Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

19-årige Tobias Hernvig havde ikke svært ved at forestille sig, hvorfor Luftwaffe placerede sit danske hovedkvarter i Skanderborg, da han forleden gravede efter arkæologisk guld i Dyrehaven. Foto: Bettina Sønderskov

Hvad har Legoland og Dyrehaven tilfælles?

I dag skal du møde Tobias Hernvig.

Engang kunne han kalde sig for Danmarks yngste amatørarkæolog.

Men den titel blev hurtigt erobret, for ifølge den 19-årige Falck-medarbejder, som forleden sad under bøgetræerne i Skanderborg og gravede sig ned i historien om Dyrehavens fortid som hovedkvarter for Luftwaffe under Anden Verdenskrig, vrimler det i dag med unge amatørarkæologer.

Det skyldes ifølge ham i høj grad de mange borgerudgravninger, som blandt andre Museum Skanderborg har arrangeret de seneste år, og som senest fandt sted i Dyrehaven i dagene omkring Kristi Himmelfartsdag.

- Jeg sammenligner gerne borgerudgravningerne med Legolands guldgraver-by, hvor man også graver efter guld og sorterer jorden. Det er virkelig noget, der appellerer til børn. At sidde og grave i jorden og drømme om at finde en skat, som måske er flere tusinde år gammel eller som handler om noget så spændende som dengang, der var krig i Danmark, siger Tobias Hernvig.

Siden hans morfar, som er frivillig i Museum Skanderborg, fik ham "indlogeret" i arkæologiens verden, har han lagt mange hundrede timers frivilligt arbejde i arkæologiske udgravninger og hjulpet mange børn i gang med gravearbejdet.

Hvor meget Tobias Hernvig kunne få ud af at finde et rustent søm fra én af de 87 barakker, som tyske soldater opførte i Dyrehaven i Skanderborg under Anden Verdenskrig, får du historien om i dagens nyhedsbrev.

Her sætter vi fokus på dengang Dyrehaven ikke var mest kendt for at danne rammen om Danmarks andenstørste festival, og var blevet beslaglagt af de øverstkommanderende i Luftwaffe, så Skanderborgs 4500 indbyggere måtte leve side om side med 1500 tyske soldater.

Den historie har man i mange år haft mulighed for at blive klogere på i i Skanderborg Bunkerne ved vandrerhjemmet.  Hvorfor der nu er rykket 24 højttalere ind i det gamle frihedsmuseum, hvordan folk reagerer, når de hører lyden af britiske bombefly over Skanderborg Sø, og hvordan den nye museumsoplevelse leder tankerne hen på krigen i Ukraine, kan du læse om i dagens anden historie.

Sidst men ikke mindst, kan du møde arkæologen Julie de Vos.

Hun har den seneste måned stået i spidsen for to udgravninger i Dyrehaven, og forleden sejlede hun rundt på Skanderborg Sø for at lede efter levn fra tiden under Anden Verdenskrig i Skanderborg.

- Der er en ekstremt spændende dobbelthed i, at der først boede tyske soldater og siden boede tyske flygtninge i de samme barakker i Dyrehaven, siger Julie de Vos, som med statslige midler i ryggen både leder efter glemte genstande og levende kilder, som kan gøre historikerne klogere på deres liv i Skanderborg omkring Anden Verdenskrig.

Hvorfor hun med sit forskningsprojekt "Fortrængt" især gerne vil have skrevet de 700 tyske flygtninge, som boede i Dyrehaven fra 1945 - 1946, ind i historien, og hvordan du måske kan hjælpe hende, kan du læse om dagens tredje artikel.

Tak fordi du læser med.

Som altid er du velkommen til at bidrage med dine inputs til dagens artikler og idéer til, hvad vi skal skrive om næste gang på mailen besok@skanderborgliv.dk.

P.S. Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist
Anemone Graae fandt blandt andet et lille stykke telefonledning, som matcher de blå telefonledninger, der blev brugt af de tyske soldater under Anden Verdenskrig. Foto: Bettina Sønderskov

- Det er syret at tænke på, at der også har været krig her

- Du kan godt se en dokumentar om Anden Verdenskrig i fjernsynet, men at stå i en udgravning under bøgetræerne i Skanderborg med et rustent søm eller et stykke telefonledning fra Luftwaffes kommandocentral i Dyrehaven. Det giver bare en helt anden følelse. Her er det kreativiteten og forestillingsevnen, der vinder.

