Dårlig dækning: Maja bor et i et hul, og hun er ikke den eneste
Hvis mobilsignalet er dårligt inde i boligen, er det en god idé at søge henimod en dør eller et åbent vindue.
Det ved Maja Døvling alt om.
Hun bor i en lavning i det kuperede terræn øst for Skanderborg Sø. Her er mobilsignalet som regel ikke-eksisterende eller så ustabilt, at det et umuligt at gennemføre en hel samtale uden udfald.
Familien har prøvet at skifte teleudbyder flere gange. Det har ikke virket, så nu har Maja Døvling vænnet sig til at gå op på én af de bakker, der omgiver huset, når hun skal tale i mobiltelefon.
Maja Døvling når lige at fortælle, at hun er én af dem, der deltaget i Landsbyforums undersøgelse af tilfredsheden med mobildækningen i kommunens landsbyer, før hendes stemme begynder at forsvinde.
- Hallo, er du der? Spørger hun, før signalet bliver afbrudt.
Det spørgsmål har hun stillet mange gange, siden hun og familien i 2009 flyttede ind på en landbrugsejendom lidt uden for Brørup i det kuperede landskab øst for Skanderborg Sø.
Efter nogle minutter ringer hun tilbage. Nu er hun gået ud af huset og op på en bakketop, som i årenes løb er blevet hendes foretrukne sted at tale i mobiltelefon.
Maja Døvling, BrørupNår vi har gæster bliver de ofte vildt overraskede over, at dækningen på mobilen forsvinder i det øjeblik, de kører ned ad vejen til vores hus. Jeg plejer at sige, at det er fordi, vi bor i et hul.
Sådan er det nok at bo på landet
Hun er ikke den eneste i Skanderborg Kommune, som må søge op på en bakketop, eller - som børnene ofte gør - sætte sig op på øverste etage og åbne tagvinduet for at fange et mobilsignal.
Ifølge en rundspørge, som er lavet af landsbyernes fælles talerør, Landsbyforum, har 40 procent af de 280 deltagere i undersøgelsen problemer med mobildækningen.
- Vi har prøvet at skifte teleselskab for at se, om det gjorde en forskel. Det gjorde det ikke. Det har været et irritationsmoment i hverdagen længe, men efterhånden har vi nok bare accepteret, at sådan er det at bo på landet i Skanderborg Kommune, selvom vi skriver 2022, siger Maja Døvling.
Maja er ikke den eneste: Her sætter andre ord på dårlig dækning
"Glarbo kendes som "det sorte hul". Dækningen er så dårlig, at den slet ikke er der."
"Mobildækning er så ringe, at man ikke kan bruge den, men er tvunget til at bruge wifi."
"Vi klarer det kun ved også at have fastnet. Mails ses først på min telefon, når jeg har haft den med hjemmefra."
"Vi har IP telefoni, for at kompensere for den ringe mobildækning. Vi tør ikke forlade os på at kunne lave vigtige opkald via mobilnettet som eksempelvis 112."
"Jeg har endnu ikke haft helbredskritiske situationer, men jeg kan overhovedet ikke ringe eller sms’e, hvis jeg er uden for wifi-dækningeni mit hus. Der er intet mobilsignal i mit område overhovedet. Det er meget frusterende."
"Der er to steder i huset, hvor man kan være heldig at have kortvarigt forbindelse".
"Der er absolut intet at bruge sin mobil telefon til, hvis ikke man har wifi."
"Meget dårlig - gående mod ikke eksisterende forbindelse."
"Vi har ingen dækning via mobilnettet, så det kører over internettet, for at vi kan komme i kontakt med andre."
"Ingen dækning i Javngyde by."
"Vi har nærmest kun mulighed for at foretage opkald over internettet. SMS'er tikker først ind når vi sætter os i bilen og kører ud af landsbyen."
Fastnettelefon løser ikke alt
Maja Døvlings største bekymring i forhold til den ustabile mobilforbindelse er, at hun aldrig kan regne med at få kontakt til børnene på 7, 10 og 11 år, når de er alene hjemme efter skole, og hun er på arbejde i Aarhus.
Derfor har familien anskaffet sig noget så oldschool som en fastnettelefon.
Tip os
Hvordan det kan være, at mange borgere på landet i Skanderborg Kommune, aldrig kan regne med at få hul igennem til omverdenen via mobilen, og om der er udsigt til bedre digital infrastruktur i landområderne i den nærmeste fremtid, sætter SkanderborgLIV fokus på den kommende tid.
Har du problemer med mobildækningen, hvor du bor, eller andre inputs til vores dækning af emnet, hører vi gerne fra dig.
Send en mail til Bettina på besok@skanderborgliv.dk, find os på facebook og send en besked eller ring på tlf. nr. 29 72 47 92.
- Men børnene går tit direkte ind på deres værelser og lukker døren, og så kan man altså ikke regne med, at de hører fastnettelefonen. Det kan være lidt af en udfordring at få en besked igennem til dem, men vi har heldigvis aldrig oplevet at stå i en situation, som andre i undersøgelsen beskriver, hvor de har haft brug for en ambulance og ikke kunne ringe alarmcentralen op. Det er lidt skræmmende af tænke på, siger Maja Døvling, som udover den elendige mobildækning er ovenud tilfreds med at bo på landet i Skanderborg Kommune.
- Vi er vilde med vores hjem, som er omgivet af grønne bakker og smuk natur. Vi ved godt, at det kuperede terræn er en udfordring for mobilsignalet, og at det ikke er ligeså attraktivt for udbyderne at forbedre mobilnettet i vores tyndt befolkede område, som det er i byerne, men vi håber stadig på bedre mobildækning i fremtiden, siger hun.
Det kan påvirke dit mobilsignal
Din mobiludbyder og afstanden til den nærmeste mast. Generelt er der god dækning i Danmark, men har man brug for god dækning bestemte steder uden for byerne, er det en god idé at undersøge teleselskabernes dækning i dit geografiske område.
Antennen på din mobil. Mange nyere mobiltelefoner er udstyret med svagere antenner end ældre modeller.
Ude eller inde: Indendørs vil der altid være dårligere dækning. Når byggeriet består af beton, kan signalet blive kraftigt forringet, imens stålkonstruktioner også kan påvirke signalet. Ofte kan man fange signalet bedre fra nogle dele af huset – særligt i nærheden af vinduer.
Geografien: Bakker, høje træer og søer kan påvirke mobilsignalet. Derfor har det både betydning, hvor højt din egen antenne og din udbyders antenne er placeret.
Antallet af brugere: Hvis mange er på én mast samtidig, vil der være lavere hastighed til hver bruger.
Vejret: Især regn og hård vind kan påvirke signalet.