Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der er mange måder at komme ind i politik på. For Karina Kirk fra Ry begyndte det hele med en facebook-video, der gik viralt. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Karina filmede optøjer og gik viralt: Nu vil hun i byrådet

Hvilke historier og politiske holdninger gemmer der sig bag ansigterne på de valgplakater, som i weekendens løb har fundet vej til lygtepælene i Skanderborg Kommune?

Det undersøger SkanderborgLIV frem mod kommunalvalget den 16. november. Vi spørger alle ti spidskandidater, hvorfor de drømmer om at erobre eller generobre en plads i byrådet, og hvad de har tænkt sig at arbejde for - og ikke mindst imod - hvis de bliver valgt ind.

I dag får du historien om social- og sundhedshjælperen Karina Kirk fra Ry. For halvandet år siden kørte hun tur til Gellerup-parken i Aarhus for med egne øjne at følge optøjerne, der opstod i kølvandet på, at den racismedømte islamkritiker og tidligere folketingskandidat Rasmus Paludan besøgte i området.

Hun havde mobilen med i lommen og begyndte at filme begivenhedernes gang, da en gruppe mennesker med anden etnisk baggrund end dansk kom i clinch med politiet. Videoen delte hun på Facebook, hvor den hurtigt gik viralt.

Hvordan Karina Kirks livestream nåede hele vejen til Christiansborg og endte med at få hende til at stille op som spidskandidat for Nye Borgerlige i Skanderborg Kommune, får du hele historien om i dagens nyhedsbrev.

Her får du også svar på, hvorfor hun vil arbejde for borgerafstemninger om byudvikling, friplejehjem, actioncard på dagtilbud og flere varme hænder i ældreplejen i kommunen.

De kommende uger vil vi på SkanderborgLIV beskæftige os en del med kommunalvalget i Skanderborg.

Så er du advaret :-)

Når vi gør det, hænger det sammen med, at kommunens 29 folkevalgte politikere har indflydelse på alt fra vores skoler og dagtilbud, til ældreplejen, hvor højt og hvor meget, der skal bygges i din by, lokale klimaindsatser, nye cykelstier og forholdene i dit lokale klubhus.

Selvom lokalpolitik i høj grad er præget af konsensus, er der der både forskel på partiernes linje og på, hvad de enkelte politikere brænder mest for at påvirke. De forskelle vil vi frem mod valget hjælpe dig med at blive klogere på.

Her kommer vores lokale kandidattest også ind i billedet. Her kan du matche politikernes holdninger om alt fra udviklingen på Himmelbjerget, til små skoler, høje byggerier og dagtilbud i nærområdet med dine egne holdninger.

I anledning af, at der i dag er præcis tre uger til valget, bringer vi desuden en liste over alle de valgmøder i vores kommune, hvor du kan møde politikerne face-to-face og få svar på dine spørgsmål. Linket til oversigten finder du i dagens nyhedsoverblik.

Sidst men ikke mindst, så var transportminister Benny Engelbrecht (S) mandag på sightseeing i Skanderborg Kommune med borgmester Frands Fischer (S) som guide. Turen gik blandt andet til Låsby. Hvad transportministeren mener om at etablere et trinbræt i byen i forbindelse med en ny Aarhus-Silkeborg togforbindelse får du svar på i dagens sidste historie.

Det var ordene for i dag.

Som altid er du velkommen til at skrive til mig på besok@skanderborgliv.dk, hvis du har inputs til dagens historier eller idéer til nye emner, vi kan tage op.

Husk også, at dele mailen her med andre, som interesserer sig for livet i Skanderborg Kommune.

Hvis du er én af dem, der har fået mailen tilsendt af en bekendt, kan du skrive dig op til kommende nyhedsbreve fra SkanderborgLIV her.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

- Folk skal have lov til at stemme om høje huse

Hvis Nye Borgerliges spidskandidat, Karina Kirk, bliver valgt ind i byrådet i Skanderborg, vil hun blandt andet arbejde for, at borgerne i højere grad bliver taget med på råd, når der skal træffes store beslutninger om byudvikling. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Der skal etableres en praksis med bindende folkeafstemninger i kommunen. Det mener Nye Borgerliges spidskandidat til kommunalvalget, Karina Kirk. Hun nævner nye etageejendomme i Ry som eksempel på en forandring, befolkningen bør kunne stemme om.

