Her er planerne for nyt boligkvarter og naturområde i Hørning: Borgmester har 'kæmpehøje' forventninger
Klima og bæredygtighed skal spille en central rolle under udviklingen af et helt nyt boligområde i det sydøstlige Hørning, som Skanderborg Kommune står bag.
Udviklingen af det såkaldte "Sommerbæk-kvarter" minder på flere måder om udviklingen af Anebjerg imellem Skanderborg og Stilling, som inden længe er fuldt udbygget.
Her skal der ligesom på Anebjerg rejses skov for mange millioner kroner, da skovrejsning i så stor skala vil have en særdeles positiv effekt på kommunens samlede CO2-aftryk.
Et nyt, stort udviklingsprojekt, der skal give Hørning nye boliger og bedre adgang til natur, tager nu de første spæde skridt.
Det står klart, efter byrådets Økonomi- og Erhvervsudvalg onsdag den 9. februar nikkede ja til at godkende en større plan for det, der skal komme til at hedde Sommerbæk-kvarteret i den sydøstlige udkant af Hørning.
- Jeg har kæmpehøje forventninger til det, siger borgmester Frands Fischer (S) om planerne, der indtil videre mest er konturer og foreløbige ideer.
Udvalget har således blot godkendt et kommissorium for den videre proces, der i løbet af i år skal blive så konkret, at byrådet i december 2022 kan vedtage en strukturplan, et kommuneplantillæg og en rækkefølgeplan for de enkelte dele af det kommende Sommerbæk-kvarter.
Frands Fischer (S), borgmesterAllerede nu er der mange, som benytter sig af den lille plads ned til Stilling-Solbjerg Sø, som bliver kaldt for Hørning Strand.
Men allerede nu er der lagt op til, at der kan komme både et nyt boligområde samt nye skov- og naturområder i forlængelse af bygrænsen.
Sidstnævnte kan potentielt være med til at skabe en bedre forbindelse mellem Hørning og Stilling-Solbjerg Sø.
- Vi vil gerne skabe nogle flere grønne områder tæt på Hørning. Det er jo lidt det, der kendetegner vores kommune: At vi alle steder er tæt på skov og sø. Det her projekt kan være med til at give Hørning noget af det samme, siger Frands Fischer.
Hans oplevelse er, at mange allerede nu benytter sig af den lille plads ned til Stilling-Solbjerg Sø, som bliver kaldt for Hørning Strand.
- Forbindelsen til stedet er bare ikke så god. Der kunne godt skabes en bedre sammenhæng, og det kan udviklingen af området her være med til, siger han.
Til kommissoriet er der udarbejdet et kort, der viser de arealer, der potentielt kan blive en del af projektet. Borgmesteren understreger dog, at det ikke nødvendigvis bliver hele det relativt store område, som er tegnet ind på kortet, der kommer i spil.
Bydel med infrastruktur og natur i baghaven
Ifølge kommissoriet er det meningen, at det nye udviklingsprojekt i Hørning både skal tænke den kommende skole, naturen og byudviklingen ind i en sammenhæng, som hele vejen rundt skal have klima og bæredygtighed for øje.
Sommerbæk-projektets kommissorium henviser blandt til en passage i kommuneplantillægget for den nye skole, hvor det fremgår, at "Hørnings grønne struktur" skal styrkes, så "adgangen til de grønne og rekreative arealer ved etablering af ny skov og lysåbne naturarealer forbedres", hvilket skal være med til at skabe "gode rammer for en ny skole med fokus på læring om natur og klima".
Det fremgår også, at der i forbindelse med Sommerbæk-kvarterets realisering skal ske en "udvikling af skolens udearealer".
Projektet er stadig i så tidlig en fase, at der endnu ikke er udarbejdet nogen egentlig vision for det nye kvarter og naturområde sydøst for Hørning.
Men i kommissoriet er der med enkelte sætninger udarbejdet nogle beskrivelser, der kan indgå i arbejdet med at formulere projektets vision.
Blandt andet lyder det i dokumentet, at "byens nye afrunding mod sydøst kan bidrage med nye byrums- og naturkvaliteter, som øger Hørnings mangfoldighed i boligtyper og bosætningskvaliteter".
Frands Fischer (S), borgmesterVi hører fra Naturstyrelsen, at de, ligesom med Anebjerg, er med på at medfinansiere skovrejsning i et nyt Sommerbæk-kvarter.
"Sommerbæk-kvarteret rummer muligheder for større daglig fokus på klima, bæredygtighed og grundvandsbeskyttelse. Den nye skole og Hørning Stationsbys Vandværks beliggenhed i området kan understøtte fortællingen", står der også i projektmaterialet.
Det nævnes også, at det nye kvarter kan skabe "flere og bedre mødesteder for børn, unge, familier og ældre i Hørning", ligesom det fremgår, at kvarteret kan "bidrage til en ny fortælling om Hørning, hvor byen med den gode beliggenhed tæt på velfungerende infrastruktur også bliver byen tæt på naturen".
Det er ifølge kommissoriet forventningen, at visionen for Sommerbæk-kvarteret skal tage form hen over foråret og sommeren, så den kan vedtages i september 2022 .
