Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hvorfor strikker hun julegaver til hjemløse?

Hvis du støder på en Hus Forbi sælger i området, som er iført et farvestrålende, hjemmestrikket halstørklæde i acryl, er sandsynligheden for, at det er strikket af Lene Pedersen fra Skanderborg stor.

I månederne frem mod jul strikker hun op mod 10 timer om dagen, så hun kan dele bløde pakker ud til de mennesker, der lever på kanten af vores samfund.

Det har hun gjort, siden hun sad i et venteværelse i lægehus i Hørning for seks år og siden og fik en idé.

Hun har ikke tal på, hvor mange halstørklæder, sokker og hundetæpper, det er blevet til igennem årene, men det er ifølge hende nok til, at hun er et kendt ansigt blandt hjemløse i Aarhus og Skanderborg Kommune.

Julegaverne falder på et tørt og koldt sted, og de bliver både mødt af måben, kæmpekram og gråd.

- Jamen, jeg plejer aldrig at få julegaver, siger de.

- Nej, men det får du så i år, svarer hun.

Hvorfor Lene Pedersen bruger al sin tid og en god del af sin folkepension på at give gaver til nogle af de mennesker i vores samfund, som har allermindst, kan du blive klogere på i dagens nyhedsbrev.

Omdrejningspunktet for dagens historier er "Glæden ved at give."

Temaet er selvfølgelig inspireret af, at juleaften står for døren, hvilket giver de fleste af os rig mulighed for at opleve glæden ved at give (og få :-)).

Hvorfor juleaften ikke er noget særligt for Lene Pedersen, og hvordan strikkeriet til de hjemløse for hende er en vej ud af ensomhed og lange dage i lejligheden, kan du læse om i dagens første historie.

Jeg har også talt med kvinderne bag en pop-up butik, som hvert år i december dukker op i forskellige butikslokaler i Skanderborg. De kalder sig for Bedstes Børnehjælp og står bag en lille lokal nødhjælpsorganisation, som hjælper indiske slumbørn i skole og deres mødre med at blive selvforsørgende.

Hvordan det hele begyndte med, at pressefotografen Lene Storm tog på reportagerejse til Indien og blev grebet af modløshed, da hun så børn gå rundt på lossepladsen med skrald i flere etagers højde i stedet for at passe deres skolegang, kan du få svar på i dagens anden artikel.

Her fortæller hun om et møde i køen til et flytoilet, som fik modløshed vendt til håb og blev begyndelsen på 25 års tæt kontakt imellem en gruppe kvinder med flair for håndarbejde i Skanderborg og børn og kvinder fra Delhis fattige slumkvarterer.

Jeg tager hatten for dem og alle andre, som bruger tid og kræfter på at give til dem, der i modsætning til mange af os andre ikke har problemer med at finde ud af, hvad de skal ønske sig i år, for som Karin Sørensen fra Bedstes Børnehjælp siger:

- Nogle vil nok mene, at det er en dråbe i havet at betale 75 kroner om måneden til et sponsorbarn, eller at strikke ti huer og sende pengene fra salget af dem til Indien. Men det er en vigtig dråbe i havet, og en dråbe spreder altid ringe i vandet.

Med de ord vil jeg runde mit sidste nyhedsbrev for i år af og ønske dig en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Tak til alle jer, der har været med på den rejse, som begyndte, da jeg sendte SkanderborgLIVs allerførste nyhedsbrev ud på en dag i maj, hvor vi lige havde fået besked om, at årets Smukfest for andet år i træk blev aflyst på grund af corona.

Der er sket en del siden, og jeg tør godt love, at der for vores vedkommende kommer til at ske mindst ligeså meget i 2022.

Før året rinder ud, får du selvfølgelig også en hilsen fra min kollega Christian, som blandt andet har set på året der gik i Skanderborg Kommune.

Hvis du har spørgsmål eller inputs til dagens nyhedsbrev er du som altid velkommen til at skrive til mig, journalist, Bettina Sønderskov, på mailen besok@skanderborgliv.dk.

God søndag og god læselyst.

P.S Husk at sende mailen her videre til andre i dit netværk, som interesserer sig for livet i Skanderborg Kommune. På den måde hjælper du os med at nå endnu bredere ud med vores historier. Hvis du er én af dem, som har fået mailen tilsendt af en bekendt, kan du skrive dig op til kommende nyhedsbreve her.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

- Det er en stor glæde for mig, at se dem blive så glade for sådan en lille dum pakke

For Lene Pedersen er det ren terapi at strikke til hjemløse. Foto: Bettina Sønderskov

- Den måde, de reagerer på, glemmer jeg aldrig. Jeg får kæmpekram. Nogle græder. Nå jeg sidder her og strikker resten af året, tænker jeg tit på det lys sådan et dumt halstørklæde kan tænde i øjnene på dem i december. Jeg tænker også på, hvad de har fortalt mig om deres liv, hvorfor de er ensomme, hvordan de er blevet hjemløse, og hvordan tingene ofte allerede begyndte at gå skævt for dem i en ung alder, siger Lene Pedersen fra Skanderborg.

Når hun bruger en dag på at strikke et halstørklæde, og når hun lægger alle de penge fra folkepensionen til side, som hun kan undvære, så hun kan købe garn til nye strikkeprojekter, synes hun, at det er en meget lille indsats i forhold til alt det, hun får tilbage.

Læs  historien om Lene Pedersen og hendes strik-til-hjemløse projekt her.

- Det, vi gør i Skanderborg, giver muligheder i Indien

Bedstes Børnehjælp har et beskedent juleønske: At få flere yngre kræfter med på rejsen i 2022. Foto: Bettina Sønderskov

- Der er intet galt i at spille banko eller petanque. Det her giver bare en ekstra horisont. Fællesskabet i Bedstes Børnehjælp handler ikke kun om livet i vores egen lille, dejlige andedam, men om at vi kan gøre en forskel for nogle, der levet et helt andet liv i Indiens slum, siger Lene Storm.

Læs historien om, hvordan hun på en reportagerejse blev grebet af slumbørnenes skæbne og besluttede sig for at lave de første 100 filthuer og sende overskuddet fra salget af dem - direkte fra Skanderborg til Indien. 

Efterskole spreder juleglæde i busskuret

Stivfrosne fingre, juleglæde og lov til at udfolde deres kreativitet. Det fik Mathilde, Alix og Nina fra Efterskolen Aadalen med sig fra bus-stoppesteds-projektet. Midt i en mindre snestorm klipsede de gran og julekugler fast på busskurets iskolde metal.Foto: Efterskolen Aadalen

Siden begyndelsen af december har gran, julekugler, julelys og nisser mødt passagerer, der har ventet på bus nummer 200 i Hørning. Tre elever fra Efterskolen Ådalens billedkunst-linje har spredt juleglæde i busskuret på opfordring fra Skanderborg Kommune. Det skriver efterskolen på sin hjemmeside.

- Vi ville gerne gøre noget hyggeligt i december – give nogle andre øjne på den kollektive trafik, siger Lotte Kristiansen fra Vej og Trafik i Skanderborg Kommune, der har taget initiativ til det kreative bus-stoppested.

Hvorfor Efterskolen Ådalens billedkunstlærer kalder det for en drømmeopgave, kan du læse om her.