Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Genåbningen af Stilling Station er udskudt til 2025. Spørgsmålet er, om det får betydning for erhvervslivet, der tidligere har glædet sig over udsigten til øget vækst som følge af stationens betydning for rekruttering af ansatte. Den oprindelige stationsbygning ses til højre i billedet. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Station udskudt - hvad betyder det for erhvervslivet?

Hvis man i 2001 var abonnent på Århus Stiftstidende, kunne man den 28. september læse nyheden om, at Stilling Station var på vej.

Og det er den stadig i dag.

20 og et halvt år senere.

Egentlig skulle den stå færdig i 2022, men tidligere i år kunne Banedanmark til borgmesterens og mange borgeres store ærgrelse oplyse, at det ikke havde været muligt at finde en entreprenør, der opfyldte alle kravene i udbudsmaterialet.

Så nu hedder tidshorisonten 2025.

Men borgere og borgmester er ikke de eneste, der forventningsfuldt har set frem til, at togene igen skulle begynde at afsætte og opsamle passagerer i Stilling.

Det har de lokale virksomheder også, viser en tur i arkiverne hos Stilling-Gram Borgerforening.

I en udgave af deres blad fra marts 2014, som i denne måned har otte år på bagen, kunne man næsten høre direktørerne for Dansk Ingeniør-Service og Kamstrup gnide sig i hænderne, mens de talte varmt om stationens genkomst og det medfølgende potentiale for at vækste yderligere ved langt bedre at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra lidt fjernere egne end blot Skanderborg, Stilling og Aarhus.

I lyset af stationsåbningens udskydelse forfølger vi i dag det spor: Hvad betyder det for Stillings erhvervsliv, at stationen kommer i 2025 i stedet for i 2022?

Betyder det overhovedet noget?

Er væksten aflyst eller blot skubbet lidt ud i fremtiden? Og hvad betyder det, hvis man som virksomhed gerne ville sætte skub på den grønne omstilling ved at sænke medarbejdernes CO2-aftryk ved transport til og fra arbejde?

Det har vi talt med Kamstrups HR-direktør og direktøren for den 110 medarbejdere store virksomhed BJ-Gear om.

Men da jeg lagde røret på efter en snak med de to, sad jeg ikke med en fornemmelse af, at vi ikke kommer til at tale mere om Stilling St., før den - hvis planerne da holder denne gang - åbner i 2025.

Vi er i hvert fald ikke færdige med at interessere os for udskydelsen.

Og hvis du på den ene eller den anden måde er berørt af stationen, der i den grad lader vente på sig, kan du kontakte mig på chbli@skanderborgliv.dk eller på telefon 25 45 69 44.

Tilbage er der blot at sige god læselyst med dagens nyhedsbrev - og tusind tak, fordi du læser med.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist
Administrerende direktør i Højbjerg Maskin Fabrik, Jens Seehusen Christensen. Foto: Højbjerg Maskin Fabrik.

Nyhedsoverblik: Virksomhed med 600 ansatte flytter til Stilling

Borgere er ivrige efter at få kommunens ladestandere til elbiler placeret i baghaven, Knudhule Badehotel er blevet hædret med flot andenplads, sagsbehandlingstiderne for byggeri er blevet markant længere - og så bliver der efter flere heftige debatter gjort et forsøg på forbrødring i Ry. Her får du dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Efter 80 år i Højbjerg flytter Højberg Maskin Fabrik fra 2024 deres virksomhed til Skanderborg Kommune. Velkommen til dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.

Mange forslag til placering af ladestandere

På lidt mere end en uge har kommunen modtaget i alt 237 forslag til, hvor man ifølge borgerne kan placere ladestandere til elbiler, så de dækker bilisternes behov bedst muligt.

Det skriver kommunen, der for nylig opfordrede borgerne til at komme med forslag til selvsamme, på sin hjemmeside.

Opfordringen til borgerne er kommet, fordi kommunen i de kommende år vil opstille et ukendt antal offentligt tilgængelige ladestandere til elbiler.

