Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Maja Døvling skal ud af huset ved Brørup og op på toppen af en skråning for at fange et ustabilt mobilsignal. Foto: Bettina Sønderskov

Hallo, er der hul igennem på mobilen?

Hos os kan vi kun fange et signal, hvis vi går ud af egen matrikel. Hjemme har vi intet signal overhovedet.

I mit hus er der ét sted, hvor jeg kan ringe og forvente, at der ikke er huller i forbindelsen. Men kun hvis jeg står helt stille.

I mit hjem virker dækningen bedst, hvis jeg rydder arbejdsbordet og stiller mig op på det, når jeg skal tale i telefon.

Med de ord beskriver tre landsbyboere deres oplevelse af mobildækningen i kommunen i en undersøgelse, som landsbyernes fælles talerør har lavet.

- Set i lyset af, at vi skriver 2022, synes jeg, at det er vildt at læse så mange beretninger om, at mobildækningen flere steder er så dårlig, at folk skal ud af huset, op på en bakke eller helt ud af deres landsby, før de rammer et mobilsignal, siger Karen Trolle Schutter fra Veng.

Hun har været tovholder på undersøgelsen, som viser, at 40 procent af deltagerne er utilfredse med mobildækningen, hvor de bor.

I dagens nyhedsbrev sætter vi fokus på resultaterne i undersøgelsen - og formålet med den.

Du kan også møde Maja, Thorbjørn og Rosa, som har vænnet sig til at bo i et "hul" i Skanderborg Kommune.

For dem er det hverdag, at de skal ud af huset og op på toppen af en skråning eller kravle op i  loftvinduet og åbne det på vid gab, for at få hul igennem til omverdenen med mobilen.

Vi tager også hul på landsbytalerørets ønske om at puste liv i en debat, som deler vandene i flere lokalområder.

Hvis man vil have bedre mobildækning i et område, kan det nemlig godt medføre, at der skal rejses en eller flere 48 meter høje mobilmaster.

Og hvor skal de så stå?

Det spørgsmål stiller vi skarpt på i vores næste nyhedsbrev.

Her får du en dugfrisk status over, hvor der er bedre mobildækning på vej, og hvor det indtil videre har været umuligt for teleselskaberne at lande de aftaler, som skal bane vej for nye mobilmaster og bedre dækning.

Før jeg ønsker dig god weekend og god læselyst, vil jeg sætte et par ord på den nye fase, som SkanderborgLIV er gået ind i fornylig.

Som du nok har bemærket, har det været gratis at abonnere på SkanderborgLIV de første ni måneder af vores levetid.

Nu koster det 39 kroner om måneden at få fuld adgang til alle vores artikler.

Som et annoncefrit, dybdegående og kritisk medie tror vi på, at vi allerede nu spiller en rolle i den vigtige demokratiske samtale i og om Skanderborg Kommune.

Vi håber, at du er enig - og sætter pris på min og Christians måde at lave lokaljournalistik på.

I længden kan ingen overleve på kærlighed og kildevand.

Derfor håber vi også, at du fortsat vil følge med i vores nyhedsbreve og bakke op om SkanderborgLIV.

Har du inputs til, hvad vi skal skrive om næste gang?

Eller en mening om, hvordan vi giver dig endnu mere valuta for pengene i fremtiden?

Så er du som altid velkommen til at skrive til mig på mailen: besok@skanderborgliv.dk.

God weekend og god læselyst

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist
- Så snart vi kører ned ad indkørslen til huset, forsvinder mobilsignalet. Folk, som er vant til at bo i byen, synes, at det er lidt vildt pludselig at være helt uden mobildækning, når de besøger os. Jeg plejer at undskylde det med, at vi bor i et hul, siger Maja Døvling med et grin.Her står hun på den bakketop ved familiens bolig ved Brørup, som i årenes løb er blevet hendes foretrukne sted at (forsøge at) tale i mobiltelefon. Foto: Bettina Sønderskov

Dårlig dækning: Maja bor et i et hul, og hun er ikke den eneste

Hvis mobilsignalet er dårligt inde i boligen, er det en god idé at søge henimod en dør eller et åbent vindue.

