Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
Morten Rose Vilholm, formand i Ejer Bjerge Lokalråd, glæder sig over, at Tebstrup får 20 nye almene boliger. Foto: Christian Bæk Lindtoft.
Vækst til de åbne vidder
Hvis der er én strukturel faktor, der er fuldkommen afgørende for, hvordan vores liv kommer til at se ud, er det boligudbuddet.
Har man ikke ubegrænsede økonomiske midler - hvad de færreste har - ja, så indtager forhold som boligernes antal, størrelse, pris og tilgængelighed i et givent område altså en temmelig tungtvejende position i den algoritme, der er med til at afgøre en lang række spørgsmål.
Hvor kan vi arbejde? Hvor kan vores børn gå i skole? Hvor mange biler har vi brug for? Hvilke mennesker kan vi omgås, hvem kan vores børn blive venner med, hvem kan vi blive venner med? Kan vi have berøring med mennesker, der ikke ligner os selv? På hvilke præmisser kan vi leve vores liv?
I en kommune som Skanderborg er den slags spørgsmål blot blevet mere og mere relevante.
For det går kun én vej med boligpriserne og befolkningstilvæksten.
Med en videnskabeligt kvalificeret profeti hængende over rådhuset på Fælleden om, at Skanderborg Kommune med en befolkningstilvækst på 25 pct. de kommende årtier vil være den hurtigst voksende kommune i landet står det klart, at flere og flere vil bo her, men at den befolkningsgruppe, der rent faktisk kan købe et hus i kommunen de seneste år er blevet mere og mere snæver.
Nu bremser jeg lige din læsning et øjeblik. For nu er vi måske nået til det punkt, hvor du sidder og tænker, at jeg vist nok maler med en lige lovlig bred pensel. Masser af mennesker har da råd til at bo i Skanderborg Kommune - ikke?
Jo, korrekt, og det er den brede pensel, jeg har brugt indtil videre. Den mest ekstreme vækst i huspriserne klumper stadig sammen om bestemte byer, særligt i en by som Ry. Der er stadig masser af geografiske lommer i kommunen, der nuancerer billedet - tag f.eks. Låsby.
Men hvis jeg nu finder en lidt finere pensel frem, føler jeg mig ret overbevist om, at problematikken nok skal åbenbare sig for dig.
Det gjorde den i hvert fald for mig, da jeg besøgte Tebstrup.
Landsbyen med godt 600 indbyggere syd for Skanderborg er blot en af mange, der ønsker sig et mere varieret, lokalt boligudbud, hvor parcelhuse, rækkehuse, almene lejeboliger og lejeboliger på mere løsslupne markedsvilkår alle er repræsenteret.
På den ene side, fordi det kan invitere væksten ud til de mere åbne vidder.
På den anden side, fordi det kan give mennesker fra et bredere udsnit af samfundspaletten mulighed for at bo i Tebstrup.
Til netop det sidste formål har Ejer Bjerge Lokalråd med Morten Rose Vilholm i spidsen de seneste tre år plus det løse samarbejdet med Skanderborg Andelsboligforening om at skaffe byen en portion almene boliger.
Og det får de nu.
Kommunen har givet andelsboligforeningens direktør, Erling Weber, lov til at købe en plet jord i byens udkant, hvor der efter planen skal bygges 20 almene boliger.
Vi har talt med lokalrådsformanden om, hvorfor det betyder så meget for Tebstrup at få almene boliger (og de har faktisk 15 styks i forvejen), og vi har forsøgt at undersøge, hvad det er for nogle dynamikker, der kan give 20 udlejningsboliger ret stor betydning i et lokalsamfund.
For manglen på lettilgængelige lejeboliger, der er til at betale, er et virkeligt problem for virkelige mennesker i en kommune som Skanderborg, viser det sig.
Og det bekymrer Morten Rose Vilholm, at ikke alle landsbyer kan castes lige godt til rollen som den næste modtager af almene boliger.
Derfor har vi også spurgt andelsboligdirektøren Erling Weber, hvad det kræver af en landsby, hvis den skal gøre sig forhåbninger.
Før jeg sender dig til Tebstrup og videre til vores andre artikler, vil jeg gerne sige stort tak til dig, fordi du læser med.
Interessen fra dig og vores mange andre følgere viser os, at der i den grad er basis for at skabe et digitalt og bæredygtigt lokalmedie her i Skanderborg.
