Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Irene Lauth Gadegaard og hendes mand, Sune Lauth Gadegaard, skal i fire uger forsøge at spise mere plantebaseret, end de er vant til. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Klimahykleri eller handling?

Det kan koste kassen at træffe de mest klimavenlige beslutninger.

Det kan også være uoverskueligt.

Og hvad betyder det i det store billede, at vi indfører en kødfri dag i familien og skifter dieselhakkeren ud med en hybrid til sommer, når regeringens planlagte vej- og toganlæg frem mod 2035 alligevel kommer til at udlede noget, der minder om 1,64 millioner ton CO2?

Ups.

Den sidste oplysning skulle vi ikke have haft, for de beregninger indgik imod forventning ikke i den Infrastrukturplan 2035, som regeringen og aftalepartierne præsenterede befolkningen for i foråret.

Det kostede i denne uge Benny Engelbrecht (S) ministerjobbet.

Hvorfor transportministerens fald skaber håb om, at der kan blive rokket ved en aftale og en linjeføring af en motortrafikvej, som er særdeles upopulær blandt landsbyboere ved den nordlige kommunegrænse, får du svar på i dagens første historie.

Efter den tager vi hjem til Sune og Irene i Stilling.

De har lagt et par næsten kødfrie uger bag sig, og er nu er klar til at tage hul på sidste del af et eksperiment, som 100 klimabevidste familier i Skanderborg Kommune deltager i.

Hvorfor planteræset sommetider får Sune til at føle sig som en nærig jyde, og hvordan familien planlægger at spare på bønnebudgettet i fremtiden, kan du læse om i dagens anden historie.

Du får også en status på, hvordan det går med kommunens forsøg på at få os til at ændre adfærd til fordel for klimaet ved at sende gratis el-lånecykler i omløb.

Plus et hurtigt tilbageblik på ugen, der gik i Skanderborg.

Som altid er du mere end velkommen til at skrive til mig, Bettina, på besok@skanderborgliv.dk eller min kollega, Christian, på chbli@skanderborgliv.dk., hvis der er noget, du synes, vi skal sætte fokus på i et kommende nyhedsbrev, eller hvis du har kommentarer til dagens historier.

God læselyst og god fornøjelse.

P.S Husk at sende mailen her videre til andre i dit netværk, som interesserer sig for livet i Skanderborg Kommune. På den måde hjælper du os med at nå endnu bredere ud med vores historier.

Hvis du er én af dem, som har fået mailen tilsendt af en bekendt, kan du skrive dig op til kommende nyhedsbreve her.


Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist
Kiloprisen for SkanderborgLIV er ukendt. Men et månedligt abonnement er lige præcis én krone billigere end hindbærsnitterne i Kvickly. Foto: Daniel Bach Nielsen

Kærlighed og kildevand - og fire hindbærsnitter

Hvad har prisen på hindbærsnitter overhovedet med SkanderborgLIV at gøre? Få svaret her, hvor vi også kan fortælle, at de over 1400 abonnenter på SkanderborgLIV er meget positive i deres feedback til os.

Det har været gratis at abonnere på SkanderborgLIV de første ni måneder af mediets levetid. Fremover koster det 39 kroner om måneden for at få serveret den bedste lokale journalistik om det vigtigste i Skanderborg Kommune i sin indbakke flere gange om ugen.

Som trofast modtager af nyhedsbrevet fra SkanderborgLIV er du vant til, at det altid er journalistiske hilsner fra Bettina Sønderskov eller Christian Bæk Lindtoft, som lander i din indbakke. I dag blander jeg mig undtagelsesvist med et vigtigt budskab om kærlighed og kildevand - og prisen på fire hindbærsnitter.

SkanderborgLIV gik i luften fredag 7. maj 2021. Siden lanceringen er vi udkommet med over 75 journalistiske nyhedsbreve og flere hundrede artikler. Med kærlighed til både journalistik og til livet i Skanderborg Kommune har Christian og Bettina gjort sig umage for at leve op til de læserløfter, der er det journalistiske fundament for SkanderborgLIV.

At styrke samtalen om det vigtige, så du kan tage aktiv del i det lokale er ikke en tilfældig sætning. Det er essensen af de syv konkrete løfter, Christian og Bettina har givet dig som læser. Det er dét kompas, vi dag efter dag, uge efter uge navigerer efter.

SkanderborgLIV er et journalistisk projekt, der er drevet af en stærk publicistisk mission om at styrke det lokale demokrati. Vi har ingen annoncer, vi jagter ikke klik eller tomme kalorier. Vi tager dig seriøst og vil ikke spilde din tid.

Vi prioriterer det vigtigste i den lokale nyhedsstrøm, vi undersøger og går i dybden. Og vi stiller spørgsmål og følger op på vegne af vores læsere - på vegne af dig. Vi er åbne og transparente i vores mål og midler.

SkanderborgLIV har fra begyndelsen været tænkt som et betalingsmedie. På spørgsmålet, hvad skal det koste? har vi svaret, at prisen for at være en del af SkanderborgLIV bliver på et niveau, som næsten alle vil have råd til. For hvem har ikke råd til fire hindbærsnitter?

Et professionelt medie med dygtige og dedikerede journalister kan ikke på den lange bane overleve på kærlighed og kildevand. Derfor gør vi nu officielt SkanderborgLIV til et betalt abonnementsmedie. Og det kommer til at koste 39 kroner om måneden.