Det ved Maja Døvling alt om.

Hun bor i en lavning i det kuperede terræn øst for Skanderborg Sø. Her er mobilsignalet som regel ikke-eksisterende eller så ustabilt, at det et umuligt at gennemføre en hel samtale uden udfald.

Familien har prøvet at skifte teleudbyder flere gange. Det har ikke virket, så nu har Maja Døvling vænnet sig til at gå op på én af de bakker, der omgiver huset, når hun skal tale i mobiltelefon.

Det værste ved at bo i hul uden mobildækning er, at man aldrig kan være sikker på at få kontakt til børnene, når de er alene hjemme. Maja Døvling og familien har prøvet flere forskellige teleselskaber i jagten på en stabil mobilforbindelse. Det har ikke løst problemerne, så hvad gør de i familien, når de skal have kontakt til omverdenen fra hjemmet i Brørup?

Maja Døvling når lige at fortælle, at hun er én af dem, der deltaget i Landsbyforums undersøgelse af tilfredsheden med mobildækningen i kommunens landsbyer, før hendes stemme begynder at forsvinde.

- Hallo, er du der? Spørger hun, før signalet bliver afbrudt.

Det spørgsmål har hun stillet mange gange, siden hun og familien i 2009 flyttede ind på en landbrugsejendom lidt uden for Brørup i det kuperede landskab øst for Skanderborg Sø.

Efter nogle minutter ringer hun tilbage. Nu er hun gået ud af huset og op på en bakketop, som i årenes løb er blevet hendes foretrukne sted at tale i mobiltelefon.

Når vi har gæster bliver de ofte vildt overraskede over, at dækningen på mobilen forsvinder i det øjeblik, de kører ned ad vejen til vores hus. Jeg plejer at sige, at det er fordi, vi bor i et hul.

Maja Døvling, Brørup

Sådan er det nok at bo på landet

Hun er ikke den eneste i Skanderborg Kommune, som må søge op på en bakketop, eller - som børnene ofte gør - sætte sig op på øverste etage og åbne tagvinduet for at fange et mobilsignal.

Med loftvinduet åbent er der bedre mulighed for at fange et mobilsignal. Foto: Bettina Sønderskov

Ifølge en rundspørge, som er lavet af landsbyernes fælles talerør, Landsbyforum, har 40 procent af de 280 deltagere i undersøgelsen problemer med mobildækningen.

- Vi har prøvet at skifte teleselskab for at se, om det gjorde en forskel. Det gjorde det ikke. Det har været et irritationsmoment i hverdagen længe, men efterhånden har vi nok bare accepteret, at sådan er det at bo på landet i Skanderborg Kommune, selvom vi skriver 2022, siger Maja Døvling.

Maja er ikke den eneste: Her sætter andre ord på dårlig dækning

"Glarbo kendes som "det sorte hul". Dækningen er så dårlig, at den slet ikke er der."

"Mobildækning er så ringe, at man ikke kan bruge den, men er tvunget til at bruge wifi."

"Vi klarer det kun ved også at have fastnet. Mails ses først på min telefon, når jeg har haft den med hjemmefra."

"Vi har IP telefoni, for at kompensere for den ringe mobildækning. Vi tør ikke forlade os på at kunne lave vigtige opkald via mobilnettet som eksempelvis 112."

"Jeg har endnu ikke haft helbredskritiske situationer, men jeg kan overhovedet ikke ringe eller sms’e, hvis jeg er uden for wifi-dækningeni mit hus. Der er intet mobilsignal i mit område overhovedet. Det er meget frusterende."

"Der er to steder i huset, hvor man kan være heldig at have kortvarigt forbindelse".