Gennem snart et år har vi skrevet flere end 80 nyhedsbreve, og for nylig tog vi hul på et nyt kapitel og blev til et medie med betalt indhold.
Vores nyhedsbreve modtager du fortsat gratis - men du skal bruge et abonnement, hvis du skal have fuld adgang til alle vores artikler om alt det vigtigste i Skanderborg og omegn.
Som abonnent på SkanderborgLIV kan du forvente at modtage 2-3 nyhedsbreve om ugen, hvor vi:
Går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Skanderborg Kommune.
Prioriterer skarpt i strømmen af information og samler op på de vigtigste politiske dagsordener og begivenheder i ugens korte nyhedsoverblik.
Sørger for, at du kender den politiske dagsorden og ved, hvad du selv kan gøre for at få indflydelse på udviklingen i dit lokalsamfund.
Altid både er konstruktive og kritiske i vores tilgang til lokalsamfundet. Vi dyrker ikke konflikter, men vi stiller de nødvendige spørgsmål, og når vi beskriver problemer, leder vi også efter løsninger.
Du kan selvfølgelig også købe adgang til flere ansatte i en virksomhed eller forening. Her laver vi en aftale, som passer til behovet.
Christian Bæk LindtoftJournalist
Niels Henrik Petersen (t.h) er ikke begejstret for flere af de nye byggerier, som er undervejs i Skanderborg.- Jeg har forsøgt at råbe politikerne op, men det er som at kæmpe mod vejrmøller. Det ændrer ingenting, man bliver bare sur af det. At kæmpe for Dagmarbroen bliver man til gengæld glad af. Det er en vigtig historisk modvægt til alt det nye, vi får i Skanderborg, siger han.Her er han fotograferet sammen med ingeniør, Torsten Klein Mikkelsen, som han har stiftet Dagmars Brobisser, sammen med. Foto: Bettina Sønderskov
Niels Henrik Petersen (t.h) er ikke begejstret for flere af de nye byggerier, som er undervejs i Skanderborg.- Jeg har forsøgt at råbe politikerne op, men det er som at kæmpe mod vejrmøller. Det ændrer ingenting, man bliver bare sur af det. At kæmpe for Dagmarbroen bliver man til gengæld glad af. Det er en vigtig historisk modvægt til alt det nye, vi får i Skanderborg, siger han.Her er han fotograferet sammen med ingeniør, Torsten Klein Mikkelsen, som han har stiftet Dagmars Brobisser, sammen med. Foto: Bettina Sønderskov
Brobisser vil have historisk bro på budgettet
Bettina Sønderskov besok@skanderborgliv.dk
Dagmars Brobisser vil pakke historisk vejbro ved Slotsholmen i Skanderborg ud af betonen og etablere en helt ny gangbro. Det koster mange penge.Derfor tikker der inden længe et forslag ind til politikerne i byrådet:
- Sæt penge af til renovering af Dagmarbroen på det kommende budget, så bliver vores mulighed for at søge millionstøtte til projektet udefra meget større.
Smukfest støtter op, men vil tages med på råd, da broen er er vigtigt trafikalt knudepunkt for festivalen.
tirsdag 22. mar. 2022 kl. 11:08
Bettina Sønderskov besok@skanderborgliv.dk
For præcis to år siden blev spirerne til en lille ny græsrodsbevægelse i Skanderborg sået. Nu er Dagmars Brobisser klar til at få renoveringen af en historisk vejbro sat på kommunens budget, så de kan komme i gang med at rejse millioner fra private. Målet er at få pakket Dagmarbroen ud af betonen og skabe et nyt vartegn ved Slotsholmen i Skanderborg.
- Søndag fylder Dagmars Brobisser to år. I den alder er man holdt op med at kravle og begyndt at gå og tale, siger arkitekt og medstifter af Dagmars Brobisser, Niels Henrik Petersen med et glimt i øjet.
Få dage efter den store corona-nedlukning i marts 2020 besluttede han og ingeniør Torsten Klein Mikkelsen sig for at fylde en masse huller i kalenderen ud med møder om, hvordan man "redder" en gammel vejbro.
- Vi er nået et stykke vej siden da. Lige nu er vi i gang med at lægge sidste hånd på et budget over, hvad det vil koste at realisere projektet. Borgmesteren har bedt os om at sende det ind til kommunen, så det bliver en del af de kommende budgetforhandlinger. Samtidig bliver vores uansvarlige græsrodsbevægelse, som hverken har været i stand til at bruge eller modtage penge, nu til en rigtig forening med vedtægter, som er godkendt af kommunen og har både kontonummer og kasserer, siger han.
