Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Prisen for et rækkehus eller en villa i Skanderborg Kommune har (stadig) vind i ryggen. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Hvor dyrt er et hus i kommunen egentlig?

Vi har adskillige gange nævnt, at nogle ting bare er svære at undgå, når man taler med folk om Skanderborg Kommune.

Én af dem - og den har vi ved gud nævnt tit - er den massive befolkningstilvækst, der præger udsigten til de kommende 10-15 år.

En anden, som er nært beslægtet med førnævnte, er prisen på et hus i kommunen.

"Alle vil til Skanderborg at bo", "vi ligger jo i et rigtigt smørhul her i kommunen".

Det er dén slags sætninger, man som journalist her i lokalområdet ikke sjældent støder på.

Men sjældent borer snakken sig længere ned i boligmarkedet end en skrue er nødt til at bore sig ind i en væg for at holde en billedramme fastnaglet til den.

Med udgangen af 2021 har vi derfor valgt tage lægtehammer og slagbor med til et besøg i de digitale boligstatistikker.

For hvordan ser boligmarkedet i Skanderborg Kommune egentlig ud, når man slår alle de generelle formodninger og anekdotiske beretninger om rekordsalg og liggetider i stykker og samler brikkerne én for én?

Det spørgsmål stillede vi os selv, og i dag giver vi det mest kvalificerede svar, man kan trække ud af tallene.

Hvad vi fandt ud af, kan du også finde ud af ved at læse vores artikel om et lokalt boligmarked i hastig udvikling.

Spørgsmålet er, om du kan gætte, hvor i kommunen prisen på parcel- og rækkehuse er tæt på fordoblet på seks år? Eller hvor i kommunen prisen i samme periode stort set ikke har rykket sig?

Selv om der er masser af interessante tal og hånd-til-hage-fremkaldende grafikker at kaste sig over i vores store boligartikel, har vi ikke tænkt os kun at svælge i kvadratmeterpriser i dette sidste nyhedsbrev før jul.

Coronasmitten har atter taget fat - helt aktuelt med et smittetal fra mandag til tirsdag i denne uge på 105 nysmittede, som er det højeste antal i kommunen siden pandemiens udbrud - og det er den slags nyheder, der ganske givet er med til at sende folk ned i testkøen lidt oftere, end de tidligere har ladet en vatpind få adgang til næseborene.

Køerne er lange, og kampen om testkapacitet hård - og vi har spurgt den ansvarlige embedsmand på området, om der er udsigt til mere testkapacitet rundt om hjørnet eller ej.

Og så skal vi en tur til Virring, hvor den løsning, der skulle hjælpe forældre væk fra børnepasning udenbys, måske alligevel ikke rækker så langt endda.

Sidst, men ikke mindst, vil vi gerne komme med en venlig opfordring til at give os en hjælpende hånd.

Vi vil gerne blive klogere på, hvordan du bruger SkanderborgLIV, hvad vi kan gøre bedre, og hvilken type indhold, der er vigtigst for dig at få her i din indbakke.

Nederst i nyhedsbrevet finder du derfor et spørgeskema, som vi håber, du vil bruge et øjeblik af din dag på at besvare.

Før tjekker ud af redaktionslokalet for sidste gang inden jul, vil jeg som altid minde dig om, at du er meget velkommen til at kontakte mig på chbli@skanderborgliv.dk eller 25 45 69 44 - om det er med ris eller ros, er min indbakke og telefon altid åben. Og jeg sætter til enhver tid pris på et tip om en god historie, jeg bør se nærmere på.

Rigtig god læselyst - og glædelig jul!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Trods midlertidig lappeløsning kan Virrings børn allerede om få år blive sendt ud af byen for at blive passet

Lea Juhl Knudsen fra Virring har to døtre, hvoraf den ene har fået børnehaveplads i den forsinkede, midlertidige institution Toftegården. Om to år skal hendes yngste datter også i børnehave - men til den tid ser det muligvis svært ud at have lokale pasningspladser til rådighed for lokale Virring-børn. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Tidligere i december skrev vi om den midlertidige daginstitution Toftegården i Virring, som skulle have inviteret de første børn inden for til leg og pasning den 3. januar.

Åbningen bliver på grund af en sen miljøundersøgelse, der skal søge efter eventuelle pesticidrester på grunden, hvor der før lå et landbrug, forsinket til den 1. februar.

Meningen med Toftegården, der er et midlertidigt såkaldt modulbyggeri, og ikke en institution af mursten og mørtel, er, at den skal tage toppen af den mangel på lokale pasningsmuligheder, Virrings forældre oplever, indtil en ny, permanent institution efter planen står klar i 2025.

Lige nu sendes mange børn med adresse i Virring adskillige kilometer ud af byen for at blive passet.

Men det er slet ikke sikkert, at Toftegården - lappeløsningen, om man vil - kommer til at slå til helt frem til 2025.