"Der er absolut intet at bruge sin mobil telefon til, hvis ikke man har wifi."

"Meget dårlig - gående mod ikke eksisterende forbindelse."

"Vi har ingen dækning via mobilnettet, så det kører over internettet, for at vi kan komme i kontakt med andre."

"Ingen dækning i Javngyde by."

"Vi har nærmest kun mulighed for at foretage opkald over internettet. SMS'er tikker først ind når vi sætter os i bilen og kører ud af landsbyen."

Fastnettelefon løser ikke alt

Maja Døvlings største bekymring i forhold til den ustabile mobilforbindelse er, at hun aldrig kan regne med at få kontakt til børnene på 7, 10 og 11 år, når de er alene hjemme efter skole, og hun er på arbejde i Aarhus.

Derfor har familien anskaffet sig noget så oldschool som en fastnettelefon.

Tip os

Hvordan det kan være, at mange borgere på landet i Skanderborg Kommune, aldrig kan regne med at få hul igennem til omverdenen via mobilen, og om der er udsigt til bedre digital infrastruktur i landområderne i den nærmeste fremtid, sætter SkanderborgLIV fokus på den kommende tid.

Har du problemer med mobildækningen, hvor du bor, eller andre inputs til vores dækning af emnet, hører vi gerne fra dig.

Send en mail til Bettina på besok@skanderborgliv.dk, find os på facebook og send en besked eller ring på tlf. nr. 29 72 47 92.

- Men børnene går tit direkte ind på deres værelser og lukker døren, og så kan man altså ikke regne med, at de hører fastnettelefonen. Det kan være lidt af en udfordring at få en besked igennem til dem, men vi har heldigvis aldrig oplevet at stå i en situation, som andre i undersøgelsen beskriver, hvor de har haft brug for en ambulance og ikke kunne ringe alarmcentralen op. Det er lidt skræmmende af tænke på, siger Maja Døvling, som udover den elendige mobildækning er ovenud tilfreds med at bo på landet i Skanderborg Kommune.

- Vi er vilde med vores hjem, som er omgivet af grønne bakker og smuk natur. Vi ved godt, at det kuperede terræn er en udfordring for mobilsignalet, og at det ikke er ligeså attraktivt for udbyderne at forbedre mobilnettet i vores tyndt befolkede område, som det er i byerne, men vi håber stadig på bedre mobildækning i fremtiden, siger hun.

Hvis mobilsignalet er dårligt inde i boligen, er det en god idé at søge henimod en dør eller et åbent vindue. Det ved Rosa og Thorbjørn alt om. De bor nemlig i ét af de områder i kommunen, som har så dårlig mobildækning, at Staten har udpeget det som ét af de særlige fokusområder, hvor nettet hurtigst muligt skal udbygges. I SkanderborgLIV's næste nyhedsbrev får du svar på, hvad status er på den sag, hvor mange nye mobilmaster, kommunen har givet tilladelse til de seneste to år, og hvor i kommunen, der endnu ikke er fundet en løsning. Foto: Bettina Sønderskov

Det kan påvirke dit mobilsignal

Din mobiludbyder og afstanden til den nærmeste mast. Generelt er der god dækning i Danmark, men har man brug for god dækning bestemte steder uden for byerne, er det en god idé at undersøge teleselskabernes dækning i dit geografiske område.

Antennen på din mobil. Mange nyere mobiltelefoner er udstyret med svagere antenner end ældre modeller.

Ude eller inde: Indendørs vil der altid være dårligere dækning. Når byggeriet består af beton, kan signalet blive kraftigt forringet, imens stålkonstruktioner også kan påvirke signalet. Ofte kan man fange signalet bedre fra nogle dele af huset – særligt i nærheden af vinduer.

Geografien: Bakker, høje træer og søer kan påvirke mobilsignalet. Derfor har det både betydning, hvor højt din egen antenne og din udbyders antenne er placeret.