Med de ord forklarer 19-årige Tobias Hernvig, hvorfor han de seneste ti år har deltaget i adskillige borgerudgravninger, hvor arkæologer inviterer offentligheden med ind i deres verden.

Søskendeparret Anemone og Alfred fra Ry har det på samme måde.

-Og så synes de, at det er syret at tænke på, at der også har været krig her.

SkanderborgLIV var med, da Museum Skanderborg fornylig arrangerede borgerudgravning i et område, hvor der både har boet tyske soldater og flygtninge.

Der er lidt guldgraver over det. Selv et rustent søm eller et lillebitte stykke telefonledning, sætter tankerne i gang, og så er det syret at tænke på, at der var tyske soldater og flygtninge i skoven i Skanderborg for mindre end hundrede år siden. SkanderborgLIV har mødt et par unge amatørarkæologer på feltarbejde i Dyrehaven.

Anemone Graae børster forsigtigt jorden af en genstand, som hun har fundet i den firkant jord, som hun hjælper arkæologerne fra Museum Skanderborg med at undersøge.

Hun leder efter levn fra de tyske soldater og flygtninge, som havde deres daglige gang i en stor træbarak bag Skanderborg Bunkerne i Dyrehaven i perioden1944-1946. Her i den aflange lysning i skoven, lå der engang en barak, som først blev brugt som kontorbygning af de øverstbefalende i Luftwaffe og siden blev brugt som sygehus af de tyske flygtninge, som fulgte i kølvandet på den voldsomme afslutning på Anden Verdenskrig.

- Det er syret at tænke på, at der har været tyske soldater og krig lige her. At det kunne finde sted i Danmark, siger Anemone Graae fra Ry.

Hun sagde ja med det samme, da hendes historieinteresserede morfar, inviterede hende med til borgerudgravning i Dyrehaven på en skiftevis regnvåd og solbeskinnet Kristi Himmelfartsdag.

- Ja. Det er mærkeligt at tænke på, at der måske har gået en tysk soldat her, og tabt en mønt, som jeg måske finder lige om lidt, tilføjer hendes storebror, Alfred på 12 år, som også er med på tur.

Ved siden af søskendeparret sidder 19-årige Tobias og smiler af deres historie, som ligner hans egen til forveksling.


Tobias Hernsvig har været amatørarkæolog, siden hans morfar "indlogerede" ham i den verden, da han var 8-9 år. Kristi Himmelfartsdag sad han under trækronerne i Skanderborg og forestillede sig, hvordan livet under Anden Verdenskrig udfoldede sig i Luftwaffes danske hovedkvarter i Dyrehaven. Foto: Bettina Sønderskov.

Morfars drøm

- Det var også min morfar, der fik mig indlogeret i det her. Han har altid ønsket sig, at jeg skulle blive arkæolog, og han prøver stadig at få mig overbevist, siger den 19-årige Falck-medarbejder fra Risskov med et grin.

Indtil videre er det kun lykkes morfaren, som er frivillig i museumsforeningen i Skanderborg, at få ham optaget i den landsdækkende forening af danske amatørarkæologer i en ualmindeligt ung alder.

- Jeg var kun 9 år, da jeg officielt blev optaget, og kunne kalde mig for Danmarks yngste amatørarkæolog, men den titel blev hurtigt erobret. I dag er der rigtigt mange små børn i foreningen, og det hænger sammen med arrangementer som den her borgerudgravning. Dem har der været en del af de seneste år, og det er virkelig noget, som appellerer til børn, siger han.

Han er ofte med som den assisterende amatørarkæolog, som styrer en flok børn under borgerudgravninger rundt omkring i landet.

Guldgraverne og kreativiteten

- Man kan godt sammenligne en borgerudgravning med at grave efter guld, siger Tobias, som til fulde forstår børnenes begejstring, når de graver noget spændende op af jorden.

- Jeg har været med til rigtigt mange udgravninger, og jeg bliver grebet af det hver gang. Mit største fund må være en stenøkse fra Stenalderen. Det var vildt at stå med den i hånden og tænke på, at et eller andet vildt fortidsmenneske har stået med det samme værktøj i hånden for 5-6000 år siden, siger han og tilføjer, at han har glædet sig meget til dagens udgravning i Dyrehaven, selvom fundene her af en anden arkæologisk kaliber.

