Jørgen og Viggo fik tilbud om gratis ladestandere til titusindvis af turister, men kommunen sagde nej: - Ærgerligt, at de ikke har haft mere mod og kreativitet
Da Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen begge fik øje på en annonce fra elselskabet Aura i efteråret, troede de, at vejen til gratis etablering af ladestandere på de to seværdigheder, de administrerer, var kort.
Med et tilbud fra Aura om gratis opførelse af ladestandere til elbiler gik de til kommunen, der i første omgang var begejstrede for det slagtilbud, som de to mænds initiativrigdom havde kastet af sig.
Men Vestermølle og Ejer Bavnehøj, som de to mænd administrerer, og som hvert år besøges af henholdsvis 125.000 og 50.000 gæster, måtte ikke sige ja til det tilbud, de havde fået fra Aura, lød meldingen senere fra kommunen.
Nu er forventningen, at de må vente mindst et år på ladestandere, fordi kommunen vil have dem med i et storslået offentligt udbud, der skal invitere private operatører til at byde ind på opgaven med at sikre kommunen en stærk infrastruktur til den elektrificerede bilisme.
Men i værste fald kan de komme til at vente helt til 1. januar 2025, for det er den deadline, kommunen er forpligtet til at overholde, når det handler om at sikre offentligt tilgængelige ladestandere.
Både Viggo Rasmussen, formand for Ejer Bavnehøjs Venner, og Jørgen Lund Christiansen, formand for Vestermølle Møllelaug, har svært ved at forstå, at kommunen ikke bider til bolle, når de kommer med et stærkt tilbud. Og ifølge de to formænd er selve det, at tilbuddet er landet hos netop Ejer Bavnehøj og Vestermølle, et udslag af den handlekraft og initiativrigdom, de personligt har vist, og som kommunen sætter sin lid til kan og vil drive udviklingen for den slags kulturinstitutioner.
Omkring 50.000 gæster besøger hvert år Ejer Bavnehøj, hvor de fra toppen af Genforeningstårnet kan skue langt ud over det østjyske landskab.
Stod det til Viggo Rasmussen, skulle turisterne fra tårnet også kunne se ned på fire elbiler blive ladet op på Ejer Bavnehøjs parkeringsplads - fra ladestandere, der hverken ville have kostet Viggo Rasmussen eller kommunen en klink.
Men det kan de ikke.
Og ingen af de turister, der i løbet af sommerhalvåret 2022 lægger deres vej forbi Genforeningstårnet, kommer til at kunne sætte et strømkabel i deres elbil på bakketoppen, mens de nyder udsigten, vandrer i området eller spiser deres medbragte frokost.
Kommunen har nemlig, som vi skal vende tilbage til, sagt nej.
- Der er gået udbudsjura og politik i det. Og turisterne de må så selv om det, siger Viggo Rasmussen, formand for foreningen Ejer Bavnehøjs Venner, der driver turistattraktionen.
Reagerede på ugebladsannonce og fik slagtilbud
Det har foreningen gjort de seneste 22 år, og i løbet af de mere end to årtier har Genforeningstårnet og Ejer Bavnehøj undergået store forandringer.
Selv har han som formand ad åre samlet 15 mio. kr. ind til at forny stedet som turistattraktion, og med en kommunal finansiering på 187.000 kr. om året lever stedets udvikling i høj grad af frivilligt arbejde, handlekraft og initiativrigdom.
Lige nu sidder Viggo Rasmussen i skarp forårssol ved et bordebænkesæt på Ejer Bavnehøj. Bag ham har to turistbusser hver 30-40 grå-hvide frisurer i solskærm og sandaler for kort tid siden forladt parkeringspladsen, og skråt overfor ham sidder Jørgen Lund Christiansen.
Viggo Rasmussen, formand, Ejer Bavnehøjs VennerUha, så skulle der laves en strategi. Og efter strategien skulle der laves et kommissorium. Og så skulle det behandles politisk, og så skulle der lægges en plan.
