Skanderborg skruer op for hjælpen til ukrainske flygtninge
Ukrainske flygtninge, som opholder sig i Skanderborg Kommune på turistvisum, kan nu få et tilskud på 100 kr. om dagen til kost og logi.
Samtidig har politikerne givet de ansatte i kommunen mulighed for at handle hurtigere end normalt, når der skal ansættes nye medarbejdere og etableres dagtilbud, modtageklasser og sprogskoler til et endnu ukendt antal kvoteflygtninge.
Administrationen i kommunen kan nu ansætte nye medarbejdere og udbetale penge til ukrainske flygtninges underhold, bolig, undervisning og børnepasning, uden at skulle involvere politikerne hver gang.
Det besluttede politikerne i kommunens økonomi- og erhvervsudvalg under et møde onsdag.
Det betyder blandt andet, at ukrainske flygtninge, som opholder sig i kommunen på turistvisum og eksempelvis er indlogeret hos en privat værtsfamilie kan få et dagligt tilskud til kost og logi fra kommunen på 100 kr. pr. voksen og 50 kr. pr. barn.
Det fortæller borgmester og formand for kommunens økonomi- og erhvervsudvalg, Frands Fischer (S).
Før Folketinget i sidste uge formelt gav kommunerne lov til at give underhold på op til 500 kr. om dagen til ukrainske flygtninge, har Skanderborg Kommune ikke haft hjemmel til at udbetale penge til de flygtninge, som i første omgang er kommet til kommunen på turistvisum.
Tilskud med udfordringer
Lone Rasmussen, som er direktør i Skanderborg Kommune og tovholder på den særlige flygtningeindsats, er glad for, at kommunen nu kan melde klart ud og sige, at ukrainske flygtninge i Skanderborg Kommune kan få tilskud til kost og logi - uanset om de er på turistvisum eller har søgt om opholdstilladelse.
- Vi har været i et vadested, fordi vi hverken har haft hjemmel til at udbetale tilskud til underhold til flygtninge på turistvisum eller deres danske værtsfamilier. Den situation har kommunerne håndteret forskelligt. Her har vi nok handlet meget korrekt, imens andre kommuner har været mere loose, siger direktør i Skanderborg Kommune, Lone Rasmussen.
- Tilskuddet kan både blive udbetalt til værtsfamilierne og flygtningene selv, men det sidste giver os nogle udfordringer. Vi vil gerne udbetale pengene direkte, så de ikke skal føle, at de bliver sat under administration, men det er svært at håndtere i et kontantløst samfund som vores. Vi plejer jo ikke at udbetale kontanter i kommunen, og når vi udbetaler penge er det knyttet op på vores personnummer-system, som de ukrainere, som kommer hertil på turistvisum, jo ikke er registreret i. Men vi arbejder på at finde en løsning, siger hun.
Stormøde med frivillige
Ifølge Lone Rasmussen er der indtil videre kun kommet ukrainske flygtninge til Skanderborg Kommune på turistvisum. Derfor har kommunen ikke overblik over, hvor mange, der er her, og hvor mange, der har tænkt sig at søge om ophold og dermed få de rettigheder og forpligtelser i kommunen, som følger med en opholdstilladelse.
- Udover at vi nu giver tilskud til kost og logi har vi som kommune ingen forpligtelser over for de ukrainere, der er her på turistvisum. Det har vi til gengæld i det øjeblik, de søger ophold i Danmark. Derfor er vi selvfølgelig meget optagede af hurtigst muligt at få et overblik over, hvor mange der er kommet til kommunen og hvor de opholder sig, siger Lone Rasmussen.
Det er én af årsagerne til, at Skanderborg Kommune torsdag eftermiddag inviterede alle de frivillige, som har været involveret i hjælpeindsatser den seneste tid, til møde på Fælleden. Formålet var at dele de seneste informationer om, hvordan og hvornår kommunen kan hjælpe nyankomne flygtninge, at få en idé om, hvor mange ukrainske flygtninge, der er kommet hertil og at høre om flygtningenes største behov lige nu. Dem har kommunen ikke den samme føling med som de frivillige, fordi kommunen endnu ikke har modtaget nogle af de kvoteflygtninge fra Ukraine, som Skanderborg Kommune er forpligtet til at modtage i fremtiden.
