lørdag 5. feb. 2022 kl. 00:22
Christian Bæk Lindtoft chbli@skanderborgliv.dk
Der har været rigelig efterspørgsel på at låne en af kommunens elcykler, siden en ny ordning trådte i kraft i sommeren 2020. Lige nu er omkring 100 borgere på venteliste - men er cyklerne med til at gøre borgernes transportvaner grønnere? Det skal drøftes, når byrådet om lidt tager stilling til, om ordningen skal forlænges.
Fra august 2020 til slutningen af januar 2022 har kommunen 338 gange lånt en elcykel ud til borgere i Skanderborg Kommune.
Det viser tal, som kommunen har trukket på anmodning fra SkanderborgLIV, og som stammer fra en ordning, som byrådet besluttede at indføre i 2020.
En ordning, hvor borgerne kvit og frit kan låne en elcykel af kommunen i 14 eller 30 dage ad gangen.
De 338 udlån giver et gennemsnit på knap 19 udlånte elcykler om måneden, og holder det gennemsnit frem til ordningens udløb i december 2022, vil der have været i alt 545 udlån over en periode på 29 måneder.
Umiddelbart ser det ret fornuftigt ud med det antal udlån, der har været.
Andreas Tang-Brock (S), næstformand i Klima-, Miljø- og Planudvalget
Ifølge kommunen er omkring 100 borgere lige nu på venteliste til at låne en elcykel.
På baggrund af de foreløbige tal - og med udsigten til muligheden for et halvt tusinde udlån - tør formanden for byrådets Klima-, Miljø- og Planudvalg, Claus Leick (SF), godt kalde ordningen en succes.
- Ja, det synes jeg da, det er. Der har været rift om dem. Hvis målet har været at få flest muligt til at bruge dem, har det været en succes, siger Claus Leick.
Det er meget, meget få borgere ud af en samlet befolkning.
Birte M. Andersen, byrådsmedlem, Venstre
Også i Socialdemokratiet og Enhedslisten ser man positivt på de foreløbige lånertal.
- Umiddelbart ser det ret fornuftigt ud med det antal udlån, der har været. Det tror jeg, at vi kan være ret tilfredse med, og det viser projektets succes so far, siger Andreas Tang-Brock (S), byrådsmedlem og næstformand i Klima-, Miljø- og Planudvalget.
Peter Kjær, udvalgsmedlem for Enhedslisten, kalder tallene for udtryk for "en ret høj succesrate".
Signalværdi eller en god forretning?
I den borgerlige lejr er det kun Venstre og De Konservative, der sidder i Klima-, Miljø- og Planudvalget.
Og de tal, som SF og Enhedslisten anser for at være udtryk for en succes, og som Socialdemokratiet mener, man kan være ret tilfreds med, er for Venstres ene udvalgsmedlem, Birte M. Andersen, snarere udtryk for, at en ret lille del af befolkningen i kommunen har brugt ordningen.
- Det er meget, meget få borgere ud af en samlet befolkning, siger Birte M. Andersen.
Samtidig mener hun ikke, at kommunen skal betale for at stille cykler gratis til rådighed for borgerne.
Hvis vi for en halv million kan flytte 12 procent af lånerne til elcykler, så tror jeg på, at det er en god forretning.
Torben Wallner, byrådsmedlem, Det Konservative Folkeparti
Låneordningen, som er finansieret med ca. 530.000 kr. fra kommunens klimapulje, blev i sin tid sat i værk i et forsøg på at præge borgernes transportadfærd i en grønnere retning ved at give dem mulighed for at afprøve en elcykel, der for nogle kan udgøre et alternativ til køreturen til og fra arbejde - eller til bil nummer to.
- Jeg tror, at vi kan få en meget, meget dyr grøn omstilling med den metode, siger Birte M. Andersen.
- Jeg har fuld forståelse for, at kommunen må gå foran med grønne indkøb i de mange institutioner, men det med cyklerne, tror jeg, handler for meget om signalværdi. De kommunale penge skal bruges med omhu, og 530.000 kr. kunne godt bruges andre steder, og jeg tror, at vi skal investere i at få de unge til at cykle til skole og fritidsaktiviteter, siger hun.
Men prisen på foreløbigt 530.000 kr. kan også - i kombination med kommunens tal for antal udlån - betragtes som en god forretning.
