Penge hænger ikke på træerne - medmindre du rækker ud
Nogle af de mennesker, vi har med i dette nyhedsbrev, ville nok have en indvending eller to imod den overskrift, du lige har læst.
For formuleringen forudsætter i sagens natur, at penge rent faktisk hænger på træerne, hvis blot man rækker ud efter deres grene.
Fælles for de lokale ansigter i dette nyhedsbrev er nemlig, at de har rakt ud. Og at de efterfølgende har erfaret, at pengene hænger der og dingler som lavthængende frugter er nok en journalistisk stramning, som ikke overlever et kig i virkelighedens spejl.
Hele pointen bag deres fortællinger er, at intet kommer af sig selv. Men pointen er også, at gode ting kan lade sig gøre, hvis man lægger sig i selen, hvis man ofrer både tid og kræfter, og ja - rækker ud.
Et af de mennesker, der har rakt ud, er Kristian Toft.
Som skoleleder på Mølleskolen i Ry insisterer han på at drive folkeskolens udvikling fremad. Og han insisterer på at gøre op med tanken om, at store private fonde og folkeskolen ikke er et investeringsmatch made in heaven.
Hvor har det bragt ham og Mølleskolen hen?
Foreløbig til et punkt, hvor skolen står over for etableringen af en helt særlig have. En have, som også er et fysisk læringsrum, hvor eksperimenter med vind, vand, solceller, lys, plantestrøm, vindmøller, 3D-print, luftfugtighed og meget mere skal styrke elevernes interesse i naturfag, teknologi og bæredygtighed.
- Det har taget fire år at nå hertil. Jeg vil ikke sige, at det har været let, men nu er vi i jorden, siger Kristian Toft.
At det har taget fire år er én måde at gøre processen op - en anden måde er at tælle kroner og øre. Seks ud af 10 millioner har skolelederen og Mølleskolen samlet ind fra fonde, crowdfunding i lokalsamfundet og med hjælp fra flere virksomheder.
Kristian Toft er ikke den eneste, der tæller indsamlede millioner lige nu. Det gør også Anne Heeager og Katrine Ringgaard fra foreningen Skanderborgs Aktive Mil, som SkanderborgLIV tidligere har skrevet om ad flere omgange.
Senest har de modtaget penge fra en kant, alle i kommunen kender, og deres projekt om en ny multipark tager nu yderligere form.
Begge historier viser, at penge ikke rystes af noget træ med blide skub og spontane dask til grenene. Det kræver energi, virkelyst, gode idéer og benhårdt arbejde.
Men lægger man det i sin indsats, ja, så kan træet alligevel vise sig at rumme anselig økonomisk støtte.
Har du et tip til noget, vi på SkanderborgLIV bør kaste os over i den kommende tid, kan du som altid skrive til os på mail. Bettina Sønderskov fanger du på besok@skanderborgliv.dk, mens du kan få fat i mig på chbli@skanderborgliv.dk.
Rigtig god læselyst.
- Mange fonde mener, at folkeskoler er noget, kommunen betaler for
Hvordan udvikler man sin folkeskole, når man hvert år bliver skåret med 2 procent? Hvem skal finde pengene, når politikerne ikke vil? Kristian Toft, skoleleder på Mølleskolen i Ry, har sin egen opskrift, som indtil videre har givet pote - hele seks millioner gange målt i kroner og øre. Hvordan han og Mølleskolen bærer sig ad, finder du ud af lige her.
Smukfest støtter ny multipark på nabogrunden
Hvordan kan en multipark med skatebane være med til at forebygge ensomhed blandt unge? Det giver Katrine Ringgaard fra Skanderborgs Aktive Mil sit bud på her. Hun og Anne Heeager, der også sidder i byrådet for Radikale Venstre, har samlet i alt 4,5 mio. kr. ind til netop en multipark, og lige præcis formålet om at forebygge ensomhed har været med til at skaffe de seneste 50.000 kr. fra Smukfests fond, Smukfonden.
Kort nyt: Ny løbebane, indbrudstal og elbiler
- I sidste uge skrev vi en historie om et stigende antal solgte elbiler i kommunen. I Skanderborg har vi dog stadig noget til gode sammenlignet med resten af landet, hvor salget af el- og pluginhybrid-biler i december 2021 for første måned nogensinde overhalede salget af benzin- og dieselbiler.
- Lettere forurenet jord og slagge under løbebanen om fodboldstadion i Dyrehaven skal udskiftes, og derfor kommer der nu en ny løbebane og nyt rækværk rundt om grønsværen. Den nuværende løbebane blev ifølge kommunen formentlig lavet i 1960'erne. Læs om den nye løbebane på kommunens hjemmeside her.
- Selv om den nye byrådssæson først lige er skudt i gang med første byrådsmøde onsdag i denne uge, lurer forhandlingerne om et kommunalt budget for 2023-2026 allerede i horisonten. Allerede nu er det muligt for borgere at indsende forslag, der kan komme til at indgå i forhandlingerne. Send dit forslag ind her.
- Anmeldelser om indbrud i husstande har nået endnu et rekordlavt niveau. I Skanderborg Kommune blev der i 2021 anmeldt 136 indbrud mod 365 i 2016, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Det er et fald på knap 63 pct. - eller et fald fra et gennemsnit på ét anmeld indbrud om dagen til ét anmeldt indbrud for hver to og et halvt døgn.