Broen har en ganske særlig historie. Engang var stedet her en attraktion i Skanderborg. Overgangen er lavet på et af de smukkeste steder i kongeriget Danmark, hvor utallige træbroer 600 år før Dagmarbroen blev bygget i 1837, har forbundet Skanderborg By med den ø, som de færreste af os nok tænker på, at vi faktisk har her midt i Skanderborg. Nemlig Slotsholmen,
Niels Henrik Petersen, medstifter, Dagmars Brobisser
Det bliver en helt ny oplevelse at krydse vandløbet imellem Lillesø og Skanderborg Sø for at komme ud til Slotskirken i fremtiden, hvis det lykkes at få broen på det kommunale budget og få private donorer til at støtte projektet. Samtidig med at den gamle bro skal føres tilbage til sit originale udtryk fra 1837, skal der bygges en ny gangbro i træ, som skal fungere som en kontrast til den grå granitbro. Formålet er ifølge Dagmars Brobisser både at sænke hastigheden på strækningen og at forskønne broen og området, så forbipasserende opdager overgangen til broen og det naturskønne område imellem de to søer. Illustration: C. F. Møller Architects
Vigtigt signal fra kommunen
Der bliver både brug for støtte fra kommunen og udefrakommende sponsorer, hvis renoveringen af den historiske vejbro fra 1837 og byggeriet af en helt ny gangbro i Skanderborg skal blive til noget.
- Et skud i tågen har indtil nu været, at realiseringen af det samlede projekt løber op i 10-12 mio. kr. Det beløb er vi sammen med rådgiverfirmaet Atkins, som blandt andet har været med til at realisere projektet omkring Den Genfundne Bro ved Brædstrup, nu ved at kvalificere, siger Niels Henrik Petersen.
Budgettet skal på linje med alle de andre budgetforslag, som foreninger og borgere i øjeblikket har mulighed for at sende ind til Budget 2023-2026, afleveres til kommunen, inden tidsfristen udløber den 28. marts.
- Det er vigtigt for os, at kommunen signalerer deres støtte til projektet ved at sætte penge af til renovering af Dagmarbroen i det kommunale budget. Det gør vores mulighed for at rejse resten af beløbet via fonde og andre donorer meget større, siger Niels Henrik Petersen.
Sådan ser Dagmarbroen i dag ud på den side, som vender ind mod Lille Sø. Her er der er lagt tre meter beton på den for at gøre broen bred nok til at fungere som hovedvej op igennem Jylland. Brobissernes projekt går i korte træk ud på at befri den gamle bro for beton, at sænke hastigheden på strækningen og at skabe en mere en markant overgang imellem Skanderborg og øen Slotsholmen. Foto: Peter Ib Hansen
Trafikalt knudepunkt for Smukfest
Dagmars Brobisser har den seneste tid også samlet støtteerklæringer ind fra vigtige aktører som Smukfest, VisitAarhus, Skanderborg Kommune og Danmarks Naturfredningsforening, og de er guld værd.
- Jo mere tydeligt, vi kan gøre det for vores politikere og for kommende private sponsorer, at der er opbakning til projektet hele vejen rundt, jo stærkere står vi, siger Niels Henrik Petersen.
Han glæder sig især over, at man fra Smukfests side ser positivt på en renovering og ombygning af broen. En renovering, som vil gøre vejbroen tre meter smallere og føre fodgængerne henover en helt ny gangbro i træ.
Dagmarbroen spiller nemlig en afgørende rolle for infrastrukturen før, under og efter festivalen i Skanderborgs Dyrehave på den anden side af Slotsholmen.
Det siger Smukfest-talsmand, Søren Eskildsen.
- Vi ser som udgangspunkt positivt på alt, hvad der kan forny og forskønne Skanderborg. Vi glæder os også over, at vi har ildsjæle i byen, som brænder og arbejder for at gøre Skanderborg endnu smukkere. Når det er sagt, så er broen et meget vigtigt trafikalt knudepunkt for os. Derfor er det afgørende, at vi bliver taget med på råd, og at der bliver taget hensyn til vores behov, både i den indledende fase og når, der skal laves tidsplan for ombygning og renovering af broen, siger Søren Eskildsen.
Det har Dagmars Brobisser stor forståelse for.
