Giv os en stordagpleje: - Det har enormt stor betydning i Hylke
I Hylke hæfter de sig ved, at politikerne i Skanderborg Kommune jævnligt siger, at vi får brug for at tænke anderledes og at skabe nye fleksible pasningsmuligheder i en tid med stærkt stigende børnetal.
De hæfter sig også ved, at der har været mange løfter fra politikerne om at støtte op om livet og udviklingen i kommunens små landsbysamfund under kommunalvalget i efteråret.
Derfor undrer Emma Perriton fra Hylke Landsbyråd sig over, at kommunen ikke er med på idéen om at etablere en kommunal stordagpleje i Hylke.
På den måde kunne kommunen i hendes øjne forholdsvis hurtigt erstatte de 8-10 pasningstilbud, som byen har manglet, siden to af byens dagplejere stoppede sidste sommer.
Nu har landsbyrådet fået tre politikere til at bære forslaget ind i byrådet.
Siden sidste sommer har Skanderborg Kommune forsøgt at få besat to ledige dagplejestillinger i Hylke.
Det er ikke lykkes, og det er der ifølge Emma Perriton fra Hylke Landsbyråd en god grund til.
- Vi har selv været ude og banke på døre hele efteråret for at finde ud af, om nogle i området kunne være interesserede i at blive dagplejere - og for at skabe os et overblik over, hvor mange familier, der har problemer med at finde pasning til deres yngste nu og i fremtiden, siger Emma Perriton.
Hun er selv mor til en datter på syv måneder og har oplevet, hvordan kampen om de få dagplejepladser, der er tilbage i landsbyen, efter at to dagplejere valgte at stoppe sidste år, er blevet et tilbagevendende diskussionsemne i byens mødregrupper.
Derfor - og fordi det har stor betydning for livet og udviklingen i landsbyen at have lokale dagtilbud - vil hun og de andre aktive kræfter i Landsbyrådet gerne hjælpe kommunen med at finde en løsning på problemet med de ubesatte dagplejestillinger i Hylke.
De mener selv, at de har fundet løsningen.
- Da vi gik rundt og ringede på døre i efteråret, viste det sig hurtigt, at ingen var interesserede i at blive dagplejer i eget hjem, fordi det blandt andet kræver, at man skal stå til rådighed 48 timer om ugen. Når man selv har børn, er det svært at få til at hænge sammen. Til gengæld oplever vi, at der er stor interesse for at blive ansat i en stordagpleje, hvor man ikke selv skal lægge lokaler til, og hvor man kan have et helt almindeligt fuldtidsjob på 37 timer, siger Emma Perriton.
Derfor mener Landsbyrådet, at en stordagpleje med tre ansatte og plads til 8-10 børn er den oplagte måde at imødekomme behovet for pasning til de mindste i nærområdet fremover.
Ledigt lokale midt i byen
For at gøre det endnu nemmere for administrationen i Skanderborg Kommune at træffe beslutningen om at etablere en kommunal stordagpleje i byen, har de også fundet et lokale på 40 kvadratmeter midt i landsbyen, som dagplejen kan etableres i.
Lokalet bliver i øjeblikket kun brugt af landsbyens foreninger i weekender og på enkelte hverdagsaftener. Det er en del af landsbyens såkaldte Multihus, som også rummer bibliotek, køkken og byens landsbyskole. Et multihus som landsbyens mange frivillige og Skanderborg Kommune i fællesskab satte i stand i 2015. Foreningen for Multihuset, som har brugt lokalet indtil nu, flytter inden længe flere af sine aktiviteter fra lokalet og ind i byens ny istandsatte klubhus, hvilket både i foreningens og Landsbyrådets øjne gør det endnu mere oplagt at udnytte det ledige lokale ved at etablere en stordagpleje i det.
- Lokalet ligger midt i landsbyen få meter fra vores nye skatepark, madpakkehus og legeplads. Da dagplejeledelsen var herude for at lave tilsyn på lokalet, lød det ikke som om, at det ville kræve de vilde investeringer, at få det indrettet til en stordagpleje. Der mangler et hegn, nogle børnestole, et hævesænke puslebord og en madløsning. Legetøj er der masser af, for det har Dagplejen i Skanderborg Kommune på lager. I vores øjne kan det ikke koste meget at etablere en stordagpleje her i forhold til de millioner, kommunen poster i midlertidige pasningstilbud andre steder i kommunen, siger Emma Perriton og hentyder til de midlertidige pavilloner, som eksempelvis er blevet sat op i Galten og Virring og er på vej i Ry.
Et løfte til landsbyerne
Tiltrods for at Landsbyrådet synes, at de har lavet en god business case på projektet, fik de til deres store fortrydelse et negativt svar tilbage fra kommunen i februar.
- Det undrer os. Politikerne i Skanderborg Kommune har flere gange har sagt, at vi får brug for at tænke anderledes og at skabe nye fleksible pasningsmuligheder i en tid med stærkt stigende børnetal. Samtidig var der under kommunalvalget mange politiske løfter om, man vil støtte op om livet i landområderne. Det har enorm stor betydning for et landsbysamfund som vores, når vi ikke kan besætte halvdelen af de ledige dagplejestillinger. Vi kan allerede se, at det er et stort problem, at vi ikke kan få passet vores børn lokalt i byen, hvor børn bliver henvist til nabobyer eller helt andre skoledistrikter i Tebstrup og Skanderborg, hvor de fleste så fortsætter i børnehave og skole. Det er ikke ligefrem noget, der skaber mere liv og udvikling i vores landsby, siger hun.
Hylke Landsbyråd har mange års erfaring med at kæmpe for livet i landsbyen i bakkelandet øst for Skanderborg Sø.