Han er formand for foreningen Vestermølles Møllelaug, der driver en anden af kommunens velbesøgte turistattraktioner, Vestermølle.
I efteråret 2021 så begge formænd uafhængigt af hinanden den samme annonce fra elselskabet Aura i Uge-Bladet Skanderborg.
Fakta: Vestermølle
Vestermølle ligger ved Skanderborg Sø og råder over en række bygninger, der anvendes til undervisning, kurser, museumsdrift, restauration og kulturelle aktiviteter med betydning for og understøttelse af områdets særlige miljø og naturværdier samt oplevelsen af disse.
Formålet er Vestermølles aftale med kommunen at muliggøre anvendelse af området til regionalt orienterede udflugts-, natur-, kulturhistoriske-, museums-, undervisnings- og restaurationsmæssige aktiviteter.
Vestermølle bruges også af lokale klubber og foreninger og har i alt 1.800 medlemmer på tværs af disse.
I 2011 forventede man 75.000 besøgende, men det har i dag udviklet sig til omkring 125.000 årlige gæster.
I annoncen efterlyste Aura bud på, hvor i kommunen der manglede ladestandere til elbiler. I et udslag af den initiativrigdom og handlekraft, der er med til at udvikle Vestermølle og Ejer Bavnehøj slog de to foreningsformænd til, og i november kom der svar fra elselskabet.
Både på Vestermølle og på Ejer Bavnehøj tilbød Aura at sætte ladestandere med fire udtag op uden modregning. Ladestandere, som Aura ville tjene penge på, hver gang de fremover blev betjent af en turist.
Men så gik der, som Viggo Rasmussen formulerer det, 'bureaukrati og politik i det'. En udlægning af forløbet, som Jørgen Lund Christiansen deler.
Nej fra kommunen
Med et færdigt tilbud fra Aura i hånden gik begge formænd til kommunen, som ejer jorden under både Genforeningstårnet og Vestermølle.
Og mens de første svar fra administrationen ifølge Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen tilkendegav, at man ville skynde sig at komme i gang med Aura, ændrede kommunikationen senere karakter.
Fakta: Offentligt tilgængelige ladestandere er på vej
- I april i år trådte en ny lov om infrastruktur for alternative drivmidler til transport (AFI-loven) i kraft. Den giver kommunerne mulighed for at søge medfinansiering til offentligt tilgængelige ladestandere, for eksempel ved at sende ladestander-infrastrukturen i udbud.
- Samtidig åbnede en statslig pulje på 100 mio. kr., som kommunerne kan søge om at få del i til at finansiere offentligt tilgængelige ladestandere.
- En kommune kan få op til 50 pct. af kommunens samlede pris for ladestanderne dækket af den statslige pulje. Den uddeles efter først-til-mølle-princippet frem til den 1. november 2022.
- For at kunne få del i puljen skal kommunerne imidlertid opfylde en række krav. Blandt andet skal kommunen på baggrund af et gennemført offentligt udbud have dokumenteret, at der er behov for at kommunen betaler private operatører for opgaven.
- Med andre ord skal det dokumenteres, at markedskræfterne ikke rækker til en fuld finansiering.
- Derfor forbereder Skanderborg Kommune aktuelt et stort udbud af offentligt tilgængelige ladestandere på minimum 65 lokationer, hvor kommunen ifølge ladestanderbekendtgørelsen er forpligtet til at sætte ladestandere op.
- Byrådet skal i tillæg hertil afgøre, om endnu flere lokationer skal medtages i udbuddet.
- Kommunens administration forventer, at planerne om udbuddet kan vedtages i byrådet i juni i år, og at udbuddet kan sendes ud til de private operatører i august eller september.
- Senest den 1. januar 2025 skal kommunen have opstillet ladestandere på de lokationer, der er omfattet af ladestanderbekendtgørelsen.