Abonnenterne på SkanderborgLIV er positive

90,3 procent af abonnenterne vil anbefale SkanderborgLIV til andre i deres omgangskreds eller netværk.

83,9 procent af abonnenterne er overordnet tilfredse eller meget tilfredse med SkanderborgLIV.

72,6 procent fremhæver, at SkanderborgLIV giver dem et hurtigt overblik over, hvad der sket i kommunen.

71 procent oplever, at SkanderborgLIV giver dem indsigt i projekter og planer som Skanderborg Kommune har for deres lokalområde.

80,6 procent af læserne er tilfredse med nyhedsbrevet i sin nuværende form.

4,8 procent har et ønske om, at nyhedsbrevet også skal indeholde podcast eller lydindslag.

Kilde: Brugerundersøgelse gennemført fra 21. december 2021 til 21. januar 2022

Over 1400 følger allerede med og har tilmeldt sig SkanderborgLIV. Herfra skal lyde en kæmpe tak for at give os troen på, at SkanderborgLIV har en vigtig rolle at spille i styrkelsen af et stærkt lokalt demokrati. Tak for at følge med og bakke op om et moderne digitalt medie, der kun eksisterer i kraft i jer.

Ingen læsere, intet medie. Ingen deltagelse, intet fællesskab. Ingen kærlighed og kildevand - og hindbærsnitter, intet SkanderborgLIV.

Vi har selvtillid og tro på egne evner, men vi er også ydmyge og spændte. Vi håber, I fortsat vil følge med og bakke op om SkanderborgLIV, så vi sammen kan blive ved med at udvikle et indsigtsfuld og nærværende lokalt medie til glæde for dig, dine naboer, venner og bekendte, familie og kollegaer med kærlighed til livet i Skanderborg Kommune.

Mange gode hilsner fra Daniel Bach Nielsen

Daniel Bach Nielsen er redaktionschef for SkanderborgLIV. Foto: Mathilde Bech
Sådan så FestiWalther ud onsdag i denne uge. Foto: Facebookgruppen 'FestiWalthers Rundkørsel'.

Værd at vide fra ugen, der gik i Skanderborg

Kriseledelse i kommunen har truffet en ny beslutning om corona i en tid, hvor Skanderborg topper smittelisten. Skanderborg Museum løfter endnu en flig af sin fremtid, skolebusser skifter selskaber og muligvis brændstof - og så har ukendte gerningsmænd igen skamferet festival-vartegn.

Skanderborg Kommune topper coronaliste

Ugen igennem har Skanderborg Kommune ligget helt i top på listen over landets 98 kommuner, når man ser på antallet af nye smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Ved Statens Serum Instituts daglige opdatering af tallene kl. 14.00 onsdag lå Skanderborg på 6.456 nye smittetilfælde over de seneste syv dage. Torsdag var tallet faldet en anelse til 6.434, og fredag var det igen faldet til 6.343.

Kriseledelse har truffet ny beslutning

I Skanderborg Kommune er det den såkaldte kriseledelse, der træffer beslutninger om eventuelt at iværksætte ekstraordinære foranstaltninger på grund af højt smittetryk. Tirsdag den 1. februar var der møde i kriseledelsen, hvor de blandt andet skulle træffe beslutning om, hvorvidt en suspendering af rengøring og visse sociale aktiviteter i plejesektoren skulle forlænges, efter den blev sat i værk den 20. januar.

Det skal den, oplyser Lone Rasmussen, kommunens direktør for blandt andet ældreområdet.

- Mulighederne for at udsætte ydelser på ældreområdet blev forlænget indtil uge 7 (frem til den 14. februar, red.). De er kun blevet brugt meget få gange. Men på grund af den stadigt høje smitte i samfundet og dermed blandt personalet blev muligheden forlænget, skriver Lone Rasmussen i en mail til SkanderborgLIV.

Tirsdag den 8. februar træffer kriseledelsen beslutning om, hvorvidt muligheden for at udsætte ydelser skal forlænges endnu en gang.

I kriseledelsen sidder borgmester Frands Fischer (S), kommunens fire direktører, samt Lis Kaastrup og Søren Buch, der er fagchefer for hhv. sundhed, ældre og handicap og børn og unge. Derudover sidder også Østjyllands Brandvæsen i kriseledelsen.

Nyt museum tager forskud på åbning med mindre udstilling

I januar skrev vi om, hvordan transformationen af en bid af Skanderborg Station til et kommende museum allerede er i gang.

Mens forventningen fortsat er, at byggeriet først begynder i 2023, kan man allerede nu få sig en kunstoplevelse på Perron 1, som museet hedder.

Tirsdag i denne uge åbnede en del af det såkaldte Kunstlaboratorium med de to værker 'I lommen på Skanderborg og 'Sol op og sol ned'. Det skriver Museum Skanderborg på sin hjemmeside.

'I lommen på Skanderborg' er ifølge museet et 'lommemuseum' med 1:1-gengivelser af historiske kulturgenstande fra Museum Skanderborgs samling, mens 'Sol op og sol ned' er et todelt værk med både lydoplevelse, der kan hentes på podcast, og en fysisk collage.

Læs, hvordan du kan få adgang til de to kunstværker, på Museum Skanderborgs hjemmeside her.

Walther vanrøgtet - igen

Ikke engang et år nåede at passere, fra Walther senest blev udsat for hærværk, til han atter blev fundet ilde tilredt på sin bopæl i rundkørslen ved Vrold.

