Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen er frustrerede over, at kommunen har stillet sig i vejen for, at de kunne få opført ladestandere til elbiler på deres respektive kulturinstitutioner kvit og frit, efter de selv reagerede på en annonce fra et elselskab. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Hvornår får Viggo og Jørgen deres ladestandere?

Lad os spole tiden tilbage.

Ikke vanvittigt langt, lad os bare nøjes med lidt mere end et årti. Det er rigeligt til formålet.

Egentlig skal det her slet ikke handle om mobiltelefoner. Men om elbiler. Om Jørgen og Viggo og om sammenstødet mellem deres handlekraft og kommunen. Så bær over med mig, for det er der, vi starter.

Ved mobiltelefonerne.

Maj måned, året er 2010. Du sætter dig i foyeren i Kulturhuset, går ind på Skanderborg Museum, kaster dig i passagersædet i en bus eller et tog fra Skanderborg Station, eller måske stiller du udmattet indkøbsposerne og tager et hvil på en bænk i Bloms.

Du hiver din telefon op af lommen. Det er højst sandsynligt ikke en smartphone, for iPhone 4 bliver først sendt på gaden en måneds tid efter det tidspunkt, vi er rejst tilbage til. Og selv et år senere, i 2011, har kun lige godt 30 pct. af danske familier ifølge Danmarks Statistik en smartphone i hjemmet.

Så du er højst sandsynligt også fuldkommen ligeglad med, om Kulturhuset, museet, bussen, toget eller Bloms tilbyder dig muligheden for at hoppe på en lokal wifi-forbindelse.

Men det var du måske ikke i 2012, hvor 50 pct. af familierne havde en eller flere smartphones. I endnu mindre grad i 2013, hvor det var 60 pct.

Fast forward til i dag, hvor det er over 90 procent, og vi allerede er langt forbi det punkt, hvor vi overhovedet ikke gider bruge et sekund på at diskutere, om gratis wifi er en selvfølge eller ej, uanset hvor i det offentlige vi befinder os.

Dels, fordi det i dag er en selvfølge. Dels, fordi 4G- og 5G-forbindelserne i dag er så stærke, at vi sjældent har brug for wifi.

Ovenstående er et forsøg på at illustrere, at man med langt de fleste nyudviklede services på et tidspunkt i teknologihistorien står i et vadested.

Lige dér, hvor det ikke rigtig er en selvfølge, at man kan blive serviceret, ligegyldigt hvor i verden man befinder sig, men hvor der måske begynder at være kritiske røster, når servicen ikke er der.

- Kan det virkelig passe, at I ikke har wifi her?, kunne 2010-2014-versionen af kritikken lyde.

- Kan det virkelig passe, at I ikke har ladestandere her?, kunne 2022-2025-versionen måske passende formuleres.

Spørg bare Jørgen Lund Christiansen. For den slags spørgsmål lander jævnligt i hans mailindbakke.

Som formand for Vestermølles Møllelaug bliver han ikke sjældent konfronteret med, at der ikke er en eneste ladestander på Vestermølle, der hvert år tager imod 125.000 gæster.

Han mener ikke, vi er i vadestedet længere, fortalte han mig, da jeg mødtes med ham og Viggo Rasmussen, der er formand for Ejer Bavnehøjs Venner.

Vi er allerede ud af vadestedet igen, mener Jørgen Lund Christiansen. Vi befinder os nu der, hvor det til enhver tid vil være en skuffelse, at en turistattraktion som Ejer Bavnehøj eller Vestermølle ikke kan tilbyde de besøgende elbilister en opladning, mens de aflægger besøg, mener han.

Så meget desto større var skuffelsen for begge formænd, da kommunen for nylig satte en stopper for Ejer Bavnehøjs og Vestermølles mulighed for at få fire udtag til opladning af elbiler hver - gratis.

Den historie fortæller Jørgen og Viggo i dette nyhedsbrev. Og vi spørger en embedsmand i kommunen, hvorfor de mener, at den bedste løsning var at takke nej til et tilbud om gratis ladestandere, der kunne sættes i jorden langt hurtigere, end kommunen har tænkt sig at gøre det.

Og så stiller vi skarpt på et forslag fra De Konservative. Byrådsmedlem og næstformand i Børne- og Ungeudvalget, Birgitte Majgaard, mener nemlig at have et bud på noget, der kan være med til at løse to af kommunens store hovedpiner:

Det evige pres på daginstitutionernes kapacitet og den fortsatte stigning i prisen for at bygge nye institutioner, der skal lindre førnævnte pres.

Før jeg overlader dig til artiklerne, skal jeg lige huske at sætte en streg på vores imaginære tavle. Bettina nævnte i vores fødselsdagsnyhedsbrev i lørdags, at vi var tre nyhedsbreve fra at træde ind i et trecifret antal udgivelser.