- Når vi forhåbentlig har fået sat Dagmarbroen på budgettet, vil vi gerne i dybere dialog med Smukfest og kommunens vejafdeling om, hvordan vi bedst muligt kan imødekommer alles behov, siger han.
Derfor skal Dagmarbroen have en make-over
Med sin smukke beliggenhed og harmoniske udformning har Dagmarbroen, som forbinder Skanderborg by med Slotsholmen, igennem generationer været en attraktion i Skanderborg. Det var herfra turistbådende sejlede fra 1850-1960.
Den hvælvede granitbro blev ved opførelsen i 1837 kaldt Skanderborg Slots Bro.
Inden da havde utallige træbroer igennem 600 år forbundet borgen og siden slottet med fastlandet og byen.
Bygmester Fredrik Møller, som boede i Adelgade i Skanderborg, stod for opførelsen af Dagmarbroen og omkring 30 andre broer i Jylland.
Han blev 35 år den dag, han satte slutstenen på broen.
Det var den 19. oktober 1837.
184 år senere, den 19. oktober 2021, afslørede den nydannede forening "Dagmars Brobisser" under et arrangement på Skanderborg Museum et prospekt for, hvordan den gamle bro igen kan blive et smukt vartegn og en attraktion i Skanderborg, hvis det lykkes at rejse 10-12 millioner kroner til formålet.
Prospektet er lavet af ét af Nordens største arkitektfirmaer, C.F Møller Architects, som er grundlagt af C.F. Møller, der voksede op i Skanderborg som barnebarn af brobygger Frederik Møller.
Udover omdannelsen af selve broen skal det visuelle indtryk af Slotsholmen som en ø forstærkes.
Derfor skal brosten også markere overgangen til Dyrehaven på den anden side af Slotsholmen, hvor der for mange år siden, da vandspejlet i søen var en højere, også var en gennemsejling.
Morten Rose Vilholm, formand i Ejer Bjerge Lokalråd, glæder sig over, at Tebstrup får 20 nye almene boliger. Foto: Christian Bæk Lindtoft.
Morten Rose Vilholm, formand i Ejer Bjerge Lokalråd, glæder sig over, at Tebstrup får 20 nye almene boliger. Foto: Christian Bæk Lindtoft.
Landsby får grønt lys til almene boliger: - Vi får mulighed for at beholde dem, der ellers ville være flyttet, og som står i en svær situation
Christian Bæk Lindtoft chbli@skanderborgliv.dk
Tebstrup bliver en af de første landsbyer, der får almene boliger, efter Landsbyfællesskabet i 2021 (dengang LandsbyForum) gjorde kommunen opmærksom på, at det er et bredt ønske fra landsbysamfundene at få en mere varieret boligmasse.
20 almene boliger er der nu planer om at opføre i landsbyen syd for Skanderborg, efter kommunen har givet Skanderborg Andelsboligforening lov til at købe jord til formålet i området.
Og det er helt centralt, ikke kun for udvikling og vækst i en landsby som Tebstrup, men også for at kunne blive ved med at være en by, der kan rumme forskellige slags mennesker, og som ikke må sige farvel til indbyggere, når livet slår et sving, og parcelhuset pludselig er for stort.
Men det er ikke alle landsbyer, der kan gøre Tebstrup kunsten efter. Det kræver visse ting at komme i betragtning til en pulje almene boliger hos Skanderborg Andelsboligforening, forklarer deres direktør, Erling Weber.
Det bekymrer Morten Rose Vilholm, formand for Ejer Bjerge Lokalråd, midt i glæden over, at Tebstrup, hvor han selv bor, snart vil kunne føje 20 husstande med lejemål til deres indbyggertal på godt 600 mennesker, at ikke alle landsbyer vil kunne gøre som dem.
onsdag 23. mar. 2022 kl. 14:21
Christian Bæk Lindtoft chbli@skanderborgliv.dk
I Tebstrup glæder lokalrådsformand sig over nyhed om 20 nye almene boliger. Det er med til at sikre vækst og giver et værn mod fraflytning, når livet ikke længere passer til et parcelhus. Men det er ikke alle landsbyer, der kommer til at kunne gøre Tebstrup kunsten efter, lyder bekymringen.
På et stykke jord med afpillede, udefinerbare afgrøder står Morten Rose Vilholm og spejder ud over en god portion åbent land.
Jorden skråner en hel del under ham, og mod syd slutter Tebstrup i en spids, klemt inde mellem mark mod vest og Horsensvej og Tebstrup Sø mod øst.
