Skole og købmand var tæt på at forsvinde. Men de blev reddet, og nu har landsby også skatepark og bytorv for millioner: - Der er ikke nogen, der bare giver os noget
Har du nogensinde hørt den om landsbyen, der stod på randen af skolelukning og tab af den livsvigtige købmandsbutik, men fik det hele vendt 180 grader og nu står med skatepark, bytorv og snart et nyt, fælles mødested for flere millioner kroner?
Sandsynligvis ikke. Men her får du historien om, hvordan Hylke trods faldende indbyggertal er lykkedes med at drive byens udvikling fremad.
En stor del af energien kommer fra evnen til at turde drømme stort på et lille samfunds vegne. Men uden penge sker der ikke meget, og dem har Rebecca Veilgaard Christensen samlet i omegnen af 3 millioner af.
Penge, der alle bliver til projekter, der skal styrke kontakten mellem byens indbyggere.
- Vi arbejder hele tiden på at finde nye måder at udvikle og holde fællesskabet i gang på. At skabe noget liv. For det er jo det, der gør os bæredygtige, siger Rebecca Veilgaard Christensen.
Senest er Landsbyrådet, hvor hun er formand, og foreningen bag den borgerdrevne købmandsbutik blevet tildelt en større sum penge til at bygge et fysisk mødested i forlængelse af butikken.
- Butikken er jo et af vores store tandhjul i det maskineri, der gør, at tingene hænger sammen herude. At der er noget liv herude. Så vi gør, hvad vi kan, for at holde den i live, siger Rebecca Veilgaard Christensen.
Legesygt bugter betonen sig enkelte steder i lave, kurvede forhøjninger, og en pige på 3-4 år følger med sit løbehjul de stenhårde skvulp op og ned.
Under sin bedstemors opsyn holder pigen sig fra den 30-40 meter lange skateparks to ender, hvor det glatte, lysegrå underlag strækker sig opad i ramper med vandrette jernrør i toppen.
Hvis noget nogensinde har været tæt på at opfylde kriterierne for at blive taget til indtægt for at være faldet ned fra himlen, er det denne skatepark.
At klokken er lidt over ni en helt almindelig onsdag formiddag får den ikke til at være mindre iøjnefaldende i Hylkes overskuelige landsbymiljø, hvor der - med den matematik, vi kender fra coronakrisens incidenstal - nu er 242 skateparker pr. 100.000 indbyggere.
Rebecca Veilgaard Christensen, formand for Landsbyrådet i HylkeDet arbejde, som kommunen lægger i at få dét op at stå derinde, det ville de ikke lægge herude.
Altså - der er kun godt 400 indbyggere i landsbyen sydøst for Skanderborg Sø.
Et tal, der mest er dalet det seneste årti. Fra et udgangspunkt på 423 i 2010, efterfulgt af tre år oppe på tåspidserne med 431 indbyggere, var tallet i 2021 dalet til det mere jordnære 412.
Men vil man vide, hvordan én skatepark ender der, skal man have fat i netop dén af de 412, som har skaffet pengene til den.
- Der er ikke nogen, der bare giver os noget helt overordnet set, siger Rebecca Veilgaard Christensen.
Hun er formand for Hylke Landsbyråd. Og så er hun lige nu afgørende for, at de mange ideer og den store lyst til at udvikle landsbyen, som mange af dens indbyggere har, faktisk bliver omsat til virkelighed.
- Folk herude kommer selv med ideerne, og vi arbejder selv for at få det til at ske. For eksempel er der jo lige kommet en rigtig fed, ny legeplads ind i Skanderborg, siger Rebecca Veilgaard Christensen med henvisning til Sløngelpladsen i Byparken.
- Den energi, som kommunen lagde i det projekt, det ville de næppe lægge i en legeplads herude. Vi har dog søgt og fået midler af kommunens landsbypulje og fået flere gode råd af kommunens borgerguide, men initiativet og arbejdet står vi selv for, siger hun.
Frivillig arbejdskraft for en million
Ca. 1,8 millioner kroner - det er størrelsen på den pengesum, som Rebecca Veilgaard Christensen har fået fonde og puljer til at skyde ind i skateparken og i den moderne legeplads lige ved siden af.
Landsbyens foreninger har derudover givet 250.000 kroner til projektet.
De i alt godt 2 millioner har også været med til at opføre det overdækkede madpakkehus ved siden af legepladsen og til at udvide tennisklubhuset, så det nu er dobbelt så stort som tidligere.
Men to millioner kroner rækker ikke til en finansiering af den slags projekter fra a til å.
- Der er lagt masser af frivillige timer oven i. Jeg vil tro, at det løber op i en million kroner mere, hvis vi skulle ud at købe den arbejdskraft. På projektet med skateparken har den frivillige arbejdskraft i hvert fald dækket 400-500.000 kr., fordi vi blandt andet selv har stået for udgravningerne, fortæller Rebecca Veilgaard Christiansen.
Fire gode råd til at søge fondsmidler
Rebecca Veilgaard Christensen har som formand for Landsbyrådet i Hylke stået i spidsen for arbejdet med at søge fondsmidler til udvikling af landsbyen.
