Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I øjeblikket har kommunens planafdeling 42 sager vedrørende nye boliger på listen. Foto: Morten Barker/Skanderborg Kommune

Det lyder spændende, men ...

Mange store drømme om at bygge nyt i Skanderborg Kommune får lige nu lov til at samle støv i kommunens planafdeling.

Her har de ansatte så travlt med at lave de lokalplaner, der baner vej for dagtilbud, skoler, plejehjem og erhvervsbyggeri, at mange investeringslystne boligudviklere får den samme nedslående besked.

Det lyder spændende, men vi får ikke tid til at se på din sag foreløbig.

- Udviklerne står klar, men selvom de har taget den store pengepung op af lommen og er klar til at udvikle projekter, som er i tråd med byrådets visioner, kan vi ikke imødekomme deres ansøgninger lige nu. Vi har simpelthen ikke ressourcerne til det.

Sådan beskriver konstitueret leder af Plan og Byudvikling i Skanderborg Kommune, Pernille Helmer, situationen i planafdelingen i Skanderborg Kommune anno 2022.

Hvordan 74 verserende sager vedrørende alt fra 42 nye boligprojekter til fem nye dagtilbud, tre friplejehjem, et hotel og en feriepark kræver benhård prioritering, og hvem travlheden går ud over, kan du læse om i dagens nyhedsbrev.

Du får også svar på, hvad borgmesteren synes om, at kommunen må sætte stribevis af investeringslystne boligudviklere på stand-by, og hvordan han vil skrue op for tempoet i sagsbehandlingen i en tid med historisk stor investeringslyst i Skanderborg Kommune.

Vildt udfordrende, men positivt

Frands Fischer (S), borgmester

Dagens historier handler grundlæggende om, hvordan kommunen i øjeblikket fremmer nye dagtilbud, erhvervsbyggeri og turismeprojekter på bekostning af den nye bolig, du drømmer om at flytte ind i - eller det byggeri, du som udvikler længe har været klar til at sætte i gang i Skanderborg Kommune.

Derfor vil vi på SkanderborgLIV gerne høre fra dig, hvis du eller nogen i din omgangskreds går og venter på en ny lokalplan, som skal bane vej for, at din drøm kan blive til virkelighed. Skriv til mig, Bettina, på besok@skanderborgliv.dk.

Dagens tredje historie handler om de muligheder, som nybyggeri og befolkningstilvækst fører med sig. Planlægningen af en ny togforbindelse imellem Silkeborg og Aarhus er gået i gang, og det kan få kæmpestor betydning for Låsby og Galten, som har fået mange nye indbyggere de seneste år.

Der er nemlig planer om at toget skal stoppe begge steder. Men planerne om togforbindelsen rummer også en potentiel risiko for togdriften fra Ry Station.

Derfor har min kollega Christian talt med formanden for kommunens Klima-, Miljø- og Planudvalg, Claus Leick (SF), om kommunens muligheder for at påvirke det stort anlagte togprojekt.

Som vi fortalte i sidste uge, går SkanderborgLIV ind i en ny fase. Nyhedsbrevet begynder at koste penge, nemlig 39 kroner om måneden. Vi håber, at rigtig mange af de over 1.400 læsere, der allerede følger med, fortsat vil bakke op om SkanderborgLIV.

Tak, fordi du læser med ;-)

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist
Kulturskolen i Skanderborg får del i 2,5 mio. kr., som et fælles kulturprojekt med Silkeborg, Odder og Hedensted har modtaget fra en pulje under Kulturministeriet. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Årets landsby, millionstøtte til unge og to nye chefer - få nyhedsoverblikket her

Millionstøtte til kulturprojekt lander i Skanderborg. Trods stort set uændrede smittetal klemmer Skanderborg sig ud af kommunernes smittemæssige top fem - og så er Årets Landsby, eller faktisk årets syv landsbyer, blevet kåret. Her får du et kort overblik over nyheder fra de seneste dage i Skanderborg og omegn.

Kulturskole får del i millionstøtte, to nye chefer skal styre hvert deres område i kommunen - og så skal vi igen spejde højt på listen over de mest smitteplagede kommuner for at finde Skanderborg. Vi giver et hurtigt overblik over de seneste dages nyhedshistorier.

Kulturskolen i Skanderborg får en bid af millionstøtte

2,5 mio. kr. bliver nu sendt afsted fra Kulturministeriet til Østjylland.

Et samarbejdsprojekt mellem Kulturskolen i Skanderborg, Den Kreative Skole i Silkeborg, Kulturskolen Odder Musikskole og Kulturskolen Hedensted, som bærer titlen 'Grib Kreativiteten' modtager årets største enkeltstående bidrag fra Kulturministeriets 'Grib Engagementet'-pulje.

Helt nøjagtig 2.450.000 kr. modtager projektet, der sidste år fik 1.050.000 kr. fra samme pulje.

