Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hanne Stender Damkjær mener ikke selv, at hun tilhører venstrefløjen, og hendes valgforbundsaftale med Enhedslisten og Alternativet skal ifølge løsgængerkandidaten ikke ses som udtryk for, at hun per definition vil lave politik i samarbejde med dem, hvis hun kommer i byrådet. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Hanne er kun sig selv og sine holdninger

Hun er blot sig selv.

Intet partiapparat i ryggen. Ingen kampagnekasse at suge midler fra.

Men når partifarver, kampagnekroner, valgplakater, støtteerklæringer fra et partipolitisk moderskib og de store partiers sommetider formstøbte holdninger er skrællet væk, står man til gengæld tilbage med kernen i det, en demokratisk valghandling handler om:

Holdninger.

Og det er stort set det eneste skyts, Hanne Stender Damkjær har at skyde med.

Hun er blot sig selv - ét menneske med ét sæt holdninger, der ikke kan presses ned i ét enkelt partis politiske paroler.

Mens hun i 2017 stillede op til kommunalvalget for Alternativet, stiller hun i år, fire år senere, op uden for parti.

Som sosu-assistent har mange af hendes holdninger sit udspring i velfærdssektoren, og særligt ældresektoren, hvor hun med en række forslag vil forsøge at blive valgt på at styrke rekrutteringen til plejecentrene i kommunen.

Hun har ambitioner for kommunens grønne omstilling, men kombinationen af et velfærdsjob og en grøn profil placerer hende ikke nødvendigvis på venstrefløjen, siger hun.

Så lad dig ikke narre af, at hun er i valgforbund med Enhedslisten og Alternativet.

Hvem der skal være borgmester, hvis hun bliver valgt ind i byrådet, har hun endnu ikke afgjort med sig selv.

Men Hanne Stender Damkjærs drøm er, at Skanderborg skal prøve noget andet end en socialdemokratisk borgmester, og faktisk findes der én byrådspolitiker på den borgerlige fløj, hun godt ville kunne støtte som borgmester.

Han er bare ikke borgmesterkandidat.

Hvem det er, finder du ud af i mit interview med Hanne Stender Damkjær, som er det fjerde i rækken af interviews med kommunalvalgets spidskandidater.

Men hov -spidskandidater? Er Hanne Stender Damkjær spidskandidat? Nej, ikke i traditionel forstand, hvor man har vundet kampen i den lokale partiforening mod andre kandidater og er endt på toppen af listen.

Hun er blot sig selv - og derfor har vi valgt at betragte hende som sin egen spidskandidat per definition.

Med 14 dage til valget har vi allerede skruet godt op for vores kommunalvalgsdækning, og i dette nyhedsbrev finder du både en oversigt over vælgermøder og vores kandidattest.

I de resterende 14 dage laver jeg endnu flere interviews med resten af spidskandidaterne, ligesom min kollega, Bettina Sønderskov, fortsætter vores tema om kvindelige kandidater og byrådsmedlemmer - eller mangel på samme.

Hvis du har et spørgsmål, jeg bør stille en af de resterende kandidater, er du meget velkommen til at hive fat i mig på chbli@skanderborgliv.dk eller på 25 45 69 44 - så tager jeg det med til Tage Nielsen (RV), Jens Szabo (V) eller Thomas Cordtz (K), som jeg endnu mangler at besøge.

Rigtig god læselyst!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

- Hvis du ønsker at leve plantebaseret, skal du også have mulighed for det

Hanne Stender Damkjær har endnu ikke besluttet sig for, hvem hun kan pege på som borgmester. Men hun ved, at hun drømmer om en kommune, der ikke har en socialdemokratisk borgmester. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Skolehaver. Solceller på tagene. Plantebaseret kost i alle institutioner fra vuggestue til plejehjem.

Det er blot nogle af Hanne Stender Damkjærs grønne mærkesager.

