Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Under torsdagens valgmøde i Ry-Hallerne var det især spørgsmålet om Knudsø-fredningen, tung trafik i Ry, en ny feriepark på en gammel campingplads og ældreplejen, der blev debatteret.

Før vi sætter kryds, vil vi have svar

Vi har brug for et klart svar fra jer, politikere. Kan vi stole på, at I vil respektere Knudsø-fredningen og lade være med at bygge nye boliger dér?

Sådan lød et centralt spørgsmål under et af kommunens største valgmøder i Ry-Hallerne torsdag aften. Spørgsmålet blev stillet af Hans Sørensen på vegne af bekymrede borgere i landsbyerne nord for Knudsø i Ry.

De har, siden en gruppe erhvervsfolk under en konference i Ry før efterårsferien offentliggjorde tre fremtidscenarier for byudviklingen i Ry, været bekymrede for, at politikerne ville adoptere det mest kontroversielle af de tre scenarier i den tro, at der er bred opbakning i de små lokalsamfund nord for den populære badesø i Ry.

Det er der ikke.

SkanderborgLIVs artikel om de tre udviklingsscenarier er i Facebook-gruppen For Os Der Bor i Ry og Omegn blevet diskuteret vildt de seneste uger og har indtil videre fået 172 kommentarer med på vejen. Flere læsere har spurgt, om jeg ikke snart skriver om modstanden imod forslaget om at udvikle Ry rundt om Knudsø og om at modernisere nuværende naturfredninger.

Så det gør jeg i dagens nyhedsbrev.

Når en stor flok landsbyboere torsdag tog til valgmøde i Ry-Hallerne for at få svar på deres spørgsmål, skyldes det, at forslaget sætter spørgsmålstegn ved nutidsværdien af en fredning, som blev lavet i 1970'erne for at bevare de landskabelige værdier i området.

Den fredning er borgerne i området absolut ikke interesserede i at få ophævet, og det er ifølge erhvervsfolkene, som står bag visionsoplægget, heller ikke meningen. Hvad der er meningen med forslaget, vender vi tilbage til.

Først skal vi høre politikernes svar på essensen af Hans Sørensens spørgsmål. Et spørgsmål, som de færreste politikere nok har lyst til at svare ja til lige før et kommunalvalg, hvor klima og miljø er det vigtigste emne for flere vælgere end nogensinde før.

Vil du være med til at ophæve en naturfredning for at give plads til boliger?

Det spørgsmål var der torsdag ingen af de 11 politikere på podiet i Ry, der svarede ja til.

- Hvis forslaget overhovedet skal have gang på jord, er det vigtigt at lodsejere og beboere er med på det. Det, jeg hører i dag, er, at der overhovedet ikke er stemning for det. Derfor tror jeg ikke, at forslaget har gang på jord, svarede borgmester Frands Fischer (S).

Da alle 11 byrådskandidater hver havde haft halvandet minut til at svare på spørgsmålet, stod det klart, at ingen partier hverken i eller uden for det nuværende byråd er stemt for at arbejde for en affredning af et 747 hektar store landbrugs- og skovområde nord for Knudsø.

- Jeg er meget på vækst, men affredninger. Det siger jeg nej tak til, sagde Liberal Alliances kandidat Linda Christie Andrea.

- Ry har taget sin del af den store vækstkage. Nu skal vi have ro på Ry. Der går et stykke tid, før vi skal se på nye boligområder, og jeg er ikke stemt for at ophæve fredninger, sagde SF's Claus Leick.

- Vi har grundloven, og vi har fredningen. De to ting er næsten på niveau med hinanden. Det kan vi ikke pille ved. Når det er sagt, så er der virkelig mange spændende tanker i de forslag, der er lagt frem, som jeg håber, at borgerne i Ry vil indgå i en konstruktiv dialog om. Selvom vi tager fredningen ud af den store plan, er der meget andet, som kan udvikles, sagde Venstres Jens Szabo.

Blandt tilskuerne sad Ole Bech, som er præsident i Ry Rotary og sammen med et erhvervsnetværk under paraplyorganisationen Fælles om Ry, står bag det omdiskuterede visionsoplæg.

- Vores ønske har været at skabe en debat om, hvor Ry skal udvikle sig hen og hvilket bysamfund, vi vil have om 30-40-50 år, så det hele ikke bliver afgjort af særinteresser, men vi i stedet har en helhedsplan for udviklingen af Ry. Det er ikke lykkes at få gang i den dialog endnu, for lige nu fylder diskussionen om fredningerne alt, men jeg kan godt forstå, at folk reagerer. Det er jo fredningen, som beskytter hele området, men vi har faktisk aldrig ønsket at ophæve fredningerne og forringe områdets naturværdi. Tværtimod.

Hvad mener I så, når der i visionsoplægget bliver foreslået "en modernisering af fredningen"?