- Jeg har lige fundet det her rustne søm. Det ser måske ikke ud af meget, men.... siger han og holder sømmet op mod lyset.

- Men det er et tysk søm, som sikkert er lavet af det samme stål, som nazisterne brugte til at lave kampvogne og krigsmaskiner, og det er spændende at tænke på, siger han.

En stor del af fornøjelsen ved at deltage i en borgerudgravning er for ham at dyrke tankerne om, hvad der kan være sket lige her imellem de fritlagte fundamenter i Dyrehaven under Anden Verdenskrig.

- Du kan godt se en dokumentar om Anden Verdenskrig i fjernsynet, men at sidde med noget fysisk materiale fra den tid i hånden, giver en helt anden følelse, siger han og tilføjer, at det er kreativiteten og forestillingsevnen, der vinder her.

- Når jeg sidder her og ser op mod trækronerne, kan jeg godt se, hvorfor tyskerne slog sig ned her. Hen mod slutningen af krigen, var de panisk angste for at blive bombet af britiske så fly, så det var selvfølgelig oplagt at gemme deres bygninger inde i skoven og tæt på de søer, som de britiske jagerpiloter brugte som markører, når de skulle orientere sig i området. Man tænker vel ikke på at bombe det område, som man bruger til at orientere sig i, funderer han.

Små brikker i stort puslespil

Ved siden af ham ligger én af de små plasticposer, som de ting, der skal undersøges nærmere af arkæologerne, bliver lagt i.

Den indeholder et stykke kul.

Hvorfor har I gemt et stykke kul. Det siger vel ikke så frygteligt meget om noget, spørger jeg?

- Det er ikke sikkert, men er der noget, jeg har lørt igennem mine år som amatørarkæolog, så er det, at meget af det, man finder både kan være ingenting og noget, siger Tobias sidemakker, Leif Jensen.

Efter 35 år som folkeskolelærer i Virring, gik han på pension for 16 år siden og kastede sig over sin store interesse for arkæologi. Siden har han blandt andet været med til at grave 300 skeletter op af jorden i Aarhus og at "solde" et betragteligt antal smukke glasperler ud af jorden fra en stenaldergravplads ved Hørning.

- Da jeg var med under udgravningerne i Alken Enge skulle alt sorteres fra - selv de mindste stykker træ og spåner. Hvad i alverden skal det bruges til, var der også én, der sagde dengang. Men så dukker der flere år efter pludselig en sammenhæng op. Det viste sig, at der havde været en bro der engang, som ingen kendte til.  På den måde giver selv de mindste fund mening, siger han.




Museumsinspektøren sidder her i den gamle kommandocentral i Skanderborg Bunkerne og lytter til simulationen af en britisk overflyvning af Skanderborg-søerne i oktober 1944. Foto: Bettina Sønderskov

Gammel bunker får nyt liv: Sådan lød det, da bombeflyene fløj over Skanderborg Sø

24 højttalere er for nylig flyttet ind i det gamle frihedsmuseum Skanderborg Bunkerne i Dyrehaven.

Ud fra dem strømmer simulerede lyde af tyske soldaters hverdagsliv i kommandobunkeren, dengang Luftwaffes danske hovedkvarter gemte sig under bøgetræerne i Skanderborg.

Formålet med lydsporet, som også indeholder en simulation af britiske bombeflys overflyvning af Skanderborg Sø i minutterne før angrebet på Gestapo-hovedkvarteret i Aarhus, er at gøre oplevelsen mere autentisk.

Og det virker.

Ifølge en brugerundersøgelse er nogle af de ord, som folk især sætter på den nye museumsoplevelse:

Skræmmende, spændende, Ukraine, interessant og hverdag.

24 højttalere har i to måneder sendt lyden af tyske soldaters hverdag under Anden Verdenskrig ud i de kølige betonlokaler under jorden i Skanderborg Bunkerne. "Autentisk og tankevækkende oplevelse i en tid, hvor vi igen har krig i Europa", siger de besøgende.

- Om lidt kommer der tre-fire minutter, hvor det bliver meget intenst, advarer museumsinspektør, Martin Philipsen Mølgaard.