Projektet, der bærer undertitlen 'de unge skaber engagement', henvender sig til børn og unge fra 7 til 20 år fordelt på tre aldersgrupper: 7-11 år, 12-15 år og 16-20 år.

Den nye pose penge skal bruges til at arbejde videre med udviklingen af nye former for undervisning, hvor målet er, at eleverne selv skal have stor indflydelse på aktiviteterne.

Find mere information om projektet her.

Årets Landsby er fundet

Tirsdag i denne uge blev Landsbyklyngen De Syv Dale, der dækker Veng, Mesing, Hårby, Nørre Vissing, Foerlev, Jeksen og Søballe, kåret som årets landsby i Skanderborg Kommune.

Prisen uddeles af Landsbysamvirket, der er kommunens samarbejdspartner på landdistriktsområdet, og med prisen følger en check på 5.000 kr.

Læs mere om den nyhed og om begrundelsen for kåringen her.

I efteråret 2021 blev Stjær i øvrigt kåret til Årets Landsby i hele Danmark af Landdistrikternes Fællesråd. Op til kåringen besøgte vi landsbyen - læs eller genlæs vores reportage fra et helt særligt landsbysamfund her.

To nye chefer i kommunen

To områder i den kommunale forvaltning har fået nye chefer.

Senest har kommunen ansat Peter Bech Milsgaard som chef for skoler og specialtilbud på børne- og ungeområdet. Han tiltræder med det samme, da han siden oktober 2021 har fungeret som konstitueret chef.

Før han tiltrådte som konstitueret chef for fire måneder siden, var Peter Bech Milsgaard leder af Børnegården Bison og Gl. Rye Skole.

Den første dag i februar var også første arbejdsdag for en ny chef for Plan, Teknik og Miljø. Her har kommunen hentet Karen Margrete Høj Madsen, der kommer fra en chefstilling i Billund Kommune. Før det var hun afdelingsleder for Projekter og Bæredygtighed i Aarhus Kommune.

På Skanderborg Kommunes hjemmeside kan du læse mere om Karen Margrete Høj Madsen og Peter Bech Milsgaard.

Smitten stiger, men overhalinger fjerner Skanderborg fra førstepladsen

Der har været fart på coronasmitten i Skanderborg Kommune den seneste tid, og selv om der onsdag er tikket stort set lige så mange nyregistrerede smittetilfælde ind i statistikken sammenlignet med slutningen af sidste uge, er Skanderborg nu ikke længere at finde i den absolutte top på listen over kommunernes incidenstal.

Skanderborg er lige nøjagtigt faldet ud af top fem og er nu den kommune med det sjettehøjeste smitte.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Men med et incidenstal på 6.442 smittede pr. 100.000 indbyggere de seneste syv dage er der ikke stor forskel på sidste uge, hvor incidenstallene i dagene onsdag, torsdag og fredag hed henholdsvis 6.456, 6.434 og 6.343.

Med incidenstallet 6.343 fredag den 4. februar, som altså var lavere end det seneste tal, indtog Skanderborg også førstepladsen blandt de 98 kommuner, og med en forskel fra onsdag den 2. februar til onsdag den 9. februar på minus 14 smittede pr. 100.000 indbyggere er der ikke sket nævneværdige forandringer.

Faldet fra førstepladsen, som Skanderborg i øvrigt har siddet på adskillige dage de seneste uger, hænger derfor mest af alt sammen med, at smitten er steget i andre kommuner.

På femte- til andenpladsen ligger Brønderslev (6.480), Silkeborg (6.503), Rebild (6.521) og Herning (6.652), der alle har et stigende incidenstal.

Onsdag har Ikast-Brande Kommune førstepladsen med et incidenstal på 6.848 smittede pr. 100.000 indbyggere de seneste syv dage.

Kviktestcentre i Ry og Galten lukker

Vi bliver lidt ved corona for en stund.

To af de i alt tre kviktestcentre i kommunen lukker tre uger tidligere end den allersidste frist, regeringen har givet for lukningen af landets kviktestcentre.

Det skriver Skanderborg Kommune i en nyhed på sin hjemmeside.

Mens regeringen har udpeget søndag den 6. marts som den dato, hvor samtlige kviktestcentre i landet senest skal være lukket, bliver sidste mulighed for at blive podet i næsen i Ry og Galten allerede søndag den 13. februar.

Bor man i den vestlige del af kommunen, f.eks. i Ry eller Låsby, skal man ikke gøre sig tanker om at tage den 10-15 minutter lange køretur til Hårup i Silkeborg Kommune for at få en kviktest efter søndag den 13. februar, for også dette kvikteststed lukker den dag.

PCR-testcentrene fortsætter med at være åbne.

Der er lige nu afgange to gange i timen fra Ry Station fra klokken lidt over 6 om morgenen og frem til lidt i 19 om aftenen. Resten af døgnet kører der kun ét tog i timen. Spørgsmålet er, om den kommende jernbane mellem Silkeborg og Herning fører til timedrift fra stationen hele døgnet. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Startskuddet er lydt: Nu begynder kampen for ny togstation i Låsby - og forsvaret for Rys to afgange i timen

Nu starter en årelang kamp om fremtidens togtransport, som kommunen skal kæmpe på to fronter. For med den nye jernbane mellem Silkeborg og Aarhus, der skal være færdig i 2030, kommer også muligheden for en ny station i Låsby. 

