Syv spørgsmål til udvikleren om Ry Feriepark
SkanderborgLIV har efter ugens velbesøgte tidlige dialogmøde på Holmens Camping
bedt udvikler, Flemming Therkelsen, om at svare på syv centrale spørgsmål, som er blevet rejst under de seneste måneders intense debat om, hvorvidt Ry skal lægge jord til projektet. Læs med og få svar på, om feriepark-udviklerne vil hjælpe en ny svømmehal i Ry på vej.
Har I nogen idé om, hvad en feriepark med 80 boliger og 100.000 årlige overnatninger vil betyde for trafikken i området?
Ja, fordi lige netop det spørgsmål har optaget mange, har vi fået Rambøll til at lave en trafikanalyse. Den korte konklusion i undersøgelsen er, at en feriepark ikke vil generere mere trafik til området end den nuværende campingplads. Samtidig vil flowet af turister i området blive mere jævnt, end der er i øjeblikket, fordi de 100.000 overnatninger bliver fordelt på alle årets 365 dage i modsætning til campingpladsens overnatninger.
Trafikanalyse Ry Feriepark
De forventede ændringer i trafikmængderne på Klostervej vurderes både i og udenfor højsæsonen at være minimale. Ændringen forventes primært at forekomme i sammensætningen af køretøjstyper, hvor ture med campingvogn erstattes af ture i personbiler ved omdannelsen af campingpladsen. Samlet set vurderes trafikbelastningen ved omdannelsen til feriepark at have en positiv indflydelse på trafikken langs Klostervej.
Rambølls analyse konkluderer, at den nuværende Holmens Camping hhv. i og uden for sæsonen genererer 397 og 244 ture i motorkøretøjer ud fra campingpladsen om dagen. Ved etablering af Ry Feriepark vil de tal ifølge Rambølls beregninger være hhv. 210 og 402.
Som udgangspunkt for beregningerne har Rambøll brugt følgende oplysninger fra udviklerne bag Ry Feriepark:
I højsæsonen forventes der en høj belægningsgrad, mens der uden for højsæson forventes en lavere gennemsnitlig belægningsgrad.
Turraten for overnattende gæster er sat til 4,5 ture pr. enhed, hvilket til sammenligning svarer til turraten for et almindeligt parcelhus. Turraten er væsentligt højere end for gæster på campingpladsen, idet gæsterne i højere grad forventes at tage ud i nærområdet under opholdet ligesom opholdene i ferieparken til dels også forventes at være kortere end på campingpladsen.
Det vurderes ikke, at servicetrafikken (varetransport, renovation o.l.) ændres ved omdannelsen, da der ikke findes belæg for at ferieparken vil generere flere serviceture end campingpladsen.
Når Landal Greenparks søger efter synergier i lokalsamfundet og et stærkt lokalt ejerskab og engagement, betyder det så, at I vil bidrage til realiseringen af en længe ønsket svømmehal i Ry?
Vi har haft en dialog med initiativgruppen omkring en ny svømmehal i Ry og er nået frem til, at vi ikke kan lave et samarbejde med dem omkring selve opførelsen af en ny svømmehal. Hvis de to projekter fysisk lå op af hinanden, ville det være en mulighed, men det gør de ikke. Der er ingen tvivl om, at en svømmehal vil være en ekstra attraktion for vores gæster. Vi har ikke planer om at medfinansiere selve byggeriet af en ny svømmehal i Ry, men det er meget muligt, at vi kan lave en fast aftale om vores gæsters brug af svømmehallen, som sikrer en fast indtægt. Vi laver jo ikke et stort anlæg, som kan måle sig med en svømmehal. Derfor vil det helt sikkert blive noget, som vores gæster vil benytte sig af. Generelt er vi meget interesserede i at indgå i lokale samarbejder, som både kan komme vores gæster og byen til gode. Vi har en idé om at give lokale kunstnere mulighed for at lave udstillinger i parken, og vi vil gerne bidrage til udviklingen af det Anna Klindt museum, der bliver arbejdet med i byen. Da vi stadig er på et meget tidligt stadie i processen, og intet endnu er godkendt politisk, har vi ikke gjort noget for at opsøge den slags samarbejder endnu.
