Hvordan udvikler vi fremtidens svømmefaciliteter i Skanderborg Kommune: Her er ekspertens bud
- Minimér anlægssummen og driftsudgifterne ved at lave relativt få, fleksible bassinkvadratmeter.
Sådan lyder ét af rådene fra udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, Jens Øyås Møller, til alle dem, der i øjeblikket arbejder på udvikle flere og bedre svømmefaciliteter i Skanderborg Kommune.
Udviklingsfonden, som har været involveret i udviklingen af nye svømmefaciliteter i en række kommuner, mener at hverdagswellness, sociale zoner og mindre bassiner er det bedste udgangspunkt for at skabe fremtidens økonomisk bæredygtige svømmehaller.
Jens Øyås Møller sætter også spørgsmålstegn ved, om al skolesvømning skal foregå indendørs i et 25 meters bassin i en kommune, som har adgang til så meget udendørs vand, som vi har.
Følsom.
Sådan beskriver udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, Jens Øyås Møller, med ét ord den situation, som politikerne i kommunens Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalg lige nu befinder sig i.
Efter en længerevarende dialog med udviklerne bag to borgerdrevne svømmehalsprojekter i Galten og Ry skal de i juni træffe den endelige beslutning. Vil de bede byrådet om at afsætte kommunale midler til begge projekter, ét af projekterne eller ingen af dem?
- Frivillige kræfter har lagt en enorm mængde hjerteblod i de to projekter i Galten og Ry. Samtidig er der en større ombygning af Skanderborgs eksisterende svømmehal på vej. På hver sin side af bordet står udviklerne af projekterne, og imellem dem står politikerne, som står over for nogle meget vigtige strategiske overvejelser omkring udviklingen af fremtidens svømme- og fritidsfaciliteter i Skanderborg Kommune, siger Jens Øyås Møller.
Som repræsentant for Lokale og Anlægsfonden stillede han sig hverken på den eller den anden side af bordet, da han tidligere på foråret blev inviteret til møde på Fælleden i Skanderborg, hvor han sammen med politikerne blev præsenteret for de to ønskede svømmehalsprojekter i Galten og Ry og det kommende byggeri af Skanderborgs nye Vandvirke.
- Vi lægger ikke vores æg i nogen kurv. Som udviklingsfond for fremtidens fritidsfaciliteter forholder vi os nøgternt til de udviklingstendenser, vi ser lige nu. Derfor vil jeg ikke forholde mig til direkte til de projekter, der bliver diskuteret i Skanderborg Kommune lige nu, men jeg vil gerne bidrage til debatten ved at dele nogle af de tanker, vi lige nu gør os om fremtidens svømmefaciliteter, siger Jens Øyås Møller.
Han er udviklingskonsulent med speciale i udviklingen af fremtidens svømme- og fritidsfaciliteter - et emne som ikke kun er noget, der optager mange borgere i Skanderborg Kommune.
Lokale og Anlægsfonden
Er en selvejende institution, vidensformidler og udviklingsfond under Kulturministeriet.
Udvikler og rådgiver om byggeprojekter og fysiske faciliteter inden for idræts-, frilufts- og kulturlivet.
Er sat i verden for skabe fremtidens mødesteder.
Uddeler hvert år 80-90 millioner kr. årligt til de projekter, som fonden arbejder med.
Midlerne stammer fra de såkaldte udlodningsmidler under Danske Spil.
Som udgangspunkt følger der altid idégenerering, sparring og udvikling med, når fonden støtter konkrete danske projekter.
I Skanderborg Kommune har Lokale og Anlægsfonden igennem årene bidraget til udviklingen af:
Bybadet i Skanderborg med 8,5 millioner kr.
Pulsparken i Kildebjerg-Ry med 3 millioner kr.
Låsby Søpark med 3,5 mio. kr.
Udvidelse af Ry Hallerne med multihal, springhal, café og udeareal med 3 millioner kr.
Et kommende trailcenter på Anebjerg med 2,4 millioner kr.
Byggeriet af Hørning Hallen i 2008 med 8,7 millioner kr.
Den kommunale mavepine
- Der er vildt mange kommuner, som er i gang med at se på deres svømmefaciliteter i øjeblikket. Der er også mange planlagte projekter på vej i en tid, hvor man rundt omkring i landets kommuner holder vejret, imens man følger med i de store prisstigninger i byggebranchen, for svømmehalsbyggerier er jo som regel noget, der er forankret i kommunen, siger han og tilføjer, at det er ret usædvanligt, at man i Skanderborg Kommune har tre lokale grupperinger, som selv vil finansiere svømmehals-byggerier vi lån, som de beder kommunen om at stille en garanti for.
Bestyrelsen i Skanderborg Svømmehal har allerede fået lovning på en kommunegaranti på knap 80 millioner kroner. En kommunegaranti, som skal bane vej for en større ombygning af kommunens eneste eksisterende svømmehal i Skanderborg. Bestyrelsen i Galten Svømmehal venter på svar fra kommunen vedrørende ønsket om en kommunegaranti på 73 millioner kroner til et svømmecenter på Klank, imens bestyrelsen i Ry Svømmehal venter på svar om, hvorvidt kommunen vil stille garanti for et lån på 10 millioner kroner til et Vandkulturhus ved Ry Hallerne.