Men måske risikerer driften fra Ry Station samtidig at blive halveret. Det frygter i hvert fald Claus Leick, og det er derfor nu, byrådet skal være vakse ved havelågen, siger han.

Byrådet har sat sig for at kæmpe for en togstation i Låsby som led i det politiske puslespil, der skal få ny Silkeborg-Aarhus-bane til at finde sin endegyldige form. Samtidig skal Skanderborg også kæmpe på en anden front - for trues halvtimesdriften fra Ry Station af en dobbelt så hurtig togrejse mellem Silkeborg og Aarhus mod nord?

Den digitale udgivelse af et stykke papir giver ingen lyd fra sig.

Det siger ingenting.

Men der er netop udgivet et stykke papir, der for byrådet i Skanderborg bør høres som startskuddet til et potentielt langstrakt og hårdt stykke politisk håndværk, der skal sikre, at der i fremtidens Låsby kommer til at ligge en togstation.

I hvert fald hvis man spørger Claus Leick (SF), byrådsmedlem og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, der står for den politiske håndtering af blandt andet spørgsmål om kollektiv transport.

- For os er det jo vigtigt det her. Så vi skal være oppe på dupperne, også selv om der ikke lige sker noget i morgen, siger Claus Leick.

Papiret, han taler om, blev i begyndelsen af februar udgivet af Transportministeriet, og det markerer starten på det årelange arbejde, der med deadline i 2030 skal ende med, at en ny jernbaneforbindelse mellem Silkeborg og Aarhus ser dagens lys.

Nu går en forundersøgelse i gang, og i løbet af tredje kvartal i 2022 vil der være en såkaldt idéfasehøring, hvor såvel borgere som virksomheder og organisationer kan spille ind med deres syn på, hvordan de finere detaljer i den kommende jernbane skal se ud.

Med andre ord er det selve den konkrete planlægning af jernbanen, der nu tager sin begyndelse.

Fakta: Sådan forløber forundersøgelsen

Undersøgelsen af de nærmere detaljer i forbindelse med den nye Silkeborg-Aarhus-jernbaneforbindelse følger denne tidsplan:

  • Februar 2022: Undersøgelsen bliver sat i gang.
  • 3. kvartal 2022: Der udføres en såkaldt idéfasehøring, hvor borgere og andre interessenter kan give deres holdning om jernbaneplanen til kende.
  • 3. kvartal 2023: Forligskredsen (folketingspartierne S, V, DF, SF, RV, EL, K, NB, ALT og KD) modtager en rapport om den indledende fase af undersøgelsen. Hensigten er, at den rapport skal bruges til at tage stilling til projektets videre proces.
  • 4. kvartal 2024: VVM-høring.
  • 1. og 2. kvartal 2025: Der foretages ekstern kvalitetssikring.
  • 3. kvartal 2025: Forligskredsen modtager endnu en rapport med et beslutningsgrundlag, og der skal tages stilling til igangsætning af selve anlægsprojektet.
  • 4. kvartal 2025: Her forventes det, at anlægsloven, der danner lovgrundlag for projektet, eventuelt kan fremsættes.
  • 2026: I Infrastrukturplan 2035 er dette år udpeget som tidspunkt for igangsættelse af det samlede jernbaneprojekt.

Allerede for næsten et halvt år siden besluttede byrådet i Skanderborg, at de aktivt vil arbejde for at én af de detaljer, der skal med i den endelige plan, er, at toget mellem Aarhus og Silkeborg ikke bare drøner forbi Låsby, men gør holdt i byen, hvor kommunen planlægger store udstykninger og forventer en markant befolkningsvækst.

- Forligskredsen vil arbejde for, at der også bliver mulighed for et trinbræt i Låsby, da det er et trafikalt knudepunkt. Forligskredsen er enige om, at der rettes henvendelse herom til Folketingets partier, stod der i aftalen for det kommunale budget for perioden 2022-2025, som blev indgået i september 2020.

Låsby ville være helt oplagt, fordi det er vores hovedudviklingsområde i kommunen.

Claus Leick (SF), byrådsmedlem og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget

I det nye dokument fra Transportministeriet, et såkaldt kommissorium for en undersøgelse af den nye jernbaneforbindelse, står der, at en trafikal analyse skal "afdække konsekvenserne af øget frekvens og flere stationer på strækningen mellem Aarhus og Silkeborg".

Netop formuleringen "flere stationer" får hammeren i Claus Leicks øre til at banke "Låsby" mod hans trommehinde.

- Ja, jeg læser da Låsby, når jeg læser det. Det kan også være Svejbæk, men Låsby ville være helt oplagt, fordi det er vores hovedudviklingsområde i kommunen. Det er også et knudepunkt, fordi der kommer folk dertil oppe fra Hammel, siger Claus Leick.

