådet for første gang for 12 år siden, og det kan vi ikke blive ved med, for det giver mega-serviceforringelser. Og bliver vi ved med det, så bliver det nok almenområdet, de almindelige skoler, der bliver ramt, fordi vi har lovkrav, vi skal leve op til, når det gælder specialtilbuddene.
Fischer frygter at gå gennem loftet trods besparelser
Spørger man Radikale Venstre, bliver det højst sandsynligt tilfældet, at der skal spares både på anlæggene og på den kommunale drift.
- Det her er jo noget af det, der gør, at det ikke altid er så sjovt at være politiker. Jeg tror, at vi bliver nødt til at gå ind i det her med åbne øjne og kigge på begge dele, for vi kan ikke finde det hele ved bare at sløjfe anlægsprojekter, siger Anne Heeager (RV), medlem af Økonomi- og Erhvervsudvalget.
- Mange af tingene skal vi jo gøre på grund af den vækst, vi har, siger Anne Heeager og påpeger, at situationen er ekstra svær, fordi kommunens anlægsudgifter i en årrække har haltet efter befolkningstilvæksten, indtil det 1,1 mia. store anlægsbudget blev vedtaget i efteråret 2021.
Frands Fischer (S), borgmester og formand for Økonomi- og ErhvervsudvalgetØvelsen bliver så, om der overhovedet er penge tilbage, år vi er færdige med det. Jeg kan frygte, at vi på det tidspunkt stadig går over vores anlægsloft.
- Historisk set har Skanderborg ikke haft et højt anlægsbudget, og derfor er der også nogle ting på anlægsbudgettet nu, som er efterslæb. Og det må vi også forholde os til. Vi skal tage noget af besparelsen i anlæg - men ikke det hele, siger Anne Heeager.
Også borgmester Frands Fischer fra Socialdemokratiet lægger op til, at spareknivens snit kommer til at løbe hen over både drifts- og anlægsudgifter. Han understreger dog, at det med en deadline for et vedtaget budget den 13. oktober stadig er "for tidligt at sige noget meget konkret" om, hvor han og borgmesterpartiet ser muligheder for at stramme bæltet.
- Lige nu er jeg nødt til at sige, at vi kommer til at kigge på både vores drift og vores anlæg, siger Frands Fischer.
En ting er jo, at det er for tidligt at sige, præcis hvad I vil spare væk, men har du en grundlæggende mavefornemmelse om nogle ting, som du ved, at du og Socialdemokratiet ikke vil pille ved? Har I nogle røde linjer?
- Vi kommer til at stå på, at det, der er et kapacitetsmæssigt behov for - de plejecentre, vi har igangsat, børnehaverne, skolen ude i Ry, som skal stå færdig i 2026 - de ting bliver vi simpelthen nødt til at gennemføre. Øvelsen bliver så, om der overhovedet er penge tilbage, år vi er færdige med det. Jeg kan frygte, at vi på det tidspunkt stadig går over vores anlægsloft, siger Frands Fischer.
Borgmesteren har imidlertid en mulighed for at hente noget af den økonomi hjem igen, som er tabt som resultat af rammeaftalen mellem KL og regeringen.
Som en del af budgetlægningen mødes de 98 borgmestre for på kryds og tværs at få fordelt den økonomiske ramme mellem hinanden på en måde, der gerne skulle tage højde for de enkelte kommuners særlige behov.
Og her håber Frands Fischer, at det kan lade sig gøre at finde nogle kommuner, der har luft i deres anlægsbudget, fordi de ikke har et stort behov for at bygge nye kommunale institutioner. I regi af KL kan de midler, hvis ellers det store puslespil går op, komme Skanderborg Kommune, som jo altså oplever et stort behov for at bygge, til gode.
- Der er jo nogle steder, hvor man oplever en befolkningstilbagegang, og hvor man jo så ikke skal ud at lave nye anlægsinvesteringer, siger Frands Fischer.
Da enkelte kommuner ifølge borgmesteren fedtspillede i forhandlingerne mellem kommunerne sidste år, vil KL, tror han, i år følge en del mere nøje med i de finere detaljer i kommunernes budgetter.
Derfor bliver Skanderborg nødt til at sikre sig, at KL ikke kan pege på overflødige udgifter, hvis Fischer og de resterende byrådsmedlemmer vil forsøge at sikre sig en større bid af anlægskagen.
- Jeg kommer til at lægge vores anlægsbudget frem og sige "prøv at se, kære venner, jeg kan simpelthen ikke rumme de her mennesker i Skanderborg, hvis vi ikke får lov til at lave de her ting, og derfor har jeg brug for nogle af jeres penge". Men så bliver det altså et springende punkt, hvis de så kan sige "jamen, hov Frands - du har sat 30 mio. af til cykelstier, er det virkelig strengt taget nødvendigt?", siger Frands Fischer.
Forhandlingerne om kommunens budget for de kommende fire år forventes at gå i gang i forbindelse med det første budgetseminar den 18. august.
Spillet om overførsler mellem kommunerne går først i gang senere i processen, og deadline for at vedtage budgettet er den 13. oktober.