Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I dagens nyhedsbrev kan du læse om de overvejelser som 18 af i alt 29 opstillede kvinder gjorde sig, før de besluttede sig for at stille op til årets kommunalvalg i Skanderborg.

Det er hårdt, når nogen skriver grimt om mor

I dagens nyhedsbrev fortæller 18 kvinder om de overvejelser, de gjorde sig, før de besluttede sig for at stille op til kommunalvalget i Skanderborg på næste tirsdag.

Det har jeg bedt dem om at gøre, fordi kvinder trods blandt andet borgmesterens bestræbelser på at få flere til at stille op, også i år er i undertal på stemmesedlen. Her er tre fjerdedele af de opstillede kandidater mænd.

I sidste uge skrev jeg om Elsebeth Søndergaard, som sagde nej tak til at stille op til årets kommunalvalg på grund af den hårde tone i den offentlige debat og det tidsforbrug, der er forbundet med byrådsarbejde. Det er de samme to overvejelser, som for størstedelen af de 18 kvinder, der har deltaget i SkanderborgLIVs rundspørge, har fyldt mest.

- Inden jeg valgte at stille op i politik, tog jeg en snak med min familie. Det var vigtigt for mig, at alle var okay med, at jeg gik ind i politik, da det jo ikke kan udelukkes, at nogle vil udskamme mig og mine holdninger. Det var vigtigt, at vi fik det snakket igennem, og at alle blev hørt, for det kan selvfølgelig være hårdt at se nogen skrive grimt om sin mor, siger Karina Kirk, som er kandidat til kommunalvalget og regionsrådsvalget for Nye Borgerlige.

Den snak kan Trine Frengler (S), som i 2019 overtog den stormfulde post som formand for byrådets børne- og undervisningsudvalg, godt forstå, at hun har haft med familien. Det er hårdt selv at blive udsat for personangreb og grov retorik på de sociale medier, men det er ifølge hende mindst lige så hårdt, når familien og vennerne læser med - og bliver berørt af det.

- Det er fint med modstand, men det er selvfølgelig finest, når det er er sagen og ikke personen, der er modstand imod. Under skolestruktur-debatten lå det lige på vippen engang imellem, og så bliver det svært at være i. Både for mig og min familie. Det var især en hård tid for min mand. Jeg måtte tale med venner og familie om, at de ikke skulle gå ind og forsvare mig, når debatterne stak af på de sociale medier. Det bliver det bare værre af, siger Trine Frengler.

Trods den hårde tone og et enormt tidsforbrug, betænkte hun sig ikke et øjeblik, da hun skulle beslutte sig for, om hun ville genopstille. Hvorfor, får du hendes svar på i dagens ualmindeligt omfattende voxpop.

Her kan møde du 18 kvinder i alderen 20 til 68 år, som er vidt forskellige, men har det tilfælles, at de har mod på lokalpolitik og brænder for at gøre en forskel i vores lokalområde.

Du kan finde linket til artiklen om de 18 kvinder øverst i dagens nyhedsoverblik.

Lige under det finder du dagens kvinde nummer 19.

Hun hedder Mira Issa Bloch, og er én af de få kvindelige spidskandidater til årets kommunalvalg i Skanderborg Kommune. Hvad hun vil arbejde for, hvis hun bliver genvalgt for Alternativet, og hvordan hun mener, at byrådet kan og skal hjælpe stressede børnefamilier ud af hamsterhjulet og udsatte borgere med at få et bedre liv, har hun talt med min kollega Christian om.

Har du kommentarer til dagens historier eller tips til nye historier, er du velkommen til at skrive til mig, journalist Bettina Sønderskov, på besok@skanderborgliv.dk.

Send også gerne vores journalistiske nyhedsbrev videre til naboer, venner, kolleger og familie i lokalområdet. Hvis du er én af dem, som har fået mailen tilsendt, kan du tilmelde dig kommende nyhedsbreve ved at klikke her.

God weekend og god læselyst.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

- Vi kan ikke have et demokrati, hvor vi overfuser hinanden

- Jeg tror, at mange kvinder taler på en helt anden måde, end man gør i den nuværende politikerkultur, hvor det tydeligvis giver “point”at være en slags vinder. Politik handler i mine øjne ikke om at vinde ved at nedgøre modparten, men om at samarbejde og respektere hinandens holdninger - uanset politisk ståsted, siger Anette Cecilie Skriver, som stiller op for Enhedslisten til årets Kommunalvalg i Skanderborg.

Hun er én af 18 kvinder, som i dagens nyhedsbrev fortæller, hvorfor hendes navn står på dén stemmeseddel, du får i hånden på næste tirsdag. Cecilie Skriver er fra Gl. Rye, tidligere skolelærer og aktiv vinterbader, og så har hun en klar holdning til, hvordan man får flere kvinder til at engagere sig i lokalpolitik: Tonen i den offentlige debat skal være mere respektfuld og den politiske samtale skal være mere rummelig. Mød hende og de andre kvinder her. 

Skanderborg Kommune kan blive meget mere demokratisk, end den er i dag, mener spidskandidat

Mira Issa Bloch. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Der skal ske mærkbare forandringer for udsatte borgere i kommunen.

Den kommunale administration og de kommunale arbejdspladser skal vrides som en våd klud, så pseudoarbejde i form af unødvendigt skrivebordsarbejde drypper ned i vasken og kan skylles ud.

Kommunen skal trænger på flere områder til en indsprøjtning demokrati, og så vil Mira Issa Bloch bekæmpe de omfattende børnepasningsproblemer med redskaber fra en værktøjskasse, som det ellers primært er de borgerlige partier, der ønsker at stikke fingrene ned i.

Og som spidskandidat for Alternativet er der selvfølgelig den grønne dagsorden.

Du kan blive meget klogere på Mira Issa Blochs politiske visioner i vores interview med hende her.

Frem mod valget bliver vi ved med at interviewe partiernes spidskandidater, og inde i interviewet med Mira Issa Bloch finder du også en liste med links til de interviews, vi allerede har publiceret.

Det er lige om lidt, du skal sætte dit kryds - så det er nu, du skal orientere dig i holdningslandskabet.

Hvem kan man stemme på, og hvad mener de?

Der er i alt 112 kandidater på valg til kommunalvalget i Skanderborg Kommune i år. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Er du endnu ikke afklaret om, hvem der skal have din stemme den 16. november?

Vores kandidattest er i cirkulation helt frem til valgets afgørelse.

Vi har både en kandidattest til kommunalvalget i Skanderborg Kommune og til regionsrådsvalget i Region Midt.

I de to tests beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle årets kandidater mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar, finder vi de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Efter testen kan du læse kandidaternes uddybende forklaringer på hvert spørgsmål, så du kan finde ud af, om I nu også er helt enige.

Du finder de to tests herunder:

Klik her for at tage kandidattesten til kommunalvalget i Skanderborg Kommune.

Klik her for at tage kandidattesten til regionsrådsvalget i Region Midt