Ryger hver anden togafgang i Ry?

Den nye jernbaneforbindelse har været undervejs i adskillige år og blev først endeligt vedtaget i forbindelse med Infrastrukturplan 2035, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i sommeren 2021.

I en forundersøgelse, som Trafikstyrelsen offentliggjorde i 2016, er en station i Låsby tænkt ind som et af de mulige scenarier, når den endelige linjeføring skal besluttes.

I samme forundersøgelse lægges der op til, at en eventuel station i Låsby kan placeres ved en eksisterende gang- og cykelforbindelse under motorvejen syd for byen (se kortet herunder).

Aftalen rummer allerede nu en togstation i Galten, men selv om alle sejl nu skal sættes ind på at skaffe endnu en i Låsby, vil de kommende år for Claus Leick også komme til at handle om at undgå en forringelse af togforbindelsen mellem Ry og Skanderborg.

Undersøgelsens konkrete indhold

Undersøgelsen, som er en såkaldt NAB fase2-undersøgelse, skal ifølge Transportministeriets kommissorium omfatte følgende punkter:

  • Udarbejdelse af projektforslag og visualiseringer af en eller flere løsninger til en ny enkeltsporet jernbane fra Aarhus til Silkeborg.
  • Udarbejdelse af anlægsoverslag for de undersøgte løsninger.
  • Udarbejdelse af miljøkonsekvensvurderinger.
  • Samfundsøkonomiske beregninger af den nye jernbane.
  • Vurdering af de trafikale konsekvenser på Aarhus H af den øgede trafik som følge af en ny jernbane, herunder også grænsefladen til en mulig kommende station i Brabrand.
  • Vurdering af mulige besparelsestiltag, eksempelvis ved udfletningen ved Aarhus samt i antallet af overkørsler og broer.
  • Driftsoplæg for både den nye jernbane og den gamle jernbane via Ry med tilhørende køreplan som grundlag for trafikmodelberegninger.

Lige nu går der tog to gange i timen fra stationen i Ry, og det er den eneste nuværende jernbaneforbindelse mellem Silkeborg og Aarhus, som altså går via Skanderborg.

Togrejsen fra Silkeborg til Aarhus tager ifølge Transportministeriet i dag 40 minutter.

Med den kommende forbindelse mellem forventer ministeriet, at rejsen mellem Silkeborg og Aarhus vil tage 23 minutter, fordi toget ikke skal omkring Ry og Skanderborg først.

Hvis mange tager toget, bliver halvtimesdriften vel opretholdt, men jeg tror, at vi også bliver nødt til selv at presse på.

Claus Leick (SF), byrådsmedlem og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget

Og det er den mekanisme, man på Rys togpendleres vegne kan frygte.

For med en næsten dobbelt så hurtig forbindelse mellem Silkeborg og Aarhus lidt mod nord, kunne folketingspartierne muligvis se en idé i at sløjfe hver anden afgang fra Ry Station, så halvtimesdriften vil blive til timedrift i stedet.

- Det er klart, at det får først betydning, når selve banen er bygget om mange år. Men vi skal holde debatten i gang, og vi skal sandsynliggøre, at det vil være et kæmpe problem, at man reducerer dagligdagsdriften til timedrift i stedet for at have afgange hvert 30. minut, siger Claus Leick, formand i Klima-, Miljø- og Planudvalget.

Claus Leick, byrådsmedlem for SF og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, erkender, at det kan blive op ad bakke for Skanderborg at gøre sine argumenter gældende, når de helt store interesser i sagen om den kommende jernbane primært ligger i Silkeborg og Aarhus. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

- Jeg bor selv i Ry, og der er rigtig mange, som bruger halvtimesdriften. Der sker bare noget, hvis det bliver timedrift. Hvis vi gerne vil fastholde og udbygge det med, at vi gerne vil have folk til at bruge kollektiv trafik, så er det jo vigtigt med en ordentlig drift. Men det kommer ikke af sig selv. Hvis mange tager toget, bliver halvtimesdriften vel opretholdt, men jeg tror, at vi også bliver nødt til selv at presse på, siger han.

Vigtigt med mange passagerer mellem Ry og Skanderborg

Der er endnu intet i Infrastrukturplanen, der direkte omtaler konkrete konsekvenser for togdriften mellem Silkeborg og Skanderborg via Ry.

Men i det nye kommissorium til en undersøgelse af den kommende jernbane skriver Transportministeriet, at der skal laves "køreplanseksempler for den nye jernbane samt den gamle jernbane, der går via Ry til Skanderborg, som også er opdateret i forhold til nye forudsætninger ved blandt andet Aarhus H og bindinger til landsdelstrafikken".

Vi er også vigtige i Skanderborg, for vi bliver berørt af både fordele og ulemper ved den nye jernbane.