Så hermed er streg nummer 98 sat.

Husk, at du som altid kan fange mig på 25 45 69 44 eller skrive til mig og Bettina på redaktion@skanderborgliv.dk, hvis du har en god idé til vores kommende historier.

Rigtig god læselyst!

P.S. Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen er frustrerede over, at kommunen stillede sig i vejen for, at de kunne få opført ladestandere til elbiler på deres respektive kulturinstitutioner kvit og frit, efter de selv reagerede på en annonce fra et elselskab. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Jørgen og Viggo fik tilbud om gratis ladestandere til titusindvis af turister, men kommunen sagde nej: - Ærgerligt, at de ikke har haft mere mod og kreativitet

Da Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen begge fik øje på en annonce fra elselskabet Aura i efteråret, troede de, at vejen til gratis etablering af ladestandere på de to seværdigheder, de administrerer, var kort.

Med et tilbud fra Aura om gratis opførelse af ladestandere til elbiler gik de til kommunen, der i første omgang var begejstrede for det slagtilbud, som de to mænds initiativrigdom havde kastet af sig.

Men Vestermølle og Ejer Bavnehøj, som de to mænd administrerer, og som hvert år besøges af henholdsvis 125.000 og 50.000 gæster, måtte ikke sige ja til det tilbud, de havde fået fra Aura, lød meldingen senere fra kommunen.

Nu er forventningen, at de må vente mindst et år på ladestandere, fordi kommunen vil have dem med i et storslået offentligt udbud, der skal invitere private operatører til at byde ind på opgaven med at sikre kommunen en stærk infrastruktur til den elektrificerede bilisme.

Men i værste fald kan de komme til at vente helt til 1. januar 2025, for det er den deadline, kommunen er forpligtet til at overholde, når det handler om at sikre offentligt tilgængelige ladestandere.

Både Viggo Rasmussen, formand for Ejer Bavnehøjs Venner, og Jørgen Lund Christiansen, formand for Vestermølle Møllelaug, har svært ved at forstå, at kommunen ikke bider til bolle, når de kommer med et stærkt tilbud. Og ifølge de to formænd er selve det, at tilbuddet er landet hos netop Ejer Bavnehøj og Vestermølle, et udslag af den handlekraft og initiativrigdom, de personligt har vist, og som kommunen sætter sin lid til kan og vil drive udviklingen for den slags kulturinstitutioner.

To markante turistattraktioner kunne have fået gratis ladestandere til elbiler. Men det stemte ikke med kommunens planer, og derfor har den stillet sig i vejen. - Imens bliver der ved med at komme folk, der gerne ville have ladet deres bil op, siger formand for den ene turistmagnet, Vestermølle.

Omkring 50.000 gæster besøger hvert år Ejer Bavnehøj, hvor de fra toppen af Genforeningstårnet kan skue langt ud over det østjyske landskab.

Stod det til Viggo Rasmussen, skulle turisterne fra tårnet også kunne se ned på fire elbiler blive ladet op på Ejer Bavnehøjs parkeringsplads - fra ladestandere, der hverken ville have kostet Viggo Rasmussen eller kommunen en klink.

Men det kan de ikke.

Og ingen af de turister, der i løbet af sommerhalvåret 2022 lægger deres vej forbi Genforeningstårnet, kommer til at kunne sætte et strømkabel i deres elbil på bakketoppen, mens de nyder udsigten, vandrer i området eller spiser deres medbragte frokost.

Kommunen har nemlig, som vi skal vende tilbage til, sagt nej.

- Der er gået udbudsjura og politik i det. Og turisterne de må så selv om det, siger Viggo Rasmussen, formand for foreningen Ejer Bavnehøjs Venner, der driver turistattraktionen.

Reagerede på ugebladsannonce og fik slagtilbud

Det har foreningen gjort de seneste 22 år, og i løbet af de mere end to årtier har Genforeningstårnet og Ejer Bavnehøj undergået store forandringer.

Selv har han som formand ad åre samlet 15 mio. kr. ind til at forny stedet som turistattraktion, og med en kommunal finansiering på 187.000 kr. om året lever stedets udvikling i høj grad af frivilligt arbejde, handlekraft og initiativrigdom.

Viggo Rasmussen, formand for Ejer Bavnehøjs Venner. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Lige nu sidder Viggo Rasmussen i skarp forårssol ved et bordebænkesæt på Ejer Bavnehøj. Bag ham har to turistbusser hver 30-40 grå-hvide frisurer i solskærm og sandaler for kort tid siden forladt parkeringspladsen, og skråt overfor ham sidder Jørgen Lund Christiansen.