- Tilbuddet sendte jeg til klimaafdelingen i kommunen, som sendte det til Vej og Trafik, og så gik jeg ud fra, at det var noget, vi bare skulle have gang i. Men nej, så gik der vej- og trafikingeniør i den, siger Viggo Rasmussen, formand i Ejer Bavnehøjs Venner, og fortsætter:
- Uha, så skulle der laves en strategi. Og efter strategien skulle der laves et kommissorium. Og så skulle det behandles politisk, og så skulle der lægges en plan. Altså, kan du høre retorikken?
Jørgen Lund Christiansen, formand, Vestermølle MøllelaugDet er da en stor forskel i forhold til slet ikke at betale noget.
I midten af januar 2022 fik Jørgen Lund Christiansen påbud fra kommunen om, at han ikke skulle gå videre med tilbuddet fra Aura, da Vestermølle i stedet skulle indgå i et fælles udbud om ladestander-infrastruktur i hele Skanderborg Kommune.
Samme melding modtog Viggo Rasmussen fra Ejer Bavnehøjs Venner.
Får mails fra gæster, der spørger til ladestandere
Det er kommunen i sin gode ret til at bestemme, da Vestermølle og Ejer Bavnehøj som nævnt ligger på kommunalt ejet jord.
Men det ærgrer Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen, at kommunen har valgt at gøre brug af den ret til at stille sig mellem dem og et tilbud om gratis ladestandere.
- Vi ville gerne sige ja til det her tilbud. Aftalen var oven i købet skruet sådan sammen, at hvis der kom nogle andre med et bedre tilbud i mellemtiden, så kunne vi tage imod det i stedet. Jeg har snakket med det selskab, der har den største markedsandel på området, og de ville have 80.000 kr. for at sætte to ladestandere med fire udtag i jorden ude hos os. Det er da en stor forskel i forhold til slet ikke at betale noget, siger Jørgen Lund Christiansen, formand for Vestermølle Møllelaug.
Ligesom Viggo Rasmussen har han siden Møllelaugets stiftelse i 2004 stablet adskillige millioner kroner på benene - mellem 30 og 35 fortæller han - til udvikling af Vestermølle.
Jørgen Lund Christiansen, formand, Vestermølle MøllelaugImens bliver der ved med at komme folk, der gerne ville have ladet deres bil op, og vi får mails om det og alt muligt.
Viggo Rasmussen fortæller, at han for to år siden var i dialog med Aura, dengang blot som helt almindelig kunde uden et særtilbud.
- Der var prisen knap 100.000 kr., siger Viggo Rasmussen.
Når de to ærgrer sig over den glippede mulighed for gratis ladestandere, er det ikke kun, fordi de er frustrerede over at måtte sige nej til et slagtilbud.
Kommunen: Aura-tilbud er måske ikke den bedste løsning
Det handler lige så meget om, at de som ansvarlige for driften af to af kommunens bedst besøgte kulturinstitutioner hellere i går end i morgen ville være klar med god service til det stigende antal elbil-ejere, der besøger de to attraktioner.
Og mens de med Auras tilbud kunne have haft ladestandere oppe at køre i januar 2022, bliver det med kommunens udbud sandsynligvis tidligst et år senere.
Brian Nielsen, ingeniør, Skanderborg Kommunes Vej- og TrafikafdelingDet er ikke sikkert, at vilkårene i den aftale ville være de mest gavnlige for kommunen på lang sigt.
Under alle omstændigheder bliver det først, når turist-højsæsonen i sommeren 2022 er overstået, fordi kommunens udbud først bliver sendt ud i august eller september i år.
- Imens bliver der ved med at komme folk, der gerne ville have ladet deres bil op, og vi får mails om det og alt muligt. Det kunne have været der, og det ville ikke have kostet en krone for nogen af os. Nu er det sat i stå, og så må vi jo se, siger Jørgen Lund Christiansen.