I hvert fald ikke, hvis man spørger Karsten Bo Refsgaard, dagtilbudsleder i Virring. For hans estimat lyder, om end det er forbundet med stor usikkerhed, at man allerede om et par år kan stå i en situation, hvor man igen må sende børn fra Virring i pasning i byer som Hylke og Hørning - hvilket også er situationen nu - som begge ligger 10 km fra Virring.

Den prognose vækker ikke begejstring hos Lea Juhl Knudsen, der gerne vil have sin yngste datter i børnehave i december 2023 - og gerne i Virring.

Læs hele historien her.

Skanderborg stikker af fra naboerne: Ét sted i kommunen er boligpriserne næsten fordoblet på seks år

Skanderborg Kommune har oplevet markant vækst i boligpriserne de seneste år. Men i hovedbyen Skanderborg er væksten ikke helt så kraftig, som den har været. Her er det villaer i Skanderborg Bakker. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Hvor mange procent er boligpriserne vokset med i Galten? Hvorfor tiltrækker Hørning boligkøbere, der egentlig havde planer om at købe i en af de attraktive forstæder syd for Aarhus?

Hvilket postnummer i kommunen har stort set ikke oplevet prisstigninger de seneste seks-syv år?

Alt det - og meget mere - giver vi dig svar på i denne artikel.

Med en hjælpende hånd fra Boligsiden.dk og Finans Danmark, med syv centrale grafikker og med ét interview med en kyndig ejendomsmægler tegner vi portræt af et boligmarked her i kommunen, hvor det kun bliver dyrere at købe.

Læs med her.

Timelange testkøer: Får Skanderborg et ekstra kviktestcenter i juledagene?

Folk venter i kø til kviktest i Ry tirsdag den 21. december. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Hvad sker der med testkapaciteten? Hvorfor skal man stå i kø i op mod to timer?

Har du været forbi kviktestcentrene i Galten eller Ry for nylig, har du muligvis stillet dig selv netop de to spørgsmål.

For køen er lang, og med julens snarlige komme og smittetallenes næsten daglige rekorder er efterspørgslen på at få stukket en podepind i næseborene stor.

Også i Skanderborg Kommunes administration håber man, at køerne kan blive lidt kortere, og derfor har kommunens direktør for sundhedsområdet, Lone Vesterman Rasmussen, forsøgt at lægge billet ind på endnu et kviktestcenter.

Det gjorde hun faktisk allerede for halvanden måned siden.

Men det er langt fra sikkert, at det kommer til at lade sig gøre at få endnu et kviktestcenter i kommunen, som vil kunne gøre ventetiden kortere.

Hvorfor? Det får du svar på i artiklen her.

Med på vejen får du lige helt kort nyheden om, at Skanderborg for første gang registrerede over 100 nye smittetilfælde mellem mandag den 20. december og tirsdag den 21. december. Det skriver kommunen på sin hjemmeside.

Af de 105 personer testede 74 positiv med PCR-test.

I løbet af de seneste syv dage er 527 personer konstateret smittet i kommunen. Incidenstallet (antal smittede over syv dage pr. 100.000 indbyggere) er på 827. Flere end 60 af landets 98 kommuner har et højere smittetal end Skanderborg Kommune.

Hjælp os med at gøre SkanderborgLIV skarpere

Bettina Sønderskov og Christian Bæk Lindtoft. Foto: Morten Pape

Som jeg nævnte i indledningen til dette nyhedsbrev, forsøger vi hele tiden at gøre SkanderborgLIV bedre, at holde vores journalistik oppe på tæerne og skrive vigtige historier, der giver mening og har værdi for dig og dine medlæsere.

Og den allerbedste hjælp, vi kan få til at indfri den ambition, er din.

En klog mand sagde engang, at blot få menneskeskridt på den selvlysende, gule ost på himmeltæppet var et gigantisk spring fremad for menneskeheden.

Jeg siger ikke, at det er der, vi er, og jeg siger heller ikke, at Bettina og Christian lige så godt kunne hedde Neil og Buzz. Og jeg siger bestemt heller ikke, at vores mission her i Skanderborg skubber til menneskehedens grænser.

Jeg siger bare, at mindre end fem minutter af din tid til at besvare et spørgeskema betyder mere for os her på SkanderborgLIV, end du måske tror.

Og så siger jeg måske også - indrømmet - at vi lidt, bare lidt, betragter os selv som to journalister ombord på en lille, men ambitiøs og målrettet sonde, der har fuld fart på, mens stadig skal gøre sig mange nye opdagelser og erkendelser.

Spøg til side - der er langt fra Månen til Skanderborg, der er endnu længere fra Neil og Buzz til Bettina og Christian, men vi er på en mission her i dit lokalsamfund. Og du kan hurtigt og nemt hjælpe os med at klare opgaven bedre i morgen end i går ved at hoppe ind og besvare spørgeskemaet her.

På forhånd tak!