Det er gråvejr, og støvregnen, der hænger så tæt i luften, at den kunne forveksles med tåge, gør det svært at tage bestik af den udsigt, som omkring 20 ejere af nye, almene boliger om nogle år vil have fra deres bopæl på den sydvendte skråning.
- Længe. Tre år i hvert fald, svarer Morten Rose Vilholm, når man spørger, hvor længe processen, der har ført til, at der skal bygge almene boliger på skråningen, har stået på.
En lavmælt, men konstant og hæs hvæsen fra hundredevis af bildæk glider stille og roligt de 500 meter fra E45 gennem støvregnen og hen mod den kommende byggegrund, mens han fortæller.
- Vi havde fremtidsforsker Jesper Bo Jensen til at holde et foredrag om, hvordan vi skulle vækste i Tebstrup, siger Morten Rose Vilholm, der er formand i Ejer Bjerge Lokalråd, der dækker Tebstrup og fire andre landsbyer i området - Ris, Ejer, Tåning og Horndrup.
- Han sagde, at vi egentlig har det hele: Tæt til arbejdspladser, motorvej, skole, børnehave og indkøb. Vi mangler kun et varieret boligudbud, sagde han. Og det er det, vi har kæmpet for, og der er det simpelthen et kæmpe skridt på vejen, at vi har fået kommunen til at give grønt lys til at købe jorden, siger han.
Begrænset boligudbud udfordrer landsbyer
Det grønne lys fra kommunen betyder lavpraktisk, at Skanderborg Andelsboligforening nu har fået lov til at købe jorden på skråningen i udkanten af Tebstrup, og at de på et tidspunkt vil opføre 20 nye andelsboliger.
Når de ældre bliver nødt til at flytte, så mister de måske deres omgangskreds.
Morten Rose Vilholm, formand, Ejer Bjerge Lokalråd
Og så betyder det helt åbenlyst, at der er mulighed for at føje 20 husstande, der lægger penge i brugsen, betaler kontingent i idrætsforeningerne og sender børn i den lokale skole, til de 633 indbyggere, der ifølge Danmarks Statistik boede i Tebstrup primo 2021.
Men muligheden for vækst er ikke det eneste vigtige mål med de almene boliger, fortæller Morten Rose Vilholm, formand i Ejer Bjerge Lokalråd.
- Det er vigtigt med de almene boliger, fordi vi jo også oplever ældre, der vil flytte fra deres hus, ligesom vi render ind i skilsmisser. Og så vil vi gerne tilbyde boliger til unge mennesker, som måske ikke er parate til at købe, og der er det et godt sted at lande i en almen bolig, siger Morten Rose Vilholm.
Udfordringen for et landsbysamfund som Tebstrup er, at et begrænset boligudbud betyder, at ældre, der ikke længere kan holde et parcelhus, ofte ser sig nødsaget til at flytte ind til Skanderborg i en lejlighed eller et mindre rækkehus.
Det kommer jo helt an på, om der er nogen boliger, og om de har råd til det.
Morten Rose Vilholm, formand, Ejer Bjerge Lokalråd
Konsekvensen er, at de fjerner sig fra det lokale netværk, de har opbygget i Tebstrup.
- Når de ældre bliver nødt til at flytte, så mister de måske deres omgangskreds. Og de er altså også en fast indtægtskilde nede i vores brugs, siger Morten Rose Vilholm, der samtidig peger på, at det også kan hæmme landsbyens vækst, hvis de ældre bliver boende i store parcelhuse, når de egentlig er klar til noget mindre, fordi der bare ikke er en bolig i Tebstrup, der passer i pris og kvadratmeter.
Morten Rose Vilholm, formand i Ejer Bjerge Lokalråd, glæder sig over, at Tebstrup får 20 nye almene boliger. Foto: Christian Bæk Lindtoft.
For så blokerer den ældre generation i sagens natur for, at en yngre familie kan flytte ind og fylde de tomme børneværelser ud med unger, der går til fodbold, håndbold og i skole og børnehave i lokalsamfundet, mens forældrene uge efter uge bipper beløb ind på kontoen hos brugsen.
Et andet scenarie gælder forældre, der bliver skilt.
- Der har været skilsmisseforældre, hvor den ene måske har været heldig at finde en bolig i Tebstrup, men det kommer jo helt an på, om der er nogen boliger, og om de har råd til det. Men der har også været situationer, hvor den ene har været nødt til at flytte herfra, siger han.