Flemming Therkelsen, direktør, PantheonVi er af den klare overbevisning, at en feriepark uden af gøre mere væsen af sig end den nuværende campingplads vil generere en større indtægt til Ry.
I siger, at der skal være offentlig adgang til området, så folk udefra også kan få glæde af det. Hvad mener I med det ?
At den nye feriepark bliver alt andet end et gatet community. Alle vil eksempelvis være velkomne til at gå tur i området, sætte kanoer og kajakker i Gudenåen og lægge til ved ferieparkens bro. I området ned mod Gudenåen vil vi lave shelters og primitive teltpladser, som folk frit kan benytte. Der bliver også adgang til toiletfaciliteter for offentligheden. Hvor stort området bliver og hvilke faciliteter, vi kan etablere, afhænger selvfølgelig af, hvad vi kan få tilladelse til af kommunen.
I projektmaterialet skriver I, at der evt. kan etableres en bro over Ry Møllesø, som forbinder området med Rye Nørskovs naturarealer. Vil I gøre det?
Det er en idé, som kommunen lancerede, og vi synes, at det kunne være en god idé med en bro, som ville give mulighed for en god vandrerute. Derfor har vi været i dialog med ejeren af Rye Nørskovs naturarealer på den anden side. Han er ikke interesseret i det, og der skal som bekendt to til tango, så den idé vil vi ikke gå videre med.
Foreløbig plan for feriepark i Ry
Udviklernes nuværende plan er at bygge 80 boliger med omkring 400 sengepladser.
Ferieparken skal sælges samlet til én investor. Herefter vil Landdal Greenparks stå for udlejningen af boligerne og driften af Ry Feriepark.
Forventningen er, at stedet vil tiltrække 100.000 overnatninger om året og få et samlet bebygget areal på 7.544 kvadratmeter.
Alle eksisterende bygninger på den nuværende Holmens Camping skal rives ned, imens fiskesø, eksisterende stisystem, mooncarbane, boldbane, strand og badebro beholdes og udvikles.
Området bliver åbent for offentligheden og udefrakommende gæster og tilbyder bad- og toiletfaciliteter til kanofarere.
Udvikler har med udgangspunkt i Visit Danmarks analyser af, hvor mange penge en gennemsnitlig gæst bruger i døgnet og de forventede belægningsprocenter, regnet sig frem til, at en feriepark i Ry vil generere en turismerelateret omsætning på omkring 90 mio. kr. Alle pengene vil ifølge udvikler Flemming Therkelsen dog ikke blive lagt i i Ry by men i et større geografisk område i det østjyske.
Skal de 80 huse være ejet af Landdal Greenparks, eller vil I sælge dem til private ligesom i Landals andre danske ferieparker?
Ingen af delene. Tanken med Ry Feriepark er, at vi vil lave en ny konstruktion, hvor vi udvikler ferieparken og sælger den samlet til en investor som eksempelvis et pensionsselskab. Herefter vil Landdal Greenparks leje sig ind i parken og stå for udlejning af drift.
Hvad mener I med, at Landal vil have stor fokus på bæredygtighed i forbindelse med etablering af en feriepark?
- At vi vil have stor fokus på bæredygtig turismeudvikling. Det hele skal hænge sammen, og det er en af årsagerne til, at Landal ikke bygger store badelande og lukkede resorts. Det samme gælder selve byggeriet, hvor vi inden for det, der økonomisk kan hænge sammen har planer om at lave klimavenlige løsninger som eksempelvis lokal afledning af regnvand, hvor vi i stedet for at udlede det til et kommunalt kloaksystem vil tænke forsinkelses-bassiner i den landskabelige plan for området og lave grønne tage på bygningerne.
Hvor mange penge forventer I, at ferieparkens gæster vil lægge i Ry?
Vi har regnet os frem til, at ferieparkens gæster vil bruge omkring 90 mio. kr. om året i området, men det betyder ikke, at alle pengene bliver lagt Ry by. Vi forventer, at vores gæster vil lægge deres penge i et større geografisk område i det østjyske. Da der er tale om et mere købedygtigt publikum med en anden adfærd end campingpladsens nuværende gæster, er vi af den klare overbevisning, at en feriepark uden af gøre mere væsen af sig end den nuværende campingplads vil generere en større indtægt til Ry.