Ordene falder under en rundtur i Skanderborg Bunkerne i Dyrehaven, som under Anden Verdenskrig var kommandocentral i Luftwaffes danske hovedkvarter.

De gamle uniformer, hjelme, telefoner og skrivemaskiner, som, siden frivillige etablerede museet i 1980'erne, har været med til at fortælle historien, om dengang 1500 tyske soldater havde deres daglige gang i Skanderborg, har for nylig fået selskab af en avanceret, moderne lydinstallation.

Lige nu bliver lyden af skridt, som bevæger sig fra rum til rum, suppleret af lyden fra klaprende skrivemaskinetaster, en telefon, der ringer, og nogen, der taler lavmælt sammen.

- Vi kender modellerne på de britiske bombefly, der fløj over Skanderborg Sø den 31. oktober 1944, og vi kender deres lyde. Den viden har vi brugt til at få lave et lydbillede, som er så autentisk som overhovedet muligt.

Martin Philipsen Mølgaard, Museum Skanderborg

Pludselig går luftalarmen i gang.

Den bliver efterfulgt af højlydte ordvekslinger på tysk.

De øverstbefalende i Luftwaffes danske hovedkvarter er på et baggrundstæppe af lydene fra 25 britiske Mosquito-jagerbombere, i gang med at diskutere, om de skal mobilisere et angreb eller lade fjenden flyve videre.

- De valgte det sidste. Hvorfor ved vi ikke, men det hænger formentlig sammen med, at de ville undgå selv at blive angrebet, hvis de begyndte at beskyde de allierede fly, siger Martin Philipsen Mølgaard om den simulerede overflyvning af Skanderborg Sø.

En overflyvning som i virkeligheden endte med, at briterne tirsdag formiddag den 31. oktober 1944 bombede det daværende Gestapo-hovedkarter på Aarhus Universitet.


Skanderborg under Anden Verdenskrig

I februar 1944 beslaglagde den tyske besættelsesmagt den daværende åndssvageanstalt Sølund.

Et par måneder senere beslaglagde de Skanderborgs Dyrehave.

Hele området blev afspærret med pigtråd, løbegrave og tjekkiske pindsvin. Adgangsvejene blev blokeret med pansergrave, og tyskerne begyndte opbygning af et større anlæg i skoven.

I maj 1944 var en arbejdsstyrke på 1500 mand travlt beskæftiget med transport af grus, armeringsjern og cement fra banegården ud til Dyrehaven til støbning af bunkers. Andre var i gang med at opføre mandskabsbarakker. Skoven blev gennemvævet af et omfattende net af telefonledninger og kabler i alle retninger.

Det var Luftwaffes danske hovedkvarter der her blev etableret.

Luftgeneralens kommandocentral blev etableret tæt ved søen i de to bunkere, som i dag huser museet Skanderborg Bunkerne.

En bunker ved Sølund blev desuden indrettet som telefon- og fjernskrivercentral.

I skoven blev der bygget hele 87 barakker til besætningen på 500 mand. Her var der administration, værksteder, forplejning, slagteri og vaskeri samt en masse flyverskjul for køretøjer.

På en skrænt ud mod søen ikke langt fra kommandobunkeren lå generalens bungalow. Mellem generalvillaen og kommandobunkeren blev der opført et stort blokhus til officersmesse.  De tre bygninger står stadig i skoven i dag og sidstnævnte er er en del af det nuværende Skanderborg Vandrerhjem.

I skoven bag kommandocentralen blev der bygget træbarakker, som rummede centre for kontrol, varsling og kommunikation i forbindelse med luftoperationer over landet. Her inviterede Museum Skanderborg i Kristi Himmelfartsferien til borgerudgravning.

Livet vender tilbage med lyd

Martin Philipsen Mølgaard, som arbejder som historiker på Museum Skanderborg, har de seneste år været museets tovholder på lydprojektet, som er et samarbejde mellem Museum Skanderborg, Struer Museum og Museum Midtjylland, og er finansieret via en gavmild donation fra Velux-Fonden.