Uha, så skulle der laves en strategi. Og efter strategien skulle der laves et kommissorium. Og så skulle det behandles politisk, og så skulle der lægges en plan.

Viggo Rasmussen, formand, Ejer Bavnehøjs Venner

Han er formand for foreningen Vestermølles Møllelaug, der driver en anden af kommunens velbesøgte turistattraktioner, Vestermølle.

I efteråret 2021 så begge formænd uafhængigt af hinanden den samme annonce fra elselskabet Aura i Uge-Bladet Skanderborg.

Fakta: Vestermølle

Vestermølle ligger ved Skanderborg Sø og råder over en række bygninger, der anvendes til undervisning, kurser, museumsdrift, restauration og kulturelle aktiviteter med betydning for og understøttelse af områdets særlige miljø og naturværdier samt oplevelsen af disse.

Formålet er Vestermølles aftale med kommunen at muliggøre anvendelse af området til regionalt orienterede udflugts-, natur-, kulturhistoriske-, museums-, undervisnings- og restaurationsmæssige aktiviteter.

Vestermølle bruges også af lokale klubber og foreninger og har i alt 1.800 medlemmer på tværs af disse.

I 2011 forventede man 75.000 besøgende, men det har i dag udviklet sig til omkring 125.000 årlige gæster.

I annoncen efterlyste Aura bud på, hvor i kommunen der manglede ladestandere til elbiler. I et udslag af den initiativrigdom og handlekraft, der er med til at udvikle Vestermølle og Ejer Bavnehøj slog de to foreningsformænd til, og i november kom der svar fra elselskabet.

Både på Vestermølle og på Ejer Bavnehøj tilbød Aura at sætte ladestandere med fire udtag op uden modregning. Ladestandere, som Aura ville tjene penge på, hver gang de fremover blev betjent af en turist.

Men så gik der, som Viggo Rasmussen formulerer det, 'bureaukrati og politik i det'. En udlægning af forløbet, som Jørgen Lund Christiansen deler.

Nej fra kommunen

Med et færdigt tilbud fra Aura i hånden gik begge formænd til kommunen, som ejer jorden under både Genforeningstårnet og Vestermølle.

Og mens de første svar fra administrationen ifølge Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen tilkendegav, at man ville skynde sig at komme i gang med Aura, ændrede kommunikationen senere karakter.

Fakta: Offentligt tilgængelige ladestandere er på vej

  • I april i år trådte en ny lov om infrastruktur for alternative drivmidler til transport (AFI-loven) i kraft. Den giver kommunerne mulighed for at søge medfinansiering til offentligt tilgængelige ladestandere, for eksempel ved at sende ladestander-infrastrukturen i udbud.
  • Samtidig åbnede en statslig pulje på 100 mio. kr., som kommunerne kan søge om at få del i til at finansiere offentligt tilgængelige ladestandere.
  • En kommune kan få op til 50 pct. af kommunens samlede pris for ladestanderne dækket af den statslige pulje. Den uddeles efter først-til-mølle-princippet frem til den 1. november 2022.
  • For at kunne få del i puljen skal kommunerne imidlertid opfylde en række krav. Blandt andet skal kommunen på baggrund af et gennemført offentligt udbud have dokumenteret, at der er behov for at kommunen betaler private operatører for opgaven.
  • Med andre ord skal det dokumenteres, at markedskræfterne ikke rækker til en fuld finansiering.
  • Derfor forbereder Skanderborg Kommune aktuelt et stort udbud af offentligt tilgængelige ladestandere på minimum 65 lokationer, hvor kommunen ifølge ladestanderbekendtgørelsen er forpligtet til at sætte ladestandere op.
  • Byrådet skal i tillæg hertil afgøre, om endnu flere lokationer skal medtages i udbuddet.
  • Kommunens administration forventer, at planerne om udbuddet kan vedtages i byrådet i juni i år, og at udbuddet kan sendes ud til de private operatører i august eller september.
  • Senest den 1. januar 2025 skal kommunen have opstillet ladestandere på de lokationer, der er omfattet af ladestanderbekendtgørelsen.

- Tilbuddet sendte jeg til klimaafdelingen i kommunen, som sendte det til Vej og Trafik, og så gik jeg ud fra, at det var noget, vi bare skulle have gang i. Men nej, så gik der vej- og trafikingeniør i den, siger Viggo Rasmussen, formand i Ejer Bavnehøjs Venner, og fortsætter:

- Uha, så skulle der laves en strategi. Og efter strategien skulle der laves et kommissorium. Og så skulle det behandles politisk, og så skulle der lægges en plan. Altså, kan du høre retorikken?

Det er da en stor forskel i forhold til slet ikke at betale noget.

