Branchedirektør: Bedre mobildækning nærmer sig, men der er store bump på vejen
En central barriere for udbygningen af mobilnettet i Skanderborg Kommune er ifølge direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, at det er svært at finde grundejere, som vil lægge jord til en 48 meter høj mast.
Det skyldes ikke mindst ufleksible regler i Planloven, som medfører at mobilmasterne skal placeres meget tæt på folks huse.
Men der er også gode nyheder på vej til dem, der sukker efter bedre mobildækning.
Kommunen har givet tilladelse til en stribe nye mobilmaster, og der er flere på vej.
Da landsbyen Jaungydes manglende mobildækning var et hot emne i medierne i 2017, udtalte direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, sig om samarbejdet med Skanderborg Kommune.
Det var han ikke synderligt imponeret over.
Nu er der gået fem år.
Borgerne i Jaungyde og flere andre landområder i kommunen har stadig store problemer med ikke-eksisterende eller stærkt svingende mobilsignal.
Skyldes det mon, at samarbejdet imellem kommunen, som skal give de nødvendige tilladelser til nye mobilmaster, og telebranchen, som skal stille dem op, stadig ikke fungerer?
Nej, siger Jakob Willer.
Det er ifølge ham ikke længere forklaringen på, at det går så trægt med at få dækket de sorte huller i flere landområder i Skanderborg Kommune.
- De tilbagemeldinger, jeg får fra teleselskaberne, går på, at samarbejdet på mange måder kører fint. Det kan mærkes, at kommunen har afsat flere ressourcer til området. Alligevel har de stadig store udfordringer med at få placeret de master, som er nødvendige for at lukke hullerne i mobilnettet i Skanderborg Kommune, siger Jakob Willer.
Naboer og grundejere siger nej
En central barriere for udviklingen af den digitale infrastruktur i Skanderborg Kommune anno 2022 er ifølge direktør i Teleindustrien, Jakob Willer, at det er svært at finde grundejere, som vil lægge jord til en 48 meter høj mast, som på grund af bestemmelserne i Planloven skal placeres meget tæt på folks huse.
Samtidig er der flere steder i kommunen stor lokal modstand imod de nye master.
Oveni det er flere af de "sorte huller i nettet" i Skanderborg Kommune vanskelige at få dækket ind med nye master, fordi der er mange lokale fredninger og sø- og skovbeskyttelses linjer at tage hensyn til i den naturskønne kommune i Søhøjlandet.
Jakob Willer, direktør, Teleindustriens BrancheforeningNogle steder i kommunen er der bedre mobildækning på vej. Andre steder er der allerede sat nye master op, og hvis man ikke har mærket en bedring endnu, så er den lige rundt om hjørnet. Andre steder har det vist sig at være meget tungt og meget vanskeligt at få lov til at stille nye master op.
- Den gode nyhed er, at kommunen har godkendt en stribe nye master siden sidste år. De master er enten allerede etableret eller i gang med at blive det. Der er rigtigt mange ting i gang lige nu, og det går fremad. Den dårlige nyhed er, at det i flere områder har vist sig at være meget tungt og meget vanskeligt at finde et sted, hvor den nødvendige mast kan blive rejst, siger Jakob Willer.
Grænser for fleksibiliteten
Selvom teleselskaberne ifølge ham prøver at være så fleksible og hensynsfulde som muligt, når de leder efter nye placeringer til en telemast i et område, er der grænser for, hvor fleksible de kan være.
- De nye master skal passe sammen med det net, der allerede er etableret. Det er et stort puslespil for teleselskaberne at lave det net, der dækker et område på den rigtige måde. Selvfølgelig ser man på flere placeringer inden for et område, men der er grænser for, hvor langt en mast kan flyttes væk fra det område, hvor behovet er, siger han.
Derfor er planen om at forbedre mobildækningen i flere områder i Skanderborg Kommune lige nu sat på pause.
- I ét område er det meget svært at finde placeringer til nye master, fordi det er omgivet af naturfredninger, og fordi grundejerne på få de mulige placeringer ikke er interesserede i at indgå en aftale. I et andet område er den lokale modstand imod en ny mast så stor, at teleselskaberne er blevet truet med politianmeldelser, hvis de kontakter grundejere i området for at lave aftaler om at stille master op. Det er virkelig et emne, der deler vandene. Folk vil gerne have bedre mobildækning, men de vil ikke have udsigt til en mast fra deres egen baghave, siger Jakob Willer.
Brug for en fælles erkendelse
Jakob Willer mener, at vi alle er nødt til at nå frem til en fælles erkendelse af, at det ikke er muligt at sikre bedre mobil dækning uden at få de nødvendige master op. Derfor har branchen, siden Staten i 2019 pålagde mobilselskaberne at lukke 212 sorte huller i mobilnettet i hele landet, forsøgt at få politikerne til at ændre lovgivningen på området. Målet er at få mobilantenner sidestillet med tv- og radiomaster i Planloven.
Hvis mobilantennerne ligesom dem får status som afgørende infrastruktur, vil ansøgninger om nye master nemlig ikke i samme grad blive mødt af af begrænsninger og krav, når de skal stilles op i et landzoneområde, som de gør i øjeblikket.