Mange har budt ind med ideer til placering af Skanderborg Kommunes offentligt tilgængelige ladestandere. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Ifølge projektleder fra kommunens vej- og trafikafdeling, Ingeborg Rosendal, fordeler forslagene sig jævnt over hele kommunen.

- Mange af forslagene ligger omkring de store, gennemgående veje i kommunen, og der er givet rigtig mange forslag på strækningen mellem Skanderborg og Hørning, og mellem Galten og Låsby, siger til kommunens hjemmeside.

Også omkring Ry er der en god repræsentation af forslag, og i mindre byer som Virring, Stjær og Tebstrup, samt på sydsiden af Mossø, er der også forslag til placeringer.

Der kan indgives forslag til og med onsdag den 9. marts - du kan sende dit forslag til kommunen via dette link.

Forsonende gåtur i Ry

Brugsforeningen Tryg i Ry inviterer nu byens borgere på en fælles gåtur søndag den 27. marts.

Det sker ifølge foreningen på baggrund af, at der den seneste tid har været "rigeligt af støj her i byen og på de sociale medier", samt at man ifølge foreningen kan konstatere, at "byen ikke så ofte kan blive enig".

Gennem de seneste måneder har især to sager sat fællesskabet i Ry på prøve.

Først blev det en kendsgerning, at ferieparkgiganten Landal Greenparks ønsker at købe Holmens Camping ved Gudenåen, der er sat til salg, for at bygge 80 nye luksushytter, der ifølge udviklerne bag projektet vil give Ry op mod 110.000 ekstra overnatninger årligt.

Det har blandt andet rejst bekymring for scenarier med trafikalt kaos i højsæsonen samt spørgsmål om, hvorvidt borgerne fortsat vil have adgang til de naturområder ved Gudenåen, som Holmens Camping i dag grænser op til.

Siden skabte det stor debat, at en lokal udviklingsgruppe, Fælles om Ry, ønsker at tage livtag med byens fortsatte udvikling.

Som led i gruppens planer dukkede en idé om at ophæve fredningen af et naturområde omkring Knudsø for at bygge boliger op. En idé, der næsten øjeblikkeligt splittede Ry, da mange har stillet sig uforstående overfor ønsket om udvikling på bekostning af fredet natur.

Ned ad bakke for sagsbehandlingstider i byggeri

Skanderborg Kommunes sagsbehandlingstider for byggesager overskred allerede målet for sagsbehandlingstiden i 2019 og 2020, men i 2021 blev de endnu langsommere.

Det viser en ny opgørelse fra KL (Kommunernes Landsforening).

Særligt slemt står det til for simple konstruktioner såsom carporte, udestuer og lignende, samt for enfamilieshuse.

Målet for de to typer byggesager er en sagsbehandlingstid på 40 dage.

I 2019 tog det i gennemsnit 47 dage at sagsbehandle de simple konstruktioner og 41 dage at behandle enfamilieshuse.

I 2020 var de tal steget til henholdsvis 48 og 42 dage, og nu viser de nye tal fra KL, at det i 2021 i gennemsnit tog 95 dage at sagsbehandle de simple konstruktioner og 84 dage at sagsbehandle enfamilieshuse.

Altså rundt regnet en fordobling for simple konstruktioner og præcis en fordobling for enfamilieshusene.

Samtidig viser tallene fra KL, at kun 12 pct. af sagerne om simple konstruktioner overholdt tidsfristen i 2021, mens det var tilfældet for 10 pct. af sagerne om enfamilieshuse. I 2019 blev tidsfristen for sagsbehandlingen overholdt i hhv. 57 pct. og 62 pct. af sagerne.

Det hører med til tallene, at antallet af sager både med simple konstruktioner og enfamilieshuse er steget. I 2019 var der hhv. 69 sager om simple konstruktioner og 303 sager om enfamilieshuse, mens der i 2021 var hhv. 122 og 347 sager.

Knudhule Badehotel hædret med andenplads

Knudhule Badehotel i Ry er netop blevet kåret som landets næstbedste badehotel af markedsføringssitet OpdagDanmark, som også står bag kåringer af landets bedste burger, ishus med mere.