Jørgen Lund Christiansen, formand, Vestermølle Møllelaug

I midten af januar 2022 fik Jørgen Lund Christiansen påbud fra kommunen om, at han ikke skulle gå videre med tilbuddet fra Aura, da Vestermølle i stedet skulle indgå i et fælles udbud om ladestander-infrastruktur i hele Skanderborg Kommune.

Samme melding modtog Viggo Rasmussen fra Ejer Bavnehøjs Venner.

Får mails fra gæster, der spørger til ladestandere

Det er kommunen i sin gode ret til at bestemme, da Vestermølle og Ejer Bavnehøj som nævnt ligger på kommunalt ejet jord.

Men det ærgrer Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen, at kommunen har valgt at gøre brug af den ret til at stille sig mellem dem og et tilbud om gratis ladestandere.

- Vi ville gerne sige ja til det her tilbud. Aftalen var oven i købet skruet sådan sammen, at hvis der kom nogle andre med et bedre tilbud i mellemtiden, så kunne vi tage imod det i stedet. Jeg har snakket med det selskab, der har den største markedsandel på området, og de ville have 80.000 kr. for at sætte to ladestandere med fire udtag i jorden ude hos os. Det er da en stor forskel i forhold til slet ikke at betale noget, siger Jørgen Lund Christiansen, formand for Vestermølle Møllelaug.

Jørgen Lund Christiansen, formand for Vestermølle Møllelaug. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Ligesom Viggo Rasmussen har han siden Møllelaugets stiftelse i 2004 stablet adskillige millioner kroner på benene - mellem 30 og 35 fortæller han - til udvikling af Vestermølle.

Imens bliver der ved med at komme folk, der gerne ville have ladet deres bil op, og vi får mails om det og alt muligt.

Jørgen Lund Christiansen, formand, Vestermølle Møllelaug

Viggo Rasmussen fortæller, at han for to år siden var i dialog med Aura, dengang blot som helt almindelig kunde uden et særtilbud.

- Der var prisen knap 100.000 kr., siger Viggo Rasmussen.

Når de to ærgrer sig over den glippede mulighed for gratis ladestandere, er det ikke kun, fordi de er frustrerede over at måtte sige nej til et slagtilbud.

Kommunen: Aura-tilbud er måske ikke den bedste løsning

Det handler lige så meget om, at de som ansvarlige for driften af to af kommunens bedst besøgte kulturinstitutioner hellere i går end i morgen ville være klar med god service til det stigende antal elbil-ejere, der besøger de to attraktioner.

Og mens de med Auras tilbud kunne have haft ladestandere oppe at køre i januar 2022, bliver det med kommunens udbud sandsynligvis tidligst et år senere.

Det er ikke sikkert, at vilkårene i den aftale ville være de mest gavnlige for kommunen på lang sigt.

Brian Nielsen, ingeniør, Skanderborg Kommunes Vej- og Trafikafdeling

Under alle omstændigheder bliver det først, når turist-højsæsonen i sommeren 2022 er overstået, fordi kommunens udbud først bliver sendt ud i august eller september i år.

- Imens bliver der ved med at komme folk, der gerne ville have ladet deres bil op, og vi får mails om det og alt muligt. Det kunne have været der, og det ville ikke have kostet en krone for nogen af os. Nu er det sat i stå, og så må vi jo se, siger Jørgen Lund Christiansen.

I den kommunale administration forstår Brian Nielsen godt de to foreningsformænds ærgrelse.

Han er ingeniør i kommunens Vej- og Trafikafdeling, og han forklarer, at kommunen af strategiske og økonomiske årsager ikke ville lade Ejer Bavnehøjs Venner og Vestermølle Møllelaug tage imod tilbuddet fra Aura.

- Vi får den forespørgsel fra Ejer Bavnehøjs Venner og Vestermølle Møllelaug, om de må sige ja til de tilbud, de har fået fra Aura. Og det synes vi fra administrationen måske ikke er den bedste løsning, siger Brian Nielsen og forklarer videre:

- Det er ikke sikkert, at vilkårene i den aftale ville være de mest gavnlige for kommunen på lang sigt. Og vi vil også gerne have styr på, hvem der sætter ladestandere op hvilke steder i kommunen.

For attraktive til ikke at bruge som lokkemad i udbud

Én ting er kommunens behov for at have hånd i hanke med ladestander-infrastrukturen.

Noget andet er, at kommunen i forbindelse med udbuddet også gerne skal have de interesserede operatører til at sætte ladestandere op på såvel de mindre attraktive som de meget attraktive lokationer i kommunen.

Vi får mere ud af Ejer Bavnehøj og Vestermølle, når de er med i det samlede udbud, der kommer til efteråret.