Og så vil hun rigtig gerne have, at kommunen sætter penge af til, at ældre borgere bliver fulgt tæt af den samme medarbejder, når de flytter fra deres hjem og ind på et af de kommunale plejecentre, ligesom rekrutteringen skal styrkes ved at udnytte nyttejobordningen.

Læs interviewet med Hanne Stender Damkjær her.

Hvad vil byrådskandidaterne egentlig med Skanderborgs fremtid? Få overblik over vælgermøder her

Der er i år 112 kandidater på valg til kommunalvalget i Skanderborg. Det er det højeste antal kandidater efter kommunesammenlægningen i 2007, og antallet slår rekorden på 110 kandidater fra 2017. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Følelsen af en valgkamp, der intensiveres, begynder ofte for alvor at indfinde sig, når vi kan tælle dage i stedet for uger, til vi alle sammen skal ned at sætte vores kryds.

Åbner du dette nyhedsbrev, den dag vi har udgivet det, nemlig tirsdag den 2. november, vil du ved at skele til din kalender kunne konstatere, at der er præcis 14 dage til valget.

Og med under to uger tilbage er det snart ved at være sidste udkald, hvis du skal opleve kandidaterne krydse klinger i levende live til et af de mange vælgermøder - måske er det netop til den sidste håndfuld vælgermøder, man kan forvente, at valgkamps-esserne begynder at blive rystet ud af ærmerne på kandidaterne.

Vi har lavet en liste over samtlige vælgermøder i kommunen, som du kan deltage i op til valgdagen, her.

Skole i Hørning får millionstor bevilling fra EU til at huse internationale frivillige

Højboskolen i Hørning får stor bevilling fra EU. Arkivfoto: Yves Herman/File Photo

Højboskolen i Hørning har fået penge til at huse internationale frivillige de kommende syv år.

Det skriver skolen i en pressemeddelelse.

Pengene - en bevilling på 300.000 kr. om året - kommer fra det Europæiske Solidaritets Korps, som er et EU-projekt, og dækker omkostninger til de frivilliges kost, logi, lomme- og rejsepenge.

Skolen modtager altså i alt 2,1 mio. kroner i EU-midler til at dække projektets omkostninger.

De frivillige kommer fra hele EU og kommer til at optræde som såkaldte native speakers i engelsk- og tysktimer, som hjælper eleverne med at udvikle deres sprogfærdigheder. Derudover skal de frivillige også fungere som ekstra voksenhjælpere i fag som håndværk og design, hjemkundskab og billedkunst.

For de yngre elevers vedkommende kommer de til at stifte bekendtskab med de internationale frivillige i SFO'en, hvor de vil iværksætte forskellige aktiviteter med børnene, ligesom de vil bidrage med aktiviteter inden for tematikker som bæredygtighed og solidaritet.

Højboskolen har de seneste fire år haft internationale frivillige på skolen som led i et andet EU-program, og skolen skriver i pressemeddelelsen, at de frivillige typisk er mellem 19 og 25 år, samt at de har meget forskellige baggrunde.

Skolen modtager fire frivillige ad gangen i perioder på 10 måneder.

I tvivl om, hvor krydset skal sættes? Tag kandidattesten her

Der er i alt 112 kandidater på valg til kommunalvalget i Skanderborg Kommune i år. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Er du endnu ikke afklaret om, hvem der skal have din stemme den 16. november?

Frygt ej. Vores kandidattest er i cirkulation helt frem til valgets afgørelse.

Vi har både en kandidattest til kommunalvalget i Skanderborg Kommune og til regionsrådsvalget i Region Midt.

I de to tests beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle årets kandidater mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar, finder vi de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Efter testen kan du læse kandidaternes uddybende forklaringer på hvert spørgsmål, så du kan finde ud af, om I nu også er helt enige.

Du finder de to tests herunder:

Klik her for at tage kandidattesten til kommunalvalget i Skanderborg Kommune.

Klik her for at tage kandidattesten til regionsrådsvalget i Region Midt.