Knudhule Badehotel blev kun lige akkurat slået af Rødvig Kro og Badehotel på Sjælland. Foto: Silas Bang.

Med 803 sms-stemmer sikrede ejerne af det tidligere vandrerhjem ved Knudsø sig andenpladsen efter Rødvig Kro og Badehotel på Sjælland, som fik 1012 stemmer.

Knudhule Badehotel og Gastronomisk Institut har ligget i top i konkurrencen flere gange og blev i 2019 kåret som Danmarks bedste badehotel.

Højbjerg Maskin Fabrik flytter til Skanderborg med 600 ansatte

"En stor dag i Skanderborg Kommune".

Sådan indleder kommunen et opslag på sin Facebook-profil, hvor den kan fortælle, at Højbjerg Maskin Fabrik (HMF) efter 80 år i Aarhus-forstaden flytter til Skanderborg, nærmere bestemt Stilling.

Kranproducentens 600 ansatte skal fra 2024 nu have til huse i nye bygninger ved Stillings industriområde tæt ved E45-motorvejen.

- Efter 63 år på samme lokaltion er vi nået til et punkt, hvor vores faciliteter ikke længere understøtter vores ambitioner som virksomhed. Vi vil gerne vækste, være moderne og tilbyde et fantastisk arbejdsmiljø for vores medarbejdere. Med et nyt hovedkvarter kan vi fremtidssikre HMF, siger virksomhedens direktør, Jens Seehusen Christensen, i en pressemeddelelse fra HMF.

Virksomheden skriver i pressemeddelelsen, at beslutningen er truffet i kølvandet på, at en af HMFs produktionsbygninger i Galten brændte i oktober.

Med udsigten til at skulle bygge nye produktionslokaler i Galten og samtidig renovere og udbygge hovedkvarteret i Højbjerg opstod planerne om et "splinternyt domicil", der ifølge HMF "samler datterselskabet HMF Danmarks opbygnings- og serviceværksted samt produktion og administration".

Stilling Station skulle være genåbnet i 2022, men er nu udskudt til 2025. Når togene igen begynder at gøre holdt i Stilling, bliver passagererne samlet op fra et nyt trinbræt ved siden af SuperBrugsen. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Tre år mere uden togstop: Betyder det noget for Stillings erhvervsliv?

For otte år siden udtrykte to af de store virksomheder i Stilling-området begejstring med udsigt til den vækst, de forventede sig af Stilling Stations genåbning.

Nu står byen og virksomhederne med en station, der ikke kommer til tiden. Tre år er den udskudt, og åbner nu efter planen i 2025 i stedet for i 2022.

Vi har spurgt Kamstrup, som var en af de begejstrede virksomheder tilbage i 2014, om det får konsekvenser for dem, at stationen lader vente på sig. Er væksten udskudt eller aflyst? Lever de fint med det?

Hos BJ-Gear, der har 110 ansatte, betyder stationens forsinkelse, at arbejdet med at sænke de ansattes CO2-aftryk ved transport til og fra arbejde stækkes de kommende tre år.

To større virksomheder ærgrer sig over udskydelsen af Stilling Stations genåbning. De direkte konsekvenser for den enkelte arbejdsplads er måske tvivlsomme og svære at måle, men det er skidt for erhvervsområdets samlede synergi, lyder det.

Under overskriften "Trinbræt vil skabe vækst" i Stilling-Gram Borgerforenings blad lod to af de større virksomheder i Stilling-området for præcis otte år siden forstå, at et kommende trinbræt i byen ville bidrage med et ikke ubetydeligt vækstpotentiale for det lokale erhvervsliv.

Otte år senere er trinbrættet stadig ikke kommet til Stilling, og tidligere på året kunne Banedanmark skubbe udsigten til vækst lidt længere ud i horisonten, da styrelsen måtte erkende, at ingen virksomheder havde givet et tilbud om at tage sig af byggeriet, som kunne leve op til vilkårene i udbudsmaterialet.

Planen var, at trinbrættet skulle åbne i 2022 - og nu hedder det så 2025.