Antallet af brugere:  Hvis mange  er på én mast samtidig, vil der være lavere hastighed til hver bruger.

Vejret: Især regn og hård vind kan påvirke signalet.


Selvom Karen Trolle Schutter har rykket sin hjemmearbejdsplads helt op under taget, hvor sandsynligheden for at fange et mobilsignal er størst, kan hun aldrig regne med, at der er dækning. Hun er ikke den eneste. 24,6 procent ud af 280 deltagere i Landsbyforums undersøgelse af tilfredsheden med mobildækningen i kommunens landområder oplever dagligt, at de er helt uden mobildækning.

Landsby-talerør undersøger mobildækning: Vil rejse en vigtig debat

43 procent af deltagerne i en undersøgelse lavet af Landsbyforum i Skanderborg Kommune svarer, at de i perioder er helt uden mobildækning på deres bopæl.

- Vi er ikke specialister i alt det, der har betydning for kvaliteten af mobilsignalerne, og hvad man som kommune kan stille op for at fremme den digitale infrastruktur. Vi oplever bare, at den ikke fungerer, siger Karen Trolle Schutter, som er tovholder på undersøgelsen.

Udvalgsformand Claus Leick (SF) er glad for, at landsbyernes fælles talerør selv tager initiativ til at sætte fokus på et kompliceret emne, som også kan dele vandene i de små landsbysamfund.

Landsbyernes talerør har for nylig undersøgt, hvad folk synes om mobildækningen på landet i Skanderborg Kommune. 43 pct. af de 280 deltagere en rundspørge er i perioder helt uden mobildækning. Karen Trolle Schutter, som står bag undersøgelsen, er forundret over de mange beretninger om dårlig mobildækning i kommunen anno 2022. Udvalgsformand hilser debat om et kompliceret emne med modstridende interesser velkommen.

- Hvis vi ser på tendenser fra udlandet, kan vi se, at selvstændige og mennesker med distancearbejde i stigende grad realiserer drømmen om at flytte på landet. Vi ser ikke helt samme billede i Danmark endnu, men når det kommer, vil det kræve, at den digitale infrastruktur er på plads. Det viser vores undersøgelse, at den ikke er i Skanderborg Kommune, siger Karen Trolle Schutter.

Hun er medlem af LandsbyForum (som for nylig blev en del af Landsbyfællesskabet) i Skanderborg Kommune og har været tovholder på en rundspørge, som via mails og sociale medier blev sendt ud til en række beboere i kommunens landområder i november 2021.

40 procent har problemer med dækningen

- Vi er pænt ramt af problemer med mobildækningen i Veng, hvor jeg bor. Da vi blev ved med at høre de samme beretninger om manglende mobilsignal fra andre, som bor på landet i vores kommune, besluttede vi os for at undersøge det nærmere. Vi ville have en fornemmelse af problemets omfang, så vi kunne vurdere, om det kun er et problem i få landsbyer, eller om problemet er mere omfattende, siger hun.

Med undersøgelsen har vi indsamlet nogle data, som vi håber, at lokalpolitikerne vil interessere sig for. Jeg synes, at de data rejser et vigtigt spørgsmål: Er vi tilfredse med den digitale infrastruktur på landet i Skanderborg Kommune?

Karen Trolle Shutter, Landsbyforum

I perioden fra den 3. til den 19. november sidste år sendte Landsbyforum derfor spørgeskemaer rundt til deres repræsentanter i kommunens landsbyer og bad dem om at sprede det til andre beboere i deres nærområder.

I undersøgelsen blev der også spurgt ind til internetadgang og behov, da det sammen med en god mobildækning har stor betydning, når man, som flere og flere gør, arbejder hjemmefra.

Mobildækning på landet

Lidt over 40 procent af respondenterne i undersøgelsen er ikke tilfredse med mobildækningen, hvor de bor.

