Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Frands Fischer (S) har givet to af byrådets seks magtfulde udvalgsformandsposter til blå blok. Hvorfor det ikke er fordi, han er i julegavehumør, kan du læse om i dagens nyhedsbrev. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Hvorfor deler han ud af magten?

Jeg er jo en generøs borgmester. Ha, ha.

Sådan svarede borgmester Frands Fischer (S) med et glimt i øjet, da jeg forleden spurgte ham, hvorfor han har givet oppositionen en tredjedel af de magtfulde udvalgsformandsposter i byrådet under forhandlingerne om, hvordan magten i det nye byråd skal fordeles.

Hvordan og hvorfor han har fordelt magten imellem de ni partier i det kommende byråd, ser vi nærmere på i dagens nyhedsbrev.

Her giver vi dig overblikket over:

Hvordan de 44 poster i byrådet er blevet fordelt imellem partierne og de enkelte politikere.

Hvem, der har sat sig på formandsposterne.

Hvilke konkrete mål flertalsgruppen bag den genvalgte borgmester har forpligtet sig på at arbejde for frem mod 2025.

Du får også svar på, hvorfor både borgmesteren og Konservatives spidskandidat Thomas Cordtz har delt ud af magten under den seneste uges forhandlinger, og hvorfor Venstre trods tilbagegang får dobbelt så mange formandsposter i den kommende byrådsperiode.

Hvem, der får Venstres to formandsposter, er indtil videre en velbevaret hemmelighed. Partiet har nemlig endnu ikke sat navne på de 12 poster, som det har fået tildelt i den kommende byrådsperiode.

At forhandlingerne er trukket ud, skyldes blandt andet, at Venstres nye valgforbundskollega, Karina Kirk fra Nye Borgerlige, har insisteret på at få én af pladserne i byrådets mest magtfulde udvalg, økonomiudvalget.

Hvordan det med hjælp fra Konservative tilsidst lykkedes at få den store konstitueringskabale til at gå op, får du svar på i dagens nyhedsoverblik.

Her løfter socialdemokraternes nye stemmesluger i Ry også sløret for, hvor meget, der er blevet lyttet til hans ønsker under forhandlingerne, og hvad han tænker om sin nye titel som næstformand.

Som altid er du velkommen til at skrive til mig, journalist, Bettina Sønderskov, på mailen besok@skanderborgliv.dk, hvis du har inputs til dagens artikler, eller hvis der et emne, du drømmer om at læse et par SkanderborgLIV-historier om.

Personligt glæder jeg mig over, at vi (næsten) fik styr på det nye byråd i den forgangne uge, så er vi nemlig for alvor klar til at kaste os over nye emner i næste uge.

God læselyst og god weekend.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

To udvalgsposter til ny stemmesluger fra Ry

Andreas Tang-Brock fik så mange personlige stemmer, at det kunne ses på socialdemokratiets resultat i Ry, som var det eneste sted i kommunen, hvor partiet gik frem i forhold til valget i 2017. Privatfoto.

- Det er jo lidt skjult for offentligheden, hvad der lægges til grund for, at posterne i et nyt byråd bliver fordelt, som de gør. Derfor var jeg som nyvalgt spændt på, hvor meget og hvordan jeg ville blive hørt under de forhandlinger, som jeg ikke selv har været en del af. Jeg blev heldigvis positivt overrasket, siger den nyvalgte byrådspolitiker, Andreas Tang-Brock fra Ry.

Hvordan han blev positivt overrasket, og på hvilke områder han især glæder sig til at skubbe til udviklingen i Skanderborg Kommune, kan du læse om her. 

44 poster blev fordelt imellem ni partier, men hvordan?

Da Frands Fischer (S) natten til tirsdag d. 17. november kunne fortælle, at han med støtte fra Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet også de kommende fire år kan kalde sig for borgmester, ventede et større puslespil om udvalgsposter og udvalgsformandsposter.

I denne uge faldt de sidste brikker (næsten) på plads.

Derfor ser vi i dagens analyse nærmere på partiernes tilstedeværelse i de enkelte udvalg, hvem der har sat sig på de mest eftertragtede poster, og hvordan udvalgene er sammensat. Få overblikket her.

- Jeg vil selvfølgelig også sidde i byrådets vigtigste udvalg

Nye Borgerliges spidskandidat, Karina Kirk, undrer sig over, at det tilsyneladende er kommet bag på flere, at hun også vil være en del af byrådets magtfulde økonomiudvalg. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Nye Borgerliges spidskandidat, Karina Kirk, har efter hårde forhandlinger fået opfyldt sit ønske om en plads i byrådets økonomiudvalg, hvor 8 af byrådets 9 partier efter nytår vil være repræsenteret.

Hvordan et uventet tilbud fra Konservative til Venstre tilsidst fik den store konstituerings-kabale til at gå op, får du svar på i denne artikel, hvor vi går bagom den seneste tids politiske forhandlinger. 

- Vi har en aftale: 30 procent mindre kød i kommunens institutioner, flere penge til skoleelever og...

Frands Fischer (S), borgmester, Skanderborg Kommune. Pressefoto

Frands Fischer (S) har lavet en aftale med Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og SF, som danner grundlag for, at han kan fortsætte som borgmester de næste fire år.

Under overskriften "Klare mål for de næste fire år" rummer aftalen i alt seks "indsatsområder" og en stribe målsætninger, som partierne har givet hinanden håndslag på, at de skal arbejde på at indfri frem mod 2025.

Find aftalen her.