Hvor er vuggestuen?
Dét spørgsmål stillede en række forældre i Virring sig selv for blot få dage siden.
Eller faktisk spurgte de nærmere: Hvor er de gravemaskiner og håndværkere, der skal sørge for, at en ny, midlertidig institution åbner i vores landsby om få uger?
Det viser sig, at byggeriet af institutionen, der skal tage toppen af presset på de få institutionspladser, der er i Virring, er forsinket med en måned.
Hvor børnene ifølge den oprindelige plan skulle have haft første dag den 3. januar 2022, må de nu vente til den 1. februar.
At nyheden om forsinkelsen blev meldt ud til forældrene for få dage siden og med kort tid til den dag, hvor de troede, de skulle aflevere deres børn et nyt sted, falder ikke i god jord hos alle forældre.
Særligt ikke, fordi kommunen allerede i slutningen af november vidste, at byggeriet og åbningen ville blive udskudt. Det er nemlig kommunens egen beslutning om at foretage en undersøgelse af jorden under den kommende institution, der udskyder åbningsdatoen.
En undersøgelse, der skal afklare, om der er sundhedsskadelige pesticidrester i jorden, fordi der tidligere har ligget et landbrug på byggegrunden.
Dén historie finder du i toppen af overblikket længere nede i nyhedsbrevet, hvor vi også har en historie om, at det lokale affaldsselskab træder ind i et interessant samarbejde, der blandt andet skal gøde jorden for, at borgerne kan engagere sig mere i den grønne omstilling på affaldsområdet.
Og så slår vi til sidst et smut forbi vores søstermedie i en af vores nabokommuner, FavrskovLIV.
Bare rolig, det er ikke, fordi vi som sådan forlader vores egen andedam - nej, det er dem, der har krydset kommunegrænsen, fordi Skanderborg Kommune har et seniortilbud, som en busfuld seniorer fra Favrskov kaster lange blikke efter.
Rigtig god læselyst!
Ny, midlertidig daginstitution er forsinket: Mødre ærgrer sig over sen besked fra kommunen
Tirsdag den 7. december kørte jeg ud til den adresse i Virring, hvor det på daværende tidspunkt var opfattelsen, at der den 3. januar 2022 skulle stå en fuldt funktionsdygtig daginstitution for både vuggestue- og børnehavebørn.
Men på adressen var der intet andet end frosthårdt grus og vindblæste, nøgne træer - ikke skyggen af en gravemaskine eller en entreprenør.
Køreturen derud tog jeg efter en snak med en lokal virringenser, som kunne berette, at der i ugevis ikke havde været aktivitet på grunden. Efter at have talt med flere borgere i byen stod det klart, at hun ikke var alene om sin undren, og efterfølgende kastede et opkald til den lokale dagtilbudsleder lys over sagen:
En miljøundersøgelse var kommet ind fra højre og havde sendt gravemaskinerne, der ellers havde været klar til at stikke skovlen i jorden, tilbage i garagen.
Flere forældre undrer sig over, at de ikke blev orienteret om forsinkelsen, allerede da kommunen den 26. november vidste, at det var en realitet, men i stedet først den 7. december, efter SkanderborgLIV havde spurgt ind til den tomme byggegrund.
Renosyd bliver partner i projekt, der skal skabe fremtid uden affald
En fremtid uden affald. Det er den ikke så lidt ambitiøse målsætning, der indrammer et stort projekt om cirkulær økonomi og forebyggelse af affald, som Renosyd er partner i.
Projektet, der lystrer navnet Circular Economy Beyond Waste, er netop blevet EU-godkendt, og foruden Skanderborg og Odders lokale affaldsselskab tæller projektet 39 partnere fra Danmark.
Det skriver Renosyd i en pressemeddelelse.
Godkendelsen betyder, at Renosyd kan intensivere en indsats, de allerede i det forgangne år har taget hul på, som fokuserer på borgernes affaldsvaner. Blandt andet har Renosyd kørt projekter, der skulle bekæmpe madspild på ungdomsuddannelser, ligesom affaldsselskabet har foretaget antropoligisk feltarbejde hos udvalgte familier for at reducere deres restaffald.
Med EU-midlerne i hånden kan Renosyd fortsætte arbejdet frem til 2024 i både Skanderborg Kommune og Odder Kommune, og selskabet skriver, at "det vil være afgørende for indsatsen", at borgerne i de to kommuner er åbne over for nye tiltag.
- Vi har et rigtig godt samarbejde kommunerne imellem, men det er vigtigt, at vi tænker flest mulige aktører med ind i indsatsen. Vi står simpelthen bare stærkere, hvis vi alle, både kommunens egne institutioner, borgere og virksomheder sætter fokus på, hvordan vi kan producere mindre affald, siger borgmester Frands Fischer (S) i pressemeddelelsen.
Alderdommens grå utopia i Ry?
Hvor tager man som senior i Favrskov Kommune hen for at høste inspiration til en god tilværelse i den tredje alder?
Svaret er Ry.
Det er det i hvert fald for 40 seniorer, der for få uger siden satte sig ind i en bus og krydsede kommunegrænsen for at se nærmere på Balancen - et seniorbofællesskab i Ry, der har så meget at byde på, at beskrivelsen "alderdommens utopia" måtte tages i brug for at beskrive stedet.
"Selvom målet ikke var at sælge boliger i Balancen og lokke det grå guld over kommunegrænsen, er der vist ingen tvivl om, at gæsterne købte drømmen om et otium i fællesskab. En drøm om flotte, moderne og vedligeholdelsesfri boliger uden dørtrin og trapper og med gulvvarme og Genvex. Men i høj grad også en drøm om fællesskab, hvor man sammen dyrker interesser som litteratur og musik, og hvor man laver mad og bryder brød flere gange om ugen. Her er der ikke ensomhed og tomme stuer. Men hvad koster en adgangsbillet til paradis mon?".
Sådan skriver min kollega fra FavrskovLIV, Jesper Rehmeier, i sin reportage fra Balancen, som du kan læse lige her.