Fem spørgsmål til Rikke fra Renosyd: Hvorfor bruger I så meget krudt på kvashegn?
Kommunens affaldsselskab, Renosyd, er med et støtte fra Nordisk Ministerråd gået i gang med at undersøge, hvad flere kvashegn i kommunens haver kan gøre for mængden af haveaffald på genbrugspladserne.
Indtil videre har det blandt andet ført til et nyt forskningsprojekt, etableringen af Danmarks Største 200 Kvashegn i Odder, og et samarbejde med 11 folkeskoler i Skanderborg Kommune om at etablere 400 meter kvashegn.
Målet er at ændre folks opfattelse af haveaffald, som i øjeblikket er den type affald, borgerne i Skanderborg Kommune producerer mest af næstefter husholdningsaffald.
Hvorfor bruger et affaldsselskab tid og kræfter på at få flere til at etablere kvashegn?
Det gør vi, fordi haveaffald næstefter husholdningsaffald, er den type affald, borgerne producerer mest af i Skanderborg Kommune. I Renosyd har vi en ambition om at reducere mængden af affald til et minimum. Vi arbejder målrettet på at finde ud af, hvordan vi skaber mindre affald som et led i udmøntningen af vores fire-årige strategiplan. Det giver rigtig god mening at arbejde med vores syn på haveaffald. Hvis vi beholder haveaffaldet i vores haver og eksempelvis bruger det i et kvashegn, bliver det aldrig til CO2-udledende haveaffald, så er og bliver det til biomateriale, som er en ressource i haven. En god måde at opbevare biomaterialet på er at lave et kvashegn, hvor man kan stable afklippede og nedfaldne grene og lade det formulde, imens det fungerer som opholdssted for havens dyr og insekter.
Trine Edberg, konsulent, mindre affald, RenosydVores nuværende genanvendelse af haveaffald er ikke en superdårlig historie, men det er heller ikke en supergod historie. Selvom det bliver genanvendt, er der ingen tvivl om, at vores håndtering af 12 tusinde tons haveaffald fra Skanderborg og Odder Kommune om året belaster klimaet.
Hvorfor betyder det så meget, at vi reducerer haveaffaldet. Det er vel ikke så slemt, når det meste bliver genbrugt og lavet om til muld?
Vores nuværende genanvendelse af haveaffald er ikke en superdårlig historie, men det er heller ikke en supergod historie. Selvom det bliver genanvendt, er der ingen tvivl om, at vores håndtering af 12 tusinde tons haveaffald fra Skanderborg og Odder Kommune om året belaster klimaet. Det sker i første omgang, når folk kører deres haveaffald i CO2-udledende biler til genbrugspladsen, og i anden omgang når vi efterfølgende udleder en masse CO2 i den proces, hvor vi laver haveaffaldet om til muld. Det gør vi både, når vi læsser haveaffaldet på lastbiler og kører det til Affaldscenter Skårup, hvor det bliver lagt til formuldning - og når vi kører det tilbage til genbrugspladserne for at sælge det til forbrugerne. Samtidig er der et metangasudslip under formuldningsprocessen, som ikke er godt for klimaet.
Trine Edberg, konsulent, mindre affald, RenosydVi er godt klar over, at det umiddelbart ligger en lille smule fjernt fra et affaldsselskabs kerneopgaver, at bygge kvashegn i en øko-have, men vi fik hurtigt virkelig meget cadeau fra kunderne for at træffe den beslutning.
Hvordan har projektet udviklet sig, siden I etablerede Danmarks største kvashegn?
Det et gået over al forventning. Vi er godt klar over, at det umiddelbart ligger en lille smule fjernt fra et affaldsselskabs kerneopgaver, at bygge kvashegn i en øko-have, men vi fik hurtigt virkelig meget cadeau fra kunderne for at træffe den beslutning. Det er vores oplevelse, at krydskoblingen imellem affaldsreduktion og en grøn agenda med fokus på biodiversitet i høj grad interesserer folk. Vi blev ikke blæst omkuld af interesse, da vi etablerede kvashegnet i foråret, men da sommerferien gik på hæld, var hele hegnet fyldt op med 100 ton kvas fra borgere, som havde været forbi. Vi fik også en del omtale af kvastegnet på de sociale medier, hvor "Vilde Haver" delte en video af kvashegnet, som blev set af 43000 mennesker på en uge. Det er vist første gang, at et Renosyd-projekt har tiltrukket sig så stor opmærksomhed på so-me. Den store interesse - både fra vores egne kunder og fra haveinteresserede folk i hele landet, gav os idéen til at udvide projektet.
Hvad er der sket siden ?
