Smukfest et år efter aflysningen: Om lidt bliver den nye scene sat
Allerede i løbet af Kristi Himmelfartsferien begynder konturerne til den første Smukfest i tre år at tage form.
For at få styr på skæve skovcentimeter og være 100 procent klar til, at store stjerner som Justin Bieber indtager festivalens nye kæmpescene, bliver Bøgescenen rejst flere måneder, før den skal bruges.
Samtidig er arrangørerne af Smukfest i år særligt optagede af, at sikre leverancerne af de enorme mængder mad- og drikkevarer, der skal bruges når 60.000 mennesker mødes i festivalskoven i august.
Efter to års corona-aflysninger er I nu i fuld gang med forberedelserne til den første "rigtige" Smukfest siden 2019. Hvordan går det?
- Planlægningen af den her festival har været i gang ualmindeligt længe, og vi har været igennem en stor del af planlægningen op til de to aflyste festivaler i 2020 og 2021. Alligevel er det på mange måder en mere kompleks opgave end tidligere år. Når vi aflyser en festival, kan vi ikke bare gå hjem og møde ind et år senere for at hive den gamle plan op af skuffen. Alt skal genforhandles og genbekræftes, og der skal laves mange nye aftaler på bagkant af en corona-tid, hvor mange ting i vores samfund har forskubbet sig. Det påvirker også den festivalverden, vi navigerer i.
Hvad er det for nogle forskubbelser?
- Lige nu er vores største fokusområder vores leverandørside og den specialiserede arbejdskraft, som vi eksempelvis bruger i forbindelse med håndteringen af vores scener. Mange af de folk, som tidligere har arbejdet i koncertbranchen, er under corona-nedlukningerne søgt over i andre brancher for at få smør på brødet. Vi arbejder på at skaffe den nødvendige arbejdskraft, og det skal nok gå. Det er bare noget, vi bruger lidt ekstra krudt på i år.
Lige nu foregår der nogle forfærdelige ting i Europa, som påvirker mange andre ting i vores samfund. Det kan også få betydning for os i en tid, hvor det gælder om at få nogle varer hjem, så vi er klar til at holde fest for 60.000 mennesker i august. Vi har heldigvis nogle dygtige folk, som har årtiers erfaring i at navigere i den slags. De sidder og tænker sig rigtigt godt om i de her dage. Der har været alle mulige forskellige vilkår for at lave festival gennem de over 40 år, Smukfest har eksisteret. Selvom vilkårene i 2022 på mange måder er helt specielle, skal vi nok få det løst.
Frivillig-alarm er afblæst
Efter aflysningen sidste år fik I lov til at arrangere fem mindre arrangementer i Skanderborg og skabe et mødested for de frivillige i festivalskoven sommeren over. Dengang sagde du, at Klubhuset og Småfesternes vigtigste formål var at dyrke og styrke fællesskabet mellem de frivillige, så det bestod.
Hvordan står det så til med frivilligheden efter tre år uden Smukfest?
- Når jeg i dag tænker tilbage på aflysningerne og den periode, vi var igennem efter dem, var den præget af store bekymringer i forhold til fastholdelsen af de frivillige medhjælpere, som er kernen i vores virksomhed. Uden frivillige har vi ingen festival, og vi vidste ikke, hvad der ville ske med os som mennesker og med foreningssamfundet efter så lange perioder, hvor muligheden for at dyrke det store fællesskab enten var væk eller stærkt begrænset.
Det har krævet meget kommunikation og stor fleksibilitet fra vores ansattes side at fastholde den tætte kontakt med vores medhjælpere. Heldigvis har Staten med lønkompensations-pakkerne hjulpet os med at bevare vores arbejdsplads - og dermed at holde hånden under hele vores frivillig-organisation. Alle vores ansatte har været optagede af at få skubbet så mange frivillige som muligt med os over på den anden side efter corona. Lige nu er vi ved at fylde medhjælperholdene op, så vi har de 15.000 frivillige, der skal til, for at afvikle årets festival, og der er ingen alarmklokker, der ringer.