- Formålet har været at finde ud af, hvordan man med autentisk lyd i en autentisk bygning kan give noget liv tilbage til bygningen - og gøre museumsoplevelsen mere levende for de besøgende. Når du går rundt i de stille lokaler under jorden i Dyrehaven, glemmer du måske lidt, at du er i en bunker, som rent faktisk blev brugt af de tyske soldater under Anden Verdenskrig. Nu kan du høre, hvordan det kan have lydt, da de var her for snart 80 år siden, siger Martin Philipsen Mølgaard.

Dyrehaven blev brugt som flygtningelejr frem til juli 1946, hvorefter man gik i gang med at sløjfe hele det tyske anlæg, undtagen bunkerne. Med deres metertykke betonvægge var de for svære at fjerne. I 1980'erne gik en flok frivillige i gang med at indrette frihedsmuseum i de to bunkere, som Martin Philipsen Mølgaard her står foran. Foto: Bettina Sønderskov

Det nye lydspor til Skanderborg Bunkerne er skabt i et tæt samarbejde med Center for Avanceret Visualisering og Interaktion på Aarhus Universitet (CAVI), og er den direkte årsag til, at 24 splinternye højttalere for nylig flyttede ind i det gamle frihedsmuseum i Skanderborg.

- Lydinstallationen består af 18 korte sekvenser, som i alt varer 20 minutter og kører i loop. Vi har fodret CAVI med viden om, hvad vi mener, at de forskellige rum er blevet brugt til, og hvordan vi mener, at en naturlig reaktion på overflyvningen ved Skanderborg Sø i oktober 1944 ville være, fortæller Martin Philipsen Mølgaard.

Velux-Fonden har støttet udviklingsprojektet med fire millioner kroner, som er blevet brugt på at sætte lyd til museumsoplevelsen i et forfatterhjem i Struer, et landbrugsmuseum i Holstebro og i bunkerne ved Skanderborg Sø.

Én af de 24 nye højttalere i Skanderborg Bunkerne er placeret under bordet her. Foto: Bettina Sønderskov

Herfra dirigerede de øverstbefalende fra 1944 til 1945 slagets gang og Luftwaffes 30.000 soldater i Danmark.

Skjult og omgivet af vand og sump

At tyskerne i februar 1944 først rykkede ind på Sølund i Skanderborg og dernæst beslaglagde Skanderborgs Dyrehave, hænger nøje sammen med områdets geografi.

- De etablerede deres hovedkvarter midt i et skovområde, som er omgivet af vand og sump. Her var det nemt at skjule sig og nemt at forsvare sig, hvis det skulle blive nødvendigt. Det blev det til Skanderborgs held aldrig. Der er nok ingen tvivl om, at det har været overvældende for de 4.500 indbyggere i byen dengang, at der pludselig rykkede 1.000 tyske soldater ind i Skanderborg, imens Dyrehaven blev omringet af pigtrådshegn, og der blev etableret træbarakker, som kunne rumme de 500 tyske soldater, der boede i Dyrehaven på et tidspunkt, siger Martin Philipsen Mølgaard.

Men, tilføjer han:

- Ifølge vores historiske kilder omgikkes lokalbefolkningen i Skanderborg og de tyske soldater overordnet set hinanden på en stille og rolig måde. De tyske soldater var ikke interesserede i at skabe unødvendige konflikter, og mange havde den opfattelse, at de var her for at passe på lokalbefolkningen og for at beskytte dem mod fjenden. På den måde er historien, som de tyske soldater fik at vide, dengang de blev sendt til Danmark, på flere måder tilsyneladende ikke så forskellig fra den historie, som de russiske soldater nu får at vide, når de bliver sendt i krig i Ukraine.

Kommer til at tænke på Ukraine

Har I oplevet, at der er opstået en øget interesse for tiden under Anden Verdenskrig her i området, efter at krigen igen er rykket ind i Europa?

- Krigen i Ukraine bliver ikke brugt som argument for at tage herud og kigge, men når folk er herude, og når de hører luftangrebet i vores nye lydinstallation, er der mange, der taler om, at de kommer til at tænke på Ukraine. Pludselig er krigen rykket tæt på os igen, og det får mange til at reflektere over, hvordan der er flere sammenfald imellem det, der foregår i Ukraine lige nu, og det, der foregik i Europa og lige her i Dyrehaven under Anden Verdenskrig, siger han.