- Der skal altså ikke findes kommunale anlægskroner til tre svømmehaller, men en meget stor del af den kommunale mavepine, når der skal opføres nye svømmefaciliteter, er driften. Svømmehaller er dyre og komplicerede at drifte, så man skal tænke sig rigtigt godt om, når man udvikler nye svømmefaciliteter i en kommune, siger Jens Øyås Møller.
Få fleksible kvadratmeter
- Minimér anlægssummen og driftsudgifterne ved at lave relativt få men fleksible bassinkvadratmeter. Det holder blandt andet udgifterne til vandrensning nede. Overvej også, hvordan I tiltrækker så mange betalende gæster i den offentlige åbningstid som muligt.
Sådan lyder rådene fra Lokale og Anlægsfonden ifølge Jens Øyås Møller i korte træk til alle dem, der i øjeblikket forsøger at knække koden og udvikle økonomisk bæredygtige svømmefaciliteter.
- Det er en meget udfordrende øvelse. Undersøgelser viser, at mange forskellige brugergrupper kan komme til at forstyrre hinanden og forringe hinandens oplevelse i bassinet, men det kan faktisk godt lade sig gøre at udvikle attraktive faciliteter ud fra devisen "less is more", siger Jens Øyås Møller og fortsætter:
- Et 25 meters svømmebassin er måske ikke et "must" for enhver svømmehal. Et lille kar med koldt vand, en lækker sauna med saunagus og et mindre varmtvandsbassin kan i sig selv være et kæmpe aktiv, som kan tiltrække mange forskellige brugere. Traditionelt er vores svømmefaciliteter blevet indrettet sådan, at de først og fremmest imødekommer konkurrencesvømmernes og foreningernes behov. Men har vi overhovedet brug for mere end ét konkurrencebassin i en kommune?, spørger han.
Hverdagswellness og sociale zoner
Når Lokale og Anlægsfonden, som blandt andet har støttet udviklingen af nye svømmefaciliteter i Ringkøbing, Vejen og Vejle med millionbeløb, er med til at udvikle fremtidens vandoplevelser, er fokus ifølge Jens Øyås Møller på meget andet end banesvømning.
- Vi ved, at sociale zoner er vigtige for både børn og voksne. Her kan varmt vand og saunaer udgøre en vigtig ramme omkring en form for hverdags wellness, siger Jens Øyås Møller .
I Lokale og Anlægsfonden er man i øjeblikket mere optaget af at udvikle inkluderende mødesteder, hvor alle uanset fysik, alder og socioøkonomiske forhold kan samles omkring aktiviteter i vandet end nye faciliteter til konkurrencesvømning.
- Vi har arbejdet tæt sammen med Danske Svømmebade og Dansk Svømmeunion for at blive klogere på danskernes forbrug af svømmefaciliteter. Der er et enormt potentiale i at udvikle flere faciliteter, som rammer på tværs af mange brugergrupper. Varmtvandsbassiner, som er designet til leg og tager hensyn til handicappede og mennesker med andre funktionsnedsættelser er eksempelvis meget interessante, siger han og tilføjer, at det også er vigtigt at holde sig for øje, at alle svømmehaller i et område ikke skal kunne det samme.
- Hvis man vil have det hele alle steder, bliver det rigtigt dyrt. Samtidig risikerer man, at man i et område kommer til at konkurrere om den samme type brugere og udhuler hinandens indtægtsgrundlag, siger Jens Øyås Møller.
Jens Øyås Møller, udviklingskonsulent, Lokale og AnlægsfondenMan kan nå langt med få fleksible bassinkvadratmeter. I en lille bygd i Norge har indbyggerne bygget en mini-svømmehal med et enkelt varmtvandsbassin og hæve-sænke bund, så den kan understøtte så mange forskellige behov som muligt samtidig, imens udgifterne til anlæg og drift er minimeret.
Skolesvømning med søvand og sauna
Når Lokale og Anlægsfonden rådgiver kommunerne om, hvordan de kan gribe det an, når de skal udvikle fremtidens svømmefaciliteter, er anbefalingen ifølge ham også at se på mulighederne i det vand, som allerede er til stede i kommunen, før man går i gang med at udvikle nye tilbud.
- Her tænker vi ikke kun på indendørs faciliteter. I mine øjne er det i Skanderborg Kommune også oplagt at se på, hvordan man understøtter endnu flere aktiviteter i vandet i søerne. Hvem siger, at foreningssvømning og skolesvømning skal foregå indendørs i et 25 meters bassin året rundt? Man kan også få en våddragt på og lære at svømme i en sø. Hvis man derefter kan hoppe op i en varm sauna eller et vildmarksbad, er det måske ikke den værste måde at lære at begå sig i vand på, siger han.
Han synes, at Skanderborgs nye søbad, som Lokale og Anlægsfonden har støttet med 7,5 millioner kr. er et glimrende eksempel på, hvordan man kan udvikle nye oplevelser omkring det vand, som allerede er til stede i en kommune.
- Bybadet i Skanderborg emmer allerede af liv, og det understøtter flere former for vandaktiviteter året rundt. I andre kommuner, som eksempelvis Vejle og Ringkøbing, har man bygget traditionelle 25 meters svømmehaller om for at få dem til at appellere til en bredere befolkningsgruppe. Det kan man eksempelvis gøre ved at tilføje wellnessfunktioner i bassinrummet og dele de gamle bassiner op i mindre rum, siger han.