Dagtilbud til ukrainske flygtningebørn samles på Søkilde
Skanderborg Kommune er i fuld gang med at indrette en del af det tidligere plejehjem Søkilde i Ry til dagtilbud.
Her er det planen, at alle de ukrainske flygtningebørn, som kommer til Skanderborg Kommune, skal have mulighed for at gå i vuggestue og børnehave.
Hvilke skoler, der skal rumme modtageklasser for de ældre børn, er endnu et åbent spørgsmål.
Det afhænger ifølge børn- og ungechef i Skanderborg Kommune af, hvordan familierne kommer til at fordele sig i kommunen.
For få dage siden vedtog regeringen en særlov, som giver ukrainske flygtninge mulighed for hurtigt at træde ind på det danske arbejdsmarked og få hurtig adgang til skoler og dagtilbud for deres børn.
Selvom Særloven medfører store udfordringer - ikke mindst for Skanderborg Kommune, som længe har haft problemer med at få kapaciteten på dagtilbudsområdet til at slå til - så er kommunen allerede nu stort set klar til at tage imod de første børn.
Det siger børn- og ungechef i Skanderborg Kommune, Søren Buch, til SkanderborgLIV.
- Vi er langt med at indrette dagtilbudsfaciliteter på Søkilde i Ry, som skal kunne rumme alle de ukrainske flygtningebørn, som kommer til Skanderborg Kommune den kommende tid, siger han og tilføjer, at opgaven er meget speciel.
Mange ubekendte
I børn-og ungeafdelingen ved man hverken, hvor mange børn, der får brug for et dagtilbud, hvornår de får brug for det og hvor længe.
Af den seneste udmelding fra udlændinge-og integrationsministeriet om kvotefordelingen af de ukrainske flygtninge fremgår det, at Skanderborg Kommune skal tage imod 292 flygtninge for hver 20.000 flygtninge, der ankommer til Danmark.
Om der bliver tale om færre eller flere, vil den kommende tid vise.
Oveni det tal skal man lægge de ukrainske flygtninge, som eksempelvis bliver hjulpet direkte til kommunen og indkvarteret privat med hjælp fra organisationer som Skanderborg Hjælper Ukraine.
- Vi forventer, at omkring to-tredjedele af de ukrainske flygtninge, som kommer hertil, er i aldersgruppen 0-16 år. Det estimat tager vi udgangspunkt i, når vi i kommunen forsøger at forberede os på forskellige scenarier, siger Søren Buch.
På Søkilde er der både plads til at indrette et rimeligt stort dagtilbud og til, at de tidligere plejehjemsboliger på stedet kan huse op mod 100 ukrainske flygtninge.
- Vi arbejder nærmest i døgndrift i de her dage. Heldigvis er vi vant til at være kriseberedskab, og vi har faktisk stort set alt på plads nu. Meldingen er altså, at vi er klar nu, hvis der kommer nogle børn, som har brug for et dagtilbud, siger han.
Skanderborg Kommune har i skrivende stund ikke fået henvendelser, der går på behovet for dagtilbud, men hvis man som privat borger kender til ukrainske flygtningefamilier, som har brug for et dagtilbud, kan man altså henvende sig hos kommunen og få hjælp nu.
- Vi kommer automatisk i kontakt med dem, som vi ifølge aftale med Staten skal indkvartere på Søkilde, men de familier, der bliver indkvarteret privat, skal selv melde sig på banen, hvis de har brug for dag- og skoletilbud til børnene, siger han.
Modtageklasser på flere skoler
Imens kommunens dagtilbud til ukrainske flygtninge bliver samlet i Ry, bliver der oprettet modtageklasser på flere forskellige skoler.
- Vi ved ikke, hvordan behovet for skoletilbud bliver i de forskellige områder af kommunen, så lige nu ved vi ikke, hvilke skoler, vi ender med at oprette modtageklasser på. Vi har bedt skolerne om at melde ind, hvis de kan frigøre kvadratmeter uden at belaste den nuværende kapacitet. Der er en enorm stor velvilje derude - og et stort ønske om at hjælpe i den her situation, som er ubetrådt land for alle. Derfor har vi mange muligheder, siger han.
Børn-og ungeafdelingen er også er i fuld gang med at på, hvordan transporten imellem skole og hjem skal fungere for de børn, som ikke kommer til at bo i gåafstand fra skole eller dagtilbud.
På spørgsmålet om, hvordan man rekrutterer personale til en opgave, som man hverken kender omfanget af eller tidshorisonten på, svarer han:
- Vi er i fuld gang med at lave aftaler med mulige medarbejdere. Vi kommer til at kalde på dansk personale, og så kommer vi til at gøre alt, hvad vi kan for at rekrutteret ukrainsk-talende personale - både til vores dagtilbud og skoler. Det er en kæmpe opgave, så vi er glade for, at den nye særlov giver os mulighed for at rekruttere medarbejdere blandt de flygtninge som kommer hertil. Samtidig med, at den skaber et behov for dagtilbudspladser i kommuner, åbner den også op for, at børnenes forældre kan træde direkte ind på det danske arbejdsmarked og hjælpe med at løse de nye arbejdsopgaver, siger han.
Særloven kort
En ny særlov betyder, at ukrainere på flugt kan få midlertidig opholdstilladelse i Danmark i to år.
Er man omfattet af særloven, får man lov til at bo og arbejde i Danmark. De yngste børn får lov til at gå i daginstitution, mens børn i skolealderen er omfattet af undervisningspligten og kan blive indskrevet i folkeskolen.
Særloven giver ret til undervisning i dansk, integrationsgrunduddannelsen og at søge ind på særligt erhvervsrettede uddannelser samt adgang til sundhedsydelser.
Opholdstilladelsen gælder i første omgang til den 31. marts 2024, men loven giver mulighed for forlængelse med yderligere ét år.