Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto og collage: Christian Bæk Lindtoft

Et spørgsmål om fortolkning?

I efteråret indgik SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og Socialdemokratiet, ført an af den dengang kandiderende borgmester, Frands Fischer, en politisk aftale.

Kommunalvalget var netop overstået, og et rødt flertal kunne samles til forhandlinger - målet var at afklare, om Frands Fischer kunne fortsætte som borgmester.

Og på hvilke betingelser.

Under overskriften "Klare mål for de næste fire år" gav partierne hinanden håndslag på at "sætte mål og fokus på en række indsatsområder".

Når man løber ned over aftalens 15 punkter, lyder et af målene således:

"Kommunens kødforbrug skal reduceres med 30 %".

Det lyder måske som en soleklar målsætning, men hvad der egentlig ligger i den, lader alligevel til at være et spørgsmål om fortolkning.

Spørger man for eksempel borgmesteren selv, betyder den sætning, vi her har citeret fra aftalen, ikke nødvendigvis, at målet skal nås inden udgangen af 2025.

Eller sagt på en anden måde, og som det signaleres i aftalens overskrift: I løbet af næste fire år.

Du kan læse meget mere om sagen i dette nyhedsbrev, men opsummeret er meldingen fra borgmesteren, at ikke har hængt sig så meget i spørgsmålet om, hvornår der er deadline, men snarere har hængt sig i, at de skal arbejde med målet. Og så mener han ikke, at aftalens 15 målsætninger kan betragtes som en tjekliste, som betyder, at partierne og han selv har fejlet, hvis ikke målene er nået om fire år.

- Det er et spørgsmål om, at vi får det her på dagsordenen og når så langt, som vi overhovedet kan, siger han for eksempel til SkanderborgLIV.

Spørger man til gengæld byrådsmedlemmerne fra de fire røde partier, der har sat deres underskrift på aftalen, giver det sig selv, at målet skal nås, allersenest inden midnatsklokkerne ringer mellem den 31. december 2025 og den 1. januar 2026.

- Selvfølgelig, som Alternativets byrådsmedlem formulerer det.

Nogle repræsentanterne for det politiske flertal, der danner fundamentet under Frands Fischers borgmesterperiode, mener, at målet gerne skulle nås endnu tidligere. Nogle fokuserer på, hvornår byrådet og administrationen kommer i gang.

Og så er der også nogle, der mener, at en reduktion på 30 pct. blot er et minimumskrav, og at kommunen hjertens gerne må sigte højere end det.

Alt det får du svar på i dette nyhedsbrev, hvor vi har sat os for at få Alternativet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre til at konkretisere både deres tålmod og deres holdninger til, hvordan kødforbruget rent praktisk skal skæres ned i de kommunale institutioner.

Rigtig god læselyst.

PS. Husk som altid, at du kan kontakte mig, hvis du har et tip. Ring på 25 45 69 44 eller send mig en mail på chbli@skanderborgliv.dk.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Kødet skal skæres ned: Hvem vil hvad og hvornår?

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Vi har allerede fået slået fast, at borgmesteren og støttepartierne ikke er helt synkroniseret med hinanden, når det handler om, hvornår der egentlig er deadline for målet om kødreduktion. Men der er også forskel på støttepartierne: Hvem har mest travlt? Hvem vil gå mest radikalt til værks? Alt det får du svar på i denne artikel.

Politikere vil have styr på prioritering, før de giver udvalgte cykelstier en særlig chance

Andreas Tang-Brock på cykel til Fælleden. Skanderborg byråd.

- Vi er enige om, at vi selvfølgelig skal søge fra puljen, men vi vil gerne have styr på prioriteringen imellem cykelstierne på kommunens nuværende liste, før vi udvælger de projekter, vi vil søge støtte til, siger næstformand i byrådets klima-, miljø- og planudvalg, Andreas Tang-Brock (S).

Om lidt er der udsigt til at søge statsstøtte til nye cykelstier, og det får Tang-Brock og de andre udvalgsmedlemmer til at ville kigge en ekstra gang på de kriterier, de skal bruge til at vælge cykelstiprojekter. Og der er nok at vælge mellem - læs artiklen her og se listen med 34 bud på nye cykelstier her.

Læserne får ordet: Her er behovet for en cykelsti størst

Stine Sandahl og datteren Gudrun drømmer om cykelsti hele vejen fra Nr. Vissing til Skanderborg - eller i det mindste til skolen i Veng.

Vi giver lige jernhesten et ekstra tråd i pedalerne, før vi skal videre til coronasituationen i kommunens ældrepleje. For i forbindelse med vores artikler om nye cykelstiprojekter, har vi fået enormt mange henvendelser og kommentarer fra vores læsere på både Facebook og mail.

Vi har benyttet jeres store interesse for asfalten under de tohjulede til at kaste lys over, hvor vores læsere ser størst behov for nye cykelstier.

Se dine medborgeres - og medlæseres - bud her.

De værste corona-konsekvenser for ældreplejen afblæses - for nu

Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Flere end hundrede ansatte manglede, og rengøring og sociale aktiviteter hos plejehjemsbeboere kunne blive sat i bero, advarede kommunen. Men det er ikke blevet nødvendigt at bruge det værktøj "i særlig udstrakt grad", fortæller kommunens direktør for ældreområdet, Lone Rasmussen. Spørgsmålet er, om den nylige coronaknibe er relateret til de generelle udfordringer med at skaffe personale til ældresektoren - det har vi spurgt Lone Rasmussen om. Læs med her.