Festivalmaskotten, der i april 2021 blev væltet helt omkuld, lignede onsdag i denne uge ikke sig selv.

Guitaren, som skulpturen holder i hænderne, har brækket gribebrættet, og på de første billeder, som lokale lagde op på Facebook efter ved selvsyn at have konstateret hærværket, viste stykker af skulpturen drysset rundt på græsset om Walthers piedestal i rundkørslen.

Vi sender varme tanker til Walther og de mange tusinde festivalgængere og frivillige, som han har en helt særlig betydning for. En betydning, som vi på SkanderborgLIV skrev om under sidste års Småfest.

Vi håber, at guitaren heler, og at gerningsmændene fortryder deres meningsløse angreb på en bukseløs trold, som betyder meget for mange.

Eller som Jens Hvalsøe, der administrerer Facebook-gruppen 'FestiWalthers Rundkørsel' skrev det i selvsamme gruppe:

- Husk at Walther engang sagde noget i retning af: Dem som gør sådan nogle ting, er dem som allermest har brug for kærlighed.

Skolebusser skal (måske) køre på biodiesel efter svær byrådsdiskussion

Driften af kommunens skolebusser var i efteråret i udbud hos Midttrafik, og det bliver nu selskaberne PP Busser (Skanderborg, Virring og Ejer), Ry Bussen (Ry, Gl. Rye, Låsby og Bjedstrup) og Svidt (Galten, Skovby, Hørning, Herskind, Stjær), der skal varetage driften.

På byrådsmødet onsdag den 26. januar blev byrådet orienteret om udbuddets resultat, og samtidig skulle politikerne tage stilling til, om de ønsker at gøre brug af en såkaldt option, der betyder, at kommunen kan pålægge selskaberne at køre på såkaldt HVO-biodiesel, der reducerer CO2-udledningen ved bussernes drift.

Det sagde byrådet ja til. Men på det efterfølgende møde i Klima-, Miljø- og Planudvalget blev udvalgsmedlemmerne enige om at udskyde beslutningen om brændstoffet, da det er lavet af planteolier, som bruges i andre virksomheders forsyningskæder.

Og så er spørgsmålet, hvilket også blev debatteret på byrådsmødet, om det faktisk er til gavn for klimaet, når man bruger materialer, som de fabrikker, der skulle have brugt det, så må skaffe andetsteds.

Med andre ord: Der er risiko for, at man blot 'flytter' sin CO2-belastning et andet sted hen.

Samtidig medfører brændstoffet en årlig omkostning på 1 mio. kr., hvilket får prisen pr. køretime til at stige med 11 pct. - fra 829 kr. til 918 kr.

Samtidig viser administrationens egne udregninger, at prisen pr. sparet ton CO2 vil være lige knap 3.000 kr.

Da kommunen har reduceret antallet af køretimer med skolebusserne i udbuddet, falder den samlede udgift imidlertid, og derfor vil kommunens samlede årlig udgift ifølge administrationen, trods det dyrere brændstof, falde med 2,3 mio. kr.

Sådan så det ud, da Else Thomsen sammen med borgmester Frands Fischer (S) og byrådsmedlemmerne Jens Szabo (V) og Tage Nielsen (R) tog til Christiansborg for at møde Transportudvalget og argumentere imod en sydlig linjeføring af Rute 26 i foråret. Det lykkedes ikke at ændre beslutningen dengang, men det betyder ikke, at de har mistet håbet i Herskind. Nu har håbet fået ny næring.

Transportministers fald skaber nyt håb i nord

Landsbyboere i den nordlige ende af Skanderborg Kommune følger med særlig stor spænding sagen om transportminister Benny Engelbrechts (S) fald og de manglende CO2-beregninger på fremtidens store vej- og toganlæg. Hvorfor de håber, at det vil få politikere på tværs af partierne til at stille spørgsmålstegn ved den indgåede aftale, fortæller Else Thomsen fra Landsbyrådet Herskind, Skivholme og Herskind Hede om her.

Manglende tal for Co2-udledning i forbindelse med Infrastrukturaftale 2035 kostede i denne uge Benny Engelbrecht (S) ministerjobbet. Det skaber optimisme i den nordlige del af Skanderborg Kommune, hvor borgere kæmper imod sydlig linjeføring af en motortrafikvej, som er en del af den knapt så grønne infrastruktur-aftale

- Det er et longshot. Det ved vi godt. Men at der ryger en minister på manglende CO2-tal, siger i vores øjne noget om, at der er dele af den her infrastrukturaftale, som ikke er i orden. Når sagen lige nu får så stor opmærksomhed, får det os til at håbe, at landspolitikerne vil se aftalen efter i sømmene og overveje, om den taler ind i den fremtid, vi er på vej ind i, eller om noget skal ændres, siger Else Thomsen.

Hun er medlem af Landsbyrådet Herskind, Skivholme og Herskind Hede.

I foråret kæmpede hun sammen med andre aktive borgere og et samlet byråd imod en politisk aftale om at føre en ny strækning motortrafikvej imellem Søbyvad og Aarhus ind igennem den nordlige del af Skanderborg Kommune - henover en fredning, et naturplateau og et stykke dansk kulturarv. Dengang lykkedes det ikke at få den daværende transportminister og aftaleparterne bag Infrastrukturplan 2035 til i stedet at vælge en nordlig linjeføring ind igennem Favrskov Kommune. Det lykkedes heller ikke at få landspolitikerne til at se på nogle af de andre alternativer til en motortrafikvej, som landsbyrådets arbejdsgruppe foreslog.

