'Komplet kaos', 'frygteligt' og 'tosset': Forældre kritiserer projekt om sikker trafik ved skole for at skabe farlige situationer for børn i morgentrafikken
En lang række forældre er stærkt kritiske over for trafiksikkerheden ved en "kys og kør"-lomme ved Stilling Skole, der blev etableret i 2021.
Lommen, der er finansieret via kommunens pulje til sikre skoleveje, skulle netop øge trafiksikkerheden for børn, der cykler, går og bliver afleveret i bil til skole, men ifølge forældrene er effekten stort set direkte modsat.
Det er farligt, det er utrygt, og flere forældre frygter, at der vil opstå ulykker. Det skyldes blandt andet, at der ikke er nogen vendeplads på vejen, som er blind, og at selve afsætningsstedet ligger klos op ad en dobbeltrettet cykelsti.
Men hverken kommunen eller skolens ledelse genkender de billede, forældrene beskriver.
Det gør til gengæld et lokalt byrådsmedlem, der vil tage debatten med til sine politiske kolleger.
En kaotisk og uholdbar løsning, der skaber farlige situationer i trafikken for børn på vej i skole.
Sådan lyder den helt korte opsummering af en lang række forældres kritik af en ny "kys og kør"-løsning ved Stilling Skole, der blev etableret i maj 2021 med penge fra kommunens pulje til at skabe sikre skoleveje, fordi der ifølge skolen var for mange farlige trafiksituationer på skolens parkeringsplads, der tidligere har fungeret som afsætningssted.
Christer Falkenberg Rettrup, far til to børn på Stilling SkoleJeg tror, det er et spørgsmål om tid. Så kan du gradbøje ulykkens størrelse, men bare det at et skolebarn få klappet en bildør op i sig og falder og slår sig, det er nok.
Men en række forældre siger nu til SkanderborgLIV, at den nye løsning snarere skaber nye og farligere risici, når børnene bliver afleveret i bil ved skolen om morgenen.
Flere af dem mener, at "kys og kør"-lommens placering og indretning er så grel, at der reelt er risiko for ulykker med børn involveret.
En af dem er Christer Falkenberg Rettrup, der har to børn i henholdsvis 4. og 5. klasse på Stilling Skole.
- Jeg tror, det er et spørgsmål om tid. Så kan du gradbøje ulykkens størrelse, men bare det at et skolebarn få klappet en bildør op i sig og falder og slår sig, det er nok, siger han.
Ingen vendeplads og cykler i begge retninger
Før maj sidste år kunne forældre til elever på Stilling Skole aflevere deres børn i bil på skolens parkeringsplads.
Dér er nu forment adgang for alle andre end skolens ansatte i tidsrummet 07.30 til 08.30, og i stedet har kommunen efter ønske fra Stilling Skoles ledelse etableret en "kys og kør"-lomme på Baldersvej lige op ad skolen, men uden for skolens areal.
Problemet er bare, påpeger flere forældre, at Baldersvej ikke egner sig særlig godt til lige præcis det formål.
For det første er vejen blind - det samme gælder dens sideveje - hvilket medfører, at forældre hver morgen efter afsætning af børnene må vende bilen i en trepunktsvending eller ved at slå et sving ind på ind af sidevejene til Baldersvej.
For det andet har "kys og kør"-lommen spist så meget af vejbanen, at noget af Baldersvej reelt set bliver ensporet i spidsbelastningsperioden mellem ca. 07.45 og 08.00, hvilket ifølge flere forældre betyder, at trafikken enten lammes, eller at bilister ser sig nødsaget til at køre op over fortovet på den modsatte side af "kys og kør"-banen for at passere hinanden.
51 forældre i brev til Stillings Skoles ledelse og bestyrelseVi er bestemt ikke enige i, at den nye ordning gør forholdene mere trygge for børnene.
For det tredje er der ingen fodgængerovergang på Baldersvej, for det fjerde er indgangen til Baldersvej fra Gramvej ikke lysreguleret, og for det femte stiger de børn, der bliver sat af i bil, ud på et smalt fortov med én flisebreddes afstand til en dobbeltrettet cykelsti.
Disse ting får forældre til at beskrive trafiksituationen med ord som "komplet kaos" og "kys og kør"-lommen som på Baldersvej som en løsning, der er både "frygtelig" og "tosset".
