Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mads Bjerre Nielsen,  Krishna Husted Vijayayrankan og Hans Sørensen (t.v.) elsker den uforstyrrede udsigt over det fredede istidslandskab nord for Knudsø.  Foto: Bettina Sønderskov

Sådan en udsigt er værd at kæmpe for

- Godt, at du kom nu. Vi skal ud på en lille gåtur, før det bliver mørkt.

- Hov, hvad det er det for et par sko, du har på? Vil du ikke låne et par, der egner sig lidt bedre til en tur henover markerne?

Med de spørgsmål blev jeg tidligere på ugen mødt i døren af tre landsbyboere. De havde inviteret mig til Tulstrup for at forklare, hvorfor tre bud på byudvikling inklusiv et forslag om at modernisere Knudsøfredningerne, har skabt stor utryghed i området.

Imens Mads Bjerre Nielsen, Krishna Husted Vijayayrankan og Hans Sørensen dirigerede mig op over en knoldet mark og henimod en lille skov, fortalte de om deres kærlighed til området.

- Se lige, hvor tydeligt, man kan se linjerne i istids-landskabet. Når arkitekterne i et fremtidsscenarie for Knudsø nævner, at man med nye skov- og naturområder kan øge biodiversiteten i området, er det misforstået. Fredningen ved Knudsø er først og fremmest lavet for at bevare de landskabelige værdier og for at give alle områdets besøgende mulighed for at opleve landskabet. Hvis vi begynder at plante skov, ændrer vi det oprindelige landskabs udseende. Det særlige ved området er netop, at det er så åbent. Det ønsker vi at bevare, for det er fantastisk, som det er. Det oplever vi også at folk, der kommer forbi herude, gør. Det er ikke bare et fredet landskab, som vi elsker at bo midt i. Det er hele kongeriget Danmarks arvesølv, sagde Mads Bjerre Nielsen, imens vi fra en bakketop så mørket sænke sig over Knudsø, Ry og det skovklædte søhøjland.

Hvorfor han og de to andre, udover at være indædte modstandere af tanken om at pille ved fredningen, også har behov for at fortælle omverdenen, at deres landsbyer altså lever i bedste velgående, får du svar på i dagens nyhedsoverblik, længere nede på siden.

Her kan du også møde Konservatives spidskandidat til kommunalvalget, Thomas Cordtz, som huserer på en campingplads lige i nærheden af Tulstrup. Udover, at han har et hjerte, der banker for udviklingen af turismen i Skanderborg Kommune, har han et par bud på, hvordan kommunen bliver meget bedre til at spille bold med erhvervslivet i fremtiden.

- Jeg har en kongstanke om, at vi skal inddrage det private tættere i et samarbejde, navnlig på de tekniske opgaver. Det har man eksempelvis i Vejen Kommune, hvor kommunen løser opgaven i samarbejde med deres erhvervsråd, siger Thomas Cordtz og foreslår, at ErhvervSkanderborg eller ErhvervsAlliancen kunne stå for udbudspanelet.

Læs portrættet af campingfatteren og borgmesterkandidaten og bliv klogere på, hvad han går på valg på. Artiklen finder du øverst i dagens nyhedsoverblik.

Har du kommentarer til dagens historier eller tips til nye historier, er du som altid velkommen til at skrive til mig, journalist Bettina Sønderskov, på besok@skanderborgliv.dk.

Send også gerne mailen videre til naboer, venner, kolleger og familie i lokalområdet, og fortæl dem, at det er en ekstra god idé at skrive sig op til vores journalistiske nyhedsbreve lige nu.

Så går de nemlig ikke glip af SkanderborgLIV's optakt til og dækning af kommunalvalget på tirsdag.

Hvis du er én af dem, som har fået mailen tilsendt, kan du tilmelde dig kommende nyhedsbreve ved at klikke her.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

- Flere private skal hjælpe med at huse børn og ældre

Thomas Cordtz. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Privat aktører er vejen frem - både generelt og specifikt i forhold til at løse velfærdsinstitutionernes aktuelle utilstrækkeligheder.