Vi synes, at det er på tide at genforhandle de gamle fredninger nord for Knudsø og erstatte dem med nye og mere tidssvarende fredninger. Set i lyset af den grønne omstilling giver det god mening på sigt at omdanne nogle af de landbrugsarealer, som i dag er omfattet af den gamle fredning til nye naturområder, som kan øge biodiversiteten og gøre det endnu mere attraktivt at bo og færdes i området. Det koster penge, men hvis vi samtidig etablerer mindre bebyggelser omkring de eksisterende landsbyer, tror vi på, at det kan hænge sammen. Det kunne give området omkring Knudsø et løft og komme mange til gavn i fremtiden, forklarer Ole Bech.

Han håber, at dialogen om Rys fremtid kan fortsætte på den anden side af valgkampen, og når gemytterne har lagt sig lidt. Planen er at invitere alle borgere til et åbent dialogmøde om fremtidens Ry først i det nye år.

- Vi synes, at det er vigtigt, at fortsætte dialogen om, hvilket bysamfund vi selv ønsker, og hvad vi vil give videre til dem, der slår sig ned i Ry om 30 eller 50 år. Hvordan vil de mon leve og bo? Spørger han.

Godt spørgsmål.

Det kan du måske summe lidt over i weekenden ;-)

Som altid er du velkommen til at skrive til mig på besok@skanderborgliv.dk, hvis du har inputs til dagens emne eller idéer til nye emner, vi kan tage op på SkanderborgLIV - når vi også er kommet på den anden side af valget.

Det gælder ikke mindst, hvis du lige nu sidder i et hjørne af kommunen og tænker:

Hvorfor kommer SkanderborgLIV aldrig forbi mit lokalområde. Vi har da også vigtig historie eller to at byde ind med?

Husk også, at dele mailen her med andre, som interesserer sig for livet i Skanderborg Kommune. Hvis du er én af dem, der har fået mailen tilsendt af en bekendt, kan du skrive dig op til kommende nyhedsbreve fra SkanderborgLIV her

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Hvad gør man, når valgmøder er en lukket fest for de nye

Andreas Tang-Brock turnerer rundt i kommunen med sine to typer valgplakater, hvoraf den ene forestiller ham under en Roskilde Festival. Her på billedet forsøger han at skabe lidt opmærksomhed omkring sig selv ved en bro i Hørning. 

På vej til valgmøde i Ry torsdag aften, mødte jeg Andreas Tang-Brock, som stiller op til årets kommunalvalg for socialdemokratiet. Han var i gang med at hænge et par valgplakater op i en lygtepæl uden for hallen.

- Når man som ny og ukendt byrådskandidat ikke bliver inviteret på podiet til de store valgmøder, må man jo forsøge at gøre opmærksom på sig selv på alle mulige andre måder, så det gør jeg selvfølgelig, sagde han med et grin.

I den forløbne uge er det gået godt med opmærksomheden. Historien om, at han som ukendt,  nyopstillet kandidat fra Ry har arrangeret sine egne valgmøder for at give sig selv og andre ukendte kandidater mulighed for at deltage i debatmøder med borgerne, har ramt flere af landets store medier.

I en DR-reportage om Andreas Tang-Brocks alternative valgmøde i Alling Beboerhus fremgår det, at det faktisk kun var 15 procent af de spritnye kandidater, som blev valgt ind under det seneste kommunalvalg. Den artikel kan du finde her.

Hvis du overvejer at bruge et par timer på at blive klogere på politikernes holdninger ved at deltage i ét af de valgmøder, der bliver holdt i Skanderborg Kommune frem mod valget tirsdag den 16. november, kan du finde SkanderborgLIVs oversigt over valgmøderne her.

Tag kandidattesten og find vej i valg-junglen

Er du endnu ikke afklaret om, hvem der skal have din stemme den 16. november?

Vores kandidattest er i cirkulation helt frem til valgets afgørelse.

Vi har både en kandidattest til kommunalvalget i Skanderborg Kommune og til regionsrådsvalget i Region Midt.

I de to tests beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle årets kandidater mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar, finder vi de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Efter testen kan du læse kandidaternes uddybende forklaringer på hvert spørgsmål, så du kan finde ud af, om I nu også er helt enige.

Du finder de to tests herunder:

Klik her for at tage kandidattesten til kommunalvalget i Skanderborg Kommune.

Klik her for at tage kandidattesten til regionsrådsvalget i Region Midt.

Kommunen skaber nyt frivilligcenter på Sølund

Foto: Axel Schütt

Èn af de historiske hvide bygninger på Sølund i Skanderborg bliver ramme om et nyt center for frivillighed og fællesskab. Det skriver Skanderborg Kommune i en pressemeddelelse. Stedets placering ved Danmarks største botilbud for mennesker med handicap gør det ifølge kommunen til et ideelt sted at bringe mennesker med vidt forskellige forudsætninger og interesser sammen. Centret skal ifølge planen rumme café, mødelokaler og værksteder, som alle kan bruge. Det er den såkaldte pavillon 2, som skal omdannes til et center for frivillighed og fællesskab. Hvad der skal ske i Sølunds Pavillon 5, som længe har været i spil i forhold til en eventuel flytning af specialskolen, Hørningskolen, er endnu uafklaret, men alt tyder nu på, at skolen efter store protester fra forældre og personale, bliver hvor den er. Læs mere om den sag på TV2Østjylland