Derfor fik de før påske de tre politikere Miriam Rahbek og Sebastian Støckler fra Venstre og Birgitte Majgaard fra Konservative til at rejse forslaget om at etablere en stordagpleje i Hylke i byrådets børne- og ungdomsudvalg.
- I Hylke er der langt til alt, så det har stor betydning, når byen har ubesatte dagplejestillinger. Hvis vi ved at etablere en stordagpleje i byen, kan hjælpe familierne, synes vi, at det er værd at undersøge. Det er hårdt nok at være småbørnsfamilie i dag. Vi behøver som kommune ikke at gøre det sværere, siger Birgitte Majgaard, som var med til at sætte forslaget på dagsordenen.
Smart idé, men...
Formanden for kommunen børne- og ungdomsudvalg, Trine Frengler (S), var i modsætning til flertallet i hendes udvalg ikke indstillet på at sende sagen videre til politisk behandling i kommunens økonomi- og erhvervsudvalg.
- Umiddelbart lyder en stordagpleje i Hylke som en skidesmart idé. Når jeg lige nu tager forbehold i min stillingtagen til sagen skyldes det, at jeg ikke mener, at sagen er ordenligt belyst. Vi er blevet oplyst om, at man i Hylke oplever et stort behov for pasning, og der er også lavet et fint stykke forarbejde med planen for etablering af en stordagpleje. Som kommune er vi bare nødt til at se på prognoserne for hele skoledistriktet, når vi skruer op og ned for kapaciteten på dagtilbudsområdet, så vi er sikre på, at vi ikke risikerer at få overkapacitet andre steder, hvis vi etablerer stordagpleje i Hylke, sagde Trine Frengler (S) efter mødet i børne- og undervisningsudvalget tidligere på måneden.
Fordi en dagtilbudsplads i nærområdet i Skanderborg Kommune er ensbetydende med en plads i det skoledistrikt eller naboskoledistrikt, som man hører under, hænger kapaciteten og pasningsbehovet i byer som Virring og Tebstrup for politikerne og de ansatte i kommunens pladsanvisning sammen med spørgsmålet om, hvorvidt der er behov for en stordagpleje i Hylke.
"Spiser" hinandens pladser
I Hylke sidder Emma Perriton og undrer sig over, hvordan man i kommunen kan være i tvivl om, at der både er pres på kapaciteten i Hylke, Tebstrup og Virring. Landsbyrådet har ifølge hende både været i kontakt med dagplejere og institutionsledere fra Virring og Tebstrup, som ligesom flere andre steder i kommunen er pressede på kapaciteten.
I februar skrev SkanderborgLIV historien om, at mange af de børn, der er blevet tilbudt en plads i Virrings nye pavillon-dagtilbud Toftegården, kommer udefra. Dengang sagde dagtilbudslederen, at han frygter, at det på sigt vil betyde, at det kommer til at knibe med at finde pladser til de børn, der bor i Virring.
- Det virker på mig underligt, at man på den måde "spiser" af hinandens dagtilbudspladser i de forskellige byer, når forældre jo gerne vil have muligheden for at få deres børn passet lokalt, siger hun.
Landsbyråd: Derfor er en stordagpleje i Hylke en god idé
Hvad er fordelen ved en stordagpleje?
I en stordagpleje indgår 2,5 dagplejere i et dagplejefællesskab om pasning af 8-10 børn. I modsætning til en almindelig dagpleje, behøver en stordagpleje ikke foregå i dagplejerens hjem. Dermed skal dagplejerne arbejde 30-37 timer mod de ellers 48, der har gjort det svært at tiltrække dagplejere. Stordagplejens dagplejere indgår også i et samarbejde med de to eksisterende dagplejere i Hylke.
Hvad er pasningsbehovet i Hylke?
Siden sommeren 2021 er Hylke gået fra fire til kun to dagplejere. De to dagplejere er fyldt med børn og har svært ved at løse både sygdom og afvikling af ferie, på trods af at de samarbejder med dagplejere i Tebstrup. Børn fra Hylke og omegn må køre til andre områder i kommunen for at få passet deres børn, særligt til Tebstrup vuggestue, der allerede er overfyldt med 24 børn til deres normering på 18 børn, hvoraf 7 børn køres til vuggestuen fra Hylke. De anviste pasningsmuligheder er i øvrigt oftest i andre skoledistrikter, som oplever et tilsvarende pres.
Hvor mange er skrevet op til den mulige stordagpleje?
Allerede inden offentliggørelsen af planerne om en stordagpleje, kan vi fylde stordagplejen med lokale børn. Forældre har vist deres ønske om plads via pladsanvisningen og mails, efter aftale med Dagplejeledelsen. Der er siden vores seneste skriv til administrationen i kommunen den 11. marts 2021 med oversigt over disse børn, flyttet yderligere børn i alderen 0-3 år til Hylke, der også skal have pasning. Vi har også ventende maver, hvor forældre allerede nu kan regne sig frem til, at de to tilbageværende dagplejere ikke kan få plads til deres børn.
Hvordan er faciliteterne?
Da Dagplejeledelsen var på besøg og så de foreslåede faciliteter i Hylke, var de meget begejstrede for lokalet i Hylke Multihus, der på ca. 40 m2 kan danne rammerne om stordagplejen. I forlængelse af lokalet ligger egen indgang, et køkken, bibliotek og to toiletter, der kan benyttes. Skolen har yderligere to toiletter, så det ville være muligt at afskærme et toilet udelukkende til stordagplejen. Sovepladser kan foregå under halvtaget ved indgangen, hvor cykelstativet let kan placeres et andet sted, og barnevogne kan stå i tørvejr. Der er også et mindre lokale med dør ud til legepladsen, de evt. kunne stå i natten over.