Forælder: - Noget er slået fejl
En forælder beskriver, hvordan han løber "med hjertet i halsen", når han og børnene skal krydse Baldersvej om morgenen, ligesom en anden beskriver Baldersvej som "farlig".
Og kritikken er ikke ny - allerede i begyndelsen af juni 2021, en måneds tid efter åbningen af "kys og kør"-banen på Baldersvej, sendte 51 forældre et brev til skolebestyrelsen og ledelsen for Stilling Skole, som SkanderborgLIV også er blevet tilsendt, hvori de skrev, at "de trafikale problemer er ikke blevet mindre", men bare er blevet "flyttet til Baldersvej, der er blevet rigtig farlig at krydse som både cyklist og fodgænger".
- Vi er bestemt ikke enige i, at den nye ordning gør forholdene mere trygge for børnene, hvilket var et af argumenterne, skrev de 51 forældre dengang.
En af de forældre, SkanderborgLIV har talt med, er Pernille Maria Lynge, der har en datter i 0. klasse og en søn i 3. klasse.
De følger som regel deres børn til skole til fods, men det hænder, at de enten på grund af vejret eller arbejdsmæssige årsager ser sig nødsaget til at køre børnene til skole - og så bruger de "kys og kør"-banen på Baldersvej.
Pernille Maria Lynge, forælder til to børn på Stilling SkoleDet fungerer overhovedet ikke. Det er simpelthen så tit, at cykler svinger ind på fortovet, eller at der står folk på cykelstien.
Hun fortæller, at hun havde sin skepsis, allerede da løsningen på Baldersvej blev indviet med deltagelse af både politi og skolebestyrelse i maj 2021.
- Alle syntes, at det var helt fantastisk. Men den dag havde jeg en halv times debat med formanden for skolebestyrelsen, fordi vi allerede der tænkte: "Hvad filan har de gang i?", siger Pernille Maria Lynge.
Hun ser en stor mangel på en vendeplads for bilerne, ligesom hun kritiserer, at børnene kun har et smalt fortov mellem "kys og kør"-banen og den dobbeltrettede cykelsti at gøre ophold på, når de bliver sat af.
- Det fungerer overhovedet ikke. Det er simpelthen så tit, at cykler svinger ind på fortovet, eller at der står folk på cykelstien. Der skal ikke stimle mange sammen, før det bliver et problem. Jeg tænker helt klart, at noget er slået fejl, siger Pernille Maria Lynge.
Hun ved som voksen selvsagt godt, at man altid skal være opmærksom i trafikken, og som trænet trafikant er det ofte let at spotte, når man skal være ekstra opmærksom.
Christer Falkenberg Rettrup, far til to børn på Stilling SkoleJeg oplever kort sagt farlige situationer.
Men sådan forholder det sig bare ikke altid med børn, og særligt ikke de små, siger hun.
- Den der forståelse, som vi voksne har, når vi træder ud på en helt smal fortovsbredde, samtidig med at der kan komme biler og cykler i begge retninger, og der går børn på fortovet, den har mindre børn bare ikke, siger Pernille Maria Lynge.
Endnu flere farlige situationer
Christer Falkenberg Rettrup deler hendes opfattelse af de trafikale forhold på Baldersvej.
- Jeg oplever kort sagt farlige situationer. Du har ikke mulighed for at vende din bil på en forsvarlig måde, fordi der ikke er nogen vendeplads. Det er som bilist nok den største bekymring. De store børn har jo nok rimeligt styr på det, men jeg kan også se små poder fare rundt på cykelstien ind mod skolen og krydse den, siger Christer Falkenberg Rettrup.
Både han og Pernille Maria Lynge mener, at den gamle løsning på skolens egen parkeringsplads fungerede bedre.
- Jeg har oplevet, hvordan den gamle løsning på p-pladsen på skolen fungerede, og selv om argumentet var, at man lavede "kys og kør" på Baldersvej, fordi der var folk, der bakkede ud og dermed skabte farlige situationer på p-pladsen, så har man altså bare skabt endnu flere farlige situationer nu, siger Christer Falkenberg Rettrup.
Pernille Maria Lynge, mor til to børn på Stilling SkoleJeg synes, at skolen, vores lokalpolitikere og folkene på kommunen, der har noget med trafikforhold at gøre, er fejlet.
Pernille Maria Lynge fortæller, at hun fra skolebestyrelsen har fået at vide, at flytningen af forældrenes aflevering i bil blev sat i værk, fordi mange elever de seneste mange år op til flytningen havde nævnt, at der ikke var særlig gode trafikale forhold på skolens p-plads.