Brian Nielsen, ingeniør, Skanderborg Kommunes Vej- og Trafikafdeling

Med andre ord lyder kommunens rationale, at vil man som operatør gerne have lov til at sætte offentligt tilgængelige ladestandere op, hvor der kommer mange betalende bilister, må man også forpligte sig til at stille offentligt tilgængelige ladestandere op, for der kun kommer få mennesker.

Fakta: Ejer Bavnehøjs Venner

Ejer Bavnehøjs Venner er en forening bestående af private og organisationer, der arbejder for at gøre Genforeningstårnet og omgivelserne på Danmarks højeste punkt, Ejer Bavnehøj, mere attraktive for besøgende.

Foreningen blev stiftet i 1999 og arbejder ifølge dens hjemmeside blandt andet med at lave arrangementer på Ejer Bavnehøj, at sikre natur og landskab omkring og på Ejer Bavnehøj, samt at videreudvikle Ejer Bavnehøj som "støttepunkt for friluftsliv og turisme".

Alle melde sig ind i foreningen, der i øjeblikket tæller 107 medlemmer.

Og dér anser administrationen Ejer Bavnehøj og Vestermølle for at være to så velbesøgte steder, at de ganske enkelt er for attraktive til ikke at have med i et samlet udbud, forklarer ingeniør Brian Nielsen.

Uden dem har kommunen mindre at forhandle med, når operatørerne skal lokkes til også at opstille ladestandere ved f.eks. et plejehjem eller

- Det er ikke sikkert, at en ladestanderoperatør synes, at det er en lige god forretning alle steder. Økonomisk set for kommunen mente vi, at det var en fordel at holde lidt igen (med tilbuddet fra Aura, red.), i stedet for at vi tog nogle af de steder, som tydeligvis er en god forretning, ud af udbuddet. Vi får mere ud af Ejer Bavnehøj og Vestermølle, når de er med i det samlede udbud, der kommer til efteråret, siger Brian Nielsen.

Ejer Bavnehøj-formand: Man springer ud på dybt vand

Den argumentation fra kommunen er ikke ny for Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen.

- De store steder skal trække de små hjem rent økonomisk. Men overfor det står jo, at vi kunne have haft ladestandere fra årets begyndelse. Og så havde man haft et rigtig godt erfaringsgrundlag fra Ejer Bavnehøj og Vestermølle, når kommunen skulle i gang med et udbud, siger Jørgen Lund Christiansen, der dog har forståelse for at kommunen skal have ladestandere sat op mange steder.

Det ærgrer mig lidt, at kommunen ikke har grebet den hånd, vi har strakt ud.

Viggo Rasmussen, formand, Ejer Bavnehøjs Venner

- Men vi kunne have fået nogle erfaringer ved at lave et pilotprojekt hos os, og det kunne jo have været til stor nytte, for vi skulle sikkert også nok have lavet nogle begynderfejl. Det kunne vi have lært af og fortalt om, og vi kunne have gjort det, uden det kostede en krone, siger han.

Viggo Rasmussen stemmer i.

- I stedet springer man ud på dybt vand, og nu er det så tilbage i køen for os, siger Viggo Rasmussen og fortsætter:

- Det er er bare lidt ærgerligt, at kommunen ikke har haft mere mod og kreativitet til at sige, 'så lad os bare prøve at komme i gang'. Frem for at gøre det så bureaukratisk tungt. Det ærgrer mig lidt, at kommunen ikke har grebet den hånd, vi har strakt ud og haft en lidt mere imødekommende attitude. Vores intention er helt grundlæggende at byde folk velkommen frem for at sige, at her skal du ikke komme med din elbil.

Viggo Rasmussen, formand for Ejer Bavnehøjs Venner. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Samtidig frustrerer det begge foreningsformænd, at bureaukratiet og kommunens politiske strategier ender med at spænde ben for det, der ifølge Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen er et eksempel på den energi, der er med til at drive deres respektive kulturinstitutioner fremad.

- Når vi, to af de institutioner i kommunen, som i den grad er bygget på borgerinitiativ og virkelyst og titusindvis af gratis, frivillige arbejdstimer og alle de mange millioner, vi har skaffet, at så bliver det overladt til et spørgsmål om, at det er på kommunal ejendom. Og så har du jo balancen mellem, om det er ejendomsbesidderen eller kommunen, der afgør, om initiativer er rimelige eller ej, siger Jørgen Lund Christiansen.

Vestermølle sikker på at få ladestandere - men ikke Ejer Bavnehøj

Møllelaugets formand kan dog trøste sig med, at han ved, at kommunen kommer til at sætte ladestandere op ved Vestermølle.

Stedet er nemlig blandt de i alt 80 offentlige bygninger, som kommunen ifølge den såkaldte ladestanderbekendtgørelse er forpligtet til at opsætte ladestandere ved. Dog er deadline først den 1. januar 2025.

