Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En fornøjet Frands Fischer (S) møder pressen efter at have landet en aftale med SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet om at indlede egentlige konstitueringsforhandlinger onsdag. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Genkroning, firdobling og to hak i tuden

Lad os begynde denne morgen efter kommunalvalget med at slå én ting fast, du måske allerede ved:

Frands Fischer (S) forbliver borgmester frem til 2025.

Og lad os så skille den sætning lidt ad igen. For der er ikke landet nogen konstituering.

Den foreløbige aftale lyder, at Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet har sagt ja til at pege på Frands Fischer som borgmester. Så langt - så godt.

Men det er først onsdag, at de egentlige forhandlinger om at fordele udvalgsposter, udpege udvalgsformænd og uddele bestyrelsesposter, begynder.

Jeg siger ikke, at det kan vende op og ned på alt - jeg siger bare, at det ikke er slut endnu.

Frands Fischers kommende borgmesterperiode - for genkroningen af borgmesteren, der erstattede Jørgen Gaarde midt i denne valgperiode - skete efter et valg, hvor Socialdemokratiet i Skanderborg Kommune gik markant tilbage.

Med forbehold for, at en fintælling onsdag kan justere resultaterne en anelse, gik partiet 6,8 procentpoint tilbage sammenlignet med valget i 2017 og landede rundt regnet 30 procent af stemmerne.

En foreløbig mandatfordeling natten til onsdag viste, at partiet mistede et enkelt mandat og nu sidder på 10.

Den helt store fremgang fik Det Konservative Folkeparti, som bragede frem i byrådet med et spring fra 5,2 pct. i 2017 til 12,7 pct. i år, og dermed ser ud til at blive fire gange så stort målt på mandater.

At Socialdemokratiets tilbagegang kombineret med massiv konservativ medvind og et velkommen i byrådet til Nye Borgerlige ikke førte til et borgerligt flertal skyldes, at DF mistede to mandater, og at samtlige partier i rød blok (på nær S) formåede at holde deres mandater fra 2017-valget.

Faktisk ser det ud til, at Dansk Folkeparti må indkassere to hak i tuden og gå fra tre til ét mandat.

I dette nyhedsbrev har vi samlet en komprimeret valgaftens-dækning, hvor du kan dykke ned i alle de relevante tal og følge med i begivenhedernes gang under den intense valgaften, som førte til forhandlinger imellem borgmesteren og rød blok.

Du får også indblik i nogle af de små dramaer, der udspillede sig - og svar på, hvem der fik præcis lige mange stemmer og formentlig ender med at skulle trække lod om en plads i byrådet.

Du kan se, hvordan folk stemte helt ned på valgstedsniveau, og dermed lege med tanken om, hvordan et byråd ville have set ud, hvis dit lokalområde alene bestemte.

Du kommer til at høre fra vinderne, du kommer til at høre fra taberne, og så giver vi dig alle de bedste billeder fra en aften med larmende tavshed og jubelråb, når et nyt valgsted var klar med et delresultat.

De eneste centrale oplysninger om valgresultatet, vi endnu ikke kan give dig, er fordelingen af personlige stemmer. Ifølge Skanderborg Kommunes embedsfolk er de ikke klar før onsdag eftermiddag.

Men bare rolig - dem følger vi selvfølgelig op på.

Ligesom vi følger op på alle de andre spændende historier, der gemmer sig i valgresultatet.

Rigtig god læselyst!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Tag med til den vildeste valgaften i mange år

Med tilbageholdt åndedræt fulgte de radikale byrådskandidater Anne Heeager( t.h) og Christian Kilt (i midten) med i aftenens resultater, som endte med, at førstnævnte og Radikales spidskandidat Tage Nielsen bevarer deres to pladser i byrådet.  Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Få minutter efter at SkanderborgLIV i aftes tjekkede ind til valgfest på Fælleden i Skanderborg, åbnede borgmester Frands Fischer (S) ballet med en kommentar om, at han ikke følte sig sikker på noget som helst.

Den følelse viste sig hurtigt at være velbegrundet. Valget anno 2021 blev en nervepirrende affære i Skanderborg med tæt løb imellem rød og blå blok og total stemmelighed imellem to partikolleger, som sandsynligvis må trække lod om en plads i byrådet. Tag med til valgaften på Fælleden her.

Fem spørgsmål til den genvalgte borgmester: - Nu skal vi finde ud af, hvilke konkrete politiske mål vi vil sætte

Frands Fischer får efter alt at dømme fire år mere på borgmesterposten i Skanderborg. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Der gik ikke længe, fra samtlige stemmer var talt op, til borgmester Frands Fischer kaldte Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet til samling i et lokale på Fælledens førstesal, hvor både journalist og menigmand var forment adgang.

Allerede kort før klokken slog 01.00, kom borgmesteren ned ad trappen med de fire partier og kunne i blitzlyset proklamere, at der var flertal for at lade ham fortsætte som borgmester.

Vi fangede kort efter borgmesteren og spurgte ham, hvad der mere præcist ligger i aftalen, hvilke konkrete krav de fire partier stillede til ham, og om den borgerlige fløj kan forvente en del af kagen, når udvalgsformændene skal udpeges.

Han lod nemlig forstå, at han inviterer de borgerlige partier ind til snakke, som han håber, kan sikre ham en konstituering på tværs af den politiske midterlinje.

Læs artiklen her.

Nysgerrig på dit eget valgsted? Se de superlokale resultater her

Venstre gik overordnet tilbage - men på hvilket valgsted gik de næsten 20 pct. frem?

Hvor i kommunen fik Socialdemokratiet valgets suverænt største vælgerlussing på hele 12,5 procents tilbagegang?

Og hvilket valgsted var det eneste, hvor vælgerne gav Liberal Alliance byrådslignende opbakning?

Alt det og meget, meget mere kan du finde svar på ved at dykke ned i de valgstedsspecifikke resultater, som vi har samlet i én overskuelig artikel med grafikker for hvert af de 12 valgsteder.

Gå på opdagelse i de detaljerede valgresultater her.

Valgfesten billede for billede: Sådan så det ud, da Skanderborgs nye byråd blev valgt

KV21 skanderborg billedserie. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Jubel, bekymring, måben, neglebiden.

Vi knipsede løs til valgfesten på Fælleden - før, under og efter stemmerne var optalt.

Få den visuelle fortælling om en valgaften, der bød på lidt af det hele, i billedserien her.