En tredjedel har oplevet problemer med at arbejde hjemmefra eller med at komme i kontakt med nære pårørende på grund af den manglende mobildækning.

Der er eksempler på, at der kan være vanskeligt at få fat i fx. en ambulance eller læge i nødsituationer.

Flere svarer, at at de er nødt til at stå et bestemt sted i boligen for at få forbindelse. Nogle er nødt til at supplere med en fastnetforbindelse eller IP telefoni.

I enkelte landsbyer som Javngyde, Veng, Glarbo, Alken, Blegind og Fruering opleves mobildækningen generelt som dårlig.

43,2 pct. af respondenterne oplever perioder helt uden mobildækning. Det er dagligdag for 24,6 pct. og sker
ugentligt for 20 pct.

Undersøgelsen blev gennemført af LandsbyForum i perioden 3. – 19. november 2021.

Metode: Mail med link til undersøgelsen blev sendt til medlemmer af LandsbyForum med en opfordring om at dele undersøgelsen med beboerne i deres nærområde.

Det endte med, at der kom 280 besvarelser fra beboere i og omkring 36 af kommunens 43 landsbyer ind til Landsbyforum.

40 procent svarede, at de har problemer med mobildækningen, hvor de bor.

- Det var spændende læsning. Det viste sig både at nogle landsbyer har langt større problemer end andre og at, der kan være store forskelle på, hvor tilfredse folk er med mobildækningen, selvom de bor i den samme landsby. Det er svært at blive klog på emnet, fordi der er så mange ting, der spiller ind. Terrænforskelle, søer og skove har eksempelvis stor betydning for, hvor godt mobilsignalet går igennem. Den slags har vi jo en del af i Skanderborg Kommune, siger Karen Trolle Schutter med et grin.

Hvad kan og vil politikerne gøre?

Da hun selv flyttede fra København til Veng for at skabe sig en ny tilværelse med langdistancearbejde fra sit nye hjem i det kuperede landskab imellem Skanderborg og Låsby,  blev hun overrasket over, hvor ustabil mobildækningen var på den nye adresse.

- Jeg arbejder hjemmefra  80-90 procent af tiden, og jeg er ikke den eneste. Tendensen til at flere yngre familier slår sig ned på landet, ser vi både i Veng og en stribe andre landsbyer i kommunen. Set i lyset af den udvikling og af, at vi skriver 2022, synes jeg, at det er vildt at læse så mange beretninger om, at folks mobildækning er så dårlig, at de skal ud af huset og op på en bakke eller bevæge sig helt uden for deres grund, før de kan fange et mobilsignal, siger hun.

Med undersøgelsen ønsker hun og de andre aktive landsbyboere i Landsbyforum især at fange lokalpolitikernes opmærksomhed.

- Vi er ikke specialister i, hvad der har betydning for kvaliteten af mobilsignalerne, og hvad man som kommune kan stille op i forhold til at fremme den digitale infrastruktur. Vi oplever bare, at ikke fungerer.  Spørgsmålet er, om vi som kommune skal overlade det til nogle teleudbydere, som måske ikke har den store en interesse i at forbedre dækningen i tyndt befolkede områder, eller om man fra lokalpolitikernes side kan gøre noget for at skubbe på en udvikling, som har kæmpestor betydning for det gode liv i vores landsbyer, siger Karen Trolle Schutter.

Den bedste debat begynder ikke nødvendigvis på et borgermøde, som kommunen har kaldt ind til. Den begynder ude i de små lokalsamfund. Hvis man her kan blive enige om, at man vil arbejde for bedre mobildækning, er det et rigtigt godt sted at begynde. Jo mere landsbyerne kommer med ønsker til politikerne, som de selv er nået frem til i enighed, jo stærkere vil de stå.

Claus Leick (SF), formand, Klima, miljø- og planudvalget

Kompliceret og konfliktfyldt

Formanden for kommunens Klima-, Miljø- og Planudvalg, Claus Leick (SF), er glad for, at landsbyernes talerør med undersøgelsen selv har besluttet sig for at sætte emnet på dagsordenen i Skanderborg Kommune.