Sådan bliver lydene modtaget

Nogle af de mest fremtrædende ord, som besøgende i Skanderborg Bunkerne har brugt, efter at den nye lydinstallation er blevet installeret er ifølge brugerundersøgelsen:

 Skræmmende, spændende, Ukraine, godt, interessant og hverdag.

Når de besøgende bruger ord som skræmmende, overvældende og angstprovokerende kan det betyde, at overflyvningen virker realistisk og relevant for samtiden. Specielt hvis man sætter det i relation til brugen af ordet Ukraine, der var en af de mest benyttede ord. Ord som hverdag og autentisk kan betyde, at lydscenariet lader brugerne føle de mere uhørte historier fra krigen, i form af soldaternes hverdag.

 

Den oplevelse har museets universitetspraktikanter Emil Hein Jørgensen og Mads Mølbach også haft under deres arbejde med at lave en brugerundersøgelse af folks reaktion på de nye lyde i Skanderborg Bunkerne.

- Vi har hørt rigtigt mange sige, at de ikke kan lade være med at tænke på krigen i Ukraine, når de hører lyden af de brummende bombefly, og når de går rundt hernede under jorden og lytter til lydene af det hverdagsliv, som vi forestiller os, at de tyske soldater har haft her. Der har også været en enkelt, som blev helt grædefærdig, da lydene fra overflyvningen gik i gang, fordi det hele pludselig virkede meget virkeligt. Målet med projektet er at gøre folks oplevelse af, hvad der er foregået her i bunkerne, så autentisk og reel som mulig, uden at det bliver så tivoliagtigt og oplevelsesrigt, at historien drukner i det, så det er en balancegang. Det gennemgående ord, der er blevet brugt af de brugere, vi har interviewet og undersøgt, er ordet autenticitet, og det er jo rigtigt fedt, siger Mads Mølbach Johan, som læser Musikvidenskab på Aarhus Universitet.



Sådan så det ud, da engelske bombefly på en tirsdag formiddag i oktober 1944 fløj henover Luftwaffes hovedkvarter ved Skanderborg Sø, før de fortsatte til Aarhus for at bombe Gestapo-hovedkvarteret på Aarhus Universitet. Foto: Skanderborg Historiske Arkiv.



Og sådan så universitetet ud efter bombardementet, som de tyske soldater i Luftwaffes hovedkvarter i bunkeren i Dyrehaven i Skanderborg diskuterede, om de skulle stoppe ved at gå til modangreb. Foto: Frihedsmuseet og British Film Productions.








Julie de Vos undersøger i projektet "Fortrængt" de materielle levn fra Luftwaffes hovedkvarter og den tyske flygtningelejr i Dyrehaven i Skanderborg.  Foto: Bettina Sønderskov

Julie vil give tyske flygtninge en plads i historien

Efter Anden Verdenskrig flyttede 700 tyske flygtninge ind i de barakker, som de tyske soldater efterlod i Dyrehaven i Skanderborg.

Hvordan deres liv har været, står der stort set intet om i historiebøgerne, imens vi ved meget om de tyske soldaters liv i Skanderborg under Anden Verdenskrig. 

Derfor glæder Julie De Vos, som har stået i spidsen for to arkæologiske udgravninger i Dyrehaven, sig især til at se nærmere på de fund, som muligvis stammer fra de glemte flygtninge i Skanderborg.

Julie de Vos har de seneste uger stået i spidsen for arkæologiske udgravninger af to barrakker, som tyske soldater opførte i Dyrehaven i Skanderborg under Anden Verdenskrig. Hun er især optaget af at give de tyske flygtninge, som rykkede ind i barakkerne, da soldaterne forlod dem, en plads i historiebøgerne. Måske kan du hjælpe.

- Der er en ekstremt spændende dobbelthed i, at der først boede tyske soldater og siden boede tyske flygtninge i de samme barakker under og efter Anden Verdenskrig her i Dyrehaven, konstaterer arkæologen Julie de Vos, imens hun bevæger sig rundt under bøgetræerne i Skanderborg.

De seneste uger har hun med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond og Kulturministeriets forskningspulje, i tæt samarbejde med Museum Skanderborg gennemført to udgravninger under nogle af de træbarakker, som blev  opført af tyske soldater i 1944 og dannede rammen om Luftwaffes danske hovedkvarter frem til krigens afslutning.

