Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Christian Bæk Lindtoft

Benzinbiler på retræte?

Hvis du sidste år skiftede bil eller købte en helt ny, ja, så var der historisk stor sandsynlighed for, at valget faldt på en elbil.

Det lyder voldsomt, men jeg tillader mig også at bruge betegnelsen 'historisk' på med den mest lempelige fortolkning.

For bag ordvalget ligger ikke en større landvinding, end at elbilerne i 2021 stod for 17,3 procent af indregistreringerne hos Skanderborg Kommunes bilejere.

Tallet i sig selv lyder måske ikke historisk, men det er det så alligevel. For den andel har aldrig været større. Men selvfølgelig skal det ses i lyset af et gryende marked, og nej, det er ikke nødvendigvis noget, der få dig til at falde bagover stolen - men du skal også tænke på, at udgangspunktet for bare få år siden var stort set lig med nul.

For i 2019 var det samme tal blot 3,25 procent.

Der er vækst i de elektriske biler, og tager man plugin-hybriderne - hvis grønne profil afhænger fuldkommen af personen bag rattet og vedkommendes kørselsmønster - med, ja, så snakker vi om, at de to biltyper nu til sammen er næsten lige så populære borgerne her i kommunen at erhverve sig, som deres klimamæssigt sorte fætre på benzin og diesel.

De to biltyper på rent fossile brændsler er nemlig i samme periode til sammen faldet fra 91,6 procent af indregistreringerne i 2019 til 55,49 procent i 2021.

Det er den udvikling, vi i dette nyhedsbrev stiller skarpt på.

Én ting er den stigende popularitet blandt privatbilisterne, noget andet er kommunens egne biler.

De skal nemlig - efter planen - også omstilles til mere bæredygtige energikilder: Enten el eller brint.

Og der skal snart fart på den omstilling.

For senest i 2025 skal Skanderborg Kommune som virksomhed være CO2-neutral. Spørgsmålet er: Batter en omkalfatring af den kommunale bilflåde, der tæller 125 leasede biler til persontransport virkelig i forsøget på at nå det mål?

Vi har set på tal og fakta om kommunens CO2-regnskab, og vi har spurgt formanden for byrådets Klima-, Miljø- og Planudvalg, Claus Leick (SF), om hvor travlt byrådspolitikerne egentlig har, og om det bilerne nu også er det bedste sted at sætte ind nu og her.

Samme udvalgsformand har vi spurgt, om det stigende antal biler i privatbilismen, som enten kræver eller kan bruge en ladestander, vil få byrådet til at bruge penge på at sikre en tilstrækkelig infrastruktur med det fornødne antal offentligt tilgængelige ladestandere i kommunen.

For lægger man tallene for plugin-hybrider (som kan og ikke skal bruge opladning) og elbilerne (som skal lades op), er der i dag mindst 1.233 af den slags biler på vejene. Antallet af ladestandere, som kan bruges af menigmand, er til sammenligning et sted mellem 45 og 48.

Spørgsmålet er, om Claus Leick og hans byrådskollegaer vil forsøge at få andel i en ny pulje på 100 mio. kr. fra Transportministeriet, som kan bruges til medfinansering af offentligt tilgængelige ladestandere.

Alt sammen får du indblik i her i dette nyhedsbrev.

Husk at sende det videre, hvis du kender nogen, der kunne have interesse i artiklerne, eller som du synes, bør følge med her os SkanderborgLIV.

Har du et tip til en god historie, er mine linjer åbne - både på mail og telefon - på chbli@skanderborgliv.dk eller 25 45 69 44.

Rigtig god læselyst!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Grøn omstilling: Er der ladestandere nok?

Næsten hver femte indregistrerede bil sidste år i Skanderborg Kommune var en elbil. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Det kræver en stærk infrastruktur, hvis antallet af elbiler i tråd med de politiske drømme og målsætninger kommer til at stige endnu mere. 

Spørgsmålet er, om Skanderborg Kommune kan følge med i en grøn omstilling, der har lagt sig i overhalingsbanen? 

Få svaret her

Nu går kommunen i gang med at udskifte fossile biler med elbiler

Kommunens biler skal over de kommende år udskiftes til enten el- eller brintbiler. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Hvis kommunen skal indfri sin egen målsætning om at blive CO2-neutral som organisation i 2025, skal der ske ændringer i denne valgperiode.

Derfor sætter byrådet nu skub i to pilotprojekter, der kommer til at spille en rolle, når den kommunale bilflåde på et tidspunkt skal omstilles fra benzin og diesel til el eller brint.

Vi har spurgt Claus Leick (SF), formand for Klima-, Miljø- og Planudvalget, hvornår han drømmer om, at kommunens ansatte kører rundt i mindre klimabelastende biler.

Men bilerne tegner sig kun for en mindre del af kommunens samlede CO2-udledning, og adskillige ton skal fjernes fra kommunens klimaregnskab for at nå i mål.

I den sammenhæng kan de massive byggeplaner med talrige institutioner blive en udfordring, som man ifølge udvalgsformanden skal være opmærksom på.

Læs artiklen her.

Sådan gik det: Uge 1 med plantekost hos børnefamilien Gadegaard

Irene Lauth Gadegaard og hendes mand, Sune Lauth Gadegaard, deltager i Aarhus Universitets PlantPro Challenge - ligesom 99 andre skanderborgensiske familier. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Bider børnene på plantepølser? Og kan de blive ved med at spise den samme ret fire dage i streg? 

SkanderborgLIV følger med hjemme hos Sune og Irene Lauth Gadegaard fra Stilling, når ambitionerne om at skrue ned for kød og op for den plantebaserede kost møder virkeligheden med arbejde, travlhed, indkøb og to børn.

Læs andet kapitel i føljetonen om Irene og Sune Lauth Gadegaard her

Corona tynger ældreplejen - mangel på flere end 100 medarbejdere sætter rengøring på pause

Arkivfoto. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Coronasmitten har fået et stramt greb om ældreplejen i kommunen.

Lige nu presser smitte og isolationskrav den lokale ældresektor så voldsomt, at flere end 100 fastansatte medarbejdere på området mangler.

Derudover er der fravær blandt både afløsere og elever, og tilsammen betyder det, at både praktiske opgaver, herunder rengøring hos de ældre, og sociale aktiviteter må udskydes indtil foreløbigt den 1. februar.

Læs artiklen her.