- Situationen er jo, at vi har ikke de anlæg, vi kunne have haft nu. Vi spørger jo os selv, om vi så bliver tvunget til at tage den løsning, der vinder udbuddet, og er den så dårligere, end det vi kunne have fået? Det ved vi ikke noget om, siger Jørgen Lund Christiansen.

Vi accepterer selvfølgelig juraen og det politiske spil.

Viggo Rasmussen, formand, Ejer Bavnehøjs Venner

Viggo Rasmussen må, modsat Jørgen Lund Christiansen, sætte sin lid til, at Ejer Bavnehøj på grund af sine anselige besøgstal for det første er selvskrevet til at være med i et kommunalt udbud, og at ladeoperatørerne sekundært er interesserede i at byde ind på netop den lokation.

Ladestanderbekendtgørelsen forpligter nemlig ikke kommunen til at opsætte ladestandere for foden af Genforeningstårnet.

- Det er bare ærgerligt, at der ikke er mere vilje til at tage imod den hånd, vi strækker frem. Vi får pt. 187.000 kr. om året for at drive hele stedet. Det er alt, og hvis det ikke var suppleret af frivillig arbejdskraft, kunne kommunen kun få slået græsset herude. Så kom nu. Vi har reageret på den annonce, og det har kommunen jo ikke, siger Viggo Rasmussen fra Ejer Bavnehøjs Venner.

- Vi accepterer selvfølgelig juraen og det politiske spil. Men hvorfor kunne vi ikke gøre det her sammen, lave et pilotprojekt eller et eller andet og så finde ud af nogle betingelser med leverandøren, siger han.

Birgitte Majgaard blev valgt ind i byrådet ved det seneste valg i november 2021. Hun og De Konservative mener, at skovbørnehaver kan være en vej til at få flere pasningspladser for pengene i en tid med stigninger på både byggepriser og børnetal. Foto: Bettina Sønderskov.

Konservativt forslag: Skovbørnehaver skal skaffe flere og billigere pasningspladser i Skanderborg

Når der skal findes penge til nye daginstitutioner ved de kommende budgetforhandlinger, bliver der behov for at gøre nyt, mener De Konservative.

For med prisstigninger på stort set alt, bliver pengene færre, end de plejer at være, men børnetallet vil fortsætte sin vækst.

Partiets byrådsmedlem og næstformand i Børne- og Ungeudvalget, Birgitte Majgaard, foreslår, at byrådet vedtager at lave skovbørnehaver, da de ifølge hende både er billigere at opføre og lettere kan pilles ned igen, hvis børnetallet skulle dale eller stagnere.

- Det er klart, at det er jo billigere at bygge noget af træ eller moduler end af mursten, siger Birgitte Majgaard.

Men den konservative begejstring for skovbørnehaverne deles ikke af alle kollegerne i Børne- og Ungeudvalget.

De Radikale afviser stort set kategorisk og vil ikke være med til at lave det, de kalder 'discountløsninger' på de indendørs forhold.

Venstre hylder sparepotentialet, men vil sætte visse standarder for de indendørs forhold, og i Socialdemokratiet peger udvalgets formand, Trine Frengler, på, at det ifølge hende er usikkert, hvor stor den reelle besparelse ved at bygge skovbørnehaver faktisk er.

Det kraftige pres på daginstitutionerne bliver ekstra udfordrende at løse, hvis prisstigningerne fortsætter. Derfor er der behov for at spare penge på byggeriet af børnehaver, mener De Konservatives Birgitte Majgaard, der foreslår markant billigere fysiske rammer til børnene - i skoven. De Radikale skyder forslag ned, og Socialdemokratiet er skeptisk.

Når der ved de kommende forhandlinger om kommunens budget for de næste fire år skal findes penge til flere nye daginstitutioner, vil det være smart at placere nogle af de nye børnehavepladser i skoven.

Det er nemlig både billigt, sundt for børnene og mere fleksibelt for kommunen, hvis det kraftigt stigende børnetal pludselig skulle stagnere.

Det er klart, at det er jo billigere at bygge noget af træ eller moduler end af mursten.

Birgitte Majgaard, næstformand i Børne- og Ungeudvalget, Det Konservative Folkeparti

Det mener Birgitte Majgaard, byrådsmedlem for De Konservative og næstformand i Børne- og Ungeudvalget.

- Vi står og skal have bygget et hav af børneinstitutioner. Og så er spørgsmålet, om det ikke er nu, vi skal i gang med de her skovbørnehaver, siger Birgitte Majgaard.

Fakta: Skovbørnehaver i Skanderborg

I Skanderborg Kommune findes der på nuværende tidspunkt ikke egentlige skovbørnehaver, hvor børnene afleveres på en matrikel i en skov eller i et naturområde.