Claus Leick (SF), byrådsmedlem og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget

Dét læser Claus Leick som en risiko for netop at miste halvtimesdriften mellem Ry og Silkeborg til mod vest og Skanderborg mod Øst.

Spørgsmålet er, om Skanderborg Kommune kan gøre sine interesser gældende i et politisk spil, hvor de absolutte hovedaktører er Silkeborg Kommune og Aarhus Kommune.

- Silkeborg er endepunkt på strækningen, så det er selvfølgelig et meget større projekt for dem. Men vi er også vigtige i Skanderborg, for vi bliver berørt af både fordele og ulemper ved den nye jernbane. Så når der begynder at komme nogle køreplanseksempler, skal vi i debatten være gode til at argumentere for, at det stadig kan hænge sammen med halvtimesdrift, siger Claus Leick.

Han har en klar opfordring til pendlere, der i dag benytter jernbanen mellem Silkeborg og Skanderborg, og særligt til dem, der står af og på i Ry.

- Det vigtigste argument vil til enhver tid være passagertal, så det er vigtigt, at folk bliver ved med at bruge jernbanen. Vi kan ikke køre halvtimesdrift, hvis der ikke er nogen, der bruger togene, siger Claus Leick.

Jeg har sagt til min folketingsgruppe, at en station i Låsby og fortsat halvtimesdrift i Ry er de to vigtigste ting for os.

Claus Leick (SF), byrådsmedlem og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget

I sidste ende er det op til Folketinget at beslutte, om der fortsat skal gå to togafgange i timen fra Ry Station. Ligeså er det et landspolitisk spørgsmål, om toget på den nye strækning mellem Silkeborg og Aarhus skal gøre holdt i Låsby eller ej.

Derfor har Claus Leick allerede været i kontakt med sin folketingsgruppe, og ifølge ham har der også været kontakt mellem samtlige af byrådets øvrige partier og deres partifæller på Christiansborg i sagen.

- Vi kan jo ikke bestemme, hvad de gør i Folketinget. Men vi kan jo være mere eller mindre oppe på dupperne og forsøge at påvirke tingene. Jeg har sagt til min folketingsgruppe, at en station i Låsby og fortsat halvtimesdrift i Ry er de to vigtigste ting for os, siger Claus Leick.

Mens debatten om afgangene fra Ry kan ende med først for alvor at blive aktuel frem mod - eller sågar efter - den nye jernbaneforbindelses planlagte åbning i 2030, er det straks en mere presserende sag at få Folketinget med på idéen om en station i Låsby, siger udvalgsformanden.

- Låsby skal vi finde ud af ret hurtigt, for det ligger i selve anlægsprojektet, som går i gang først. Det kan blive op ad bakke, men vi skal i hvert fald gøre, hvad vi kan for at få det bedst mulige ud af det. Selv om Aarhus og Silkeborg er endepunkter på jernbanen, så ligger vi jo i midten og bliver påvirket af det hele, siger Claus Leick.

Der er blevet bygget mange nye boligområder i kommunen de seneste år, men det betyder ingenlunde at investeringslysten blandt boligudviklerne er aftagende. I øjeblikket har kommunens planafdeling 42 sager vedrørende nye boliger på listen. Billedet kan ifølge leder af kommunens plan og byudviklingsafdeling, Pernille Helmer, dog ændre sig lynhurtigt, da listen er dynamisk, og der er stor forskel på, hvor langt de enkelte projekter er fremme i planlægningen. Foto: Morten Barker

Kæmpe pukkel i kommunens planafdeling rammer boligudviklere

Listen over ønsker til nye lokalplaner i Skanderborg Kommune er i øjeblikket 74 punkter lang. Det betyder, at især boligudviklere bliver mødt med frustrerende lange sagsbehandlingstider.

Få overblik sagerne og få svaret på, hvorfor der kun blev vedtaget seks lokalplaner i 2021.

Listen over ønsker til nye lokalplaner i Skanderborg Kommune er i øjeblikket 74 punkter lang. Det betyder, at især boligudviklere skal væbne sig med ualmindelig god tålmodighed, hvis de vil bygge i Skanderborg Kommune.

- Udviklerne står klar, og selvom de har taget den store pengepung op af lommen og er klar til at udvikle projekter, som er i tråd med byrådets visioner, kan vi ikke imødekomme deres ansøgninger lige nu. Vi har simpelthen ikke ressourcerne til det.

Sådan beskriver konstitueret leder af Plan og Byudvikling i Skanderborg Kommune, Pernille Helmer, over for SkanderborgLIV status på situationen i planafdelingen i Skanderborg Kommune anno 2022.

Den samme melding giver hun videre til byrådet under et fællesmøde onsdag, hvor politikerne skal beslutte principperne for, i hvilken rækkefølge kommunens sagsbehandlere skal håndtere over 70 plansager vedrørende alt fra nye boligområder, til kommunale dagtilbud, et trailcenter og tre friplejehjem.

Siden politikerne i 2015 begyndte at holde statusmøder over udviklingen i antallet af plansager i vores vækstende kommune er behovet for en politisk prioritering på området kun vokset.