I alt har hun skaffet byen omkring 3 millioner kroner, der indtil videre har udmøntet sig i en bypark med skatebane, nyt klubhus, madpakkehus og legeplads.
Her giver hun fire gode råd til dig, der gerne vil i gang med at søge fondsmidler til dit lokalområde:
En god idé
- Det handler om at få en god idé, som måske er lidt unik. Der findes flere borgerdrevne butikker end vores, men det er jo langtfra alle landsbyer, der har det. Så det er lidt særligt.
Ram fondens formål
- Projektet skal være noget, der rammer en overensstemmelse mellem dit formål og fondenes formål. Man skyder i blinde, hvis man ikke er helt skarp på, hvad fondene giver penge til, og om ens projekt passer i den kategori, og man risikerer at bruge mange spildte kræfter.
Frivilligt arbejde
- Det er en god idé at bruge en kombination af at indsamle penge og lægge en masse frivilligt arbejde i det. I Skanderborg Kommune kan du i diverse puljer kun søge den mængde penge, du selv kommer med, men for eksempel kan man i kommunens landsbypulje veksle frivillige arbejdstimer til penge svarende til 100 kr. pr arbejdstime. Den pulje har vi fået penge fra til to projekter.
Drøm stort
- Man skal også drømme lidt stort nogle gange. For det er dér, det bliver lidt særligt, lidt anderledes og dermed også lidt mere spændende for fondene at støtte.
Lige nu sidder hun på en af fire lænestole af europapaller uden for byens købmand og kigger mod skateparken på den anden side af Hylkevej, der med sin 1,5 kilometers længde stort set strækker sig fra byskilt til byskilt.
Indgangen til købmanden er et klejnt, mørkt vindfang med en opslagstavle. I fraværet af belysning under det lille tag må selv relativt unge øjne vente et halvt sekund på, at pupillerne udvider sig, før beskederne på den kan læses.
Rebecca Veilgaard Christensen, formand, Landsbyrådet i HylkeDen er jo et af vores store tandhjul i det maskineri, der gør, at tingene hænger sammen herude.
Vindfanget og købmanden vender vi tilbage til.
For efter opførelsen af skateparken, legepladsen, klubhuset og madpakkehuset er det faktisk den, der er tiltænkt at skulle være hovedrolleindehaver i det næste kapitel af landsbyens selvfortælling.
Men først en lille bid mere om Hylke.
Bag Rebecca Veilgaard Christensen ligger Hylke Skole, som kun har de tre første klassetrin fra 0. til 2. klasse er en del af landsbyordningen i Virring. Fra 3. klasse sendes børnene videre, typisk til Virring, og dermed går der kun i omegnen af 30-40 børn på Hylke Skole.
For få år siden var den truet af lukning, men den overlevede, fordi byen selv protesterede imod byrådets planer om en ny skolestruktur.
I forlængelse af skolen ligger børnehaven Tusindfryd. De yngste kan få lokal pasning af de to dagplejere, der for et års tid siden blev reduceret fra fire.
Pasningstilbuddet for de mindste bliver der ikke pillet ved, medmindre indbyggerne opsnapper en uventet medvind i den kamp, de i skrivende stund tager med kommunen om at få en stordagpleje.
Rebecca Veilgaard Christensen, formand, Landsbyrådet i HylkeVi kan jo ikke udkonkurrere en Føtex.
Lige nu er det i skolen og i børnehaven - samt i foreningerne - Hylkes indbyggere møder hinanden. Men det bytorvslignende miljø, der efter planen snart skal gøre skateparken og legepladsen til en integreret helhed, skal skabe nye muligheder for at mødes.
Og det skal købmanden også.
Det store tandhjul, der får tingene til at hænge sammen
- Den er rigtig vigtig for vores landsbyliv, siger Rebecca Veilgaard Christiansen om købmandsbutikken, som indbyggerne selv købte for fire år siden, fordi ingen andre ville købe den.
Efterfølgende ansatte de en købmand, som de aflønner, og som får hjælp i det daglige af indbyggere, der uden betaling stiller varer på hylderne og passer kassen.
- Den er jo et af vores store tandhjul i det maskineri, der gør, at tingene hænger sammen herude. At der er noget liv herude. Så vi gør, hvad vi kan, for at holde den i live, fortæller hun.
Til det formål har hun skrabet endnu en bunke penge sammen til Hylke. Senest 610.000 kr. fra en Realdania-pulje ved navn 'Underværker', som lægger sig oven på en pose penge fra kommunens landsbypulje samt penge fra en række andre fonde.
I alt omkring 1,1 million kroner har Hylke nu til byens næste projekt: Mødestedet.
Et arkitekttegnet samlingspunkt, der som en fysisk forlængelse af købmandsbutikken skal fungere som både café, kulturformidling og, ja, mødested.
- Vores butik kan noget helt andet end alle de store supermarkeder, man kører forbi på vej hjem fra arbejde. Vi kan jo ikke udkonkurrere en Føtex, men den kan være et samlingssted, og det er den jo allerede nu, siger Rebecca Veilgaard Christensen.