Bjedstrup Skole og Børnehus har en naturbørnehave, der råder over 3,7 hektar blandet skov, men den ligger placeret i umiddelbar forlængelse af skolen og børnehuset og har også klassiske indendørs faciliteter.

Ved Knudhule i Ry-området findes også naturbørnehaven Hulen, men ligesom i Bjedstrup er der ikke tale om en egentlig børnehave, der er placeret i skoven under mere spartanske forhold end gængse børnehaver.

Når der skal bygges en daginstitution, er fastsætter bygningsreglementet krav til antallet af kvadratmeter pr. barn i opholdsrum, men der er ikke krav til institutionens areal som helhed.

Ifølge bygningsreglementet skal der i opholdsrum i daginstitutioner være et frit gulvareal på mindst 3 kvadratmeter pr. barn i vuggestuer og mindst 2 kvadratmeter pr. barn i børnehaver.

Kommunen oplyser, at det altid er en mulighed at spare på de materialer, en bygning til en daginstitution bygges af, uanset om der er tale om en børnehave placeret i skoven eller andre steder.

Det er bestemt ved lov, at en dagsinstitution skal rumme visse faciliteter - f.eks. pauserum til de ansatte, toilet m.m. Det gælder også for skovbørnehaver.

Særligt i en tid, hvor økonomien - og ikke mindst byggebranchen - presses af prisstigninger, og børnene i den pasningskrævende alder ikke ser ud til at blive færre, ser den konservative udvalgsnæstformand skovbørnehaver som mere end blot et naturpædagogisk alternativ til de mere konventionelle børnehaver.

- Det er klart, at det er jo billigere at bygge noget af træ eller moduler end af mursten, siger Birgitte Majgaard, der fortæller, at hun for tre år siden fik et tilbud af virksomheden Jytas i Galten, der laver pavilloner f.eks. til daginstitutionsformål.

- De kunne lave en børnehave, der opfyldte kravene til 40 børn for to millioner eksklusiv moms, tilslutninger, strømføring, køb af grund, og hvad der ellers er af udgifter, siger Birgitte Majgaard.

Kan bedre justeres efter børnetallet, mener K

Hun kender dermed ikke et bud på en eksakt pris. Det gør heller ikke administrationen i kommunen på stående fod, når man spørger dem.

Men til sammenligning blev der ved det seneste budgetforlig afsat i alt 31,5 mio. kr. til byggeriet af en ny daginstitution i Gl. Rye og 29,4 mio. kr. til byggeriet af børnehuset Horsegaard i Galten.

jeg kan ikke være med til at lave discountløsninger på bygningerne til børnene. Og det er faktisk det, jeg synes, at De Konservative vil.

Anne Heeager, medlem af Børne- og Ungeudvalget, Radikale Venstre

Muligheden for en prismæssig gevinst for kommunen er dog ikke den eneste fordel, Birgitte Majgaard fra De Konservative ser i en eller flere skovbørnehuse i lidt lettere konstruktioner end mursten.

- Vi ved jo heller ikke, om det her store pres på daginstitutionerne fortsætter. Det går jo lidt op og ned, så i stedet for at forbygge sig i en masse permanente børnehavebygninger, så er pavillonbyggeri, som man enten køber eller lejer i for eksempel ti år, måske en god løsning, som både er bæredygtig, økonomisk og god for børnene på én gang, siger hun.

Radikale: Langt fra ordentlige forhold

Hverken De Radikale eller Socialdemokratiet tillægger imidlertid skovbørnehaverne det samme potentiale til at kunne være med til at løse kommunens udfordringer på børnepasningsområdet.

- Jeg synes, at det, som De Konservative kommer med, og også den økonomi de kommer med, er langt fra ordentlige forhold for børnene. Det er et forslag om at opføre børnehaver til et økonomisk grundlag, som ligger mange millioner fra det, vi normalt synes, at vi skal bygge børnehaver for, siger Anne Heeager, medlem af Børne- og Ungeudvalget for Radikale Venstre.

Hun mener ikke, at vi i Danmark har et klima, der egner sig til, at de yngste børnehavebørn omkring treårsalderen kan være ude en hel dag.

- Nogle gange skal man huske, hvad det er for et land, vi lever i. Det kan godt lyde meget idyllisk med skovbørnehaver, men ned til tre år - det er nogle ret små børn i et ret barskt vejr, siger Anne Heeager, der på et helt generelt plan gerne vil "være med til at fremme, at børnehavebørnene kommer meget udenfor".

Nogle tror, at jeg mener sådan noget med en bålhytte og et hul i jorden og en skovl til at gå på toilettet, men det er bestemt ikke sådan noget, jeg er ude i.

