Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dagny Grosen og Svend Petersen satte deres krydser til kommunal- og regionsrådsvalget på Niels Ebbesen Skolen. De er gift og har boet i Skanderborg i syv år, og det er derfor blot deres andet kommunalvalg i Skanderborg. Foto: Christian Bæk Lindtoft

- Det med at stemme - det gør man jo bare!

Kommunalvalget i Skanderborg er i fuld gang.

Og for nogle giver valget sig selv.

For andre er det helt nyt og fremmed at skulle tage stilling til lokalpolitiske spørgsmål.

Ved Niels Ebbesen Skolen var der sent tirsdag eftermiddag en jævn strøm af mennesker ind og ud af valgstedet, og vi spurgte nogle af dem, hvad det betyder for dem at have sat deres kryds ved det valg, hvor alle de nære spørgsmål er på spil.

Dem finder du lidt længere nede i dette første nyhedsbrev af flere på valgaftenen fra SkanderborgLIV.

Som lovet i et af de forrige nyhedsbreve giver vi dig også en kort instruktion og et link til det sted på SkanderborgLIV, hvor du løbende kan følge med i, hvordan resultaterne fra de enkelte valgsteder i kommunen udvikler sig.

Og så har vi skaffet et lille, men ikke ubetydeligt, stykke information fra kommunen, som det kan være rart at have i baghovedet, når du følger med i valget i aften.

For hvor mange stemmer kræver det egentlig at få en plads i byrådssalen i Skanderborg?

Vi har spurgt Henrik Rosenlund, som er chef for Byrådssekretariatet og HR i Skanderborg Kommune.

Husk, at vi lander i din indbakke igen senere på aften - og på det tidspunkt er det givetvis muligt at berette om de første resultater fra nogle af de valgsteder, der er først færdige med at tælle stemmer.

Vi ses senere - fortsat god valgaften!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Kommunalvalg: Følg med live og få alle valgets resultater fra Skanderborg her

På SkanderborgLIV kan du følge valgresultaterne, efterhånden som de kommer ind. Foto: Christian Bæk Lindtoft

På SkanderborgLIV kan du følge med i resultaterne helt ned på det enkelte valgsted og på den enkelte kandidat.

Hvor mange stemmer har den politiker, du har stemt på mon fået? Hvordan er stemmerne fordelt på dit valgsted?

Følg med minut for minut her på SkanderborgLIV, hvor vi sammen med Ritzau, DR og KMD opdaterer løbende med de nyeste data.

Hvor mange stemmer "koster" en plads i byrådet, og hvad er et valgforbund?

Der er i alt 112 kandidater på valg til kommunalvalget i Skanderborg Kommune i år. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Imens vi venter på aftenens valgresultater får du lige en hurtig gennemgang af, hvad der sker, hvis din stemme ender med at komme i spil i et af de fire valgforbund, der er indgået imellem byrådets partier op til dagens kommunalvalg.

Et er indgået imellem S,SF og R. Et andet er indgået imellem EL, AL og løsgængeren Hanne Stender Damkjær. Et tredje er indgået imellem LA og K, imens det sidste er indgået imellem V, NB og DF.

I et valgforbund bliver alle de stemmer, som partierne får i overskud samlet i en fælles pulje, så de i stedet for at gå til spilde kan bruges på at få et ekstra medlem af valgforbundet valgt ind i byrådet.

Ifølge Henrik Rosenlund, som er chef for Byrådssekretariatet og HR i Skanderborg Kommune, kan man ikke sætte et eksakt tal på, hvor mange stemmer, man skal have for at sikre sig en plads i byrådet i Skanderborg Kommune, men et sted imellem 1000 og 1200 er ikke helt ved siden af.

De fleste kandidater til et kommunalvalg skal både bruge personlige stemmer og listestemmer for at samle stemmer nok til at sikre sig én af byrådets 29 pladser.

