Kommunen beder private om hjælp til at håndtere ukrainske flygtninge: - Viljen er stor
Skanderborg Kommune beder nu borgere om hjælp til at huse ukrainske flygtninge via en særlig portal på kommunens hjemmeside. Formålet er at hjælpe de mange i kommunen, som uafhængigt af hinanden forsøger at hjælpe med at få kontakt til hinanden og til kommunen.
- Deres behov vil være vidt forskellige. Vi har respekt for, at nogle måske bare har brug for husly, mad og ro, imens andre måske gerne vil have et arbejde eller et skoletilbud til børnene hurtigst muligt, siger direktør i kommunen, Lone Rasmussen.
Den gule bjælke med oplysninger om Covid-19 situationen på Skanderborg Kommunes hjemmeside er i denne uge blevet erstattet af en ny gul bjælke.
Her opfordrer kommunen borgere, som har mulighed for at hjælpe med husly, tolkebistand, og andet til at skrive sig på en offentlig liste med bidrag fra borgerne, som du kan finde her.
- Vi ved, at der allerede kører en hel masse private initiativer uden for kommunen. Det skal de endelig blive ved med at gøre. Når vi stiller portalen til rådighed, er det for at støtte op om, at der er er så meget dejlig god hjælpevilje derude, og fordi vi som kommune gerne vil samarbejde med borgerne om at håndtere den her situation, siger Lone Rasmussen, som i den forgangne uge både været i kontakt med borgere, som tilbyder husly - og lokale virksomheder, som står klar med jobs.
Indtil fornylig var hun tovholder på kommunens kriseledelse under corona-pandemien. Nu er kriseledelsen trådt sammen igen. Denne gang er det for at finde ud af, hvordan Skanderborg Kommune håndterer de ukrainske flygtninge, som finder hertil selv eller bliver hentet af private borgere og hjælpegrupper, som Skanderborg Hjælper Ukraine. En nystiftet forening med dybe rødder i Smukfest, som SkanderborgLIV skrev om tidligere på ugen.
Vidt forskellige behov
Foreningen, som forventer at sende en bus med plads til 49 personer afsted mod den ukrainske grænse i næste uge, er én af de private aktører, som Lone Rasmussen har været i kontakt med den forgangne uge.
- Vi ved, at de findes, og de ved, at vi findes, og så prøver vi at hjælpe hinanden efter bedste evne i en svær og uvant situation, siger hun og fortsætter;
- Lige nu ved vi ikke, hvor mange ukrainske flygtninge, der allerede er ankommet til kommunen, hvor mange der er på vej, hvor længe de skal blive blive her og hvor meget hjælp, de får brug for af kommunen. I princippet kommer de hertil som turister, og det får vi som kommune ikke besked om. En del vil formentlig være selvforsørgende eller blive forsørget af de private familier, hvor de er indkvarteret. Andre kommer hertil selv og vil måske få brug for det, som vi kalder overlevelseshjælp, siger Lone Rasmussen.
Lone Rasmussen, direktør, Skanderborg KommuneNogle har måske bare brug for ro, mad og et tag over hovedet. Andre vil måske gerne hurtigst muligt have et arbejde og et undervisningstilbud til børnene. Vi har respekt for, at de kommer med vidt forskellige behov og svære oplevelser i bagagen.
Overlevelseshjælp er en offentlig ydelse, som kommunen kan give til borgere i en vanskelig økonomisk situation. Ifølge Lone Rasmussen er det også muligt for ukrainske flygtninge at søge om tilskud til mad og bolig, hvis de ikke kan forsørge sig selv. På nuværende tidspunkt har Skanderborg Kommune ifølge lovgivningen ikke mulighed for at yde tilskud til udgifter i forbindelse med indkvartering af ukrainske borgere i private hjem.
Èn dag ad gangen
Imens kommunerne venter på, at en ny særlov for ukrainske flygtninge formentlig bliver vedtaget om to uger, håndterer Skanderborg Kommune ifølge Lone Rasmussen de udfordringer, der opstår, fra dag til dag.
- Alle er trukket i arbejdstøjet, og alle er meget optagede af, hvordan vi løfter en opgave, som vi ikke kender omfanget af. Vi arbejder på at finde ud af, hvordan vi bedst kan hjælpe med undervisningstilbud, sprogundervisning og jobs til de flygtninge, som efterspørger det, men her i den akutte fase, er der først og fremmest fokus på, at dem, der kommer hertil, kan få tag over hovedet og mad, siger Lone Rasmussen.