- Det går kun én vej med den digitale infrastruktur. Den bliver mere og mere samfundskritisk. Forsvaret og Beredskabet er i gang med at etablere et mobilt varslingssystem, som skal bruges til det samme som sirenerne i dag - altså advare borgerne om naturkatastrofer, giftudslip og den slags. Vores pointe er, at alle borgere selvfølgelig skal have lige adgang til det varslingssystem, men det får de ikke, når vi ikke kan levere infrastrukturen til den, fordi vi ikke får lov til at sætte master op, siger Jakob Willer.
Jeg har læst, at der findes mindre sendemaster, som kan bruges til at sikre 5G-dækning i et område. Hvorfor bruger I ikke dem dér, hvor der ikke er stemning for at sætte en 48 meter høj mast op?
- Det er rigtigt, at der findes små smalcells antenner. De er bare ikke relevante i forhold til at sikre 5G dækning i landområderne i Skanderborg Kommune. Det vil kræve, at der skal sættes én op for hver halvtreds meter, der skal dækkes. Det kan slet ikke hænge sammen - hverken teknisk eller dækningsmæssigt, og det vil nok heller ikke være særlig kønt, siger han.
Spørg naboen og kommunen om hjælp
Hvad skal de borgere, som lige nu mangler mobildækning, så stille op?
- Imens der bliver arbejdet på at få løst udfordringen, er mit råd til de borgere i Skanderborg Kommune, som har problemer med mobildækningen, at de skal dele deres erfaringer med hinanden. Der er forskel på selskabernes dækning. Mit råd til dem vil i første omgang være, at de skal spørge naboerne. Hvilket selskab bruger de, og hvordan virker det? Hvis ingen i området har fundet en løsning, der fungerer, findes der også andre løsninger som IP-telefoni. Det kan godt være en jungle at finde rundt i for den almindelige forbruger, så mit bedste råd lige nu er altså: Spørg naboerne. Måske har nogen fundet en løsning lokalt, som du også kan bruge, siger Jakob Willer, som glæder sig over, at landsbyernes fælles talerør i Skanderborg Kommune netop nu selv har taget initiativ til at rejse en debat om emnet og om, hvorvidt kommunen kan og skal gøre mere for at fremme mobildækningen i landområderne.
I en artikel, som SkanderborgLiv bragte i weekenden, erkendte formanden for kommunens Klima, Miljø- og Planområde, at politikerne nok godt kunne gøre mere for at opprioritere området i kommunen.
- Det har vi ikke valgt at gøre. Det er et rimeligt komplekst emne, hvor Staten og teleudbyderne spiller en afgørende rolle, og hvor virkeligheden og mobildækningen ude i landsbyerne ofte opleves meget forskelligt, sagde han.
Hvis politikerne alligevel skulle beslutte sig for at gøre noget for at fremme mobildækningen i landområderne, er der ifølge Jakob Willer flere muligheder for som kommune at påvirke området.
- Lige nu er der forhandlinger i gang om at lave ændringer i Planloven. Her kan kommunen med fordel lægge pres på regeringen for at få ændret den, så det bliver lettere at udbygge mobildækningen. De nuværende regler kræver, at masterne placeres lige op ad eksisterende bebyggelse. Det er hverken lodsejere eller naboer glade for. Lidt mere fleksibilitet i regelsættet, så masterne må placeres fx 100 meter fra eksisterende bebyggelse, vil gøre en verden til forskel, siger han.
Han mener også, at kommunen kan gøre mere for at gøre det lettere for teleselskaberne at leje sig ind på kommunal jord og rejse masterne der.
- Kommunens prissætning på leje af jord har historisk været meget høj, og de løfter, der har været fra Skanderborg Kommunes side om at sikre lavere priser er endnu ikke fuldt ud blevet indfriet. Samtidig tror jeg, at et tættere samarbejde imellem teleselskaberne og det lokale forsyningsselskab om at finde placeringer til antenner på fx skorste og andre høje bygninger til rimelige priser, kan bidrage med nye løsninger, så vi kan undgå at opsætte master, siger han.
Mange nye master er på vej
I 2019 lagde TDC, Telenor, Telia og 3 tilsammen 2,2 milliarder kroner i statskassen for at få brugsretten til vigtige mobilsignaler.
Samtidig forpligtede de sig til efter aftale med Staten at sørge for ordentlig mobildækning i 212 områder af Danmark, som er udpeget af staten som særligt udsatte.
I januar 2022 skrev Berlingske, at 150 af de 212 landområder ikke når at få sat de nødvendige ekstra master og antenner op, før Statens oprindelige tidsfrist udløber den 4. april i år. Det skyldes ifølge Teleindustriens brancheforening benspænd og protester fra lokale borgere og grundejere, kommuner og striks lovgivning på området.
I april 2021 betalte TDC, Telenor, Telia og 3 igen over to milliarder kroner ved en ny frekvensauktion for at sikre sig brugsretten til det, der skal bruges til det nye 5G-mobilnet. Også her fulgte der statslige krav - nu om bedre dækning i 122 udpegede områder med.
De krav skal være opfyldt 1. februar 2024.
Datatrafikken i Danmark stiger med omkring 40 procent om året.