Efterspørges bredt i kommunens landområder
Samtidig er det for lokalrådsformanden vigtigt, at Tebstrup - hvor han selv bor - og resten af Ejer Bjerge-området ikke skal være et område, der er "forbeholdt én type mennesker".
- Det er forbeholdt alle, der har lyst til at få åbne vidder, et stærkt fællesskab og tæt til skole, butik og transport, siger han,
Men det er også vigtigt for Morten Rose Vilholm at bevare det, han kalder "en naturlig udskiftning", som følger generationerne på de længere stræk og udsving i privatlivet på kortere stræk.
Morten Rose Vilholm, formand i Ejer Bjerge Lokalråd, glæder sig over, at Tebstrup får 20 nye almene boliger. Foto: Christian Bæk Lindtoft.
- Med almene boliger får vi en mulighed for at beholde seniorerne og for at beholde dem, der ellers ville være flyttet, og som står i en svær situation, siger Morten Rose Vilholm.
- Det er værdifuldt for vores fællesskab, vores foreninger og vores landsby. Det er også derfor, du hører en efterspørgsel på et varieret boligudbud i alle de andre små og mellemstore landsbysamfund.
Den efterspørgsel behøver man ikke besøge hvert enkelt landsbysamfund i kommunen for at få bekræftet.
Det er jo klart, at når jeg vurderer, om det er bæredygtigt, kigger jeg på byens infrastruktur.
Den giver sig sort på hvidt til kende i det høringssvar, som LandsbyForum afgav til kommunens landdistriktspolitik i sensommeren 2021 - LandsbyForum, der for nylig fusionerede med Landsbysamvirket og blev til Landsbyfællesskabet, som nu er talerør for omegnens landsbyer.
Fra køb af grund til byggeri
Kommunen har givet Skanderborg Andelsboligforening lov til at købe en grund i udkanten af Tebstrup med henblik på at opføre 20 almene udlejningsboliger.
Men før projektet for alvor skal i gang, skal kommunen finde en plads til de 20 almene boliger i en såkaldt rækkefølgeplan, hvor enkelte byggeprojekter prioriteres tidsmæssigt i forhold til omfang og økonomi.
Ved almene boligprojekter skal kommunen stille med et grundkapitalindskud på mellem 8 og 10 pct. af projektets samlede omkostninger, og før Skanderborg Andelsboligforening kan sætte en dato og tidsramme på byggeriet i Tebstrup, skal kommunen finde ud af, hvornår der er ledige kroner i den kommunale pengekasse til at hjælpe projektet i gang.
- Hvis de (andre landsbysamfund, red.) ikke skal ind i problemer med at bibeholde foreningsliv og indkøbsmuligheder, skal der være en naturlig og balanceret udskiftning i dem, der bor i boligerne, siger Morten Rose Vilholm, der som repræsentant for Ejer Bjerge Lokalråd sidder i en overgangsbestyrelse for Landsbyfællesskabet, indtil en generalforsamling har dannet en ny bestyrelse.
Men det er bare ikke alle landsbyer i kommunen, hvor det giver mening at skabe større variation i boligmassen ved at etablere netop almene boliger.
Det forklarer Erling Weber, direktør i Skanderborg Andelsboligforening (SAB), som nu står over for at købe jorden i Tebstrup.
Andelsboligdirektør: - Det er simpelthen ikke nok til at bygge
At Tebstrup er en god case for Erling Webers boligselskab ved han, fordi der allerede i en årrække har stået 15 andelsboliger fra SAB i byen, og de står ifølge direktøren aldrig tomme.
- Det er jo klart, at når jeg vurderer, om det er bæredygtigt, kigger jeg på byens infrastruktur. Tebstrup har både skole, idrætsforeninger, børnehave og købmand, og de er alle velfungerende. Derudover ligger byen jo klods op og ned ad motorvejen, og derfor tror jeg også på, at det er rentabelt at tilføre byen flere lejeboliger, siger Erling Weber fra SAB.
Han forklarer, at det landsbyer, hvor det ikke er nær så rentabelt som i Tebstrup, ofte møder det helt grundlæggende benspænd, at efterspørgslen på boliger ikke er stor nok.
Det er alt for omkostningstungt, når du er nede i den størrelsesorden.
Måske er interessen for en håndfuld almene boliger til stede, men et alment boligselskab skal op i en vist antal boliger, før det giver økonomisk mening at bygge.