I den kommunale administration forstår Brian Nielsen godt de to foreningsformænds ærgrelse.
Han er ingeniør i kommunens Vej- og Trafikafdeling, og han forklarer, at kommunen af strategiske og økonomiske årsager ikke ville lade Ejer Bavnehøjs Venner og Vestermølle Møllelaug tage imod tilbuddet fra Aura.
- Vi får den forespørgsel fra Ejer Bavnehøjs Venner og Vestermølle Møllelaug, om de må sige ja til de tilbud, de har fået fra Aura. Og det synes vi fra administrationen måske ikke er den bedste løsning, siger Brian Nielsen og forklarer videre:
- Det er ikke sikkert, at vilkårene i den aftale ville være de mest gavnlige for kommunen på lang sigt. Og vi vil også gerne have styr på, hvem der sætter ladestandere op hvilke steder i kommunen.
For attraktive til ikke at bruge som lokkemad i udbud
Én ting er kommunens behov for at have hånd i hanke med ladestander-infrastrukturen.
Noget andet er, at kommunen i forbindelse med udbuddet også gerne skal have de interesserede operatører til at sætte ladestandere op på såvel de mindre attraktive som de meget attraktive lokationer i kommunen.
Brian Nielsen, ingeniør, Skanderborg Kommunes Vej- og TrafikafdelingVi får mere ud af Ejer Bavnehøj og Vestermølle, når de er med i det samlede udbud, der kommer til efteråret.
Med andre ord lyder kommunens rationale, at vil man som operatør gerne have lov til at sætte offentligt tilgængelige ladestandere op, hvor der kommer mange betalende bilister, må man også forpligte sig til at stille offentligt tilgængelige ladestandere op, for der kun kommer få mennesker.
Fakta: Ejer Bavnehøjs Venner
Ejer Bavnehøjs Venner er en forening bestående af private og organisationer, der arbejder for at gøre Genforeningstårnet og omgivelserne på Danmarks højeste punkt, Ejer Bavnehøj, mere attraktive for besøgende.
Foreningen blev stiftet i 1999 og arbejder ifølge dens hjemmeside blandt andet med at lave arrangementer på Ejer Bavnehøj, at sikre natur og landskab omkring og på Ejer Bavnehøj, samt at videreudvikle Ejer Bavnehøj som "støttepunkt for friluftsliv og turisme".
Alle melde sig ind i foreningen, der i øjeblikket tæller 107 medlemmer.
Og dér anser administrationen Ejer Bavnehøj og Vestermølle for at være to så velbesøgte steder, at de ganske enkelt er for attraktive til ikke at have med i et samlet udbud, forklarer ingeniør Brian Nielsen.
Uden dem har kommunen mindre at forhandle med, når operatørerne skal lokkes til også at opstille ladestandere ved f.eks. et plejehjem eller
- Det er ikke sikkert, at en ladestanderoperatør synes, at det er en lige god forretning alle steder. Økonomisk set for kommunen mente vi, at det var en fordel at holde lidt igen (med tilbuddet fra Aura, red.), i stedet for at vi tog nogle af de steder, som tydeligvis er en god forretning, ud af udbuddet. Vi får mere ud af Ejer Bavnehøj og Vestermølle, når de er med i det samlede udbud, der kommer til efteråret, siger Brian Nielsen.
Ejer Bavnehøj-formand: Man springer ud på dybt vand
Den argumentation fra kommunen er ikke ny for Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen.
- De store steder skal trække de små hjem rent økonomisk. Men overfor det står jo, at vi kunne have haft ladestandere fra årets begyndelse. Og så havde man haft et rigtig godt erfaringsgrundlag fra Ejer Bavnehøj og Vestermølle, når kommunen skulle i gang med et udbud, siger Jørgen Lund Christiansen, der dog har forståelse for at kommunen skal have ladestandere sat op mange steder.