- Men jeg vil dog vove den påstand, at den gamle løsning trods alt fungerede bedre, fordi der var god plads, og der faktisk var en slags vendeplads. Jeg forstår ikke, at "kys og kør"-banen ikke blev tænkt ind i p-pladsen ved skolen, siger hun.
Hendes dom over den nye "kys og kør"-løsning er klar.
- Jeg synes, at skolen, vores lokalpolitikere og folkene på kommunen, der har noget med trafikforhold at gøre, er fejlet. Ja, der skal drives en skole, og det er det primære, men det er altså et sekundært ansvar at sørge for, at børnene i byen kan komme sikkert til skole. Det er fedt, at de har prøvet at gøre noget nyt, jeg synes bare, det er ærgerligt, at de har lavet noget, der ikke er tænkt helt igennem. Det virker som en halvhjertet løsning, siger Pernille Maria Lynge.
Hylende cykelbremse
For Anders Leicht Rohde, hvis datter går i 3. klasse på Stilling Skole, foregår køreturen ind ad Baldersvej om morgenen heller ikke med et stort smil og sænkede skuldre.
- Det er kaotisk, siger han og fortsætter:
- Hvis man kigger på trafiksikkerheden, så kan jeg sagtens se det gå galt. Min datter har én gang åbnet en bildør, hvor vi hørte en hylende cykelbremse, så ja, det kan sagtens gå galt. Det er folk, der kører langsomt, så det vil måske ikke være kæmpe ulykker, men for mig at se er det helt klart et argument, og jeg tror faktisk godt, at det kan ske.
Han fortæller, at hans datter cykler langt de fleste dage, men at de henover vinteren oftere kører hende i skole og sætter hende af på Baldersvej.
- Det er ufedt og presset at skulle derned i bil. Jeg er nødt til at sige til min datter, at hun skal være stille, når vi kommer ind på Baldersvej, så jeg kan koncentrere mig om at køre. Så jeg kan sagtens se, at det kan ende i ulykker. Jeg vil ikke male fanden på væggen og sige, at noget katastrofalt kan ske, men når jeg vender bilen, skal jeg altså kigge i 360 grader. Der er børn, der er biler i begge retninger, og der er nogen på vej ud fra "kys og kør"-banen, der ikke blinker, siger Anders Leicht Rohde.
Jonas Vestfalen, far til et barn på Stilling SkoleNår jeg er i bil, oplever jeg ikke situationer, hvor jeg tænker "så for pokker, det her kunne have gået galt".
- På alle mulige måder er Baldersvej en åndssvag vej at sende en masse biler ind ad om morgenen, fordi den er blind, og fordi man ikke kan vende ordenligt. Det er meningen, at folk skal holde pænt i "kys og kør"-kø, men det gør folk ikke, siger Anders Leicht Rohde.
Ikke alle forældre er utilfredse: - Fungerer godt
Selv om den absolutte størstedel af de forældre, SkanderborgLIV har haft kontakt med, kritiserer Baldersvej-løsningen, er der forskel på, i hvor høj grad, de er bekymrede for, at der kan opstå ulykker.
Nogle mener, at det er et spørgsmål om tid, mens andre mener, at Baldersvej godt nok er problematisk, men at den dog fungerer, når bare man tager sig sine forholdsregler.
Jonas Vestfalen tilhører den sidste gruppe.
I begyndelsen syntes han heller ikke, at løsningen var "særlig fed".
Men efter der er blevet etableret dobbeltrettet cykelsti i den ene side af vejen, så man som bilist ikke skal holde øje med cykler fra begge sider, når man laver den trepunktsvending, man i fraværet af en vendeplads er nødt til at lave, har han skiftet holdning.
- Nu synes jeg faktisk, at det fungerer godt. Når jeg er i bil, oplever jeg ikke situationer, hvor jeg tænker "så for pokker, det her kunne have gået galt". Jeg synes, at alle forældre, der kører derind, opfører sig ordentligt, siger Jonas Vestfalen, der er far til en dreng, der går i 8. klasse og som regel bliver kørt i skole fra bopælen nær Virring, fordi vejene mod Stilling ifølge Jonas Vestfalen er for utrygge at cykle på, selv for en teenager.
Jonas Vestfalen, far til et barn på Stilling SkoleJeg har ikke oplevet at skulle op at stå på bremsen, men jeg har fuld forståelse for, at forældre, der sender deres børn afsted på cykel, er kritiske.