Jeg oplever faktisk, at folk i kølvandet på corona er blevet endnu mere bevidste om værdien af det fællesskab, som er så afgørende for festivalen. Når man pludselig tager os ud af ligningen, som det er sket de seneste to år, kommer det virkelig frem, hvad det betyder for det omgivende samfund og store dele af foreningslivet, at vi er her og bidrager til økonomien og fællesskaberne mange andre steder end på festivalpladsen. Selvom det har været op ad bakke en gang imellem synes jeg også, at vi igennem vores fælles talerør for landets festivaler langt hen ad vejen er lykkes med at få beslutningstagerne på Christiansborg til at forstå og anerkende, hvor meget de danske foreningsfestivaler bidrager med.
Smukfest endte også med at være den festival i landet, som fik udbetalt flest millioner gennem corona-hjælpepakker. Betyder det, at I er sluppet igennem aflysningerne, uden at det er gået ud over økonomien?
- Nej, ikke helt. Når vi fik flest millioner udbetalt, skyldtes det, at vi er den festival i landet, som har flest danske musikere på lønningslisten. Ordningen har været skruet sådan sammen, at vi i høj grad har været statens forkontor og sendt en stor del af beløbet videre til de kunstnere, som skulle have optrådt på vores festivaler. Corona har kostet os nogle penge, og vi har belånt nogle af vores aktiver for at dække det hul, der er opstået. Nu er vi optagede af at få reetableret vores egenkapital, så den kan komme tilbage på samme niveau som tidligere.
Spenderbukserne og den nye Bøgescene
Regner I med, at folk vil have så stort et opsparet behov efter to års aflysninger, at de vil lægge endnu flere penge i barer og madboder, end de plejer at gøre?
- Det er svært at spå om. Da vi holdt vores Småfester sidste år, havde folk i den grad taget spenderbukserne på. Spørgsmålet er, hvor meget vi kan bruge det som en indikator for, hvad der kommer til at ske på Smukfest 2022, men vi har i hvert fald gjort, alt hvad vi kunne for at skabe rammen om et kæmpebrag af en festival i år.
Hvad indebærer det?
- Vi har jo haft premieren på vores nye Bøgescene i ærmet siden 2020. Den er selvfølgelig årets helt store nyhed og noget af det, der kræver en del forberedelse. Faktisk begynder vi allerede at bygge den nye scene op i Bøgeskoven i Kristi Himmelfartsferien. Når vi stiller den op i skoven, tæller skovcentimeterne mere end alt muligt andet, og så er det godt at have lidt ekstra tid til at rette teltdugen til og finde ud af, om der skal laves flere tilpasninger.
Den nye scene kan bære op mod 60 ton scenegrej, imens den gamle kunne bære 12 ton, så det er en kæmpe forandring, som blandt andet betyder, at vi kan tage imod hele den sceneopsætning, som store stjerner som Justin Bieber, der optræder onsdag, kommer med.
I forbindelse med udvidelsen af scenen har vi også udvidet området foran scenen og skabt et bedre flow på pladsen. Alt i alt betyder det, at der fremover kan være 40.000 mennesker i området omkring Bøgescenen imod 30.000 tidligere år. Da vi i år kan lukke 5.000 flere gæster ind på festivalpladsen, kommer der også til at ske udvidelser i madområder og barer. Her lukker vi et par af vores store, gamle restauranter og erstatter dem med madtorve i Streetfood-stil med et bredere udvalg af mad.
Det lyder som om, I får nok at at se til. Betyder det , at I begynder at stille op i festivalskoven tidligere end normalt i år?
Nej, det rækker vores tilladelser ikke til. Der skal bygges til og laves ændringer flere steder, så der bliver tryk på, men vi skal nok nå det hele, selvom vi traditionen tro ikke går i gang med at stille andet op i skoven end den nye Bøgescene, før seks uger inden festivalen går gang.