Det fik ikke Landsbyrådet til at opgive håbet om at få partierne til at genoverveje aftalen.

- I vores øjne er slaget slet ikke tabt endnu. Vi ser det faktisk som en halv sejr, at etableringen af den nye motortrafikvej i vores område er skubbet så langt ud i tiden, som den overhovedet kan komme i den nye Infrastrukturplan 2035. Det giver os tid til at få kvalificeret og kortlagt hele det naturområde, som vil blive berørt af en sydlig linjeføring, sagde Aviaja Dahl Kilt dengang til SkanderborgLIV.

- Som det er med aftaler, så gælder de kun så længe dem, der har indgået dem, holder ved dem. Derfor er vi virkelig spændte på at se, om balladen om Infrastrukturaftalen kommer til at betyde andet og mere, end at vi har fået en ny transportminister.

Else Thomsen, Landsbyrådet Herskind, Skivholme og Herskind Hede
Aviaja Dahl Kilt viste i foråret SkanderborgLIV rundt i det område i den nordlige ende af Skanderborg Kommune, som indgår i Infrastrukturaftale 2035. Foto: Bettina Sønderskov

Er betonbro den grønneste løsning?

Dengang anede de i Landsbyrådet ikke, at Infrastrukturaftale 2035, som den 28. juni blev præsenteret for befolkningen som en både grøn og CO2-neutral aftale, ville komme i voldsomt politisk stormvejr mindre end et år efter, at aftalen blev indgået.

- Lige nu handler alt om, at Benny Engelbrecht (S) er gået af, og om at han bliver erstattet af Trine Bramsen (S). Men hvad med selve aftalen og det faktum, at den slet ikke er så grøn, som alle partierne bag aftalen troede, da de lavede den? Hvad kommer det til at betyde? Spørger Else Thomsen.

Hun tilføjer, at de aktive kræfter i Landsbyrådet sammen med deres allierede fra andre steder i landet, som heller ikke mener, at alle planlagte anlæg i Infrastrukturaftale 2035 tjener landets bedste, nu vil stille ovenstående spørgsmål til alle de politikere, de har haft kontakt til under deres kamp for at forhindre en sydlig linjeføring af Rute 26.

- Såvidt jeg ved, er effekten af CO2-udledningen fra anlægget af hhv. linjeføringen af Rute 26 nord og syd om Lading Sø ikke beregnet med det nye CO2-beregningsværktøj. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at sådan noget godt kunne få pilen til at pege væk fra den sydlige linjeføring, hvor der modsat ved en nordlig linjeføring skal etableres en kæmpebro henover et naturplateau. Beton er jo noget af det, der virkelig udleder CO2, når det bliver produceret, siger Else Thomsen.

- Lige nu handler alt om, at Benny Engelbrecht (S) er gået af, og at han bliver erstattet af Trine Bramsen (S). Men hvad med selve aftalen og det faktum, at den slet ikke er så grøn, som alle partierne bag aftalen troede, da de lavede den? Hvad kommer det til at betyde?

Else Thomsen, Landsbyrådet, Herskind, Skivholme og Herskind Hede
I et forsøg på at gøre landspolitikerne opmærksomme på, hvor høj og dominerende en ny vejbro henover et naturplateau i den nordlige ende af Skanderborg Kommune vil komme til at se ud, sørgede landsbyboerne under en happening i foråret blandt andet for, at der blev hejst en bil op i en kran. Hvor meget beton, der skal bruges til broen og hvad det koster i CO2-regnskabet, har Else Thomsen endnu ikke set tal på. Foto: Familien Lindskov.
Irene Lauth Gadegaard og hendes mand, Sune Lauth Gadegaard. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Sune gættede 75 kr. forbi prisen på plantebaseret karryret: - Det er noget af det, der har været den største øjenåbner

En øjenåbner for Irene og Sune, som har sagt ja til at deltage i et forsøg med plantebaseret kost, har været prisen på plantebaserede færdigretter.
- Der var for eksempel en karryret i et glas til fire mennesker, som jeg gættede på kostede 35 kr., siger Sune Lauth Gadegaard. Det gjorde den så ikke. Langtfra. Tag med hjem i familiens køkken og få svar på, hvad karryretten kostede, og hvordan familien har tænkt sig at spare på madbudgettet fremover.

Hvordan kan sojayoghurt koste så meget, når det ikke først skal gennem en ko som al anden yoghurt? Giver det mening at opbygge sit eget lager af udkogte bønner? Den slags spørgsmål stiller Irene og Sune Lauth Gadegaard sig selv efter to uger med plantebaseret kost.

Den plantebaserede kost dominerer fortsat klart menuen i Stilling, hvor parret Irene og Sune Lauth Gadegaard nu er i gang med den tredje af fire uger, hvor de skal skrue markant ned for kødindtaget.

Kødet er blevet inviteret inden for et par gange, men det er bestemt ikke nogen trend, forklarer parret. Det flugter ganske godt med de ambitioner, de havde, da de meldte sig til projektet PlantPro Challenge, som er årsagen til, at deres køkkenskabe lige nu er fyldt med bønner, linser og andre vegetabilske produkter.