Spørgsmålet er, om tre års forsinkelse på både togafgange og potentiel vækst er en størrelse, der vejer tungt nok til rent faktisk at have betydning for virksomhederne i Stilling.

Ingen tvivl om vækst

En af de virksomheder, der i marts 2014 ytrede sig positivt om togstationens potentiale til at øge væksten, er Dansk Ingeniør-Service (DIS), der har til huse på den nordlige side af motorvejen, der løber forbi Stilling.

- DIS er en virksomhed i vækst, og vi ønsker løbende at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Derfor har vi også en stor interesse i, at der er nem adgang med offentlige transportmidler til både byen og vores virksomhed, sagde administrerende direktør i DIS, Michael Gadeberg, dengang.

- Det vil sige, at en endnu bedre infrastruktur med togforbindelse til og fra Stilling vil øge potentielle medarbejderes interesse og mulighed for at arbejde hos os og for den sags skyld mange andre virksomheder her i området. Derfor er det kun vores interesse, at trinbrættet igen bliver taget i brug, lød det fra Michael Gadeberg.

SkanderborgLIV ville gerne have spurgt Gadeberg om konsekvenserne af stationens tre-årige forsinkelse.

Han har dog ikke ønsket at medvirke i et interview, men oplyser via sin kommunikationschef, at stationen vil være "en mulig katalysator for vækst i virksomheden", samt at "bedre infrastruktur kan gøre det lettere at tiltrække arbejdskraft".

Sådan har vi gjort

SkanderborgLIV har kontaktet en række virksomheder til denne artikel, herunder Kamstrup, BJ Gear, Dansk Ingeniør-Service (DIS), Tunstall, BC Catering, ETK-EMS Skanderborg, Silhorko-Eurowater og Toprent A/S.

Ifølge ETK-EMS Skanderborg har Stilling Station aldrig været et samtaleemne i virksomhedens direktion.

Dansk Ingeniør-Services direktør, Michael Gadeberg, har afgivet en skriftlig kommentar via sin kommunikationschef.

Direktørerne i Tunstall og BC Catering har modtaget SkanderborgLIVs interviewforespørgsel, men er ikke vendt tilbage.

Hos Toprent A/S oplyser direktør Tommy Nielsen, at han kerer sig om udskydelsen af Stilling Station og gerne ville medvirke, men havde ikke tid.

Silhorko-Eurowaters direktion ville gerne fortælle om deres holdning til stationens udskydelse, men har ikke haft mulighed for at stille op før SkanderborgLIVs deadline.

Det har således kun været muligt at få repræsentanter fra Kamstrup og BJ-Gear i tale til denne artikel.

Den anden virksomhed, der i 2014 tid gav interview til Stilling-Gram Borgerforenings blad, er Kamstrup - kommunens største private virksomhed, der ligger mellem Århusvej og jernbanen i den nordligste ende af Stillings erhvervsområde.

- Jeg er ikke i tvivl om, at et trinbræt vil betyde, vi kunne vækste yderligere, hvis nye medarbejdere havde mulighed for at benytte en togforbindelse til Stilling, sagde Per Asmussen, daværende direktør i Kamstrup, dengang.

- Dermed kunne vi oprette nye arbejdspladser, som vi i dag ikke kan få besat, fordi biltrafikken til og fra Stilling og Skanderborg i forvejen er svært belastet i myldretiden både morgen og eftermiddag, lød det fra Per Asmussen.

I dag hedder direktøren i Kamstrup Kim Lehmann, der i 2018 tog roret efter Per Asmussen, der forlod virksomheden af helbredsmæssige årsager.

Det har ikke været muligt for SkanderborgLIV at få et interview med Kim Lehmann, men i stedet har vi spurgt HR-direktør Michael Stubbe, hvor virksomheden står efter nyheden om, at trinbrættet i Stilling først kommer om tre år og ikke i år.

Men det er ifølge HR-direktøren ikke sådan lige til at sætte en finger på, hvordan stationsforsinkelsen helt konkret rammer Kamstrup som enkelt virksomhed.

HR-direktør: - Det kan hverken du eller jeg forstå

Frustrationen er imidlertid ikke til at tage fejl af.