Utilstrækkeligheder, der er skabt af den heftige befolkningstilvækst i Skanderborg Kommune.

Det mener De Konservatives borgmesterkandidat, Thomas Cordtz, der med et såkaldt udbudspanel vil inddrage erhvervslivet endnu mere end i dag.

- Der ligger en kæmpe opgave med at få huset børn og ældre på sigt. Det er også derfor, jeg synes, at vi skal prøve at få inviteret flere af de private aktører med ind i løsningerne. Det kan ikke løse det hele, men jeg mener, at vi som kommune skal spille på alle strenge, siger Thomas Cordtz.

Læs interviewet med den konservative borgmesterkandidat her.

- En fredning er som en god vin. Den kan ikke blive for gammel

Hans Sørensen, Krishna Husted Vijayarankan, Mads Bjerre-Nielsen er ikke imod en hver tanke om udvikling i området nord for Knudsø. De synes bare ikke, at det er nødvendigt at bringe Knudsø-fredningerne i spil. Foto: Bettina Sønderskov

- En fredning kan ikke blive for gammel. Den er ligesom en god vin, der aldrig bliver for gammel, men hvis du hiver proppen af den, er der ikke meget tilbage.

Med de ord forklarer Hans Sørensen fra Tulstrup hvorfor, han og flere andre beboere i landsbyerne nord for Knudsø, er så utrygge ved et forslag om at modernisere Knudsøfredningerne. Et forslag, som tidligere på ugen fik dem til at møde op til TV2 Østjyllands valgdebat fra Skanderborg for én gang til at få politikernes ord for, at det ikke er noget, de har tænkt sig at arbejde for.

Tag med på gåtur og bliv klogere på landsbyboernes synspunkter her.

Hvis du ikke fik set valgdebatten på TV2 Østjylland forleden, kan du gense den her.

Corona-smitten stikker af på Virring Skole

Kommunen opfordrer alle borgere i Fruering Sogn, og folk som har tilknytning til Virring Skole og Landsbyordningen til at lade sig teste for corona efter et større smitteudbrud. (Foto: Jens Thaysen/Ritzau Scanpix)

Corona-smitten på Virring Skole nord for Skanderborg har spredt sig så hurtigt, at op mod halvdelen af alle eleverne på skolen nu er smittet med coronavirus. Det fortæller skoleleder Karsten Bo Refsgaard til TV2 Østjylland.

I mandags opfordrede Skanderborg Kommune alle borgere i det nærliggende Fruering Sogn til at lade sig teste. Her er incidenstallet i skrivende stund oppe over 3000 smittede pr. 100.000 borgere. Der er i sognet fundet 68 nye smittede i løbet af den seneste uge, og positivprocenten er på 13,6 pct. Opfordringen gælder ifølge Skanderborg Kommune også, hvis man bor uden for Fruering Sogn og har tilknytning til Virring Skole eller Landsbyordningen i Virring.

Erhvervsudvikler pris til coronaramt AVK-direktør

Erhvervsudvikler-prisen anno 2020 i Skanderborg Kommune går til Niels Aage Kjær, som har stået i spidsen for AVK-koncernen i mere end 50 år. Foto: AVK

Tirsdag blev Niels Aage Kjær, som har stået i spidsen for AVK-koncernen i mere end 50 år, og har bidraget med en enorm vækst både i og uden for Skanderborg Kommune, hædret med Skanderborg Kommunes såkaldte erhvervsudviklerpris. Prisen blev uddelt under et ErhvervSkanderborg-arrangement hos AVK i Skovby, som Niels Aage Kjær selv skulle have deltaget i. Han var desværre forhindret i at deltage, da han fornylig er blevet testet positiv for corona. Det skriver Erhverv Skanderborg i en pressemeddelelse. Anne-Mette Kjær modtog på vegne af sin far prisen, som har været uddelt i Skanderborg Kommune, siden 2008. Blandt de tidligere modtagere er Dynaudio, Kamstrup, Skanderborg Park, DIS og Restaurant Lillering Skov.

Læs mere om AVK og erhvervsudviklerprisen her.