- Vi har haft to aftener, hvor vi fik kød. Vi har fået fisk, og så har vi fået pizza med kød på, fortæller Sune Lauth Gadegaard.

Fakta om PlantPro Challenge

PlantPro Challenge er et forskningsprojekt under MAPP Centre ved Aarhus Universitet.

Fra lørdag den 15. januar og fire uger frem skal 100 familier fra Skanderborg Kommune forsøge at få plantebaseret kost til at fylde en større procentdel af deres daglige madforbrug, end de er vant til.

Målet er at undersøge, hvordan forbrugernes opfattelse, holdninger og adfærd ændrer sig, når de forsøger at spise mere plantebaseret. Resultaterne skal hjælpe virksomheder, NGO'er og politikere med at gøre det at spise plantebaseret lettere og mere attraktivt for forbrugerne.

Deltagerne får i den første uge en startboks med plantebaserede fødevarer og opskrifter til inspiration.

I projektets tredje uge får de en såkaldt top-up-boks med flere plantebaserede fødevarer, der kan bruges til både morgen-, middags- og aftensmad.

Undervejs skal deltagerne udfylde spørgeskemaer om deres spise- og indkøbsmønstre.

I april 2022 afholder forskerne bag projektet en inspirationsaften for deltagerne, hvor de vil fremlægge undersøgelsens resultater.

Det overordnede forskningsprojekt, som har titlen PlantPro - Accelerating an Efficient Green Consumer Transition, har et samlet budget på 13,1 mio. kr.

Af dem kommer 8,4 mio. kr. fra støtte fra Innovationsfonden.

Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Copenhagen Business School, Plantebranchen, Dansk Vegetarisk Forening, Thinktank OneThird, Simple Feast, Beyond Coffee, Circular Food Technology, Møllerup Brands, Food Innovation House, Orkla, Naturli', Planteslagterne, Upfield, Eachthing, Rema 1000 og Fair Trees.

Kilde: Aarhus Universitet, Innovationsfonden og Skanderborg Kommune.

- Vi kunne jo godt have taget en udelukkende plantebaseret pizza, men da vi besluttede, at vi skulle have pizza, sagde vi til børnene, at de selv måtte vælge hvilken. Og der er stadig virkelig lidt kød på en helt almindelig standardpizza fra pizzamanden, hvis du sammenligner med for eksempel at spise højrebsbøffer, siger Irene Lauth Gadegaard.

Parret har ikke noget mål om, at den måned, som PlantPro Challenge varer, skal være 100 pct. uden kød. Derfor ser de ikke kødets tilbagekomst som et knæk i deres progression. Og pizzaerne med kødtopping var faktisk også en sidste øjebliks erstatning for et plantebaseret måltid, de havde købt ind til.

Ren dovenskab

Fem minutter inde i madlavningen så de på hinanden og konstaterede, at de ikke selv orkede at lave aftensmad. Det var "ren og skær dovenskab", fortæller Sune Lauth Gadegaard.

- Men jeg har heller ikke et etisk problem med at spise kød i forhold til grisebasserne. Jeg vil bare gerne reducere mit klimaaftryk. Jeg er optimeringsmand og matematiker, og jeg går meget op i detaljer. At reducere er ikke det samme som at minimere, siger Sune Lauth Gadegaard.

- Jeg skal ikke leve på en sten og overleve på nødder og nedfaldsfrugter. Det er udelukkende et spørgsmål om at reducere kødmængden, siger han.

- Og fisken kommer vi ikke til at fjerne fra vores måltider, siger Irene Lauth Gadegaard, der også i begyndelsen af projektet fortalte, at netop fisken er en type kød, som de kan acceptere at lade blive i deres køleskab nu og i fremtiden.

Parret fortæller, at det i dagene efter pizzamåltidet ikke har været vanskeligt for dem og børnene at vende tilbage til, at stort set alle måltider er rendyrket plantebaseret kost.

Pizza har været på bordet, før dovenskaben ramte - her i en vegetarisk udgave. Foto: Privat

Her midt i projektet er de endnu ikke stødt på de store udfordringer. Deres to døtre på fem og ni år er ikke nogen udfordring, når menuen skal laves, selv om den største efterspørger kød.

Med lige præcis deres ældste datter, som ifølge Sune Lauth Gadegaard er "kødæder", har de valgt at lade hende få den spegepølse til frokost, som hun godt kan lide.

- Hun føler nok lidt, at det er et overgreb, men ellers har jeg ikke indtryk af, at nogen herhjemme lider. Jeg føler ikke, jeg har lidt nogen overlast, og jeg føler ikke, at jeg har givet afkald på noget som sådan, siger Sune Lauth Gadegaard.

- Men vi har jo heller ikke kridtet banen meget skarpt op, siger Irene Lauth Gadegaard og fortsætter:

- Hvis den ældste efterspørger spegepølse på den eneste rugbrød, hun spiser på en dag, må hun gerne få det, for så meget spiser hun jo heller ikke af det. Hvis hun kun levede af pølser og ost, var det lidt en anden sag, men det gør hun jo ikke.

Øjenåbner for en nærig jyde

De to mest markante opdagelser, parret indtil videre har gjort - ud over at det faktisk går ganske godt med at leve næsten udelukkende plantebaseret - skal findes i supermarkedet og i deres indkøbs- og planlægningsmønstre.

Især Sune Lauth Gadegaard er blevet overrasket over prisen på mange af de plantebaserede alternativer til de animalsk producerede produkter.