Erling Weber er direktør i Skanderborg Andelsboligforening. Foto: Bettina Sønderskov.
For nuværende har Tebstrup 15 almene boliger fra SAB og får 20 yderligere, men at forestille sig at opføre f.eks. fem almene boliger i en landsby - det har Erling Weber svært ved.
- Det er simpelthen ikke nok til at bygge. Det er alt for omkostningstungt, når du er nede i den størrelsesorden, siger Erling Weber, direktør i SAB.
- Det ideelle er 50 boliger og opefter. Når jeg alligevel tør med de her 20 nye i Tebstrup, er det, fordi jeg har nogle, der er bygget derude i forvejen for mange år siden, som løber rundt. Og der er der allerede viceværter, der kører ud, så på sådan et område giver det ikke forøgede omkostninger. Og det er noget af det, vi kigger på: Hvad kommer serviceringen af boligerne til at koste?
Han fortæller, at der - trods landsbyernes ønske - ikke lige nu er flere almene boliger fra SAB i støbeskeen i andre landområder i kommunen.
Jeg står også her bagefter og kigger på de landsbyer, som af den ene eller den anden grund ikke kan ende med den model. Dem er jeg bekymret for.
Morten Rose Vilholm, formand, Ejer Bjerge Lokalråd
Men SAB har "en del forespørgsler på det lige nu", siger Weber.
- Vi er løbende i dialog rundt omkring, men vi har ikke nogen konkrete projekter, siger han.
Bekymret for andre landsbyer
Tilbage hos Morten Rose Vilholm på den sydvendte skråning med motorvej mod vest og sø og by mod øst har bekymringen for, om mange af de andre landsbyer rent faktisk kan få opfyldt deres ønske om flere almene boliger hægtet sig fast som et lille blylod i glæden over Tebstrups udvidelse og forøgede variation i boligmassen.
- Vi er heldige, at vi er placeret, hvor vi er, i forhold til geografi og infrastruktur. Jeg ved jo, at der er andre, der ønsker det, men det er ikke alle steder, hvor andelsboligforeningerne vil etablere. Og det er en væsentlig problematik, siger Morten Rose Vilholm, formand i Ejer Bjerge Lokalråd.
- Andelsboligforeningerne har brug for en vis volumen, og det kan de få her, men det kan de ikke få alle steder. Så jeg står også her bagefter og kigger på de landsbyer, som af den ene eller den anden grund ikke kan ende med den model. Dem er jeg bekymret for.
Har I fortsat et ønske om endnu flere almene boliger i Tebstrup?
- Der vil jeg sige nej, for nu har vi fået vores del af kagen. Hvis vi får 20 almene boliger, kan vi få gang i udskiftningen herude. Vores ønske nu er at få almindelige lejeboliger eller parcelhusgrunde, og det arbejder vi på at få. Almennyttige boliger kan ét, og parcelhuse kan noget andet, og almindelige udlejningsejendomme kan noget tredje, og der er behov for det her varierede boligudbud for at tiltrække alle typer mennesker, siger Morten Rose Vilholm.
Snart kan man i Skanderborg sprøjte en helt ny mikstur i tanken på sin bil. Foto: Niels Christian Vilmann.
Snart kan man i Skanderborg sprøjte en helt ny mikstur i tanken på sin bil. Foto: Niels Christian Vilmann.
Nyhedsoverblik: Gylle og halm i bilen, fjernvarme i huset
Christian Bæk Lindtoft chbli@skanderborgliv.dk
En gang om ugen samler vi nogle af de mindre nyheder fra de seneste dage i en lille, koncentreret pakke, så du kan følge med i, hvad der sker i Skanderborg og opland.
I denne uge skal vi forbi et forsøg med bioethanol i biler, som inden længe kommer til Skanderborg, en mulighed for at komme til at eje det klejneste værtshus i Danmark - og ikke mindst en stigende efterspørgsel på fjernvarme, der får kommunen og varmeselskaberne til at se på løsninger i en lille håndfuld mindre byer og landsbyer.
Få dit overblik her.
onsdag 23. mar. 2022 kl. 14:23
Christian Bæk Lindtoft chbli@skanderborgliv.dk
En ny, miljøvenlig tankstation er på vej i Skanderborg. Rigtig mange borgere efterspørger fjernvarme, efter prisen på naturgas er strøget i vejret - og så kan du nu komme til at stå bag baren på Danmarks mindste værtshus i Ry. Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.