- Jeg havde jo forventet, at der ville komme en dato i år, så det har vi jo brugt internt i vores kommunikation - at det ville være muligt at tage tog fra Silkeborg og Aarhus hertil, siger Michael Stubbe.

- Vi har jo snakket om Stilling St. i mere end ti år. Den er blevet udskudt og udskudt, så set i lyset af historien er vi holdt op med at regne med den. Men vi var jo begyndt at italesætte det - at nu kommer den. Jeg har jo brugt det som intro til vores nye medarbejdere, når jeg viser dem området, at den mulighed kommer. Men det må jeg så holde op med, siger Michael Stubbe.

De er sat i verden for at lave skinner og stationer, så jeg havde da en forventning om, at det var spidskompetencen.

Michael Stubbe, HR-direktør i Kamstrup

Samtidig er HR-direktøren frustreret over forløbet og processen og undrer sig over, at togstationens planlagte åbning i 2022 er faldet helt til jorden, fordi der ikke var nogen, der levede op til kravene i udbuddet.

At stationens åbning nu skubbes tre år og ikke kortere tid skyldes, at der snart går et sporarbejde og et elektrificeringsprojekt i gang, som strækker sig hele vejen fra Fredericia og op langs jernbanen nordpå.

Banedanmark har forklaret, at de projekter og etableringen af et trinbræt i Stilling ikke kan foregå samtidig, og at en ny udbudsrunde om Stilling St. ikke kan gennemføres, før de andre projekter skal gå i gang.

Det er jo endnu bedre at køre i tog end i bil. Så ud fra den betragtning bidrager en togstation også positivt til virksomhedens CO2-aftryk.

Flemming Graversgaard, adm. direktør i BJ-Gear

Michael Stubbe undrer sig over, at det oprindelige udbud om Stilling St. har været placeret tidsmæssigt så tæt op ad projekter, at det måtte udskydes med tre år, hvis ikke det lykkedes at finde en entreprenør, der kunne leve op til udbuddets krav.

- Jeg må sige til dig, at det kan hverken du eller jeg forstå. Det er jo det, Banedanmark laver, siger Michael Stubbe.

- De er sat i verden for at lave skinner og stationer, så jeg havde da en forventning om, at det var spidskompetencen, siger han.

- Nu havde de jo sagt, at nu kom den. Så kan vi jo som borgere og virksomheder her i området have en berettiget forventning om, at så kommer den. Men det der (de andre sporprojekter, der spænder ben for Stilling St., red.) er jo ikke et udefrakommende element, der er så voldsomt, at det ikke er normalt. Jeg har ikke forstand på det, men jeg synes bare, det er træls, siger Michael Stubbe.

Bremser erhvervets kamp mod CO2-aftryk

Selv om Kamstrup ganske fint overlever tre år mere uden et togstop i nabolaget, peger Michael Stubbe på de bredere gevinster for det lokale erhvervsliv, som altså nu er sparket til hjørne.

- Der er selvfølgelig nogle medarbejdere hos os, der ærgrer sig over det. Det ville passe rigtig godt for deres transportmuligheder. Men som HR-ansvarlig ærgrer det mig også rigtig, rigtig meget, siger Michael Stubbe og fortsætter:

- For jeg tror på, at hvis vi har et område, der er attraktivt at arbejde i, er det også attraktivt at flytte til. Og jo flere kompetente folk, der flytter hertil, jo flere virksomheder kommer der også - og så kommer der jo igen flere tilflyttere. Der er jo bare analyser, der viser, at motorveje og jernbaner skaber nogle dynamikker. Det havde jeg håbet, at Stilling Station kunne skabe nu, siger han.

Den analyse er han ikke ene om.

I BJ-Gear, der ligger på Niels Bohrs Vej på den anden side af jernbanen, ærgrer administrerende direktør Flemming Graversgaard sig også over udskydelsen af stationens åbning.

Også han kerer sig i tråd med Michael Stubbe om den bredere synergieffekt, stationen kunne have på erhvervslivet i Stilling. Og han ærgrer sig på samme måde over, at den først kommer om tre år.