Kidneybønner - og alle mulige andre slags bønner - har en central plads i det plantebaserede køkken, har Irene og Sune Lauth Gadegaard erfaret. Foto: Privat.

- Det er noget af det, der har været den største øjenåbner. Vi skulle besvare et spørgeskema, hvor vi skulle gætte prisen på en række varer. Der var for eksempel en karryret i et glas til fire mennesker, som jeg gættede på kostede 35 kr. Det kostede så 110 kr., siger Sune Lauth Gadegaard.

Og det er vel at mærke, før man har købt ris og nudler til retten, indskyder hans hustru, før han giver endnu et eksempel.

- Min morgenmad har været sojabaseret yoghurt, som koster mellem 20 og 25 kr. for 3/4 liter. Det er altså nok til, at en nærig jyde som jeg er ved at gå baglæns over det. Jeg synes, at det er imponerende. Jeg ved jo, at der er et stort energispild undervejs i produktionen af mælk og kød. Derfor kan det undre mig, at et sojaprodukt udvundet direkte af soja kan koste tre gange det, som det koster mig at købe den komælksbaserede pendant, siger Sune Lauth Gadegaard.

Efter den første uge af forsøget lød meldingen fra Stilling-parret, at supermarkedernes udvalg ikke umiddelbart var en barriere for at holde den plantebaserede menu kørende syv dage om ugen.

Parrets ældste datter har flere gange efterspurgt kød, men spaghetti veganese - og de fleste andre vegetarretter - glider også ned. Foto: Privat.

Og det har ikke ændret sig. Udvalget er fint, og de har fyldt op med plantemælk, planteyoghurt og plantebaseret pålæg til rugbrødsmadderne.

Men de er to-tre uger henne i forløbet nået til den erkendelse, at konserverede bønner - som ofte er basisingrediens i plantebaserede retter - nok blive for dyre at købe i længden.

- Derfor har vi været i gang med at udkoge og blødgøre forskellige slags bønner, så de bare er på lager i fryseren. Når vi bliver mere hjemmevante i det her, er det måske noget med at købe en større variation af bønner, der kan noget forskelligt, og have det på lager. Det er jo klart, at Brugsen ikke kan have 27 forskellige slags bønner på lager hele tiden.

SkanderborgLIV har fået lov til at stemple ind hos Irene og Sune Lauth Gadegaard op til, under og efter deres deltagelse i Aarhus Universitets projekt PlantPro Challenge. Du kan fra midten af januar til midten af februar følge deres forsøg på at spise mere plantebaseret kost ved at skrive dig op til SkanderborgLIVs nyhedsbrev her.

Siden august 2020 har borgerne kunnet låne en elcykel af kommunen - kvit og frit. Spørgsmålet er nu, om ordningen skal leve videre efter 2022, hvor den som udgangspunkt udløber. Den diskussion tager politikerne hul på inden længe. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Lån af kommunale elcykler kan ende på mere end et halvt tusinde - vil byrådet forlænge ordningen?

Hvis man alene ser på antallet af udlejninger, har Skanderborg Kommunes tilbud til borgere om at låne en el-cykel uden beregning har været en succes, mener flere politikere. Når man skal se på den samlede effekt på klimaet og på i hvor høj grad, det ændrer folks adfærd på længere sigt, er det straks sværere. Politikerne i Skanderborg Kommune skal inden længe evaluere ordningen og blive enige om, hvorvidt den skal bestå. Hvad politikerne hælder mest til, kan du læse om her.

Der har været rigelig efterspørgsel på at låne en af kommunens elcykler, siden en ny ordning trådte i kraft i sommeren 2020. Lige nu er omkring 100 borgere på venteliste - men er cyklerne med til at gøre borgernes transportvaner grønnere? Det skal drøftes, når byrådet om lidt tager stilling til, om ordningen skal forlænges.

Fra august 2020 til slutningen af januar 2022 har kommunen 338 gange lånt en elcykel ud til borgere i Skanderborg Kommune.

Det viser tal, som kommunen har trukket på anmodning fra SkanderborgLIV, og som stammer fra en ordning, som byrådet besluttede at indføre i 2020.

En ordning, hvor borgerne kvit og frit kan låne en elcykel af kommunen i 14 eller 30 dage ad gangen.

De 338 udlån giver et gennemsnit på knap 19 udlånte elcykler om måneden, og holder det gennemsnit frem til ordningens udløb i december 2022, vil der have været i alt 545 udlån over en periode på 29 måneder.

Umiddelbart ser det ret fornuftigt ud med det antal udlån, der har været.

Andreas Tang-Brock (S), næstformand i Klima-, Miljø- og Planudvalget

Ifølge kommunen er omkring 100 borgere lige nu på venteliste til at låne en elcykel.

På baggrund af de foreløbige tal - og med udsigten til muligheden for et halvt tusinde udlån - tør formanden for byrådets Klima-, Miljø- og Planudvalg, Claus Leick (SF), godt kalde ordningen en succes.

- Ja, det synes jeg da, det er. Der har været rift om dem. Hvis målet har været at få flest muligt til at bruge dem, har det været en succes, siger Claus Leick.

Det er meget, meget få borgere ud af en samlet befolkning.

Birte M. Andersen, byrådsmedlem, Venstre

Også i Socialdemokratiet og Enhedslisten ser man positivt på de foreløbige lånertal.

