- Det er syret at tænke på, at der også har været krig her
- Du kan godt se en dokumentar om Anden Verdenskrig i fjernsynet, men at stå i en udgravning under bøgetræerne i Skanderborg med et rustent søm eller et stykke telefonledning fra Luftwaffes kommandocentral i Dyrehaven. Det giver bare en helt anden følelse. Her er det kreativiteten og forestillingsevnen, der vinder.
Med de ord forklarer 19-årige Tobias Hernvig, hvorfor han de seneste ti år har deltaget i adskillige borgerudgravninger, hvor arkæologer inviterer offentligheden med ind i deres verden.
Søskendeparret Anemone og Alfred fra Ry har det på samme måde.
-Og så synes de, at det er syret at tænke på, at der også har været krig her.
SkanderborgLIV var med, da Museum Skanderborg fornylig arrangerede borgerudgravning i et område, hvor der både har boet tyske soldater og flygtninge.
Anemone Graae børster forsigtigt jorden af en genstand, som hun har fundet i den firkant jord, som hun hjælper arkæologerne fra Museum Skanderborg med at undersøge.
Hun leder efter levn fra de tyske soldater og flygtninge, som havde deres daglige gang i en stor træbarak bag Skanderborg Bunkerne i Dyrehaven i perioden1944-1946. Her i den aflange lysning i skoven, lå der engang en barak, som først blev brugt som kontorbygning af de øverstbefalende i Luftwaffe og siden blev brugt som sygehus af de tyske flygtninge, som fulgte i kølvandet på den voldsomme afslutning på Anden Verdenskrig.
- Det er syret at tænke på, at der har været tyske soldater og krig lige her. At det kunne finde sted i Danmark, siger Anemone Graae fra Ry.
Hun sagde ja med det samme, da hendes historieinteresserede morfar, inviterede hende med til borgerudgravning i Dyrehaven på en skiftevis regnvåd og solbeskinnet Kristi Himmelfartsdag.
- Ja. Det er mærkeligt at tænke på, at der måske har gået en tysk soldat her, og tabt en mønt, som jeg måske finder lige om lidt, tilføjer hendes storebror, Alfred på 12 år, som også er med på tur.
Ved siden af søskendeparret sidder 19-årige Tobias og smiler af deres historie, som ligner hans egen til forveksling.
Morfars drøm
- Det var også min morfar, der fik mig indlogeret i det her. Han har altid ønsket sig, at jeg skulle blive arkæolog, og han prøver stadig at få mig overbevist, siger den 19-årige Falck-medarbejder fra Risskov med et grin.
Indtil videre er det kun lykkes morfaren, som er frivillig i museumsforeningen i Skanderborg, at få ham optaget i den landsdækkende forening af danske amatørarkæologer i en ualmindeligt ung alder.
- Jeg var kun 9 år, da jeg officielt blev optaget, og kunne kalde mig for Danmarks yngste amatørarkæolog, men den titel blev hurtigt erobret. I dag er der rigtigt mange små børn i foreningen, og det hænger sammen med arrangementer som den her borgerudgravning. Dem har der været en del af de seneste år, og det er virkelig noget, som appellerer til børn, siger han.
Han er ofte med som den assisterende amatørarkæolog, som styrer en flok børn under borgerudgravninger rundt omkring i landet.
Guldgraverne og kreativiteten
- Man kan godt sammenligne en borgerudgravning med at grave efter guld, siger Tobias, som til fulde forstår børnenes begejstring, når de graver noget spændende op af jorden.
- Jeg har været med til rigtigt mange udgravninger, og jeg bliver grebet af det hver gang. Mit største fund må være en stenøkse fra Stenalderen. Det var vildt at stå med den i hånden og tænke på, at et eller andet vildt fortidsmenneske har stået med det samme værktøj i hånden for 5-6000 år siden, siger han og tilføjer, at han har glædet sig meget til dagens udgravning i Dyrehaven, selvom fundene her af en anden arkæologisk kaliber.
- Jeg har lige fundet det her rustne søm. Det ser måske ikke ud af meget, men.... siger han og holder sømmet op mod lyset.
- Men det er et tysk søm, som sikkert er lavet af det samme stål, som nazisterne brugte til at lave kampvogne og krigsmaskiner, og det er spændende at tænke på, siger han.
En stor del af fornøjelsen ved at deltage i en borgerudgravning er for ham at dyrke tankerne om, hvad der kan være sket lige her imellem de fritlagte fundamenter i Dyrehaven under Anden Verdenskrig.
- Du kan godt se en dokumentar om Anden Verdenskrig i fjernsynet, men at sidde med noget fysisk materiale fra den tid i hånden, giver en helt anden følelse, siger han og tilføjer, at det er kreativiteten og forestillingsevnen, der vinder her.
- Når jeg sidder her og ser op mod trækronerne, kan jeg godt se, hvorfor tyskerne slog sig ned her. Hen mod slutningen af krigen, var de panisk angste for at blive bombet af britiske så fly, så det var selvfølgelig oplagt at gemme deres bygninger inde i skoven og tæt på de søer, som de britiske jagerpiloter brugte som markører, når de skulle orientere sig i området. Man tænker vel ikke på at bombe det område, som man bruger til at orientere sig i, funderer han.
Små brikker i stort puslespil
Ved siden af ham ligger én af de små plasticposer, som de ting, der skal undersøges nærmere af arkæologerne, bliver lagt i.
Den indeholder et stykke kul.
Hvorfor har I gemt et stykke kul. Det siger vel ikke så frygteligt meget om noget, spørger jeg?
- Det er ikke sikkert, men er der noget, jeg har lørt igennem mine år som amatørarkæolog, så er det, at meget af det, man finder både kan være ingenting og noget, siger Tobias sidemakker, Leif Jensen.
Efter 35 år som folkeskolelærer i Virring, gik han på pension for 16 år siden og kastede sig over sin store interesse for arkæologi. Siden har han blandt andet været med til at grave 300 skeletter op af jorden i Aarhus og at "solde" et betragteligt antal smukke glasperler ud af jorden fra en stenaldergravplads ved Hørning.
- Da jeg var med under udgravningerne i Alken Enge skulle alt sorteres fra - selv de mindste stykker træ og spåner. Hvad i alverden skal det bruges til, var der også én, der sagde dengang. Men så dukker der flere år efter pludselig en sammenhæng op. Det viste sig, at der havde været en bro der engang, som ingen kendte til. På den måde giver selv de mindste fund mening, siger han.