- Når man skal have fredagsslik fredag eftermiddag, er det jo her, man møder hinanden. Det er her, man melder sig til sommerfest og fællesspisning, og det er her, man går sammen om en borgerbuket til en begravelse, siger hun.
Vil give køledisk-mødet et sted at gå hen
Mens hun taler, smækker en bildør på parkeringspladsen ved købmanden, og hun peger i retning af en mand, der få sekunder senere forsvinder ind i vindfanget.
- Du kan jo se, at det er der, folk går meget ud og ind. Og du har skolen og børnehaven lige herovre. Når folk har hentet deres børn, går de jo herover og handler, siger Rebecca Veilgaard Christensen.
- Men det er også her, de ældre generationer og dem, der ikke har børn i skole og børnehave, mødes. Købmandsbutikken er det sted, hvor vi mødes på tværs, siger hun og forklarer, at Hylkes indbyggere selvfølgelig også møder hinanden på tværs i andre sammenhænge - ved arrangementer, fællesspisning og i forsamlingshuset.
- Men med købmandsbutikken er det lidt mere den der daglige kontakt, som man får til hinanden som landsbyboere, siger Rebecca Veilgaard Christensen.
Det er den slags kontakt, der ofte både starter og slutter som hvordan-går-det-små-snak med en pakke rugbrød i hånden, hun og de andre involverede indbyggere vil give en mulighed for at blive til noget mere.
- Den der snak, man har - der får vi faktisk muligheden for at sætte os ned i en stol og købe en kop kaffe i stedet for at stå at snakke henover køledisken i et kvarter, som vi jo nogle gange gør, siger hun.
Møder skal styrke købmand, og købmand skal styrke møder
Hvordan mødestedet konkret kommer til at se ud, ved Landsbyrådets formand ikke endnu. Det bliver delvist op til arkitektfirmaet Cubo Arkitekter, som Hylke Købmandsforening og landsbyrådet aftalte, at de ville trække ind i projektet, hvis de fik de 610.000 kr. fra Realdania i kassen.
Rebecca Veilgaard Christensen, formand, Landsbyrådet i HylkeMan får de der ting inkorporeret i det daglige liv, så man kan blive en del af nogle arrangementer, uden man lige vidste, at de var der.
Men Rebecca Veilgaard Christensen forestiller sig med sikkerhed, at det gamle vindfang skal rives ned, og at den nye tilbygning kommer til - hvis Cubo Arkitekter kan se det for sig - at dække op mod 60 kvadratmeter.
- Det er jo lidt småt nu, og det er måske ikke lige nogen fryd for øjet, siger Rebecca Veilgaard Christensen med et nik mod vindfanget og breder så i en halv kropsvending armene ud mod pladsen, hvor hun sidder.
- Der skal stadig være en bygning, som man går igennem, når man skal ind til købmanden. Men i den skal der være cafémiljø, hvor man kan drikke kaffe, mens man kigger ud over byparken. Der skal være mulighed for at vise en kunstudstilling frem, for så er der også mange flere, der vil se den, end hvis man skal vælge at tage et sted hen for kun at se den, siger Rebecca Veilgaard Christensen.
- Men mødestedet skal også bruges til alle mulige arrangementer. Musik, foredrag, et møde for de frivillige i butikken. Man får de der ting inkorporeret i det daglige liv, så man kan blive en del af nogle arrangementer, uden man lige vidste, at de var der dén dag, siger hun.
Mødestedet skal dog ikke kun få de handlende til at forlænge deres butiksbesøg med hyggesnak og kaffe.
Rebecca Veilgaard Christensen, formand, Landsbyrådet i HylkeDet er jo det, der gør os bæredygtige. Både som købmand og som landsby.
Selv om det er et selvstændigt mål at facilitere flere møder mellem indbyggerne i bedre rammer end for nuværende, er tanken også, at mødestedet skal kunne trække mønterne tættere på købmandsbutikkens kasse.
Som næsten efter det magnetiske princip, der uundgåeligt vil forene en positivt ladet pol med en negativt ladet pol, hvis de kommer tæt nok på hinanden, skal mødestedet helst betyde, at folk der kommer ned for at høre musik, se på kunst eller mødes med en ven, føler sig draget til også at købe en is, en marsbar eller en pakke figenstænger til ungerne, mens de er der.
Og så er vi tilbage ved den rolle som det helt store tandhjul i landsbyen, købmandsbutikken spiller. Det er i hvert fald den beskrivelse, Rebecca Veilgaard Christensen bruger.
Og skal man blive i den metafor, vil mødestedet give det store tandhjul et nyt ét at dreje sine tænder mod.
- Vores butik er jo, sammen med skolen og foreningslivet, vores hovedpunkter i forhold til at holde landsbylivet kørende. Derfor bliver vi nødt til hele tiden at tænke over, hvordan vi kan optimere den bedst muligt og gøre det attraktivt at bruge den, siger Rebecca Veilgaard Christensen.
- Vi arbejder hele tiden på at finde nye måder at udvikle og holde fællesskabet i gang på. At skabe noget liv. For det er jo det, der gør os bæredygtige. Både som købmand og som landsby, siger hun.