- Bestemt. Men du kan også putte en vinkel mere på, siger Flemming Graversgaard fra BJ-Gear, der laver gearsystemer til en lang række forskellige typer mekanik.

- Som led i den grønne omstilling er vi ved at etablere ladestandere til vores ansatte herude, men det er jo endnu bedre at køre i tog end i bil. Så ud fra den betragtning bidrager en togstation også positivt til virksomhedens CO2-aftryk, hvor man jo ikke bare kigger på virksomhedens produktion, men også på medarbejdernes og leverandørernes aftryk, siger administrerende direktør Flemming Graversgaard, hvis virksomhed råder over 110 ansatte.

Frem mod 2030 skal Skanderborg Kommune som geografisk areal reducere sin CO2-udledning med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990, hvilket omfatter al aktivitet inden for kommunegrænsen.

Ifølge kommunens egen opgørelse står de kommunale arbejdspladser for 1 pct. af CO2-udledningen, mens resten kommer fra borgere og virksomheder.

Uhensigtsmæssig udsættelse

Hvad angår væksten - og et muligt tab af vækst som følge af stationens udskydelse - vil Flemming Graversgaard ikke sætte tal på og mener ikke, at det over en ét- til tre-årig periode vil have målbare konsekvenser for BJ-Gear.

- Men jeg kan ikke afvise, at det har en vis betydning. Især mange unge medarbejdere, der kommer inde fra Aarhus, har jo ikke bil, og derfor ville et trinbræt have en betydning. Og vi rekrutterer mange fra Aarhus, så ud fra den betragtning er det uhensigtsmæssigt at udsætte etableringen af stationen, siger Flemming Graversgaard.

For Michael Stubbe, HR-direktør i Kamstrup, spiller den grønne omstilling også en central rolle for ønsket om snart at få etableret et togstop i Stilling.

- Vi har sammen med kommunen lavet en stor undersøgelse blandt medarbejderne, da vi er kommunens største private arbejdsplads, for at kigge på, hvad det er for nogle trafikvaner, vi har, og hvad vi kan flytte. For i den grønne omstilling er det også interessant at flytte de ansatte fra biler og over til cykler og kollektiv transport, siger Michael Stubbe.

- Det vil vi jo gerne være en del af, men der skal være nogle gode tilbud. Vi kan ikke forvente, at medarbejderne vil acceptere at have 2,5 times transporttid hertil. Så jo flere muligheder vores medarbejdere har for at tage offentlig transport eller cykel - eller en blanding - des flere vil også gøre det, siger han.


Maja Døvling bor på en landejendom ved Brørup. Her er mobilsignalet så svagt, at hun må ud af huset og op på en bakketop for at fange et ustabilt signal, når hun skal tale i telefon. Foto: Bettina Sønderskov

Skal du også op på en bakke for at få hul igennem på mobilen?

SkanderborgLIV sætter fokus på mobildækningen i landområderne i Skanderborg Kommune. Har du en mening om den, hører vi gerne fra dig.

Når Maja Døvling skal tale i mobiltelefon, går hun som regel ud af huset og stiller sig op på en bakketop i nærheden. Hun er nemlig én af dem, som selvom vi lever i en digital tidsalder, bor i et område med et skiftevis stærkt svingende og ikke-eksisterende mobilsignal.

Hvordan det kan være, at mange borgere på landet i Skanderborg Kommune, aldrig kan regne med at få hul igennem til omverdenen via mobilen, og om der er udsigt til bedre digital infrastruktur i landområderne i den nærmeste fremtid, sætter SkanderborgLIV fokus på den kommende tid.

I weekenden kan du møde Maja og få svar på, hvad landsbyernes talerør håber på at få ud af en undersøgelse af tilfredsheden med mobildækningen, som de selv har lavet for at skabe sig et overblik over omfanget af problemet og blive klogere på, hvor problemerne er størst.

Har du problemer med mobildækningen, hvor du bor, eller andre inputs til vores dækning af emnet, hører vi også meget gerne fra dig.

Send en mail til Bettina på besok@skanderborgliv.dk eller ring på tlf. nr. 29 72 47 92.