Byggeri af ny skole og daginstitution er sat i gang

Sådan kommer noget af den nye skole ifølge tegningerne til at se ud. Foto: Skanderborg Kommune

Mandag blev det første spadestik til byggeriet af en ny skole og daginstitution i Hørning taget.

Det er kommunen, der opfører byggeriet, som der i en periode med hårdt pres på især daginstitutionernes kapacitet er stor efterspørgsel på.

130 børn bliver der plads til i den integrerede daginstitution for børn fra 0 til 6 år, mens skolen kommer til at kunne rumme ca. 1.000 elever, når den står færdig.

Den bliver imidlertid bygget i etaper. Først skal der bygges lokaler til eleverne i 0.-3. klasse, samt en idrætshal og en multisal. De ting står, sammen med daginstitutionen, der er med i første etape, efter planen færdig i sommeren 2023.

Den anden og sidste etape omfatter byggeri af lokaler til 4.-9. klasse og en række resterende fællesfaciliteter, herunder kantine og produktionskøkken, udendørs faciliteter og kulturfaciliteter, blandt andet udeskole.

Anden etape af byggeriet forventes ifølge kommunen at stå færdigbygget i 2026.

Skolen kommer til at være blandt de større skoler på landsplan, og i kommunen bliver den sammen med Mølleskolen i Ry den største skole. Den kommer til at ligge på et 18 hektar stort stykke jord på hjørnet af Herredsvej og Blegindvej.

Du kan læse mere om den kommende skole og daginstitution på kommunens hjemmeside ved at klikke her.

De udgør kun fem procent af byrådskandidaterne - kommer de ind denne gang?

Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen på 20 (til venstre), Robert Ladefoged Laursen på 22 (i midten) og Sebastian Støckler på 21 (til højre) stiller alle op til kommunalvalget i Skanderborg Kommune til efteråret. Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen stiller op for Alternativet, de to andre for Venstre. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Vi de seneste par uger og ugerne frem mod valget sætter vi os ned og interviewer de kandidater til byrådet, som er placeret øverst på partiernes kandidatlister: Spidskandidaterne.

Men der er mange flere end borgmesteren, de 28 andre siddende byrådsmedlemmer og spidskandidaterne uden for byrådet på valg.

Det er imidlertid blot et fåtal af de i alt 112 kandidater, der er unge under 30 år - faktisk kun 5 procent - men her på SkanderborgLIV kan du møde en god håndfuld af dem.

Fælles for dem er, at de er under 30 år, har et brændende ønske om at være med til at drive Skanderborg Kommune fremad - og så mener de alle, at der er hårdt brug for en unge stemmer i et byråd med en gennemsnitsalder på 58,9 år.

Den yngste byrådspolitiker lige nu er 37 år. Og kun tre kandidater under 30 år er blevet valgt ind i byrådet siden 2005.

Du kan møde de i alt seks unge, håbefulde byrådskandidater, vi har interviewet, ved at klikke på de fremhævede links herunder:

Robert Ladefoged Laursen, 22 år (V): - Det kræver rimelig meget mod, og det er ikke noget, alle bare lige har

Tobias Brus Mikkelsen. 20 år (DF): Han er 20 år, stiller op for Dansk Folkeparti og har særligt én mærkesag: Seksuelle minoriteter i folkeskolen skal trives bedre

Sebastian Støckler, 21 år (V): - Det er vildt, hvordan den yngre del af Skanderborg ikke er repræsenteret

Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen, 20 år (ALT): - Det er jo bare et problem, hvis vi ikke er med til at tage beslutningerne

Martin Dybdahl Andersen, 28 år (S): Har ældre byrådskandidater flere kvaliteter end de yngre? - Nej, det synes jeg faktisk ikke, at de har

Daniel Holm, 29 år (DF): Mangler unge kandidater erfaring? Med 12 år på arbejdsmarkedet afviser 29-årige Daniel Holm kritik