- Der er modstridende interesser i det her. Mens nogle synes, at det er et stort problem, at mobildækningen er mangelfuld i nogle steder i kommunen, findes der også folk, som hellere vil leve med dårlig mobildækning end udsigten til en ny mobilmast i deres landsby, siger Claus Leick (SF).

Han hentyder blandt andet til den lokale modstand imod en ny 48 meter høj mobilmast ved banen i Alken i 2019 og de seneste års lokale modstand mod planerne om at sætte en ny mobilmast op i landsbyen Boes.

- Som politikere kunne vi nok godt gøre mere for at opprioritere det her område i kommunen. Det har vi ikke valgt at gøre. Det er et rimeligt komplekst emne, hvor Staten og teleudbyderne spiller en afgørende rolle, og hvor virkeligheden og mobildækningen ude i landsbyerne ofte opleves meget forskelligt. I en lille landsby kan der både være beboere, som synes, at dækningen er helt elendig og kræver handling nu, imens andre hverken kan få øje på problemet eller behovet for en ny mobilmast, siger han.

I SkanderborgLIVs næste nyhedsbrev får du svar på, hvor mange nye mobilmaster, Skanderborg Kommune har godkendt de seneste to år, hvor svært det kan være for teleudbyderne at forbedre mobildækningen i landområderne, og hvordan det går med at få lukket de "dækningshuller" i Skanderborg Kommune, som staten bad teleudbyderne om at få lukket i 2019.

Det forventes, at der i alt ankommer i omegnen af 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark i kølvandet på den russiske invasion af nabolandet. Skanderborg Kommune er forpligtet til at tage imod 200 flygtninge, hvilket stemmer nogenlunde overens med en ligelig fordeling af de 20.000 mellem landets 98 kommuner. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Hvor skal de ukrainske børn passes? Her er kommunens foreløbige flygtningeplan

Kommunen arbejder lige nu på en plan for at håndtere de ukrainske flygtninge, når særloven træder i kraft, og opholdstilladelserne begynder at blive udstedt.

Lige nu er en af udfordringerne for folkene på Fælleden, at opgavens størrelse er ukendt - selv om man ved, at man er forpligtet på at modtage og håndtere 200 flygtninge, ved man ikke, hvor mange der vil søge om opholdstilladelse under særloven, når de 90 dages turistvisum udløber.

Man ved heller ikke, hvor mange børn der skal passes og undervises.

Vi har talt med direktør i kommunen og medlem af den kommunale kriseledelse Lone Rasmussen, der løfter sløret for kommunens planer, som de ser ud lige nu.

Blandt andet skal private udlejere inddrages i indkvarteringen af flygtningene, og med et i forvejen stort pres på den kommunale børnepasning kan det blive en model at passe de ukrainske børn under ét tag i ekstra lokaler og med ekstra personale.

Med propfyldte daginstitutioner lægger kommunen op til, at de ukrainske flygtninge, der får opholdstilladelse under ny særlov, skal passes uden for de eksisterende dagtilbud. Indkvartering skal ske hos private udlejere. Men meget er endnu uvist, siger direktør i kommunen.

De første ukrainske flygtninge er ankommet til Skanderborg Kommune, og mens de i øjeblikket er hentet og indkvarteret hos private borgere, er kommunens arbejde med at få styr på situationen i fuld gang.

Situationen kommer nemlig til at ændre sig ret markant, når den omtalte særlov for ukrainske flygtninge inden længe bliver vedtaget.

På mange måder har vi rigtig travlt, men det værste er faktisk, at der er rigtig meget, vi endnu ikke ved.

Lone Rasmussen, direktør, Skanderborg Kommune

Noget, der - efter kommunens forventninger - kommer til at ske onsdag den 16. marts.

