Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jens Szabo (tv.) forsøger som Venstres bud på en borgmester at vippe Frands Fischer (S), der blev indsat på posten midt i denne valgperiode, af pinden. Collage: Christian Bæk Lindtoft

Borgmesterkandidater fra V og S drømmer stort set ens

To døgn.

Det er, hvad der er tilbage, før kommunalvalget i Skanderborg er så godt som overstået, og stemmernes fordeling kan danne grundlag for begyndelsen på det magtpolitiske spil, der skal ende med en udnævnelsen af en borgmester.

Tallet - to - er det samme antal politikere vi har tilbage i vores serie af portrætinterviews med de i alt 11 lokale spidskandidater.

Om seriens dramaturgiske kurve decideret topper med de to, du skal læse om i dag, vil jeg lade andre vurdere, men tilbage står under alle omstændigheder de to kandidater, mange nok spår det bedste udgangspunkt for at snuppe borgmestertitlen natten til den 17. november:

Den siddende borgmester, Frands Fischer (S), og bejler til titlen Jens Szabo fra byrådets næststørste parti, Venstre.

Begge slår til lyd for en kulturændring i kommunens administration. På hver sin facon - og så alligevel ikke. Mens både Fischer og Szabo vil have meget mere dialog mellem kommune og borgere og meget mere ja-hat i den kommunale sagsbehandling, mener en af dem, at den kulturændring allerede er godt i gang, mens den anden mener, at det er tid til et kursskifte.

Om det så også ender med at være de to, der står tilbage og skal kæmpe om borgmesterposten om to døgns tid, er der endnu ingen, der ved.

Men som læser af SkanderborgLIV kan du være sikker på, at du får det at vide, så snart vi ved det. Vi dækker selvfølgelig valget, og vi er selvfølgelig på plads på Fælleden i potentielt spændingsfyldte timer omkring stemmeoptællingen og de efterfølgende politiske sværdslag. Mere om det længere nede i nyhedsbrevet.

Og der er ingen tvivl om, at det bliver spændende.

Med et budget, der har låst 1,8 mia. af kommunens udgifter i de kommende 10 år og altdominerende dagsordener som klima og mangel på pasningspladser til børnene, kan man let få indtrykket af en lidt fastlåst valgkamp.

Men tag blot et kig på de enkelte positioner - så får man snarere fornemmelsen af, at der ikke ligefrem er lagt op til status quo, når stemmerne er talt op.

To nye partier søger indflydelse og mandater i den borgerlige lejr (Liberal Alliance og Nye Borgerlige). Kommer begge partier ind? Og sker det i så fald på bekostning af Venstre, der muligvis kan rammes af Jakob Ellemann-Jensens landspolitiske kvaler?

Vi ved intet om, hvad partiernes landspolitiske frem- og tilbagegange i meningsmålingerne eventuelt måtte få af betydning i vores lokale valgkamp. Men leger man med på ideen, kan De Konservative muligvis få et lokalt rygstød af partiets nationale fremgang i vælgeropbakning.

Kan Nye Borgerlige i Skanderborg ride med på Pernille Vermunds succes i og efter folketingsvalget i 2019? Får Socialdemokratiet et hak i tuden efter den aktuelle sms-sag i forbindelse med granskningskommissionen om minksagen?

Og så er der det vigtigste spørgsmål af alle: Hvor sætter vælgerne deres kryds?

Jamen, det kræver da ingen ph.d. at konstatere noget så åbenlyst, kan du indvende.

Nej.

Men denne gang er spørgsmålet måske mere interessant end så mange gange før. For med den helt store stemmesluger fra 2017, Jørgen Gaarde, ude af billedet er der 4.823 personlige stemmer, der skal finde et nyt politisk hjem.

I 2017 svarede det til 13,8 pct. af de gyldige stemmer - og selv hvis de bliver spredt over flere partier og kandidater, kan den mekanisme givetvis få væsentlig betydning.

Og så er der de mange nye borgere, der er kommet til. I løbet af de seneste fire år er antallet af stemmeberettigede borgere i kommunen vokset med 2.275.

Uden at have undersøgt tallene vil en del af dem antageligvis være nogle af de forældre, der er flyttet hertil udefra, og som har stået i en virkelighed, hvor ventelisterne til børnepasning har været lange, ligesom de har været vidne til debatten om et byråd, der ifølge kritikerne sov i timen og ikke fik pasningskapaciteten til at følge med befolkningstilvæksten.

Hvor de - og alle de forældre til småbørn, der også boede i kommunen i 2017 - sætter deres kryds, kan også få en betydning for valget.

Med de to sidste portrætinterviews af de lokale spidskandidater går SkanderborgLIV i valgforberedelsesmode, og vi ønsker alle i kommunen et godt valg på tirsdag.

God læselyst!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Blåt borgmesterbud: - Jeg er nok den mest grønne og klimavenlige borgmesterkandidat fra Venstre i mands minde her i kommunen

Jens Szabo (V). Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Jens Szabo (V) varsler kursændring, hvis han bliver borgmester. Kommunen skal skabe resultater og være i tæt dialog med erhvervslivet. Og så vil den lokale V-profil prioritere grønne bygninger over kvadratmeter, når kommunen skal bygge nyt.

Læs interviewet med Jens Szabo her.

Frands Fischer søger genvalg som borgmester: - Vi skal i højere grad være en medspiller for borgerne. Det er vildt vigtigt for mig.

Borgmester Frands Fischer (S) mener, at Carsten Bach fra Liberal Alliance burde kunne finde flere eksempler til at underbygge sin kritik af Fischers varetagelse af borgmesterembedet. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Den siddende borgmester, der kom ind i stedet for Jørgen Gaarde i 2019, har ikke savnet folkeligt mandat. Men han ser valget som en lejlighed til at "få sit eget mandat", siger han.

Både når han kigger tilbage på de seneste 2,5 år som borgmester og frem mod de eventuelt kommende fire, fokuserer han kraftigt på en kulturændring i kommunens måde at arbejde på.

En kulturændring, som allerede er i gang, og som skal styrkes yderligere.

Læs interviewet med den siddende borgmester her.

Ved du ikke, hvem du skal stemme på? Tag SkanderborgLIVs kandidattest

Der er i alt 112 kandidater på valg til kommunalvalget i Skanderborg Kommune i år. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Er du endnu ikke afklaret om, hvem der skal have din stemme om få dage?

Vores kandidattest er i cirkulation helt frem til valgets afgørelse.

Vi har både en kandidattest til kommunalvalget i Skanderborg Kommune og til regionsrådsvalget i Region Midt.

I de to tests beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle årets kandidater mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar, finder vi de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Efter testen kan du læse kandidaternes uddybende forklaringer på hvert spørgsmål, så du kan finde ud af, om I nu også er helt enige.

Du finder de to tests herunder:

Klik her for at tage kandidattesten til kommunalvalget i Skanderborg Kommune.

Klik her for at tage kandidattesten til regionsrådsvalget i Region Midt