Vil have styrelse med på at rejse skov
Der er endnu ikke set nærmere på finansieringen af projektet, og kommissoriet løfter ikke sløret for konkrete og detaljerede elementer af det nye udviklingsprojekt i området.
Selve naturdelen af Sommerbæk-kvarteret skal blandt andet udvikles ved at rejse ny skov.
Her er det forventningen, at selve finansieringsmodellen - i hvert fald hvad angår skovrejsning - kan komme til at ligne den, der blev anvendt ved udviklingen af Anebjerg Skov mellem Højvangen i Skanderborg og det sydlige Stilling.
Et projekt, som i øvrigt danner inspirationsgrundlag for planerne for Sommerbæk-kvarteret i Hørning.
Frands Fischer (S), borgmesterDe erfaringer, vi har fra udviklerne af Anebjerg - både set fra udviklernes, Naturstyrelsens og kommunens side - er så gode, at de har inspireret os til at lave noget lignende ved Hørning.
I forbindelse med Anebjerg Skov, som også både rummer naturområder og boligkvarter, blev udgifterne til skovrejsning finansieret i et samarbejde med Naturstyrelsen, hvor kommunen og styrelsen hver bidrog med 50 pct. af udgifterne.
Den model vil kommunen gerne benytte igen, og ifølge borgmesteren er der også stemning for det i Naturstyrelsen.
- Vi hører fra Naturstyrelsen, at de, ligesom med Anebjerg, er med på at medfinansiere skovrejsning i et nyt Sommerbæk-kvarter. Vi har også 12,5 mio. tilovers fra Anebjerg-projektet, som vi vil kanalisere over i Sommerbæk-projektet, siger borgmester Frands Fischer.
- De erfaringer, vi har fra udviklerne af Anebjerg - både set fra udviklernes, Naturstyrelsens og kommunens side - er så gode, at de har inspireret os til at lave noget lignende ved Hørning.
Foreløbig tidsplan for Sommerbæk-kvarteret
Det er udelukkende vedtaget at gå videre med planerne om Sommerbæk-kvarteret, og der er således ikke truffet en beslutning om faktisk at anlægge det med alt, hvad dertil hører - f.eks. finansiering og lokalplaner.
Derfor er kommissoriets tidsplan herunder et udkast til en kalender for den proces, der senere skal føre til en endelig beslutning.
- Januar-februar-marts 2022: Afklaringsfase. Her undersøges potentialer og udfordringer ved at udnytte området sydøst for Hørning. Der laves en overordnet og foreløbig afgrænsning af interessante områder. Lodsejere, skole og vandværk orienteres om arbejdet, herunder mål, proces og tidsplan. Der skal også afklares modeller for finansiering og indhentes inspiration.
- April-maj 2022: Visionsfase. Økonomi- og Erhvervsudvalget laver en foreløbig vision for Sommerbæk-kvarteret - blandt andet skal der arbejdes med visionen på et fysisk møde i området, hvor også Klima-, Miljø- og Planudvalget deltager. Der bliver på det møde belyst potentialer og udfordringer, og der vil være oplæg fra repræsentanter for de tre spor i projektet: Natur, byudvikling samt skole og vandværk.
- Juni-juli 2022: Dialogfase. Her skal der være tidlig dialog, f.eks. med vandringer i området i juni. Til vandringerne inviteres alle byens borgere og interessenter. Lodsejere, der har jord i området, vil blive inviteret særskilt. Hen over sommerferien kan der indgives skriftlige input og bemærkninger i høringssvar.
- August-september 2022: Konkretiseringsfase. Administrationen behandler hørringssvar. Disse forelægges Økonomi- og Erhvervsudvalget i september.
- September 2022: Økonomi- og Erhvervsudvalget samler indtryk fra vandringerne i området, gennemgår høringssvar og træffer en beslutning om indholdet i en helhedsplan for projektet (herunder byområdernes struktur, skov- og naturprojektets indhold og afgrænsning, indhold og fokus for klima og bæredygtighed samt udvikling af skolens udearealer og samarbejde med vandværk, vejløsninger og VVM).
- Oktober-november 2022: En ekstern rådgiver udarbejder en strukturplan for Sommerbæk-kvarteret.
- December 2022: Strukturplan, kommuneplantillæg og rækkefølgeplan for Sommerbæk-kvarteret skal vedtages.
- 2023: Her begynder arbejdet med lokalplaner for alle projektets elementer. Det fremgår ikke af kommissoriet, hvornår man forventer at have vedtaget lokalplansændringer eller eventuelt nye lokalplaner.
Da Anebjerg Skov-området skulle finansieres, endte det med at medføre ekstra udgifter, at man lavede både skovrejsning og byudvikling parallelt.
Spørgsmålet er, om det vil ske igen - men når borgmesteren kigger på Anebjerg Skov, er han ikke i tvivl om, at merudgifterne har været det hele værd.
- Fra starten var udviklerne på Anebjerg en smule bekymrede ved, om skovrejsning og byudvikling samtidig ville medføre ekstra udgifter, hvilket det også gjorde. Boligernes værdi og kvaliteten af det byrum, der er skabt, har langt overskredet det ekstra, som det kostede at udvikle området, siger Frands Fischer.
Ifølge kommissoriets tidsplan er der lagt op til, at der i løbet af 2023 kan udarbejdes lokalplaner for Sommerbæk-kvarteret.