Det fortæller direktør i kommunen, Lone Rasmussen.

- Vi forventer, at særloven bliver vedtaget på onsdag, og at myndighederne allerede på mandag åbner op for, at ukrainske flygtninge kan søge om at blive omfattet af særloven, siger Lone Rasmussen.

Det "bedste bud" er 100 ukrainere

Fredag den 11. marts mødtes hun og de resterende medlemmer af kommunens kriseledelse for at planlægge de kommende uger efter bedste evne.

Der er travlt inde bag Fælledens facader i disse dage, fortæller Lone Rasmussen - især, fordi meget endnu er uvist.

- På mange måder har vi rigtig travlt, men det værste er faktisk, at der er rigtig meget, vi endnu ikke ved. Lige nu ved vi simpelthen ikke, hvad størrelsen på opgaven er, og derfor tænker vi måske også i mange flere scenarier, end der egentlig er brug for, siger Lone Rasmussen.

Lone Rasmussen er direktør i Skanderborg Kommune og sidder sammen med kommunens to andre direktører, borgmester Frands Fischer (S), kommunaldirektør Lars Clement og en række andre med i kommunens kriseledelse. Foto: Skanderborg Kommune

Lige nu er der ifølge direktørens "bedste bud", som ifølge hende selv baseres på, hvad hun hører fra borgere, der har taget imod ukrainske flygtninge, omkring 100 ukrainere i kommunen, der de seneste dage er blevet hentet med busser og biler ved blandt andet den polske grænse til det krigsplagede Ukraine.

- Vi har ikke noget overblik over, hvor de befinder sig. Når jeg siger, at de 100 personer er en fornemmelse, er det ud fra, hvad jeg har hørt, dels fra Skanderborg Hjælper Ukraine, dels fra nogle lokale, der har meldt noget tilbage til os, siger Lone Rasmussen.

Vi har nogle adresser og lokaler, som vi har skrevet op på en liste. Så når vi ved, hvad der bliver brug for, kan træde til og hjælpe med det.

Lone Rasmussen, direktør, Skanderborg Kommune

Særloven betyder, at de ukrainske flygtninge vil få mulighed for at få opholdstilladelse på andre og hurtigere vilkår end dem, der normalt gælder for flygtninge og indvandrere i Danmark.

Når de ukrainere, der allerede nu befinder sig i Skanderborg Kommune, søger opholdstilladelse  via særloven, bliver de en del af Udlændingestyrelsens nationale fordelingsnøgle, som skal sørge for en passende fordeling af flygtninge mellem landets 98 kommuner.

Vil bruge private udlejere

Dermed er de - efter direktør Lone Rasmussens fornemmelse - omkring 100 flygtninge, der lige nu er i kommunen, ikke nødvendigvis blandt de 200 flygtninge, som Skanderborg Kommune i den nationale flygtningeindsats har forpligtet sig til at tage imod.

De ukrainske flygtninge behøver ikke søge om opholdstilladelse via særloven, før de 90 dage, som de har ret til at være i Danmark på turistvisum, er udløbet.

Men opholdstilladelsen er imidlertid juridisk afgørende for, at ukrainerne kan tage arbejde i Skanderborg Kommune, ligesom det uden en opholdstilladelse ikke er muligt for dem at sende deres børn i pasning og i skole i kommunen.

Der ved vi simpelthen ikke, hvad der kommer til at ske.

Lone Rasmussen, direktør, Skanderborg Kommune

Særloven vil også betyde, at kommunen forpligtes til at bistå med logi for ukrainske flygtninge med opholdstilladelse.

På det punkt arbejder kommunen fortsat på at finde løsninger, fortæller direktør i kommunen Lone Ramussen.

- Vi har nogle adresser og lokaler, som vi har skrevet op på en liste. Så når vi ved, hvad der bliver brug for, kan træde til og hjælpe med det, siger Lone Rasmussen.