- Vi glæder os til at få svar fra politikerne på, hvordan vi skal prioritere, for med det antal sager, vi har inde i øjeblikket, får det konsekvenser for nogle, siger Pernille Helmer.

Hun tilføjer, at de ansatte i afdelingen bruger en del tid på at forklare investeringslystne udviklere, hvorfor man ikke kan komme ud over stepperne i en fart med en ny lokalplan, når man er klar til at bygge boliger på de steder, som politikerne i kommuneplanen har udpeget til formålet.

Forståelig frustration

- Det er forståeligt, at det kan være frustrerende for nogle udviklere, men alle lokalplaner skal igennem vores afdeling, og lige nu er vi er nødt til at fremme offentlige institutioner, fordi vi mangler kapacitet i vores dagtilbud, skoler og plejecentre. Skanderborg Kommune vil også gerne være erhvervsvenlig. Derfor er det politisk besluttet, at vi skal fremme lokalplaner til erhvervsformål. Det betyder, at der ikke er tid til at se på ret mange boligprojekter for tiden, siger hun.

At kommunens planafdeling lige nu har historisk mange plansager i gang, skyldes blandt andet, at Skanderborg Kommune er en særdeles attraktiv bosætningskommune.

Status på plansager, januar 2021

I alt er der 74 plansager på vidt forskellige stadier i gang i kommunens planafdeling lige nu.

Listen er et øjebliksbillede og kan hurtigt ændre sig.

Sådan fordeler sagerne sig:

42 vedrører boligformål

3  vedrører friplejehjem

4 vedrører solcelleparker

5 vedrører dagtilbud

1 vedrører ny skole

1 vedrører et trailcenter

2 vedrører nye erhvervsområder

1 vedrører butiksområde

1 vedrører feriepark

1  vedrører hotel

Kommunen spås landets højeste befolkningstilvækst frem mod 2035, og er med sine stærkt stigende boligpriser attraktiv for udviklere at investere i. Samtidig har kommunen efter flere års stor vækst i antallet af børnefamilier et efterslæb på kapaciteten på dagtilbudsområdet.

For at imødekomme væksten i befolkningstallet vedtog politikerne sidste år et historisk stort anlægsbudget, som betyder, at kommunen selv skal bygge for 1,1 mia. de kommende fire år. Alle sager, der kræver en ny lokalplan, havner i den samme planafdeling.

Seks lokalplaner på et år

I 2021 blev der i alt vedtaget seks nye lokalplaner. Året før blev der vedtaget 10 lokalplaner og hele 14 lokalplaner i 2018 - inden afdelingen blev ramt af en politisk bestemt besparelse og deraf følgende personalereduktion.

- Nedgangen i antallet af vedtagne lokalplaner skyldes dels, at der er gået sammenlagt to fulde stillinger til arbejdet med Kommuneplan 21, og dels at mange af de lokalplaner, der er blevet arbejdet på i 2021, har vist sig at være vanskelige og tidskrævende, skriver Pernille Helmer i sin forklaring til politikerne i de to politiske udvalg, der onsdag skal tages stilling til, om de støtter administrationens forslag til den fremtidige prioritering mellem de mange plansager.

- Derfor har vi ikke kunnet afslutte dem inden for normal tidshorisont. Samtidig er der brugt en del ressourcer på at understøtte et øget fokus på strategisk jordopkøb, erhvervsforespørgsler og andre henvendelser, der kræver tidlig involvering af planområdet, skriver hun i forklaringen.

- Når det er sagt, så forventer vi, at vi kommer til at vedtage omkring dobbelt så mange lokalplaner i år, som vi gjorde sidste gang, siger Pernille Helmer til SkanderborgLIV.

Hvis politikerne støtter administrationens forslag til, hvordan kommunen skal prioritere, vil plansager som vedrører byggeri til offentlige formål, erhvervsbyggeri og boliger i områder, hvor der er styr på kapaciteten på kommunens velfærdstilbud, være blandt de lokalplaner, der havner øverst i bunken.

Modsat vil plansager vedrørende nye boligområder, hvor kommunen ikke er klar med den nødvendige kapacitet i form af skoler og dagtilbud og lokalplaner til detailhandelsformål, få lov til at samle støv.

Flere ansatte er ikke nok

Administrationen forventer, at der skal bruges mange ressourcer på planlægningen af nyt institutionsbyggeri frem mod 2025.

Oveni det er der efter flere års begrænset interesse i at bygge nye erhvervsbygninger i kommunen nu en ny stor erhvervsvirksomhed i Hørning på vej. Samtidig er der blandt udviklerne stor interesse for et erhvervsareal i Galten-Skovby, ønsker om at bygge feriepark og hotel ved Ry, ligesom der er ønsker om at etablere hele tre nye friplejehjem i kommunen.

