Hist hvor vejen...gisp!
Hist hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt.
Her bor Ann og Keld Johnsen, og det har de gjort i 24 år.
Fra spisebordet i parrets køkken er der udsigt til den smalle Ringklostervej, som løber imellem markerne, før den forsvinder i et sving bag en bakketop og bugter sig videre igennem det kuperede landskab øst for Skanderborg Sø.
Vejen forbinder en række små landsbyer med Skanderborg og hovedfærdselsåren Oddervej, men den har også en anden funktion.
Ringklostervej er nemlig også en vej, som mange cykler, løber og vandrer på, når de tager turen "Rundt om Skanderborg Sø."
- Vi synes, at det er fantastisk, at så mange har fået øjnene op for den smukke natur i vores område. I weekenderne kommer der flokkevis af cyklister forbi. De fylder det meste af den smalle vejbane, og vi kan se, at mange ikke er kendt i området. De bliver overraskede af den blinde vinkel i svinget. Pludselig er de faretruende tæt på at kollidere med en landbrugsmaskine eller en bil i høj fart. Det kan være ret så nervepirrende at indtage sin morgenkaffe med den udsigt. I vores øjne er det kun et spørgsmål om tid, før det går rigtigt galt, siger Keld Johnsen.
Parret har gentagne gange gjort kommunen opmærksom på de farlige situationer.
Men der er ingenting sket.
Hvorfor får du svar på i dagens interview med Jette fra kommunen.
Dagens artikler er blevet til, fordi der en dag tikkede en besked ind i min mailboks:
Hej Bettina
Vi bor halvvejs rundt om Skanderborg sø på Ringklostervej midt i en skøn natur, som mange benytter sig af. Men der er en stor udfordring. Vejen er ikke ret bred, og der er mange blinde vinkler på grund af skarpe sving, så der opstår ofte farlige situationer. Vi kunne godt tænke os hastighedsbegrænsning. Vi har inviteret udvalgsformand Claus Leick på cykeltur søen rundt, men vi har ikke hørt noget.
Hvad skal vi gøre?
Det spørgsmål kunne jeg ikke svare på, men jeg kunne undersøge sagen og sætte fokus på emnet trafiksikkerhed i dagens nyhedsbrev.
Jette Schmidt, trafiksikkerhedsrevisor, Skanderborg KommuneVi får mange henvendelser fra borgere, som er bekymrede for trafiksikkerheden i deres nærområde. Det sætter vi pris på, for det er jo dem, der oplever trafikafviklingen i det daglige.
Sidder du også og brænder inde med et spørgsmål - eller har du en mening om, hvad vi skal sætte fokus på i kommende nyhedsbreve, er du som altid velkommen til at skrive til mig på besok@skanderborgliv.
God aften og pas på jer selv derude i vores corona-ramte kommune.
P.S Husk at sende mailen her videre til andre i dit netværk, som interesserer sig for livet i Skanderborg Kommune. På den måde hjælper du os med at nå endnu bredere ud med vores historier. Hvis du er én af dem, som har fået mailen tilsendt af en bekendt, kan du skrive dig op til kommende nyhedsbreve her.
- Det er svært for en kommune at påvirke fart i det åbne land
- Vi har altid mulighed for at gå i dialog med politiet om hastigheden i et område. Det gør vi også engang imellem, men vi skal have rigtigt gode argumenter at forhandle med. Sådan er det ikke på Ringklostervej ved Skanderborg Sø. Generelt er det sværere for os som kommune at gøre noget for at påvirke farten i det åbne land, end det er inden for vores bygrænser, siger kommunens trafiksikkerhedsrevisor, Jette Schmidt.
De drømmer om tryg trafik rundt om Skanderborg Sø
- Her har vi en strækning, som folk valfarter til for at dyrke motion og nyde naturen uden at belaste klimaet. De kommer på trods af, at trafikforholdene er dårlige, fordi her er så smukt. Tænk, hvis vi kunne forbedre trafiksikkerheden og oplevelsen på ruten ved både at etablere den stærkt ønskede cykelsti fra Skanderborg by til Ringklostervej og få sænket farten her.
Mød Ann og Keld Johnsen og bliv klogere på, hvorfor de i flere år har været i dialog med Skanderborg Kommune om trafiksikkerheden på Ringklostervej.
- Kan vi finde på noget, der ikke koster så meget?
- Jeg glæder mig personligt over den stigende opmærksomhed omkring trafiksikkerheden i kommunen. Nogle skriver læserbreve. Andre inviterer mig med på cykeltur.
Sådan siger formanden for kommunens klima, miljø- og planudvalg, Claus Leick (SF), som godt nok ikke har taget imod Ann og Kelds invitation til en cykeltur rundt om Skanderborg Sø.
- Men jeg har altså cyklet rundt om Skanderborg Sø. Og nej, jeg synes heller ikke, at vejene er gode at cykle på. Sådan er det mange steder i kommunen. Der er langtfra penge nok til, at vi kan imødekomme alle borgernes ønsker på det her område, så der skal prioriteres hårdt, siger udvalgsformanden og SF'eren.
Han håber, at det nye byråd vil afsætte flere penge til cykelstier og øget trafiksikkerhed under efterårets budgetforhandlinger.
- Men jeg ved jo godt, at træerne ikke vokser ind i himlen. Derfor har jeg en drøm om, at vi sammen med borgerne kan finde løsninger, som ikke koster så mange penge, men som kan fungere, imens vi venter på pengene til de helt store projekter, siger Claus Leick.
På Himmelbjerget arbejder en gruppe borgere lige nu sammen med kommunen for at finde løsninger på trafikale udfordringer omkring den populære turistdestination. Hvad det går ud på, får du historien om i ét af vores kommende nyhedsbrev.
Så mangler vi bare legepladsen
Hvor er vuggestuen?
Det spørgsmål stillede forældre i Virring sig selv i december, da de gravemaskiner og håndværkere, som skulle sørge for, at en ny daginstitution kunne slå dørene op efter juleferien, udeblev.
Nu er det modulbyggeri, som skal danne rammen om 15 vuggestuebørns og 50 børnehavebørns hverdag blevet hejst på plads, og den 1. februar slår Børnehuset Toftegården dørene op for de første børn.
- Interessen for Børnehuset Toftegården er stor. En del børn er allerede på plads, og vi har flere henvendelser fra forældre, som er nysgerrige på den nye institution. Derfor opfordrer vi alle interesserede forældre til at klikke sig ind på pladsanvisningen så hurtigt som muligt, siger Charlotte Styver, som er chef for dagtilbud i Skanderborg Kommune.
I 2025 skal den erstattes af en permanent institution, men det er ifølge dagtilbudsleder, Karsten Bo Refsgaard slet ikke utænkeligt, at Virring-området løber ind i kapacitetsproblemer inden da.
Hjælp os med at udvikle SkanderborgLIV
Vil du være med til at udvikle SkanderborgLIV i den retning, der giver størst værdi for dig?
I så fald har du lige nu chancen for at bruge fem minutter af din tid på at hjælpe os - Bettina og Christian - med at holde snuden i sporet.