- Vi ved ret meget om de tyske soldater, som først indtog Sølund og derefter opførte 87 træbarakker til kontorer, boliger og opbevaring af materiel i Dyrehaven. Men de op mod 700 tyske flygtninge, som rykkede ind i barakkerne efter krigen, ved vi næsten ingenting om. Det var ikke dem, vi talte allermest om i årene efter krigen, og de har ikke efterladt så tydelige spor, som de tyske soldaters bunkere eksempelvis har. Mit håb med projektet i Dyrehaven er, at jeg kan bidrage til, at de får en større plads i historien, siger hun og fortsætter:

- De to typer beboere i barakkerne har levet under meget forskellige omstændigheder. Imens tyskerne hegnede området af for at holde omverdenen ude og og næppe har manglet noget, blev flygtningene spærret inde bag hegnene og henvist til en tilværelse, hvor de nok ikke har haft meget at gøre med, siger hun.

I området her blev der indrettet en sygebarak, som blev brugt til tyske flygtninge det første år efter krigens afslutning. Senere blev de 700 flygtninge fra Dyrehaven flyttet til den gamle flyveplads i Gl. Rye, hvor man samlede op mod 10.000 flygtninge. Det område kunne Julie de Vos personligt også godt tænke sig at se nærmere på, hvis muligheden skulle opstå. Foto: Bettina Sønderskov

Smed affald ud af vinduerne

At de tyske soldater har levet godt, vidner flere fund, som arkæologerne i løbet af de seneste uger har gjort i en udgravning ved sanitetsbunkeren i Dyrehaven, om.

- Her lå der en barak op ad en stejl skråning. De tyske soldater har tilsyneladende haft en tendens til at smide deres affald ud af vinduerne og op ad skråningen fra den barak, hvor vi har gjort ekstremt mange fund. Her har vi blandt andet fundet en hel bevaret - men tom - flaske kirsebærvin, en parfume og et stykke af en kam fra den tid, siger Julie de Vos.

I samme område er der fundet mønter af dansk, tysk og en russisk afstamning, imens der under en udgravning bag Skanderborg Bunkerne, som borgerne har hjulpet med at undersøge, blandt andet er fundet glasskår,  som muligvis stammer fra medicinsk udstyr.

Flygtningenes historie er langt mere negligeret, end de tyske soldaters historie, og det vil jeg gerne gøre noget ved. Jeg synes jo, at det er sindssygt vigtigt, at vi har fokus på alle de ting, der er sket igennem tiden, som bevidst er blevet fortrængt og undertrykt. Det kan arkæologien bidrage til.

Julie de Vos, arkæolog.

Sidstnævnte hænger formentlig sammen med, at den store barak bag bunkerne, blev brugt som sygebarak til de tyske flygtninge.

Historien lever stadig

- Det næste halvandet år skal jeg bruge på at sætte de mange fund fra de to udgravninger ind i en bredere kontekst. For mig bliver det især interessant at se nærmere på fund, der relaterer sig til kvinder og børn. De udgjorde jo størstedelen af de tyske flygtninge, så det er en måde at skelne imellem fund fra tyske soldater og tyske flygtninge på, selvom vidnesbyrd også peger på, at der var russiske og østeuropæiske kvinder i barakkerne under krigen, som arbejdede for de tyske soldater, siger Julie de Vos.

Apropos vidnesbyrd, så har hun og Museum Skanderborg under den seneste uges  borgerudgravning i Dyrehaven især været optagede af, at få den ældre generation i tale.

- Der var en del forbi borgerudgravningen i sidste uge, og vi fik samlet et par anekdoter ind, men vi vil gerne i kontakt med endnu flere, som kan bidrage med historier, der kan gøre os klogere på livet i Dyrehaven under og lige efter Anden Verdenskrig. Historier, som man har fået genfortalt af forældre eller bedsteforældre, kan også bruges, siger Julie de Vos.

Du kan følge med i de opdagelser, som Julie de Vos og hendes mange hjælpere gør sig i forbindelse med forskningprojektet Fortrængt - Tyske flygtninge og soldater i Skanderborg Dyrehave på facebooksiden: Fortrængt - Tyske flygtninge og soldater i Skanderborg Dyrehave. Foto: Bettina Sønderskov