- Umiddelbart ser det ret fornuftigt ud med det antal udlån, der har været. Det tror jeg, at vi kan være ret tilfredse med, og det viser projektets succes so far, siger Andreas Tang-Brock (S), byrådsmedlem og næstformand i Klima-, Miljø- og Planudvalget.

Peter Kjær, udvalgsmedlem for Enhedslisten, kalder tallene for udtryk for "en ret høj succesrate".

Signalværdi eller en god forretning?

I den borgerlige lejr er det kun Venstre og De Konservative, der sidder i Klima-, Miljø- og Planudvalget.

Og de tal, som SF og Enhedslisten anser for at være udtryk for en succes, og som Socialdemokratiet mener, man kan være ret tilfreds med, er for Venstres ene udvalgsmedlem, Birte M. Andersen, snarere udtryk for, at en ret lille del af befolkningen i kommunen har brugt ordningen.

- Det er meget, meget få borgere ud af en samlet befolkning, siger Birte M. Andersen.

Samtidig mener hun ikke, at kommunen skal betale for at stille cykler gratis til rådighed for borgerne.

Hvis vi for en halv million kan flytte 12 procent af lånerne til elcykler, så tror jeg på, at det er en god forretning.

Torben Wallner, byrådsmedlem, Det Konservative Folkeparti

Låneordningen, som er finansieret med ca. 530.000 kr. fra kommunens klimapulje, blev i sin tid sat i værk i et forsøg på at præge borgernes transportadfærd i en grønnere retning ved at give dem mulighed for at afprøve en elcykel, der for nogle kan udgøre et alternativ til køreturen til og fra arbejde - eller til bil nummer to.

- Jeg tror, at vi kan få en meget, meget dyr grøn omstilling med den metode, siger Birte M. Andersen.

- Jeg har fuld forståelse for, at kommunen må gå foran med grønne indkøb i de mange institutioner, men det med cyklerne, tror jeg, handler for meget om signalværdi. De kommunale penge skal bruges med omhu, og 530.000 kr. kunne godt bruges andre steder, og jeg tror, at vi skal investere i at få de unge til at cykle til skole og fritidsaktiviteter, siger hun.

Men prisen på foreløbigt 530.000 kr. kan også - i kombination med kommunens tal for antal udlån - betragtes som en god forretning.

I hvert fald hvis man spørger De Konservatives udvalgsmedlem, Torben Wallner.

For en spørgeskemaundersøgelse, som kommunen har udarbejdet tidligere i ordningens levetid, viser, at 46 pct. af lånerne i låneperioden har erstattet biltransport med den lånte elcykel.

Der er sikkert stadig mange derude, der kunne motiveres til at købe elcykler, og sådan et potentiale kunne jo tale for en forlængelse.

Claus Leick (SF), byrådsmedlem og formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget

12 pct. af lånerne har angivet, at de efter lånet har købt en elcykel, mens 73 pct. overvejer det, og som tidliger nævnt er ca. 100 borgere ifølge kommunens oplysninger lige nu på venteliste for at få lov til at låne en elcykel.

- Hvis vi for en halv million kan flytte 12 procent af lånerne til elcykler, så tror jeg på, at det er en god forretning, siger Torben Wallner.

- Der er mange på venteliste, og hvis alle de folk finder ud af, eller hvis bare 10-12 procent af dem finder ud af, at det er en god idé for dem at køre på elcykel, så har vi jo en CO2-gevinst. Hvor stor den er, det skal der regnes på. Men beløbet, synes jeg jo, er relativt lille, siger det konservative udvalgsmedlem.

Svært at måle

Til det kommende møde i Klima-, Miljø- og Planudvalget skal udvalgsmedlemmerne fra Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten vurdere, om de ønsker at forlænge ordningen.

I den forbindelse skal der laves en ny evaluering af ordningen, der, ligesom føromtalte spørgeskemaundersøgelse, vil forholde sig til, om udlånene har ført til ændringer i transportvanerne.

Udvalgsformand Claus Leick fra SF vil ikke lægge sig 100 pct. fast på, om han ønsker en forlængelse, før udvalget har haft mulighed for at forholde sig til erfaringerne fra låneordningen og har diskuteret argumenter for og imod.

Fakta: Sådan fungerer ordningen

Skanderborg Kommune købte i 2020 15 elcykler og to el-ladcykler til låneordningen.

Siden blev der indkøbt tre ekstra el-ladcykler på grund af stor efterspørgsel, så der nu er i alt 20 cykler til låns.

Cyklerne kan lånes fra cykelhandlere i Skanderborg, Hørning (ikke ladcykler), Ry, Låsby (ikke ladcykler) og Galten. 

Cykelhandlerne er Fri Bikeshop Skanderborg, Speedline Skanderborg, Fri Bikeshop Galten, Cykel Jan i Hørning, Ry Cykler og Låsby Cykler

El-cyklerne bookes via et online bookingsystem, de er gratis at låne og kan lånes i perioder på enten 14 eller 30 dage ad gangen.

Udgiften til ordningen har været ca. 530.000 kr., som kommer fra kommunens klimapulje. Langt størstedelen er ifølge kommunen gået til indkøb af cykler, en mindre del til cykelhandlerne for administration, vedligehold og service af cyklerne, samt en lille del til at finansiere kommunens abonnement til bookingsystemet.