I hvert fald hvis man spørger De Konservatives udvalgsmedlem, Torben Wallner.
For en spørgeskemaundersøgelse, som kommunen har udarbejdet tidligere i ordningens levetid, viser, at 46 pct. af lånerne i låneperioden har erstattet biltransport med den lånte elcykel.
Der er sikkert stadig mange derude, der kunne motiveres til at købe elcykler, og sådan et potentiale kunne jo tale for en forlængelse.
Claus Leick (SF), byrådsmedlem og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget
12 pct. af lånerne har angivet, at de efter lånet har købt en elcykel, mens 73 pct. overvejer det, og som tidliger nævnt er ca. 100 borgere ifølge kommunens oplysninger lige nu på venteliste for at få lov til at låne en elcykel.
- Hvis vi for en halv million kan flytte 12 procent af lånerne til elcykler, så tror jeg på, at det er en god forretning, siger Torben Wallner.
- Der er mange på venteliste, og hvis alle de folk finder ud af, eller hvis bare 10-12 procent af dem finder ud af, at det er en god idé for dem at køre på elcykel, så har vi jo en CO2-gevinst. Hvor stor den er, det skal der regnes på. Men beløbet, synes jeg jo, er relativt lille, siger det konservative udvalgsmedlem.
Svært at måle
Til det kommende møde i Klima-, Miljø- og Planudvalget skal udvalgsmedlemmerne fra Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten vurdere, om de ønsker at forlænge ordningen.
I den forbindelse skal der laves en ny evaluering af ordningen, der, ligesom føromtalte spørgeskemaundersøgelse, vil forholde sig til, om udlånene har ført til ændringer i transportvanerne.
Udvalgsformand Claus Leick fra SF vil ikke lægge sig 100 pct. fast på, om han ønsker en forlængelse, før udvalget har haft mulighed for at forholde sig til erfaringerne fra låneordningen og har diskuteret argumenter for og imod.
Fakta: Sådan fungerer ordningen
Skanderborg Kommune købte i 2020 15 elcykler og to el-ladcykler til låneordningen.
Siden blev der indkøbt tre ekstra el-ladcykler på grund af stor efterspørgsel, så der nu er i alt 20 cykler til låns.
Cyklerne kan lånes fra cykelhandlere i Skanderborg, Hørning (ikke ladcykler), Ry, Låsby (ikke ladcykler) og Galten.
Cykelhandlerne er Fri Bikeshop Skanderborg, Speedline Skanderborg, Fri Bikeshop Galten, Cykel Jan i Hørning, Ry Cykler og Låsby Cykler
El-cyklerne bookes via et online bookingsystem, de er gratis at låne og kan lånes i perioder på enten 14 eller 30 dage ad gangen.
Udgiften til ordningen har været ca. 530.000 kr., som kommer fra kommunens klimapulje. Langt størstedelen er ifølge kommunen gået til indkøb af cykler, en mindre del til cykelhandlerne for administration, vedligehold og service af cyklerne, samt en lille del til at finansiere kommunens abonnement til bookingsystemet.
Kilde: Skanderborg Kommune
- Men umiddelbart vil jeg personligt sige, at den skal fortsætte. For der er sikkert stadig mange derude, der kunne motiveres til at købe elcykler, og sådan et potentiale kunne jo tale for en forlængelse. Men det tager vi en god og grundig snak om i udvalget. Jeg synes, at effekten af det har været helt fantastisk, siger Claus Leick.
Men han er også godt klar over, at effekten af ordningen er svær at måle, når man går skridtet videre fra transportadfærd til egentlige CO2-besparelser, og at der samtidig fra nogle dele af byrådssalen er klare holdninger til, hvordan kommunens kroner bruges bedst muligt i klimaets navn.
Jeg synes ikke umiddelbart, at den skal forlænges. Jeg vil naturligvis gerne have en drøftelse, også i mit eget parti, og jeg vil også gerne have nogle flere data.
Birte M. Andersen, byrådsmedlem, Venstre
- Jeg ved godt, at der er mange holdninger til, hvordan vi skal bruge pengene til klima, og jeg ved, at der er mange i byrådet, der har ment, at det her var en forkert måde at bruge pengene på. Men det interessante for mig er den handling, der skabes, hvor man påvirker adfærden derude, siger Claus Leick og fortsætter:
- Hvis det her har været med til at påvirke, at mange har undladt at købe bil nummer to, så er det da en succes. Jeg tror også, at sådan noget her smitter af på naboer og kollegaer, men det vil vi aldrig kunne vide noget om.
