Store byer på fremmarch i byrådet
Det helt centrale spørgsmål er, om det overhovedet betyder noget.
Og det er ikke sådan lige til at få svar på.
Men lad os lige starte fra begyndelsen.
SkanderborgLIV har på baggrund af data fra kommunen lavet en optælling, der viser, at der i de seneste tre byrådsperioder og i den kommende bliver færre byrådsmedlemmer med bopæl uden for centerbyerne og Skanderborg by.
Med det kommende byråd er der rekordmange byrådsmedlemmer fra netop centerbyerne Galten-Skovby, Låsby, Ry, Hørning og hovedbyen Skanderborg.
Og så tilbage til spørgsmålet: Betyder det overhovedet noget for de politiske beslutninger, der træffes i byrådet, om man bor det ene eller det andet sted?
Modsat folketingsvalget stiller kommunalvalgets kandidater ikke op i geografisk afgrænsede valgkredse, som potentielt kunne danne grundlag for en vis grad af lokalpatriotisme i det politiske arbejde.
Læg dertil, at vi lever i et repræsentativt demokrati, og når demokratiet i dette tilfælde ikke er større end godt og vel 60.000 borgere, kan enhver politiker med bopæl ethvert sted i kommunen vel overskue at varetage interesser på tværs af byskilte og sognegrænser.
Ikke?
Hvis du spørger en politiker, der som den eneste de seneste fire år har repræsenteret sin landsby i byrådet, kan man ikke bare sådan uden videre fæste lid til, at politikerne ikke skeler til deres lokale ophav, når de sidder i byrådet.
Spørger du en anden politiker, som har adresse i kommunens hovedby, er historien en anden: Man gør sit bedste for at interessere sig for udvikling og udfordringer i alle hjørner af kommunen.
Jeg har spurgt både den ene og den anden, og du får deres svar ved at læse dette nyhedsbrevs hovedhistorie, som du finder øverst i overblikket herunder.
Og så har jeg spurgt en forsker, om han kan hjælpe med at pege os i retning af et tydeligt svar.
Med dette nyhedsbrevs fokus på byrådets geografi er vores dækning af kommunalvalget så småt ved at være ved ende. Vi har dog ét enkelt udestående, før vi for alvor kan lægge valget bag os:
Den endelige aftale mellem Frands Fischer, Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet, som skal gøre Fischer til borgmester, er endnu ikke blevet offentliggjort.
Når den kommer, tager vi et sidste hovedspring ned i kommunalvalget og ser nærmere på, hvad det er for præmisser og eventuelle krav, Frands Fischer de kommende fire år skal være borgmester på.
Og så er det tid til at komme videre - send os endelig tips til historier, vi skal skrive, eller mennesker, vi skal møde. Du fanger mig på mail på chbli@skanderborgliv.dk eller på telefon 25 45 69 44.
Rigtig god læselyst!
Har geografien overhovedet en betydning for de politiske beslutninger?
I dette nyhedsbrevs hovedhistorie dykker vi ned i den geografiske udvikling, som har ført til, at der i det kommende byråd sidder rekordmange politikere med adresse i en af kommunens centerbyer eller i Skanderborg by.
Vi har talt med et afgående byrådsmedlem, der nu ikke længere kan repræsentere sin landsby, Stjær, i byrådet. Spørger man ham, vækker udviklingen bekymring.
Anderledes forholder det sig hos en af det nye byråds store stemmeslugere, Anne Heeager (R), der på en række andre parametre er glad og tilfreds med et byråd, der har en bredere repræsentation end tidligere. Og så er hun faktisk også glad for, at Skanderborg som by har flere byrådsmedlemmer end tidligere.
Sidst, men ikke mindst, har vi konsulteret forskningen - for ved man overhovedet, om byrådspolitikeres geografiske ophav helt generelt har betydning for de politiske beslutninger, der træffes?
Vi har spurgt kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Læs artiklen og dyk ned i SkanderborgLIVs grafikker om den geografiske udvikling her.
Nu skal alle offentligt ansatte i Skanderborg Kommune vise coronapas, når de møder ind
I lyset af den stigende coronasmitte har Økonomiudvalget i byrådet besluttet, at samtlige offentligt ansatte på Skanderborg Kommunes arbejdspladser skal fremvise et gyldigt coronapas, når de møder på arbejde.
Det sker efter aftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, og muligheden forventes at blive vedtaget ved lov torsdag d. 25. november.
I Skanderborg er det kommunens administration, der har bedt Økonomiudvalgets medlemmer tage politisk stilling til, om den nye regel skal benyttes i Skanderborg Kommune.
Få argumenterne fra Lars Clement, kommunaldirektør i Skanderborg Kommune, for, at alle kommunalt ansatte - og ikke kun dem med hyppig borgerkontakt - skal omfattes af kravet i artiklen her.
Portræt: En helt særlig kvinde og politiker
Fik du læst portrættet af tidligere borgmester i den forhenværende Ry Kommune, Jonna Grønver?
Hun var den første kvindelige borgmester i Ry Kommune, og Grønver var en politiker af en helt særlig støbning. Hendes holdninger er klare, når det handler om kvinder og politik.
Læs eller genlæs portrættet af hende her.
Og så vil vi gerne benytte lejligheden til at komme med en opfordring.
Vi elsker at portrættere mennesker fra vores og dit område, der kan noget særligt, som skiller sig ud, som har et brændende engagement, eller som slet og ret har en god historie, som fortjener at blive fortalt og delt med vores læsere.
Har du et bud på, hvem vi skal portrættere næste gang?
Så send din idé til mig på chbli@skanderborgliv.dk eller til Bettina Sønderskov på besok@skanderborgliv.dk.