Nu kan Danmarks mindste værtshus i Ry blive dit
Efter 4,5 år i spidsen for Høkeren i Ry har Marianne Wiehe, der selv bor i byen, besluttet sig for at give ansvaret for at drive Danmarks mindste værtshus videre til en anden forpagter.
- Jeg magter ikke mere, selve arbejdet er jeg glad for, og kunderne er dejlige og hjælpsomme, men jeg kan ikke overskue alt det her med kompensation, siger Marianne Wiehe til TV 2 Østjylland.
Netop det store arbejde med kompensationer under og efter coronanedlukninger ad flere omgange har "pillet mig totalt ned psykisk", siger hun til mediet.
Med sine blot 18-19 kvadratmeter fik Høkeren titlen som Danmarks mindste værtshus, efter værtshuset Hubertus i Hørsholm med sine beskedne 17 kvadratmeter lukkede i 2020.
Miljøvenlig tankstation på vej
Gylle og halm.
Det er blandt ingredienserne i den metanol, som bilister i Skanderborg i en nær fremtid vil kunne fylde på deres bil.
Det sker, når en ny offentlig forsøgstankstation efter planen åbner i Skanderborg til sommer.
Stationen i Skanderborg er en del af et landsdækkende forsøg, hvor 100 benzinbiler skal køre på mellem 30 til 85 pct. biometanol i stedet for benzin.
Og ifølge Kim Winther, der er seniorspecialist ved Teknologisk Institut, kan det godt betale sig at stikke slangen i bilen ved den nye station, hvis man kere sig om sin egen CO2-udledning i biltrafikken.
- Det er meget klimavenligt, så det vil give en CO2-besparelse på omkring 70 procent. Det kan blandt andet fremstilles af biogas, sol eller vind, siger Kim Winther til TV 2 Østjylland.
Men det kan altså også laves med hjælp fra f.eks. grise i form af gylle og halm fra grisefarmene - og begge dele er noget, vi har pænt meget af i Danmark.
- Vi har verdens tætteste grisebestand og masser af gylle og halm, og det kan vi lave til metanol, hvis vi vil, siger Lars Thomsen, formand for Dansk Methanolforening, der glæder sig over åbningen af den kommende tankstation i Skanderborg, til TV 2 Østjylland.
Kommunen er ifølge TV 2 Østjylland i færd med at få byggetilladelsen til tankstationen på plads.
Gang i planer om fjernvarme flere steder
Varmeregningernes acceleration fra overkommelig udgift til pænt dyrt har ført til en kraftigt stigende interesse for fjernvarme hos mange borgere i Skanderborg Kommune.
- Skanderborg Kommune får i øjeblikket mange henvendelser fra borgere med naturgasfyr, som gerne vil udskifte naturgasfyret med fjernvarme. Det skyldes de høje naturgaspriser med prisstigninger på ca. 3.000 kr. pr. måned for et større parcelhus, skriver kommunen på sin hjemmeside.
Derfor er man nu gået i gang med at undersøge, om det er muligt at give adgang til fjernvarme i flere områder end i dag.
I Skovby har Kredsløb (tidligere AffaldVarme Aarhus) og Skanderborg-Hørning Fjernvarme meldt sig på banen som interesserede, mens der også i Låsby, Storring, Stjær og Herskind bliver stukket fingre, som mange borgere håber senere vil blive til varmeledninger, i jorden.
Resultatet fra beregninger fra Kredsløb ventes at være klar efter påske, og efterfølgende vil kommunen invitere fjernvarmeselskaberne til et møde om den videre proces.
- Målet er, at der inden sommerferien ligger en oversigt over, hvor der potentielt kan komme fjernvarme, og hvor der ikke kan. Efterfølgende skal planen og de konkrete projekter behandles politisk, skriver kommunen.
Planerne har dermed til gode at blive trukket gennem flere politiske og administrative faser, og kommunen skriver ikke noget om, hvornår der rent faktisk kan etableres fjernvarme i de pågældende områder.
Men ifølge Claus Leick (SF), medlem af byrådet og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, skal det gå stærkt.
- Det er vigtigt, at der sker en hurtig udfasning af naturgas både af hensyn til uafhængighed af russisk gas, brugernes økonomi og den grønne omstilling. Derfor arbejder vi tæt sammen med varmeselskaberne om at få udarbejdet en plan for udrulningen af fjernvarme, så den bliver tilgængelig for så mange som muligt, siger Claus Leick på kommunens hjemmeside.