Rollerne blev byttet om: Derfor varmede diakoner op for Birthe Kjær på Sølund
-Jeg har verdens bedste brugerband, og på Sølund har de verdens største festival for udviklingshæmmede. Lige nu kan vi se ind i en fremtid, hvor mange handicappede ikke får de kreative indspark, som de fik engang. Det har vi et fælles ansvar for at prøve at lave om på.
Med de ord forklarer manden bag et nyt musikalsk forsøg under årets Sølund Musik-Festival baggrunden for, at udviklingshæmmede musikere og førsteårsstuderende sammen varmede op for Birthe Kjær i år.
Natalie Krogh Olesen, som er én af de studerende, glæder sig over, at hun igennem projektet har fået mennesker med udviklingshandicaps ind på livet på en anden måde.
- Fordi de har været eksperterne i det musikalske projekt, vi har arbejdet sammen om, har vi mødt hinanden på mere lige fod, end vi ellers ville have gjort, siger hun.
For to måneder siden anede Natalie Krogh Olesen, som studerer på Diakonhøjskolen i Aarhus, ikke, at Sølund Musik-Festival eksisterede.
Torsdag optrådte hun på den store scene i Skanderborg sammen med de udviklingshæmmede musikere i bandet The Mumes. Det gjorde hun lige før, at Birthe Kjær - ét af de helt store trækplastre under verdens største musikfestival for udviklingshæmmede - gik på scenen.
- Det kan man vist godt kalde for en fed festivaldebut, siger Natalie Krogh Olesen og smiler.
De seneste uger har hun tilbragt mange, lange skoledage i øvelokalet sammen med sine medstuderende og de fire musikere i The Mumes. Det særlige ved bandet er, at man skal være udviklingshæmmet for at være med i det.
- Jeg har arbejdet med mennesker med udviklingshandicaps før, men det har været noget helt andet at arbejde sammen med musikerne i The Mumes om de to koncerter, vi spillede under festivalen. Niveauet er langt højere, end jeg havde regnet med. De er absurd dygtige. Jeg er dybt imponeret over deres engagement og gåpåmod - og alt det, de kan, siger Natalie Krogh Olesen.
Jesper Gadegaard, musikpædagog og bandmanager for The MumesJeg har verdens bedste brugerband, og på Sølund har de verdens største festival for udviklingshæmmede. Lige nu kan vi se ind i en fremtid, hvor mange handicappede ikke får de kreative indspark, som de fik engang. Det har vi et fælles ansvar for at prøve at lave om på.
Måden, hun har arbejdet sammen med musikerne i The Mumes på, har rokket ved hendes opfattelse af en befolkningsgruppe, som måske nok går under fællesbetegnelsen mennesker med fysiske og psykiske udviklingshandicaps, men er vidt forskellige.
- Jeg vidste selvfølgelig godt, at man ikke bare kan skære alle handicappede over én kam, men det har været en øjenåbner for mig at få dem ind på livet på en helt anden måde, end jeg ellers ville have gjort. Fordi de er eksperterne i det musikalske projekt, som vi har arbejdet sammen om, har vi mødt hinanden på mere lige fod. En normal pædagog-bruger relation har en tendens til at være lidt asymmetrisk. Her har vi været i øjenhøjde på samme måde, som man er det med sine venner, og jeg har lært meget af at lytte til deres vilde livshistorier, siger hun.
Sammen med de andre førsteårsstuderende i hendes klasse har hun deltaget i et nyfødt projekt, som bandmanager og pædagog i The Mumes, Jesper Gadegaard, har taget initiativ til - og som Sølund Musik-Festival har støttet med fondsmidler.