Men han er trods alt ikke så stor fan af "kys og kør"-løsningen på Baldersvej, at han ikke kan se visse problemer med den - men om der opstår farlige situationer, afhænger helt af, om særligt bilisterne kører efter reglerne og forholdene, mener han.
- Der opstår udfordringer, hvis folk ikke sørger for at køre godt fremad i "kys og kør"-lommen. Hvis man bare kører ind og rykker i håndbremsen i starten af banen, så går det ikke. Men det går rimelig gelinde, hvis man bare sørger for at køre fremad. Jeg har ikke oplevet at skulle op at stå på bremsen, men jeg har fuld forståelse for, at forældre, der sender deres børn afsted på cykel, er kritiske, siger Jonas Vestfalen og medgiver, at han muligvis havde haft større bekymringer, hvis han i stedet for et barn i 8. klasse havde haft børn på lavere klassetrin, der skulle afleveres på Baldersvej.
Mona Langballe, skoleleder, Stilling SkoleSom jeg kan se forholdene på Baldersvej, er det fuldkommen som en busholdeplads.
Han forklarer imidlertid, at han sagtens kan se behovet for en vendeplads til bilerne eller en løsning, hvor bilerne kommer ind ét sted og kører ud et andet.
Skoleleder: Man skal altid være opmærksom i trafikken
"Kys og kør"-løsningen på Baldersvej har kostet omkring 400.000 kr. og er finansieret af en pulje i kommunen ved navn Sikre Skoleveje.
Skoler kan søge finansiering af trafiksikkerhedsrelaterede projekter i den pulje, og løsningerne bliver så udarbejdet i et samarbejde mellem kommunen og den enkelte skole - i dette tilfælde Stilling Skole.
Hverken ledelsen på Stilling Skole eller kommunens trafiksikkerhedsrevisor, der har ansvar for trafiksikkerheden ved etablering af løsninger som "kys og kør"-lommen på Baldersvej, kan genkende billedet fra den kritik, som forældrene rejser.
- Jeg synes jo, at det er ærgerligt, siger Mona Langballe, skoleleder på Stilling Skole, om kritikken fra forældrene.
Hun understreger, at hun ikke har lavet tilbundsgående analyser af trafiksituationen på Baldersvej.
- Jeg tænker, at det er anlagt af trafikfolk, der har styr på det. Jeg har forstand på at drive skole og ikke så meget på trafik. Men som jeg kan se forholdene på Baldersvej, er det fuldkommen som en busholdeplads. Ja, man skal være opmærksom, men det skal man altid i trafikken, og det skal man især med bløde trafikanter, siger Mona Langballe.
Jette Schmidt, trafiksikkerhedsrevisor, Skanderborg KommuneVi har virkelig holdt det her under observation, og i det store og hele fungerer det.
Hun genkender heller ikke forældrenes erindring om, at det skulle have fungeret bedre med den gamle løsning på skolens p-plads.
- Enten har man glemt, hvordan det var nede på den gamle plads, eller også har man ikke haft den samme oplevelse som mig - det ved jeg ikke, siger Mona Langballe og fortsætter:
- Der var alt for mange farlige situationer dengang. Der var også en "kys og kør"-lomme, men den blev ikke anvendt, som den skulle anvendes, og der var alt for mange biler blandt med alt for mange børn, siger Mona Juul og forklarer, at flytningen af "kys og kør" til Baldersvej udelukkende hænger sammen med at styrke trafiksikkerheden i forbindelse med afleveringen af børnene.
Kommunens observation: - I det store og hele fungerer det
Inde på Fælleden har kommunens trafiksikkerhedsrevisor Jette Schmidt været med hele vejen, fra Stilling Skole rettede henvendelse om projektet, til "kys og kør"-lommen på Baldersvej stod færdig.
Efterfølgende har hun jævnligt observeret trafiksituationen på Baldersvej og gør det stadig i dag.
Jette Schmidt, trafiksikkerhedsrevisor, Skanderborg KommuneVi lagde nogle tælleslanger, og de viste, at der var op til 80 biler om dagen, der var inde at aflevere børn, og det foregik ikke altid særlig smart.
Og forældrenes beskrivelser af trafikalt kaos stemmer ikke overens med hun selv ser, fortæller hun.
