Nyhedsoverblik: Nu begynder debat om feriegigants drømme om luksushytter i Ry for alvor
Byrådet skal godkende langstrakt og klimaplan med store ambitioner. Kommunen spørger borgerne, hvordan pengene skal bruges de kommende fire år, og hvor elbilerne skal kunne lades op offentligt. Borgermøde sparker debat om feriepark i Ry i gang - og så vækker en mystisk brød-trend stor undren i Stjær. Få en hurtig overflyvning over lokale nyheder fra Skanderborg-egnen her.
Byråd skal godkende første skridt mod tre årtiers klimaplan
Byrådet forventes onsdag aften at godkende projektbeskrivelsen for Skanderborg Kommunes deltagelse i DK2020 - et tværkommunalt klimapartnerskab, der forpligter den enkelte kommune til at udarbejde en klimahandlingsplan med konkrete mål, der skal indfris senest i 2050.
Det ultimative mål lyder, at kommunen som geografisk areal skal være CO2-neutralt i 2050, altså om 28 år.
På vej mod dét mål er der dog et ganske betragteligt checkpoint, for allerede om otte år - i 2030 - skal kommunen som geografisk areal have reduceret sin CO2-udledning med 70 pct. sammenlignet med udledningen i 1990.
Dét mål flugter med det bundne mål i klimaloven om Danmarks CO2-reduktion af præcis samme størrelse i præcis samme år.
Med godkendelsen af projektbeskrivelsen går administrationen og byrådet efterfølgende i gang med at arbejde sig hen mod den egentlige klimahandlingsplan, der ifølge DK2020-samarbejdets forpligtelser skal være godkendt i sommeren 2023.
Høringsfrist for Ry Feriepark
Siden den 17. februar har det været muligt at afgive sit høringssvar til det omdiskuterede ferieparkprojekt i Ry, som den europæiske storspiller på netop det område, Landal Greenparks, barsler med.
Torsdag i denne uge, den 24. februar, er der borgermøde om planerne på Holmens Camping ved Gudenåens bred, som ligger på netop det areal, Landal Greenparks har set sig lun på.
Har man ikke mulighed for at give sin holdning til kende ved borgermødet, kan man stadig nå at fare i blækhuset og skrive et skriftligt høringssvar, for høringsfristen udløber den 10. marts.
Planen er at anlægge 80 luksusferiehytter der, hvor Holmens Camping i dag ligger - for campingpladsen er nemlig sat til salg.
Landal Greenparks og virksomhedens partnere på projektet vurderer, at feriehytterne vil resultere i 110.000 ekstra årlige overnatninger i Ry. Det har Kent Lodberg, marketingansvarlig i Landal Greenparks, tidligere sagt til SkanderborgLIV.
Den artikel kan du læse her, hvor du også kan blive meget klogere på projektet som helhed.
Forud for borgermødet torsdag har borgmester Frands Fischer (S) opstillet tre spørgsmål om Landal Greenparks feriepark-drømme, som han mener, der mangler svar på - dem kan du læse om her.
SkanderborgLIV følger op på debatten fra torsdagens borgermøde i det næste nyhedsbrev, som kommer i weekenden.
Høringssvar til planerne kan afgives via kommunens hjemmeside.
Du kan stadig nå at få indflydelse på kommunens budget
En frist, der også udløber inden længe, er fristen for at bidrage med sit helt eget input til kommunens budget for perioden 2023-2026.
Du har ganske vist lidt længere tid til at hakke i tasterne, for her udløber fristen den 28. marts. Og er du den idérige type, skal du måske gå i gang allerede nu, for der er ikke noget loft for, hvor mange forslag du må stille, så længe du beskriver dem hver for sig.
Og så er det en vigtig detalje at får med, at du ikke kun kan gøre dine pointer og idéer gældende i forhold til at bruge kommunens penge.