Det lyder, som om at I får nok at se til, og at udviklerne skal væbne sig med rimelig stor tålmodighed. Hvorfor ansætter I ikke bare tyve nye sagsbehandlere, så I kan komme ud over stepperne med de sager? Det er vel potentielt store skatteindtægter, kommunen går glip af, hvis nogle udviklere opgiver at få realiseret deres projekter og rykker videre til andre kommuner.

- Jo, men det er jo også en politisk prioritering, og det er ikke helt så enkelt. Mange sager i planafdelingen kræver også, at der bliver arbejdet med dem i andre afdelinger. Når et nyt område skal udvikles, skal vi eksempelvis også sørge for at tænke spildevand, miljøhensyn og den slags ind. Som tommelfingerregel vil to planlæggere generere ekstra opgaver andre steder svarende til et årsværk, siger Pernille Helmer.

Hun vurderer, at en til to ekstra medarbejdere kan bidrage til, at bolig-lokalplansager kan prioriteres højere, men at det ikke er nok til, at kommunen kan komme i bund med de ventende plansager.

Hvad gør I så?

- Vi får i øjeblikket konsulenthjælp til de opgaver, hvor vi vurderer, at der en tidsmæssig besparelse at hente. I år vil vi på forsøgsbasis også lade et par udviklere lave deres eget udkast til lokalplan, siger Pernille Helmer, som er spændt på, om det vil lette kommunens arbejde med lokalplanerne, eller om ressourcetrækket blot bliver overført til senere i processen eller andre afdelinger i kommunen.


Administrationens forslag til prioritering

1. prioritet

Allerede politisk igangsatte planer

Lokalplaner til offentlige formål, der er nødvendige til at sikre kapacitet i daginstitutioner, skoler, ældreområdet o.l. i distrikter, hvor der er et aktuelt behov

Lokalplaner for erhvervsområder

Lokalplaner med lovbunden frist (fx § 14-forbud efter planloven).

2. prioritet

Private institutioner, der kan indgå helt eller delvist i den offentlige kapacitetsberegning (herunder friplejehjem)

Planlægning for vedvarende energianlæg, der bidrager væsentligt til opfyldelse af Byrådets klimamål

Lokalplaner til boligformål i distrikter med tilstrækkelig kapacitet i offentlige institutioner

Lokalplaner til offentlige formål, der medvirker til at sikre kapacitet i daginstitutioner, skoler, ældreområdet o.l. i distrikter, hvor der er et langsigtet behov.

3. prioritet

Lokalplaner til detailhandels-formål

Lokalplaner til boligformål i distrikter med begrænset kapacitet i offentlige institutioner

Andre ønsker til planlægning (f.eks. bevarende lokalplaner)






Kommunen er ramt af en pukkel af lokalplansager, og derfor skal byrådspolitikerne onsdag tage stilling til, om de vil følge en anbefaling fra deres embedsværk om, hvordan der skal prioriteres imellem sagerne. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Læs borgmesters svar på kæmpe kø i planafdelingen

- Det er vildt udfordrende, at vi har så mange lokalsager i gang i lige nu, men det er også meget positivt. Jeg vil hellere have diskussionen om, hvordan vi håndterer travlheden i vores planafdeling, end jeg vil have en diskussion om, hvad vi skal sætte dem til at lave, siger borgmester Frands Fischer (S).

Hvad han mener, der skal til for at fremme flere plansager i en tid med historisk stor investeringslyst i Skanderborg Kommune, får du svar på her.

Borgmesteren er klar til at se på ressourcesituationen, så kommunen kan fremme flere plansager i en tid med historisk stor investeringslyst i Skanderborg Kommune. Men flere hænder i planafdelingen løser ikke alt. Der er også behov for at stille større og mere tydelige krav til udviklerne, mener han.

Når borgmester Frands Fischer (S) onsdag mødes med de andre medlemmer af kommunens Økonomi- og Erhvervsudvalg samt Klima-, Miljø- og Planudvalget, skal politikerne blive enige om, hvordan kommunen med hans ord tackler en meget stor, men spændende udfordring.

Investeringslysten i Skanderborg Kommune er lige nu så stor, at kommunens planafdeling som udgangspunkt er nødt til at sylte alle de ønsker til nye boligområder, der lander i kommunens indbakke.

I skrivende stund har planafdelingen gang i flere end 70 sager, som kræver en ny lokalplan.

At lave en ny lokalplan er en kompleks og ressourcekrævende proces.

I 2021 var de sager, som planafdelingen arbejdede med så tidskrævende, at der kun blev vedtaget seks nye lokalplaner, imens der hhv. blev vedtaget 10, 11 og 14 lokalplaner de foregående tre år.

Status på plansager, januar 2021

I alt er der 74 plansager på vidt forskellige stadier i gang i kommunens planafdeling lige nu.

Listen er et øjebliksbillede og kan hurtigt ændre sig.