Ekstra indsats i ressourcestærk kommune
- Vi har en klar forventning om, at vi både i kraft af kontakten med de frivillige og den nye mulighed for at få tilskud vil få et bedre overblik over, hvor mange ukrainske flygtninge, der er kommet til kommunen. Mit indtryk er, at rigtigt mange borgere har været helt oppe på tæerne i forhold til at yde en indsats, give en hjælpende hånd og huse ukrainske flygtninge. Skanderborg Kommune er en ressourcestærk kommune, og det afspejler sig både i den store frivillige hjælpeindsats og i Statens model for fordelingen af flygtningene imellem kommunerne, siger Frands Fischer (S).
Han hentyder til, at Skanderborg Kommune skal modtage dobbelt så mange flygtninge via de officielle kanaler, som befolkningstallet berettiger til.
- Vi taler tit om, at Skanderborg Kommune er et ressourcestærkt område. Det sætter sig også igennem her, fordi man fra Statens side har vurderet, at vi er et af de steder i landet, der kan rumme flere flygtninge end andre. Vi skal være klar på at yde en ekstra indsats, og det fornemmer jeg i høj grad, at vi er, siger borgmesteren.
Hvor mange ukrainere, der kommer til Danmark og hvor længe krigen fortsætter, er der ingen, der ved, men det står klart, at kommunen skal modtage 1,5 pct. af alle de ukrainske flygtninge, der søger ophold i Danmark. For hver 20.000 flygtninge, der søger ophold, skal kommunens altså modtage knapt 300 flygtninge.
Større råderum og ukendt regning
Fordi situationen udvikler sig så hurtigt, er der brug for råderum og handlekraft i kommunen. Derfor har økonomi- og erhvervsudvalget givet administrationen lov til at træffe de beslutninger og afholde de ekstra udgifter, der skal til, for at lave nye tiltag på eksempelvis dagtilbuds- og skoleområdet, uden at politikernes skal godkende hver enkelt ekstraudgift.
- Ellers ville det blive meget svært at agere fra dag til dag, når vi kun holder møde i udvalget en gang om måneden, siger borgmesteren.
Han tilføjer, at administrationen også har fået til opgave at lave en cirka model for, hvad den særlige opgave kommer til at koste kommunen, når der skal trappes op og ned for indsatsen. Samtidig skal byrådet skriftligt løbende orienteres om, hvordan det går med økonomien, og hvordan det eksempelvis skrider fremad med at etablere dagtilbud på Søkilde i Ry, modtageklasser på folkeskolerne og jobtilbud til de nyankomne flygtninge.
- Vi vil vildt gerne integrere dem i Skanderborg Kommune, hvor der også er virksomheder, som står i kør for at give dem arbejde. Men vi skal også have respekt for at mange måske siger; Jamen, til sommer skal vi jo tilbage igen. Alle håber, at krigen får en ende snart, men ingen ved, hvad der kommer til at ske, så det er en svær opgave at håndtere for det integrationsteam, som vi genetablerer efter flere år med meget få flygtninge i Skanderborg Kommune, siger borgmesteren.
Uanset hvad der sker, har han en klar forventning om, at den største flygtningestrøm i Europa siden Anden Verdenskrig også vil betyde, at skatteborgerne i Skanderborg Kommune kommer til at holde for.
- Da vi var til møde i KL om kommunernes flygtningeindsats, var vi selvfølgelig mange, der lyttede spændt, da der blev talt om kompensation fra Staten. Vi forventer eksempelvis, at vi kan få refunderet udgifter til medarbejdere, der skal yde en integrationsindsats, men jeg tror ikke på, at vi får refunderet alle vores ekstra udgifter. Det her kommer til at koste os alle noget. Sådan er det også i Skanderborg Kommune. Det fornemmer jeg set i lyset af den imponerende store frivillige indsats fra mange borgere i vores kommunen også, at der er stor forståelse for derude, siger han.