På sin hjemmeside skriver kommunen nemlig, at du også kan "stille forslag om aktiviteter og projekter, der ikke bør videreføres".
Så har du fået øje på noget, du simpelthen bare mener er spild af penge, ja, så er kommunen også lydhør for din spareplan.
LandsbyForum og Landsbysamvirket fusionerer i weekenden
I september 2021 skrev vi, at Landsbysamvirket, der siden 2008 har fungeret som kommunens officielle sparringspartner og rådgivende organ i forhold til landdistriktspolitik, og den nytilkomne landsbyorgansation LandsbyForum, havde planer om at lade sig fusionere kort tid inde i LandsbyForums levetid.
Formand i LandsbyForum, Helene Simoni Thorup, og formand i Landsbysamvirket, Orla Jegstrup, forklarede dengang, at de begge var af den overbevisning, at kommunen - trods vidtstrakte landområder - ikke er stor nok til to landsbyorganisationer med de samme interesser.
Nu er tiden inde til en realisering af fusionen, og på et møde lørdag den 26. februar slår de to organisationer pjalterne sammen, så landsbyerne atter har et enkelt talerør i offentligheden og et enkelt forbindelsesled til kommunens administration og byrådspolitikerne.
Formand for LandsbyForum - lidt endnu i hvert fald - Helene Simoni Thorup oplyser til SkanderborgLIV, at den fusionerede organisation vil få et helt nyt navn.
Hvad det bliver, vil mødet på lørdag vise.
Hvor skal kommunens ladestandere stå?
Som led i den kommunale klimahandlingsplan opstiller Skanderborg Kommune frem mod 2024 et ukendt antal offentligt tilgængelige ladestandere til elbiler.
Nu beder kommunen borgerne om input til, hvor de ladestandere kan placeres, hvis de skal dække behovene bedst muligt.
Derfor kan du nu sætte en knappenål i kommunekortet og sende dit eget bud til kommunen. Det gør du via dette link til kommunens hjemmeside, og dit forslag skal være indsendt inden den 9. marts.
Elbilerne er i øvrigt i hastig vækst blandt privatbilisterne i Skanderborg Kommune - i hvert fald hvis man tæller plugin-hybriderne, der også kan benytte en ladestander, med.
I januar kortlagde vi udviklingen i den lokale privatbilisme for at finde ud af, hvor mange elbiler der faktisk bliver indregistreret på skanderborgensiske adresser - også med skelen til spørgsmålet om antallet af ladestandere.
I samme ombæring kiggede vi nærmere på kommunens omstilling af sin egen bilflåde fra fossile brændsler til grønnere alternativer - den artikel finder du her.
Brød-sagen fra Stjær
Vi slutter dette korte nyhedsoverblik med at tage et smut til Stjær, hvor flere borgere den seneste tid har gjort sig underfundige fund på deres dørtrin.
Formbrød af den daggamle slags er blevet efterladt foran deres døre, og der er tilsyneladende ikke rigtig nogen, der ved hvorfor - eller hvem brødet stammer fra.
Det er ikke kun dørtrinene, der er mål for bagværk. Nogle har også set brødkrummerne drysse ud af postkassen ved afhentning af morgenposten.
Borgere i Stjær fortæller TV2 Østjylland, at de mest af alt ser det efterladte brød som drengestreger eller en nyfortolkning af dørfis.
Her på SkanderborgLIV har vi rådført os hos Google for at finde ud af, om der kunne være tale om en mere vidtrækkende dille, men der findes kun sparsomme diskussioner på et mindre antal onlinefora om bagværk efterladt på private matrikler.
Her spekulerer en enkelt bruger i, at indbrudstyve kunne bruge en efterladt skive brød på et dørtrin, som ikke bliver fjernet af husejeren, til at finde ud af, om et hus er alene hjemme.
Der har dog ikke været meldinger om husstandsindbrud i Stjær parallelt med de efterladte brød.