- Vi har virkelig holdt det her under observation, og i det store og hele fungerer det. Ja, der er nogle enkelte forældre, der synes, at de skal lave en trepunktsvending, men de kan køre helt ned i bunden af Baldersvej og bruge en af sidevejene, siger Jette Schmidt.
- Jeg er der jo så mange morgener, og hvis jeg på noget tidspunkt havde set noget, jeg ikke kunne stå inde for, havde vi lavet det om. Men jeg er der selvfølgelig ikke 24 timer i døgnet, siger hun og understreger, at der næsten hver morgen står nogen og holder øje, enten fra skolen eller kommunen.
Til gengæld er hun enig med skoleleder Mona Langballe i, at trafiksituationen på skolens p-plads var uholdbar.
- Udfordringen der var kaotiske forhold om morgenen. Vi lagde nogle tælleslanger, og de viste, at der var op til 80 biler om dagen, der var inde at aflevere børn, og det foregik ikke altid særlig smart. Børn, der blev læsset af, løb på tværs af parkeringspladsen og så videre, siger Jette Schmidt.
Hun understreger dog, at hun lytter til forældrenes kritik.
- Det er jo ikke sådan, at vi ignorerer den slags. Vi evaluerer alle de projekter, vi laver, og det her vil vi også evaluere, sandsynligvis efter sommerferien. Så vi har fingeren på pulsen, siger Jette Schmidt.
Selv kunne hun også godt have ønsket sig en bredere fortovsperron til de børn, der bliver sat af med bil på Baldersvej, ligesom hun godt kan se perspektivet i en vendeplads.
- Vi kan jo kun hekse med den plads, der er. Jeg ville gerne have haft en bredere perron, men det er der simpelthen ikke plads til. Vendepladsen er jo rent fysisk ikke mulig at lave, selv om det ville have været så dejligt at kunne. Vi kiggede på at lave den ned over boldbanen for enden af Baldersvej, men der er bare stor niveauforskel, siger Jette Schmidt og forklarer, at det ville have kostet en del flere penge, hvis man skulle have ført en sådan idé ud i livet.
- Alt kan jo lade sig gøre, hvis man bare har penge nok, siger hun.
Byrådsmedlem behøver ikke store analyser: - Forværret situation
At Jette Schmidts observationer ikke giver kommunens vej- og trafikafdeling anledning til bekymring om trafiksikkerheden på Baldersvej, betyder ikke nødvendigvis, at forældrenes kritik ikke kan få indflydelse på "kys og kør"-løsningens fremtid.
Tommas Leth, byrådsmedlem, SocialdemokratietNår jeg selv vurderer situationen, oplever jeg til tider et ret stort kaos.
For på baggrund af debatten om Baldersvej vil det lokale byrådsmedlem, Tommas Leth (S), der selv har tre børn på hhv. seks, otte og ti år på skolebænken på Stilling Skole, bede om at få "kys og kør"-diskussionen på dagsordenen til det kommende møde i Klima-, Miljø- og Planudvalget, som sammen med Børne- og Ungeudvalget behandler sager under Sikre Skoleveje-puljen.
- Mit mål med det er at få undersøgt, om formålene med Baldersvej-løsningen er opfyldt, siger Tommas Leth, der som forælder til børn på skolen på de brede linjer tilslutter sig kritikken af "kys og kør"-løsningen som uhensigtsmæssig og værre end den oprindelige model på skolens parkeringsplads.
- Et eller andet sted vil jeg nok pege på, at hvis modellen på Baldersvej er lavet på baggrund af trafiksikkerhedsmæssige overvejelser, så synes jeg ikke, at man behøver at lave de helt store analyser for at konstatere, at det har forværret situationen, siger Tommas Leth, der selv sidder i Klima-, Miljø- og Planudvalget.
Byrådsmedlemmet har ikke nogen personlige erfaringer med at befinde sig i morgentrafikken på Baldersvej, men når han har betragtet tilstanden ved "kys og kør"-banen, stemmer han i med de kritiske forældre.
- Når jeg selv vurderer situationen, oplever jeg til tider et ret stort kaos. Al den trafik, der før blev fordelt nede i lyskrydset på Gramvej og sendt ind på skolens parkeringsplads, bliver nu sendt ind ad en blind villavej, hvor der ikke er lysregulering. Samtidig er "kys og kør"-banen placeret, så man skal vove liv og lemmer, når man skal over den dobbeltrettede cykelsti, siger Tommas Leth fra Socialdemokratiet.