Birgitte Majgaard, næstformand i Børne- og Ungeudvalget, Det Konservative Folkeparti

- Men jeg kan ikke være med til at lave discountløsninger på bygningerne til børnene. Og det er faktisk det, jeg synes, at De Konservative vil. Jeg ser det helt klart som en spareøvelse, og reelt vil du få en barak at være i, med den økonomi de vil sætte af. Og det vil være virkelig dårlige indeforhold i forhold til det, vi ellers tilbyder børnene i dag, siger Heeager.

Lige præcis bygningernes kvalitet og robusthed er noget af det, De Konservative ikke har lagt sig fast på endnu, og Birgitte Majgaard har derfor taget initiativ til, at Børne- og Ungeudvalget skal se på forskellige modeller til forskellige priser og diskutere, hvad der eventuelt måtte være en gangbar løsning.

Ikke bare 'en lillebitte skurvogn med toilet i den ene ende'

Men den konservative udvalgsnæstformand understreger, at også hun og partiet har en grænse for, hvor interimistiske de fysiske rammer må blive.

- Vi skal finde ud af, hvordan vi egentlig overhovedet definerer en skovbørnehave. For det er ikke det samme billede, vi alle i udvalget har af det. Nogle tror, at jeg mener sådan noget med en bålhytte og et hul i jorden og en skovl til at gå på toilettet, men det er bestemt ikke sådan noget, jeg er ude i, siger Birgitte Majgaard, der siger, at hun har set forskning, der viser, at en tilværelse i en skovbørnehave er sundt for børnene.

Jeg synes, at hele ideen med skovbørnehaver er fantastisk.

Miriam Lund Rahbek, medlem af Børne- og Ungeudvalget, Venstre

- For mig er en skovbørnehave ikke bare en lillebitte skurvogn med et toilet i den ene ende. Jeg tænker, at det skal være bedre end det. Noget, hvor der er en stue, man kan gå ind på om morgenen, og hvis det regner meget, og hvor der er nogle ordentlige toiletforhold, siger hun.

Fra sin borgerlige kollega i Børne- og Ungeudvalget, Miriam Lund Rahbek fra Venstre, får Birgitte Majgaards forslag opbakning - særligt for potentialet til at skære ned på de kommunale udgifter.

- Jeg synes, at hele ideen med skovbørnehaver er fantastisk, siger Miriam Lund Rahbek.

- Og ikke mindst kunne det være interessant, hvis der kunne være noget at spare, siger hun.

Men spareøvelsen må ikke gå for hårdt ud over de fysiske rammer, mener Venstres udvalgsmedlem.

Det kan godt være, at man kan få en pavillon til x antal kroner, men du skal stadig lave en lokalplan, lave byggesagsbehandling og føre strøm og så videre.

Trine Frengler, formand, Børne- og Ungeudvalget, Socialdemokratiet

- Jeg synes, at den er svær. Jeg kan sagtens følge Anne Heeager, og jeg mener også, at man bør sørge for en vis kvalitet, for vind og vejr er bare ikke altid med os i Danmark. Så det er vigtigt, at man har muligheden for at trække indenfor, når det er minusgrader, siger Miriam Lund Rahbek.

- Men bygningen er klart noget, der vil kunne spares på, og børnene vil jo have tøj med til at være ud i al slags vejr, siger hun.

S-udvalgsformand: Hvis det var meget billigere, havde vi gjort det

For bordenden i udvalget sidder Trine Frengler fra Socialdemokratiet, og hun er i princippet ikke skeptisk overfor at anlægge børnehaver i naturområder under mere interimistiske forhold end i de børnehaver, de fleste vil have stiftet bekendtskab med.

Til gengæld er hun ikke så sikker på, at det rent faktisk vil spare kommunen de helt store udgifter.

- Vi undersøgte det faktisk i forbindelse med arbejdet med en ny skole- og dagtilbudsstruktur for nogle år siden. Dengang viste det sig, at det faktisk ikke bliver væsentligt billigere at lave en skovbørnehave, fordi der er så mange regler og krav, siger Trine Frengler.

- Det kan godt være, at man kan få en pavillon til x antal kroner, men du skal stadig lave en lokalplan, lave byggesagsbehandling og føre strøm og så videre, siger hun og understreger, at hun "bakker 100 pct. op om tanken om at børn er meget uden døre".

Udvalgsformanden fra Socialdemokratiet er dog indstillet på at se nærmere på, om skovbørnehaver kan blive en del af det kommende budgetforlig.

- Det er ikke så enkelt, og hvis det var meget billigere, havde vi simpelthen lavet skovbørnehaver for længst. Men nu har vi bedt om at få kigget på det frem mod budgetforhandlingerne og vores næste udvalgsmøde i juni, så det er ikke, fordi vi bare vil sparke det til hjørne, siger Trine Frengler fra Socialdemokratiet.