Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Bettina Sønderskov, Christian Bæk Lindtoft. Collage: Bettina Sønderskov.

Bloch-politik i byrådet

Nogle ordspil er simpelthen for fristende til, at fingrene kan lade være med at skrive dem.

Sådan et dansede pludselig rundt i mine tanker, da jeg skulle skrive dette nyhedsbrev, og selv om der nok ikke for alvor var tale om en inciterende flamenco af C.V. Jørgensenske dimensioner, ja, så stoppede dansen altså først, da jeg havde skrevet det ud gennem mine fingre.

Lev med det, som en navnkundig dansk statsminister ville sige - til gengæld lever jeg med risikoen for at fremstå lidt plat.

Når jeg trods alt vælger at løbe den risiko, er det, fordi jeg faktisk mener, at lige præcis dette ordspil ikke bare er grebet ud af den blå luft og blot er vokset ud af mit tastatur i et forsøg på at være lidt vittig.

Så here goes.

Når det nye byråd samler depechen op den 1. januar, bliver det med to velkendte ansigter i spidsen for det nye udvalg, Arbejdsmarkedsudvalget.

Venstre har som det sidste parti sat navne på sine udvalgsposter, herunder deres to formandsposter, og for bordenden i Arbejdsmarkedsudvalget kommer partiets mangeårige byrådsmedlem Claus Bloch til at sidde.

Mens han bliver formand, skal vi hoppe over adskillige partier på den konventionelle politiske skala fra højre til venstre, fra blå blok til rød blok, for at finde næstformanden:

Alternativets nuværende byrådsmedlem, Mira Issa Bloch, der går ind i sin anden byrådsperiode.

Lur mig, om ikke Venstre og Alternativet på en række punkter i arbejdsmarkedspolitisk øjemed vil have divergerende holdninger?

Det skulle næsten være mærkeligt andet.

Men når jeg tidligere skrev, at der er tale om to velkendte ansigter, er det ikke kun for de borgere, der følger med i byrådets aktiviteter, at de vil forekomme familiære.

Familiære vil formand og næstformand være i ordets bogstaveligste forstand, for det er ikke tilfældighedernes magt, der gør, at de deler efternavnet Bloch.

De to er søskende, og nu sidder de altså på de to mest magtfulde poster i et af byrådets udvalg. Storebror som formand, lillesøster som næstformand.

Til dette nyhedsbrev har min kollega, journalist Bettina Sønderskov, talt med både Mira Issa Bloch og Claus Bloch om udsigterne til som søskende at skulle holde snor i arbejdsmarkedspolitikken med to vidt forskellige partipolitiske udgangspunkter.

Vil det få betydning for det politiske arbejde for de to? Hvor langt står de egentlig fra hinanden rent politisk? Kan Bloch og Bloch enes om at være uenige, eller kan de arbejde sammen på tværs af blokkene?

Det ser vi nærmere på i dette nyhedsbrevs første historie, som du finder øverst i overblikket herunder.

Du får også historien om en masse knalddygtige pigefodboldspillere her fra kommunen, som nu får mulighederne for at teste deres talent i en af de mest traditionsrige fodboldklubber i landet - en snart 120 år gammel storesøster, om man vil.

Og så får du historien om et salg, som sender 20 millioner kroner ned i kommunekassen.

Har du et tip til en historie, vi skal se nærmere på i de kommende nyhedsbreve, får min indbakke altid gerne besøg af dig på chbli@skanderborgliv.dk. Er du mere til tale end skrift, kan du fange mig på 25 45 69 44.

Rigtig god læselyst!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Søskendepar skal stå i spidsen for byrådets nye udvalg

Byrådets eneste søskendepar, Claus Bloch (V) og Mira Issa Bloch (AL) skal være hhv. formand og næstformand i kommunens nyoprettede Arbejdsmarkedsudvalg. Foto: Bettina Sønderskov/Christian Bæk Lindtoft. Collage: Bettina Sønderskov.

Det er her, du finder historien om søskendeparret Claus og Mira, der deler efternavnet Bloch, og som altså om mindre end en måned også skal dele politikområde, når de sætter sig om bordet med de øvrige medlemmer af det nyoprettede arbejdsmarkedsudvalg.

Men det er ikke kun søskenderelationen, vi taget fat i i denne artikel. Bettina Sønderskov havde nemlig særligt ét spørgsmål, hun gerne ville stille kommende udvalgsformand Claus Bloch, for der er noget med hans historik og ry, som måske ikke ved første øjekast stemmer fuldkommen overens med hans nye udvalgsformandspost.