Sådan fordeler sagerne sig:

42 vedrører boligformål

3  vedrører friplejehjem

4 vedrører solcelleparker

5 vedrører dagtilbud

1 vedrører ny skole

1 vedrører et trailcenter

2 vedrører nye erhvervsområder

1 vedrører butiksområde

1 vedrører feriepark

1  vedrører hotel

Udviklere skal altså væbne sig med en god portion tålmodighed, hvis de vil bygge noget i Skanderborg Kommune, som kræver en ny lokalplan.

Kan det virkelig ikke lade sig gøre at nå i mål med flere lokalplaner på kortere tid?

Og er det godt nok, at især boligudviklere, som står med pengepungen fremme og er klar til at investere i udviklingen af kommunen, får at vide, at ingen i planafdelingen har tid til at se på sagen det næste lange stykke tid?

Det har SkanderborgLIV spurgt borgmester Frands Fischer (S) om.

Tempoet skal skrues op

- Vi har i dagene op til mødet allerede været i gang med på tværs af partierne i byrådet at tale om, hvad vi kan gøre for at skrue op for tempoet. Der er jo pænt mange plansager på vej, og der er virkelig mange spændende projekter imellem. Det er mit indtryk, at alle er meget optagede af, hvordan vi får løst den her udfordring, siger borgmester Frands Fischer.

Han synes ikke, at det er rimeligt at sammenligne antallet af vedtagne lokalplaner i 2021 med de foregående år, fordi lokalplaner ofte er flere år undervejs.

Derfor er det ifølge ham lidt tilfældigt, hvilket år en vedtagen lokalplan kommer til at figurere i.

Hvad er en lokalplan?

En lokalplan fastlægger, hvordan udviklingen skal være i et bestemt område. En lokalplan kan både omfatte en bydel og et enkelt hus.

Lokalplanen kan fx bestemme:

Hvad området og bygninger skal bruges til.

Hvor og hvordan, der skal bygges nyt.

Hvilke bygninger der skal bevares.

Hvordan de ubebyggede arealer skal indrettes.

Hvordan de enkelt huse skal se ud fx tagtyper, vinduer, farver mv.

Lokalplaner indgår i et samlet system af planer, som omfatter landsplaner, regionsplaner, kommuneplaner og lokalplaner. De enkelte planer må ikke være i strid med planer på et højere niveau.

Samtidig har 2021 været et år, hvor planafdelingen har haft rygende travlt med at lave den store Kommuneplan 2021, som sætter de overordnede rammer for alle de nye lokalplaner, der skal laves i Skanderborg Kommune de kommende år.

- 2021 har været et særligt år, og det er min klare forventning, at vi når i mål med flere lokalplaner i år, og det har vi også brug for, siger borgmesteren, som personligt er positivt indstillet over for tanken om at tilføre området flere ressourcer.

Det er selvfølgelig vildt udfordrende, at vi har så mange sager i gang i lige nu, men det er også meget positivt. Jeg vil hellere have diskussionen om, hvordan vi håndterer travlheden i vores planafdeling, end jeg vil have en diskussion om, hvad vi skal sætte dem til at lave.

Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg Kommune

Politikerne er forud for mødet onsdag dog blevet orienteret af administrationen om, at flere ressourcer i planafdelingen ikke løser alle problemerne.

- At fremme arbejdet med sagerne er ikke så enkelt. Mange lokalplansager er komplekse. De involverer andre afdelinger og medfører en masse tidskrævende kommunikation med udviklerne. Alt det skal vi have en snak med lederen af plan- og byudviklingsafdelingen om på mødet onsdag, før vi beslutter os for principperne for, i hvilken rækkefølge, vi synes, at sagerne skal prioriteres fremover, siger Frands Fischer (S).

Kan udviklerne selv lave deres lokalplan?

Han er positivt stemt over for et forslag fra administrationen om at give udviklere mulighed for selv at lave forarbejdet til den lokalplan, de ønsker.

- Det er ikke noget, vi har gjort før, så der er mange ubekendte. Kan udviklerne selv lave lokalplanerne, og vil det lette arbejdet i kommunens planafdeling, eller kommer de til at bruge ligeså meget tid på at svare på spørgsmål og vejlede, som de ville have gjort, hvis de selv stod for det hele? Vi ved det ikke, men når jeg ser ned over den imponerende lange og omfangsrige liste over sager, der er i gang lige nu, synes jeg, at den er et meget godt billede på, at vi står i en situation, hvor vi er nødt til at prøve det, siger borgmesteren og hentyder til en 74 punkter lang liste over ønsker til nye lokalplaner, som administrationen har lavet.

Frands Fischer mener, at mængden af ønsker til nye lokalplaner gør det nødvendigt at stille større og mere tydelige krav til udviklerne fremover.

- Det handler både om, at vi som kommune skal have skruet op for tempoet i sagsbehandlingen, og at vi skal være mere tydelige i vores kommunikation over for udviklerne og stille krav, som er til at navigere i for dem. Jeg hører derude, at der er et stort ønske fra udvikleres side om selv i højere grad at hjælpe processen på vej, så jeg tror på, at vi kan nå langt med bedre kommunikation, siger han.