Hvad Karina Kirk ellers har tænkt sig at arbejde for, hvis hun bliver valgt ind i byrådet, og hvordan en hurtig beslutning om at køre en tur til Aarhus for at følge en højspændt situation førte hende på sporet af en politisk karriere, får du svar på i dagens store portræt af spidskandidaten og social- og sundhedshjælperen fra Ry.

18 valgmøder på 18 dage, men hvor?: Få overblikket

Den 1. november er der valgmøde i Landsbyen Sølund. Her kommer udfordringerne på handicapområdet formentlig til at fylde en del i debatten. Foto: Axel Schütt

Er du er nysgerrig på, hvad politikerne drømmer om på landsbyernes vegne, kan du bruge en søndag formiddag på at tage til valgmøde på Alken Mejeri. Du kan også reserve en mandag aften til at tage en tur til Sølund i Skanderborg, som er landets største bosted for fysisk og psykisk udviklingshæmmede. Her kan du måske spørge politikerne om, hvordan de har tænkt sig at håndtere de stigende udfordringer med at rekruttere uddannet personale og at få økonomien til at hænge sammen på handicapområdet i kommunen. Mulighederne for at diskutere, hvordan Skanderborg Kommune skal udvikle sig de kommende år, er mange frem mod kommunalvalget den 16. november.

Her får du overblikket over alle de valgmøder, der bliver holdt i Skanderborg Kommune frem mod valget.

Hvor skal krydset sættes? Tag kandidattesten her

Sådan så det ud, da stemmerne blev fintalt på Fælleden i Skanderborg for fire år siden. Om tre uger går det løs igen, men hvor skal krydset sættes? Det kan vores kandidattest måske hjælpe dig med at blive klogere på.  Foto: Søren E. Alwan

Om præcis tre uger er der valg til kommunalbestyrelsen og regionsrådet. Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på, kan du tage vores to kandidattests.

I de to tests beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle årets kandidater mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar, finder vi de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Efter testen kan du læse kandidaternes uddybende forklaringer på hvert spørgsmål, så du kan finde ud af, om I nu også er helt enige.

Klik her for at finde testen til kommunalvalget.

Klik for for at finde testen til regionalvalget.

Hej minister: Kan vi også få et trinbræt i Låsby?

Transportminister Benny Engelbrecht (S) (t.h.) og borgmester Frands Fischer (S) besøgte blandt andet Langvad Bakker ved Låsby, som i fremtiden kommer til  at lægge jord til over 350 nye boliger fordelt på villaer, rækkehuse, klyngehuse, dobbelthuse og lejligheder. Foto: Pressefoto

Transportminister Benny Engelbrecht og borgmester Frands Fischer var mandag på rundtur i den nordlige del af Skanderborg Kommune. På programmet var en kommende togstation i Galten-Skovby. Arbejdet med at etablere en helt ny jernbanelinje imellem Silkeborg og Aarhus skal efter planen begynde i 2026. Men allerede til næste år går arbejdet med den obligatoriske og omfattende VVM-undersøgelse ifølge kommunen i gang.

Derfor syntes borgmesteren, at det under rundturen var på sin plads at lufte et ønske fra byrådet i Skanderborg Kommune om, at der i forbindelse med den nye jernbane bliver etableret et trinbræt i Låsby.

- Med den udvikling, der sker i Låsby, giver det god mening at tænke et trinbræt i Låsby med, når strækningen skal detailplanlægges. Et trinbræt i Låsby var faktisk en del af det oprindelige projekt fra 2016 om ny bane mellem Aarhus og Silkeborg. Jeg oplever, at der er forståelse for ønsket, men også at det skal ses i sammenhæng med den samlede transporttid, sagde Frands Fischer efter rundturen med transportministeren.

Rundturen bød på et visit ved Herskind, hvor  borgmesteren endnu engang gjorde ministeren opmærksom på den store lokale modvilje imod en sydlig linjeføring af en ny motortrafikvej i området.

Læs hele hele nyheden om ministerbesøget her.