I Enhedslisten ser Peter Kjær "ikke umiddelbart", at der skulle være noget i vejen for at lade ordningen fortsætte.
- Ikke mindst, når man tænker på, hvor mange, der efterfølgende har købt en elcykel eller overvejer det. Der er selvfølgelig et spring fra at overveje det til at gøre det, siger Peter Kjær, der tilføjer, at startomkostningen på den halve million er "stor", men at låneordningen "ellers ikke er så voldsomt dyr at holde kørende".
- Det kan også godt være, at vi skal målrette ordningen mere via nogle virksomheder eller institutioner, så man kan trendsætte det lidt mere på den måde, siger Peter Kjær.
Ikke en kommunal opgave
Birte M. Andersen fra Venstre er omvendt ikke meget for at lade ordningen køre videre efter 2022 - dels af ideologiske årsager, dels af økonomiske årsager.
- Jeg synes ikke umiddelbart, at den skal forlænges. Jeg vil naturligvis gerne have en drøftelse, også i mit eget parti, og jeg vil også gerne have nogle flere data. Det, jeg giver udtryk for her, er min grundholdning, siger Birte M. Andersen.
Som sagt mener hun ikke, at det er kommunens opgave at stille elcykler gratis til rådighed, og hun har heller ikke tillid til, at det er med denne type tiltag, man får mest klimaeffekt for pengene.
- Hvad er det næste? Skal vi have borgerne til at hente vegetarmad på Fælleden på kommunens regning? Det tror jeg ikke. Vi skal have mest muligt for pengene. Nu har vi prøvet det her med elcyklerne, og det er fint, men på den lange bane tror jeg ikke på, at vi skal bruge pengene på den måde, siger Birte M. Andersen fra Venstre.
Hendes borgerlige udvalgskollega, Torben Wallner, er anderledes stemt. Han peger blandt andet på, at kommunen har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen i hele sit geografiske område med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990 - og det kræver adfærdsændringer, siger han.
- Det kommer til at koste penge, og det kommer til at gøre ondt, når vi skal lave vores levevis om. Så set i det lys kan jeg faktisk godt lide denne her løsning, for det, der er allersværest i denne verden, er at ændre holdninger. Og jeg tror, der er rigtig mange, der endnu ikke har prøvet at køre elcykel, siger Torben Wallner.
Det her har jo været en test, og jeg synes tallene viser, at der er et behov. Om det så er kommunen, der skal fortsætte udlånet, det er drøftelsen værd.
Andreas Tang-Brock (S), næstformand i Klima-, Miljø- og Planudvalget
Derfor kan han godt se perspektiver i at forlænge ordningen efter udgangen af 2022.
- Ja, det kan jeg faktisk godt. Hvis vi kan ændre nogle holdninger, og det er vi jo som byråd også sat i verden for at gøre, er det godt. Der er også et folkesundhedselement i det her, og det tror jeg ikke, man skal underkende, siger han.
Andreas Tang-Brock fra Socialdemokratiet afviser ikke at lade ordningen fortsætte. Men han mener, at man bør tage en diskussion om, hvorvidt det er kommunens rolle at låne elcykler ud, eller om f.eks. private aktører eller civilsamfundet i stedet kunne tage den rolle på sig.
- Det her har jo været en test, og jeg synes tallene viser, at der er et behov. Om det så er kommunen, der skal fortsætte udlånet, det er drøftelsen værd, siger Andreas Tang-Brock, der dog har en vis skepsis i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt ordningen rent faktisk har en effekt, der kan måles på reduceret CO2-udledning.
Før denne byrådsperiode vedtog det tidligere udvalg, der dengang blot hed Miljø- og Planudvalget, at alle medlemmer har vetoret i forhold til fordelingen af midler fra kommunens klimapulje.
Med andre ord skal der være enstemmighed for at finansiere projekter med penge fra puljen.
Det er forventningen, at Klima-, Miljø- og Planudvalget skal drøfte låneordningen på det næste udvalgsmøde tirsdag den 1. marts.