Nyhedsoverblik: Virksomhed med 600 ansatte flytter til Stilling
Borgere er ivrige efter at få kommunens ladestandere til elbiler placeret i baghaven, Knudhule Badehotel er blevet hædret med flot andenplads, sagsbehandlingstiderne for byggeri er blevet markant længere - og så bliver der efter flere heftige debatter gjort et forsøg på forbrødring i Ry. Her får du dit korte nyhedsoverblik fra SkanderborgLIV.
Mange forslag til placering af ladestandere
På lidt mere end en uge har kommunen modtaget i alt 237 forslag til, hvor man ifølge borgerne kan placere ladestandere til elbiler, så de dækker bilisternes behov bedst muligt.
Opfordringen til borgerne er kommet, fordi kommunen i de kommende år vil opstille et ukendt antal offentligt tilgængelige ladestandere til elbiler.
Ifølge projektleder fra kommunens vej- og trafikafdeling, Ingeborg Rosendal, fordeler forslagene sig jævnt over hele kommunen.
- Mange af forslagene ligger omkring de store, gennemgående veje i kommunen, og der er givet rigtig mange forslag på strækningen mellem Skanderborg og Hørning, og mellem Galten og Låsby, siger til kommunens hjemmeside.
Også omkring Ry er der en god repræsentation af forslag, og i mindre byer som Virring, Stjær og Tebstrup, samt på sydsiden af Mossø, er der også forslag til placeringer.
Der kan indgives forslag til og med onsdag den 9. marts - du kan sende dit forslag til kommunen via dette link.
Forsonende gåtur i Ry
Brugsforeningen Tryg i Ry inviterer nu byens borgere på en fælles gåtur søndag den 27. marts.
Det sker ifølge foreningen på baggrund af, at der den seneste tid har været "rigeligt af støj her i byen og på de sociale medier", samt at man ifølge foreningen kan konstatere, at "byen ikke så ofte kan blive enig".
Gennem de seneste måneder har især to sager sat fællesskabet i Ry på prøve.
Først blev det en kendsgerning, at ferieparkgiganten Landal Greenparks ønsker at købe Holmens Camping ved Gudenåen, der er sat til salg, for at bygge 80 nye luksushytter, der ifølge udviklerne bag projektet vil give Ry op mod 110.000 ekstra overnatninger årligt.
Det har blandt andet rejst bekymring for scenarier med trafikalt kaos i højsæsonen samt spørgsmål om, hvorvidt borgerne fortsat vil have adgang til de naturområder ved Gudenåen, som Holmens Camping i dag grænser op til.
Siden skabte det stor debat, at en lokal udviklingsgruppe, Fælles om Ry, ønsker at tage livtag med byens fortsatte udvikling.
Som led i gruppens planer dukkede en idé om at ophæve fredningen af et naturområde omkring Knudsø for at bygge boliger op. En idé, der næsten øjeblikkeligt splittede Ry, da mange har stillet sig uforstående overfor ønsket om udvikling på bekostning af fredet natur.
Ned ad bakke for sagsbehandlingstider i byggeri
Skanderborg Kommunes sagsbehandlingstider for byggesager overskred allerede målet for sagsbehandlingstiden i 2019 og 2020, men i 2021 blev de endnu langsommere.
Det viser en ny opgørelse fra KL (Kommunernes Landsforening).
Særligt slemt står det til for simple konstruktioner såsom carporte, udestuer og lignende, samt for enfamilieshuse.
Målet for de to typer byggesager er en sagsbehandlingstid på 40 dage.
I 2019 tog det i gennemsnit 47 dage at sagsbehandle de simple konstruktioner og 41 dage at behandle enfamilieshuse.
I 2020 var de tal steget til henholdsvis 48 og 42 dage, og nu viser de nye tal fra KL, at det i 2021 i gennemsnit tog 95 dage at sagsbehandle de simple konstruktioner og 84 dage at sagsbehandle enfamilieshuse.
Altså rundt regnet en fordobling for simple konstruktioner og præcis en fordobling for enfamilieshusene.
Samtidig viser tallene fra KL, at kun 12 pct. af sagerne om simple konstruktioner overholdt tidsfristen i 2021, mens det var tilfældet for 10 pct. af sagerne om enfamilieshuse. I 2019 blev tidsfristen for sagsbehandlingen overholdt i hhv. 57 pct. og 62 pct. af sagerne.
Det hører med til tallene, at antallet af sager både med simple konstruktioner og enfamilieshuse er steget. I 2019 var der hhv. 69 sager om simple konstruktioner og 303 sager om enfamilieshuse, mens der i 2021 var hhv. 122 og 347 sager.
Knudhule Badehotel hædret med andenplads
Knudhule Badehotel i Ry er netop blevet kåret som landets næstbedste badehotel af markedsføringssitet OpdagDanmark, som også står bag kåringer af landets bedste burger, ishus med mere.
Med 803 sms-stemmer sikrede ejerne af det tidligere vandrerhjem ved Knudsø sig andenpladsen efter Rødvig Kro og Badehotel på Sjælland, som fik 1012 stemmer.
Knudhule Badehotel og Gastronomisk Institut har ligget i top i konkurrencen flere gange og blev i 2019 kåret som Danmarks bedste badehotel.
Højbjerg Maskin Fabrik flytter til Skanderborg med 600 ansatte
"En stor dag i Skanderborg Kommune".
Sådan indleder kommunen et opslag på sin Facebook-profil, hvor den kan fortælle, at Højbjerg Maskin Fabrik (HMF) efter 80 år i Aarhus-forstaden flytter til Skanderborg, nærmere bestemt Stilling.
Kranproducentens 600 ansatte skal fra 2024 nu have til huse i nye bygninger ved Stillings industriområde tæt ved E45-motorvejen.
- Efter 63 år på samme lokaltion er vi nået til et punkt, hvor vores faciliteter ikke længere understøtter vores ambitioner som virksomhed. Vi vil gerne vækste, være moderne og tilbyde et fantastisk arbejdsmiljø for vores medarbejdere. Med et nyt hovedkvarter kan vi fremtidssikre HMF, siger virksomhedens direktør, Jens Seehusen Christensen, i en pressemeddelelse fra HMF.
Virksomheden skriver i pressemeddelelsen, at beslutningen er truffet i kølvandet på, at en af HMFs produktionsbygninger i Galten brændte i oktober.
Med udsigten til at skulle bygge nye produktionslokaler i Galten og samtidig renovere og udbygge hovedkvarteret i Højbjerg opstod planerne om et "splinternyt domicil", der ifølge HMF "samler datterselskabet HMF Danmarks opbygnings- og serviceværksted samt produktion og administration".