Opråb fra musikkens verden
- Jeg har verdens bedste brugerband, og på Sølund har de verdens største festival for udviklingshæmmede. Lige nu kan vi se ind i en fremtid, hvor mange handicappede ikke får de kreative indspark, som de fik engang. I dag kan man eksempelvis gå igennem en hel pædagoguddannelse uden at have en eneste times musikundervisning. Det har vi et fælles ansvar for at råbe op om. Projektet handler i høj grad om at få folks øjne op for, hvordan sådan et fælles, kreativt projekt som en koncert eller en kunstudstilling kan skabe bedre og mere ligeværdige relationer imellem det pædagogiske personale og de handicappede i hverdagen, siger Jesper Gadegaard, som er leder af Musik- og Medieværkstedet i Aarhus.
Han drømmer om at udbrede pilotprojektet, som kulminerer med en gospel-koncert og en 35-års jubilæumsfest under årets Sølund Festival, til flere uddannelser i fremtiden.
- Med vores projekt vil vi gerne give fremtidens pædagogiske personale mere mod på at tage udgangspunkt i klichéen om, at vi allesammen kan noget, vi skal bare finde ud af, hvad det er, i deres pædagogiske arbejde med udviklingshæmmede, siger Jesper Gadegaard.
Jesper Gadegaard, musikpædagog og bandmanagerI 1990'erne var der så mange brugerbands, at man stod på venteliste i flere år, før der var plads på scenen under Sølund Musik-Festival. Sådan er det ikke i dag.
Plads til musik og drømme
Han synes, at musikerne i The Mumes er et godt eksempel på, at klichéen lever i bedste velgående.
Siden brugerbandet Øl, Pølser og Popcorn blev etableret i 1989, er musikere og bandnavn blevet skiftet flere gange, uden at ambitionsniveauet er dalet. Sidste år spillede The Mumes over 70 professionelle koncerter, indtjeningen rundede 350.000 kroner, og der blev solgt merchandise for et sekscifret beløb.
Jesper Gadegaard, musikpædagog og manager, The MumesHvis der ikke er nogle til at varetage den opgave, det er at sætte sig ned og spille musik med handicappede, så bliver der ikke noget musik, for de går ikke i gang af sig selv.
- Vi gør vildt meget ud af vores merchandise. Jo flere, der går rundt med vores t-shirts på, jo længere kan vi nå ud til folk med vores musik og budskabet om, at man også kan blive en dygtig musiker, når man er udviklingshæmmet. Det betyder meget, at folk kan stå dernede blandt publikum og se op på scenen og tænke: Hvis han kan spille musik, så kan jeg da også, siger Jesper Gadegaard.
Som mangeårig musikpædagog og leder af Musik- og Medieværkstedet i Aarhus mener han, at det må være i alles interesse at få flere brugerbands op at stå på landets bosteder og institutioner for mennesker med fysiske og psykiske udviklingshandicaps.
- I 1990'erne var der så mange brugerbands, at man stod på venteliste i flere år, før der var plads på scenen under Sølund Musik-Festival. Sådan er det ikke i dag. Det hænger både sammen med besparelserne på handicap-området, og at man ikke længere tillægger praktiske fag som musik den store betydning på uddannelserne. Det er helt forkert, at vi lige nu ser ind i en fremtid uden fokus på musik, siger Jesper Gadegaard.
Han håber, at torsdagens koncerter med The Mumes og diakonerne kun er begyndelsen, og at mange flere vil få øjnene op for, hvor godt fundraising til projekter og events, som pædagoger og brugere er fælles og relationsskabende pædagogik, fungerer sammen.
- For en måned siden kendte de studerende og musikerne i The Mumes ikke hinanden. En del af de unge havde aldrig talt med en udviklingshæmmet. Nu sidder de omkring frokostbordet og har en ligeværdig relation, som alle lærer og vokser af, siger han.
Jesper Gadegaard, musikpædagog manager, The MumesJeg får gåsehud af den energi de allesammen lægger i det her projekt. Det er vanvittigt at mærke og se, hvad der sker, alle tage ejerskab over et projekt. Det har krævet en kæmpe indsats fra alle, at få styr på de 15 sange, som er trestemmige hele vejen igennem.