Viggo Rasmussen, formand, Ejer Bavnehøjs VennerDet ærgrer mig lidt, at kommunen ikke har grebet den hånd, vi har strakt ud.
- Men vi kunne have fået nogle erfaringer ved at lave et pilotprojekt hos os, og det kunne jo have været til stor nytte, for vi skulle sikkert også nok have lavet nogle begynderfejl. Det kunne vi have lært af og fortalt om, og vi kunne have gjort det, uden det kostede en krone, siger han.
Viggo Rasmussen stemmer i.
- I stedet springer man ud på dybt vand, og nu er det så tilbage i køen for os, siger Viggo Rasmussen og fortsætter:
- Det er er bare lidt ærgerligt, at kommunen ikke har haft mere mod og kreativitet til at sige, 'så lad os bare prøve at komme i gang'. Frem for at gøre det så bureaukratisk tungt. Det ærgrer mig lidt, at kommunen ikke har grebet den hånd, vi har strakt ud og haft en lidt mere imødekommende attitude. Vores intention er helt grundlæggende at byde folk velkommen frem for at sige, at her skal du ikke komme med din elbil.
Samtidig frustrerer det begge foreningsformænd, at bureaukratiet og kommunens politiske strategier ender med at spænde ben for det, der ifølge Jørgen Lund Christiansen og Viggo Rasmussen er et eksempel på den energi, der er med til at drive deres respektive kulturinstitutioner fremad.
- Når vi, to af de institutioner i kommunen, som i den grad er bygget på borgerinitiativ og virkelyst og titusindvis af gratis, frivillige arbejdstimer og alle de mange millioner, vi har skaffet, at så bliver det overladt til et spørgsmål om, at det er på kommunal ejendom. Og så har du jo balancen mellem, om det er ejendomsbesidderen eller kommunen, der afgør, om initiativer er rimelige eller ej, siger Jørgen Lund Christiansen.
Vestermølle sikker på at få ladestandere - men ikke Ejer Bavnehøj
Møllelaugets formand kan dog trøste sig med, at han ved, at kommunen kommer til at sætte ladestandere op ved Vestermølle.
Stedet er nemlig blandt de i alt 80 offentlige bygninger, som kommunen ifølge den såkaldte ladestanderbekendtgørelse er forpligtet til at opsætte ladestandere ved. Dog er deadline først den 1. januar 2025.
- Situationen er jo, at vi har ikke de anlæg, vi kunne have haft nu. Vi spørger jo os selv, om vi så bliver tvunget til at tage den løsning, der vinder udbuddet, og er den så dårligere, end det vi kunne have fået? Det ved vi ikke noget om, siger Jørgen Lund Christiansen.
Viggo Rasmussen, formand, Ejer Bavnehøjs VennerVi accepterer selvfølgelig juraen og det politiske spil.
Viggo Rasmussen må, modsat Jørgen Lund Christiansen, sætte sin lid til, at Ejer Bavnehøj på grund af sine anselige besøgstal for det første er selvskrevet til at være med i et kommunalt udbud, og at ladeoperatørerne sekundært er interesserede i at byde ind på netop den lokation.
Ladestanderbekendtgørelsen forpligter nemlig ikke kommunen til at opsætte ladestandere for foden af Genforeningstårnet.
- Det er bare ærgerligt, at der ikke er mere vilje til at tage imod den hånd, vi strækker frem. Vi får pt. 187.000 kr. om året for at drive hele stedet. Det er alt, og hvis det ikke var suppleret af frivillig arbejdskraft, kunne kommunen kun få slået græsset herude. Så kom nu. Vi har reageret på den annonce, og det har kommunen jo ikke, siger Viggo Rasmussen fra Ejer Bavnehøjs Venner.
- Vi accepterer selvfølgelig juraen og det politiske spil. Men hvorfor kunne vi ikke gøre det her sammen, lave et pilotprojekt eller et eller andet og så finde ud af nogle betingelser med leverandøren, siger han.