Ved det seneste valg i 2017, gik det sidste mandat i byrådet til det valgforbund, som bestod af DF, V, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Mandatet sikrede valgforbundet sig ved hjælp af en samlet overskudspulje på 1.167 stemmer, som ved fordelingen af mandaterne endte med at gå til Hørning-politikeren Kjeld Jensen fra DF. Han blev både valgt i kraft af sine personlige stemmer og listestemmer.

Den største stemmesluger i nyere tid er i øvrigt forhenværende borgmester Jørgen Gaarde (S), som i 2017 fik 4823 personlige stemmer.

Dagny Grosen, 73 år, og Svend Petersen, 78 år

Dagny Grosen og Svend Petersen er gift og har boet i Skanderborg i syv år. Foto: Christian Bæk Lindtoft

- Det har betydet det samme at stemme, som det altid betyder. Man tænker jo over, hvad man skal stemme - om det er det samme som sidst eller noget andet. Det blev så det samme, siger Dagny Grosen.

- Jeg kan ikke sige noget konkret valgtema, der har været det vigtigste i Skanderborg, siger hun.

Så det har været lidt en helhedsvurdering?

- Ja, det kan man godt kalde det. Men altså, det med at stemme - det gør man jo bare!, siger Svend Petersen.

Anusan Othayan, 21 år

Anusan Othayan har truffet sin beslutning på baggrund af samtaler med sine venner om de mange kandidater, der stiller op. Foto: Christian Bæk Lindtoft

- Det er meget nyt for mig at stemme. Det er ikke lige noget, jeg er vant til overhovedet, siger Anusan Othayan.

- Jeg har mest sat mig ind i det ved at høre om nogle ting fra mine venner. Hvem de stemmer på. Og så har de fortalt mig, hvordan personen er, og hvad den person går ind for, så det er på den måde, mine overvejelser er blevet taget. Og så har jeg bare taget en beslutning.

Hvad betyder det for dig at kunne stemme til kommunalvalget?

- Man er jo en del af befolkningens valg, kan man sige. Man er en del af en befolkning, som tager et valg sammen.

Hvad har været det vigtigste tema for dig op til valget?

- Det har meget været skolerne, for det er noget, jeg selv kan sætte mig ind i, fordi jeg lige er blevet student her i sommer. Så jeg ved jo, hvordan det har været.

Thomas Filt Jensen, 30 år

Thomas Filt Jensen, 30 år, har svært ved at spejle sig i flere af kandidaternes mærkesager, som f.eks. forholdene i børnehaverne og spørgsmål om finansiering af ældreplejen. Foto: Christian Bæk Lindtoft

- Jeg synes, det er lidt svært i forhold til kommunalvalget. Jeg er 30 år, jeg har ikke børn i institutioner, jeg ejer ikke et hus - så mange af de mærkesager, der også er en del af de der kandidattests, er ikke noget, jeg på den måde har stærke holdninger til. Hvordan normeringerne i børnehaverne er, om der bliver brugt nok penge på ældre i kommunen og den slags. Så det bliver mere noget med, hvor min sympati falder, siger Thomas Filt Jensen.

- Det jeg går mest op i lige nu er kulturlivet og foreningslivet. Det, synes jeg, er vigtigt at prioritere, især oven på corona. Jeg spiller selv fodbold, så det var lige umiddelbart det, der fyldte mest. Men det ændrer sig jo sikkert, når ens liv ændrer sig, og når man får børn og hus og den slags, siger han.

Emil Fruekilde, 19 år

Det er første gang, 19-årige Emil Fruekilde kan stemme til et valg. Foto: Christian Bæk Lindtoft

- Det er mit første valg. Det har faktisk ikke betydet så meget for mig at stemme. Jeg var inde at tage den der kandidattest, og der var ikke nogen, jeg var superenig med. Og dem, jeg var mest enig med, var der altid lige et eller to punkter, som jeg går op i, men som de ikke går op i. Jeg tror, det havde betydet mere for mig, hvis det var et folketingsvalg, siger Emil Fruekilde.