Mennesket bag fordommene
Den påstand vil Frederik Braüner Bjerge, som er studerende på Diakonhøjskolen og som torsdag gav den gas som gæsteguitarist under festivalens 35-års jubilæumskoncert gerne skrive under på. Det tætte samarbejde med Danny, Sonny, Vinni og Jon i The Mumes har både givet ham blod på tanden i forhold til at arbejde med performance pædagogik og mennesker med udviklingshandicaps i fremtiden.
- Det har været fedt at mødes på lige fod med alle omkring musikken, som altid har fyldt meget i mit liv, siger han og tilføjer, at han selv har levet med en form for udviklingshandicap hele sit liv.
Han er født med en øjensygdom, som betyder, at han kun har 10-15 procent syn i forhold til normalen, hvilket ikke forhindrede ham i tage en uddannelse som bager. Men efter seks års arbejde blev det fysisk for hårdt for hans ryg at arbejde i bageriet i Beder, fordi øjensygdommen betyder, at han skal meget tæt på alting for at kunne se det ordentligt.
Frederik Bräuner Bjerge, studerende, Diakonhøjskolen.Det bliver virkelig sjovt at varme op for Birthe Kjær, som jo er et stort navn på Sølund. Tænk, hvis hun pludselig kommer op på scenen og synger med på vores version af: Vi maler byen rød.
Han kom på sporet af sin nye uddannelse på Diakonhøjskolen efter et højskoleophold, hvor han tog livet op til revision.
- Jeg har altid følt mig meget privilegeret. Jeg har haft en god opvækst og vil gerne gøre en forskel for folk, som måske ikke har haft det så nemt, siger han og tilføjer, at han indtil nu primært har været optaget af, at han gerne vil arbejde med hjemløse, når han er færdiguddannet.
- Det skyldes især mine mange snakke med en Hus Forbi-sælger, som jeg ofte mødte uden for bageriet efter arbejde. Jeg synes, at samfundet har en tendens til først og fremmest at se hjemløse som et problem - i stedet for at anerkende dem som medmennesker. Når jeg ofrer min tid og ser det enkelte menneske bag de fordomme og forventninger, vi kan have til en bestemt befolkningsgruppe, giver det så meget tilbage. Under samarbejdet med The Mumes er jeg især blevet overrasket over, hvor talentfulde de er, og hvor usynlige deres handicaps virker, siger han.
Jon Brændsgaard Toft, trommeslager, The Mumes- Sommetider kan jeg være bekymret for, om folk synes, at vi virker for velfungerende til at tage en plads i den her handicapkultur.
Det usynlige handicap
Det er ikke første gang, at Jon Brændsgaard Toft, som spiller trommer i The Mumes, møder en person, som ikke ved første øjekast kan få øje på hans udviklingshandicap. Det blev heller ikke opdaget af det etablerede system, at han har Aspergers Syndrom, før han fik en fødselsdepression for seks år siden. Efter et liv med mange sociale udfordringer var det på en måde en lettelse for ham at få en forklaring på, hvorfor han ikke kan finde ud af at være sammen med andre om andet, end de ting, der virkelig interesserer ham.
- Jeg har været på adskillige musikskoler, og så snart så skolen stopper, og det ikke handler om musik mere, ser jeg aldrig folk igen. Jeg er ligeglad med dem, og hvad de laver, så snart det ikke handler om mine to store interesser: Musik og medier. Det er ikke fedt at være sådan, men sådan er det, og det har jeg lært at leve med, siger Jon Brændsgaard Toft, og tilføjer, at der i øvrigt ikke er noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget.
Efter at have arbejdet på almindelige vilkår som fotograf på Musik- og Medieværkstedet i flere år kunne han nemlig få en plads bag trommerne i det band, som han havde fulgt i flere år, da han fik sin diagnose.
- Musikken og The Mumes har været omdrejningspunktet for mit liv i mange år, men man får ikke en plads i det her band, hvis man ikke har et udviklingshandicap, siger han.