Og så har vi endelig - efter Venstre fik sat navn på deres udvalgsposter - kunnet samle hele overblikket over de nye udvalgs sammensætninger til dig. Dem finder du også i en lille pakke med overskuelige grafikker nederst i artiklen.

Læs den ved at klikke her.

- Imponerende udvikling: AGF ser potentiale i Ry Fodbold og indleder nyt samarbejde om pigetalenter

Ry Fodbold har så stærk en pigeafdeling, at AGF nu vil etablere et talentcenter i klubben som led i en samarbejdsaftale. Foto: Joachim Ladefoged/Ry Fodbold.

Mens Claus Bloch og Mira Issa Bloch altid har været søskende, har Ry Fodbold fået sig en ny storesøster.

Hun hedder AGF og vil i fremtiden tage de allerbedste fodboldspillere fra Ry Fodbolds pigehold under sine vinger. De to klubber har nemlig indgået en aftale, der gør sidstnævnte til samarbejdsklub.

Men ikke nok med det.

AGF har i alt 53 samarbejdsklubber, men Ry Fodbold får i tillæg til den titel også status af talentcenter. Det betyder, at AGF placerer et talentcenter lokalt i Ry, og dermed vil de dygtigste pigespillere fra AGF's rækker, blandt andre steder, drage dertil for at træne.

Vi har taget en snak med Peter Kilden Grøn, træner for et af Ry Fodbolds pigehold og bestyrelsesmedlem i klubben, om perspektiverne i aftalen.

For ham handler den ikke kun om at give Rys allermest talentfulde pigespillere gode muligheder for at udvikle sig i et professionelt fodboldmiljø. Den handler også om at sikre en bæredygtig balance mellem bredden og eliten i Ry Fodbold.

Noget, man savnede i det tidligere samarbejde med Silkeborg IF's pigeafdeling, SIF Q.

For i Ry Fodbold har man, som han siger, et kæmpe spænd mellem spillerne: Nogle dribler rundt med drømme om at blive den næste Harder eller Nadim, mens andre primært kommer i klubben for at hygge sig med veninderne.

Læs alt om aftalen mellem de to klubber og find ud af, hvad AGF's plan med den er, i artiklen her.

Klub og kommune indgår stor købsaftale om golfanlæg

Poul Hansen, formand for Ry-Silkeborg Golfklub.

Ikke langt fra grønsværen i Ry Fodbold ligger en græsplæne, som er så kortklippet og velplejet, at man skulle være et skarn af en fodboldspiller, hvis ikke man får lyst til at plante knopperne i den.

Men det ville de køllesvingende medlemmer af Silkeborg-Ry Golfklub nok næppe bifalde. 

Særligt ikke nu.

For de kommer i fremtiden selv til at skulle stå for at nusse om plænen på golfanlægget på Kildebjerg i Ry, som i øjeblikket er delvist ejet af kommunen.

Klubben og kommunen har nemlig indgået en købsaftale på 20 millioner kr., som betyder, at kommunen og den anden ejer, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, slipper tøjlerne i ejerskabet helt.

Da den første indehaver af golfbanen, Proark-koncernen, gik konkurs i 2012, lavede Kildebjerg Ry A/S en aftale med klubben fra Silkeborg om, at den i første omgang skulle leje sig ind på banerne i Ry.

Siden 2013 har Silkeborg-Ry Golfklub derfor lejet sig ind på golfanlægget, men når købsaftalen træder endeligt i kraft, kan de altså kalde sig ejere af deres egne golfbaner.

Læs hele historien her, få indblik i handlens detaljer og hør klubbens formand fortælle, hvilke perspektiver, der for ham er i, at klubben bliver ejer.

Nu skal du til Hørning for at blive vaccineret

Grafik: Christian Bæk Lindtoft/SkanderborgLIV

De seneste uger har det ikke skortet på opfordringer fra sundhedsmyndigheder, ministre og eksperter om at stille sig i kø for at få sig et stik i armen mod coronavirus.

Senest opfordrede statsminister Mette Frederiksen alle - uanset, om man mangler første, andet eller det tredje boosterstik - til at få det gjort, da hun onsdag holdt pressemøde om coronasituationen.

Vil man som borger er i kommunen følge den opfordring, skal man fra mandag d. 13. december ikke længere drage til Adelgade 5 i Skanderborg, for så går man forgæves. Kommunens eneste vaccinationscenter flytter nemlig adresse til Nydamsvej 17 i Hørning.

Det skriver kommunen på sin hjemmeside, hvor du også finder et link til tidsbestilling hos Region Midt.

Hvis man har booket tid til et stik i Adelgade i uge 50, 51 eller 52, gælder selve den bestilte tid stadig, men man skal altså tage til Hørning for at få sit stik, oplyser kommunen.