- Listen består af private udlejere. Vi har Søkilde, som vi hele tiden har haft og har stillet til rådighed for Udlændingestyrelsen, og hvis de siger til os, at de ikke skal bruge Søkilde som en del af det nationale beredskab, begynder vi at kigge på den også, siger Lone Rasmussen, der ikke på nuværende tidspunkt vil oplyse, hvilke private udlejere der figurerer på kommunens liste.

Uvished besværliggør planlægning

Når Lone Rasmussen tidligere nævnte, at uvisheden om opgavens størrelse er noget af det, der gør planlægningsarbejdet svært, handler det også helt grundlæggende om, at det ikke er til at sige, hvor mange af de ukrainske flygtninge, der ønsker at søge om opholdstilladelse via særloven.

- Vi kender ikke mængden. Og vi ved heller ikke, om det bliver sådan, at de får opholdstilladelse på de gængse, nuværende integrationsvilkår, eller om Folketinget vil lave nogle andre integrationsvilkår og for eksempel sige, at de ukrainske flygtninge de første to måneder ikke er omfattet af pligten til at tage et arbejde, som man normalt er. Der ved vi simpelthen ikke, hvad der kommer til at ske, siger Lone Rasmussen.

Lavpraktisk betyder det, at hun og kollegerne i kriseledelsen, hvor blandt andre borgmester Frands Fischer (S), de to øvrige fagdirektører i kommunen og kommunaldirektør Lars Clement sidder, ikke ved, hvor mange flygtninge jobcenteret vil skulle absorbere, og hvornår behovet for at få dem ud i job rent faktisk opstår.

De ved heller ikke, hvor mange ukrainske børn, de skal finde pasningspladser og undervisningstilbud til - ej heller, hvornår dét behov opstår.

Vil samle ukrainske børn i pasning under ét tag

Lige præcis på børne- og undervisningsområdet bliver der dog utvivlsomt behov for at tænke kreativt, næsten uanset hvor mange børn, der måtte få ophold under særloven, hvor der altså skal tages imod 200 flygtninge.

For skoler, vuggestuer, børnehaver og dagplejere har længe været helt fyldt op i Skanderborg Kommune, og hvad angår dagtilbuddene til de mindste, er det med en lang hale af børn til utålmodige forældre på venteliste.

Det kunne jo godt være, at der er nogle af de ukrainske mødre, der kommer, der kunne have lyst til at arbejde i et børnetilbud.

Lone Rasmussen, direktør, Skanderborg Kommune

Derfor kommer kommunen meget snart til at forholde sig til spørgsmålet om, hvordan dén nød skal knækkes, og der bliver i kriseledelsen allerede nu afprøvet forskellige scenarier.

- På skoleområdet kigger vi lige nu på at lave undervisning og modtagelse på forskellige matrikler, og det er skolelederne ved at finde ud af, siger Lone Rasmussen.

- I forhold til børnepasning kigger vi ind i et scenarie, hvor vi bliver nødt til at samle de ukrainske børn i ét pasningstilbud, hvor vi finder et lokale, der kan passe dem, siger hun.

Med andre ord er det altså ikke planen, at de ukrainske børn skal sendes ud i nogle af de allerede eksisterende dagtilbud i kommunen.

Hvem skal passe og undervise de ukrainske børn? Bliver det nogen, der allerede er ansat i andre dagtilbud og på andre skoler, eller skal I ud at hyre ekstra personale?

- Hvis der nu kommer 200 flygtninge og dermed en del børn, bliver vi nødt til at skulle ud at finde ekstra personale, siger Lone Rasmussen, der dog ser en mulighed for at finde løsninger på arbejde til de voksne og pasning til børnene i én håndevending.

- Det kunne jo godt være, at der er nogle af de ukrainske mødre, der kommer, der kunne have lyst til at arbejde i et børnetilbud. På den måde regner vi også med at kunne løse noget af det, siger hun.