Vi har søgt 720.000 kroner fra Nordisk Ministerråd, som vi har fået. De synes, at projektet er meget innovativt og har potentiale i hele Norden. I år og næste år samarbejder vi med en række folkeskoler om at etablere kvashegn. Vi er i dialog med 13 folkeskoler i Skanderborg Kommune og har allerede lavet aftaler med de første 11 folkeskoler om at lave over 400 meter kvashegn. Tanken med projekterne er, at de skal indgå i undervisningen på folkeskolerne. Vi har i alt købt pæle ind til i løbet af i år og næste år at lave én kilometer kvashegn på folkeskoler i Skanderborg og Odder Kommune. Men hjælp udefra vil vi også lave undervisningsmateriale, som kan bruges i folkeskolerne.
Vi bruger også nogle af midlerne i vores budget på et samarbejde med Bioscience Aarhus Universitet, som har sat tællere op i kvashegnet i Økologiens Have for at se, hvor meget mere biodiversitet det tilføjer til området. Kommer der fx flere pindsvin og fugle? Vi er ret sikre på, at det har en kæmpestor gavnlig virkning på miljøet at etablere kvashegn af noget af det haveaffald, vi ellers ville have kørt på genbrugspladsen, men der er faktisk ikke så meget evidens på præcis, hvad det gør for biodiversiteten at etablere et kvashegn.
Undervisningsmateriale... hvad er meningen med det?
For Renosyd er formålet med på den måde at sætte fokus på kvashegn og at bevæge os i udkanten af, hvad man kan forvente sig af et affaldselsskab, at ændre vores adfærd i forhold til affald. Et kvashegn i en folkeskole er en god trædesten til at tage snakken om, hvordan vi hvordan vi selv tager ansvar for det affald, vi producerer. Vi må tage mange små skridt, når vi på så mange områder skal ændre vores adfærd de kommende år. Kvashegnet er et måske et lille skridt, men hvis det kan få os til at standse op og tænke over vores haveaffald, kan det måske føre store ændringer med sig i fremtiden. At reducere mængden af vores haveaffald kræver faktisk ikke de store adfærdsændringer, imens der skal noget mere til, når det kommer til vores husholdningsaffald.
Det handler projekt Mere Natur - Mindre Affald om:
Affaldet fra folks haver er isoleret set den type affald, som kommunens affaldsselskab, Renosyd, håndterer mest af næstefter restaffald fra husholdningerne.
Hvert år producerer borgerne i Skanderborg og Odder Kommuner i alt 12 tusind ton haveaffald. Det svarer til 134 kilo om året pr. borger.
Haveaffald er mængdemæssigt den største genanvendelige affaldstype, som Renosyd indsamler.
Haveaffaldet bliver knust og sorteret i Affaldscenter i Skårup. De større grendele udnyttes til energi. I alt 25 procent sorteres fra og afsættes som CO2-neutralt brændsel til energianlæg. Den resterende del genanvendes af lokale landmænd som jordforbedringsmiddel og bliver lavet om til kompost, som haveejere gratis kan afhente på kommunens genbrugsstationer.
Formålet med projekt Mindre Affald - Mere Natur er at få folk til at se på deres haveaffald med nye øjne.
Hvis vi beholder mere af vores haveaffald i haverne vil det ifølge Renosyd både gavne klimaet og biodiversiteten.
Sidste år etablerede Renosyd i et samarbejde med Økologiens Have i Odder Danmarks Største 200 meter lange kvashegn for at få fleres øjne op for kvashegnets kvaliteter.
Siden har Nordisk Ministerråd støttet projektet med 720.000 kroner. Pengene bliver blandt andet brugt på et nyt forskningsprojekt med Bioscience Aarhus Universitet, som er i gang med at registrere, hvilken effekt et naturligt hegn lavet af grene og afklip, har på biodiveristeten og dyrelivet.
En del af pengene er også blevet brugt på at indkøbe robiniepæle til de nye kvashegn, som skal etableres på 13 folkeskoler i Skanderborg Kommune i løbet af 2022. Renosyd har desuden planer om at lave undervisningsmateriale, som kan bruges af folkeskolerne, når de nye kvashegn skal fungere som udendørs læringsrum.
Renosyd har igennem projektet arbejdet sammen med "kvashegnsspecialisten" Hanne Søgaard, som i denne video giver 5 tips til kvashegn.
Her er skolerne, som skal i gang med at lave kvashegn den kommende tid: Virring, Bjedstrup, Gyvelhøj, Skovby, Knudsøskolen, Gl. Rye skole, Bakkeskolen, Højboskolen, Stjær skole, Voerladegård, Hylke skole. Herudover er der indledt en dialog om et samarbejde med Stilling og Låsby Skole.