Kilde: Skanderborg Kommune

- Men umiddelbart vil jeg personligt sige, at den skal fortsætte. For der er sikkert stadig mange derude, der kunne motiveres til at købe elcykler, og sådan et potentiale kunne jo tale for en forlængelse. Men det tager vi en god og grundig snak om i udvalget. Jeg synes, at effekten af det har været helt fantastisk, siger Claus Leick.

Men han er også godt klar over, at effekten af ordningen er svær at måle, når man går skridtet videre fra transportadfærd til egentlige CO2-besparelser, og at der samtidig fra nogle dele af byrådssalen er klare holdninger til, hvordan kommunens kroner bruges bedst muligt i klimaets navn.

Jeg synes ikke umiddelbart, at den skal forlænges. Jeg vil naturligvis gerne have en drøftelse, også i mit eget parti, og jeg vil også gerne have nogle flere data.

Birte M. Andersen, byrådsmedlem, Venstre

- Jeg ved godt, at der er mange holdninger til, hvordan vi skal bruge pengene til klima, og jeg ved, at der er mange i byrådet, der har ment, at det her var en forkert måde at bruge pengene på. Men det interessante for mig er den handling, der skabes, hvor man påvirker adfærden derude, siger Claus Leick og fortsætter:

- Hvis det her har været med til at påvirke, at mange har undladt at købe bil nummer to, så er det da en succes. Jeg tror også, at sådan noget her smitter af på naboer og kollegaer, men det vil vi aldrig kunne vide noget om.

I Enhedslisten ser Peter Kjær "ikke umiddelbart", at der skulle være noget i vejen for at lade ordningen fortsætte.

- Ikke mindst, når man tænker på, hvor mange, der efterfølgende har købt en elcykel eller overvejer det. Der er selvfølgelig et spring fra at overveje det til at gøre det, siger Peter Kjær, der tilføjer, at startomkostningen på den halve million er "stor", men at låneordningen "ellers ikke er så voldsomt dyr at holde kørende".

- Det kan også godt være, at vi skal målrette ordningen mere via nogle virksomheder eller institutioner, så man kan trendsætte det lidt mere på den måde, siger Peter Kjær.

Ikke en kommunal opgave

Birte M. Andersen fra Venstre er omvendt ikke meget for at lade ordningen køre videre efter 2022 - dels af ideologiske årsager, dels af økonomiske årsager.

- Jeg synes ikke umiddelbart, at den skal forlænges. Jeg vil naturligvis gerne have en drøftelse, også i mit eget parti, og jeg vil også gerne have nogle flere data. Det, jeg giver udtryk for her, er min grundholdning, siger Birte M. Andersen.

Som sagt mener hun ikke, at det er kommunens opgave at stille elcykler gratis til rådighed, og hun har heller ikke tillid til, at det er med denne type tiltag, man får mest klimaeffekt for pengene.

- Hvad er det næste? Skal vi have borgerne til at hente vegetarmad på Fælleden på kommunens regning? Det tror jeg ikke. Vi skal have mest muligt for pengene. Nu har vi prøvet det her med elcyklerne, og det er fint, men på den lange bane tror jeg ikke på, at vi skal bruge pengene på den måde, siger Birte M. Andersen fra Venstre.

Hendes borgerlige udvalgskollega, Torben Wallner, er anderledes stemt. Han peger blandt andet på, at kommunen har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen i hele sit geografiske område med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990 - og det kræver adfærdsændringer, siger han.

- Det kommer til at koste penge, og det kommer til at gøre ondt, når vi skal lave vores levevis om. Så set i det lys kan jeg faktisk godt lide denne her løsning, for det, der er allersværest i denne verden, er at ændre holdninger. Og jeg tror, der er rigtig mange, der endnu ikke har prøvet at køre elcykel, siger Torben Wallner.

Det her har jo været en test, og jeg synes tallene viser, at der er et behov. Om det så er kommunen, der skal fortsætte udlånet, det er drøftelsen værd.

Andreas Tang-Brock (S), næstformand i Klima-, Miljø- og Planudvalget

Derfor kan han godt se perspektiver i at forlænge ordningen efter udgangen af 2022.

- Ja, det kan jeg faktisk godt. Hvis vi kan ændre nogle holdninger, og det er vi jo som byråd også sat i verden for at gøre, er det godt. Der er også et folkesundhedselement i det her, og det tror jeg ikke, man skal underkende, siger han.

Andreas Tang-Brock fra Socialdemokratiet afviser ikke at lade ordningen fortsætte. Men han mener, at man bør tage en diskussion om, hvorvidt det er kommunens rolle at låne elcykler ud, eller om f.eks. private aktører eller civilsamfundet i stedet kunne tage den rolle på sig.

- Det her har jo været en test, og jeg synes tallene viser, at der er et behov. Om det så er kommunen, der skal fortsætte udlånet, det er drøftelsen værd, siger Andreas Tang-Brock, der dog har en vis skepsis i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt ordningen rent faktisk har en effekt, der kan måles på reduceret CO2-udledning.

Før denne byrådsperiode vedtog det tidligere udvalg, der dengang blot hed Miljø- og Planudvalget, at alle medlemmer har vetoret i forhold til fordelingen af midler fra kommunens klimapulje.

Med andre ord skal der være enstemmighed for at finansiere projekter med penge fra puljen.

Det er forventningen, at Klima-, Miljø- og Planudvalget skal drøfte låneordningen på det næste udvalgsmøde tirsdag den 1. marts.