Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I langt højere grad end i dag skal private aktører være med til at levere velfærd i Skanderborg Kommune, mener Carsten Bach. Både for at sikre nok hænder, men også for at sikre et varieret udbud, så borgerne har mere valgfrihed. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Er byrådet "en sammenhængende dej af socialdemokratisme"?

Nedtællingen til kommunalvalget i Skanderborg Kommune er i fuld gang, og det samme er vores interviewrække med spidskandidaterne til et valg, hvor alle de store, lokale spørgsmål og dagsordener er på spil.

I sidste uge interviewede vi Enhedslistens Peter Kjær, og i denne uge retter vi spørgsmålene mod en kandidat fra den helt anden ende af det partipolitiske spektrum.

Carsten Bach fra Liberal Alliance, der hverken sidder eller har siddet i byrådet i Skanderborg, går direkte efter borgmesterposten.

Når han lader øjnene glide ned over listen over nuværende byrådsmedlemmer, ser han stort set blot det, han kalder for en "sammenhængende dej af socialdemokratisme".

Faktisk kan han kun få øje på én borgmesterkandidat, der ville kunne bestride posten bedre end ham selv.

Bach, der sad i Folketinget for Liberal Alliance fra 2015 frem til partiets valgmæssige nedtur i 2019, kritiserer i interviewet "den socialdemokratiske dej" for ikke at besidde evnerne til at tage alternative løsninger i brug.

Offentlige institutioner og offentlig service bliver svaret på alle problemer, mener han, og peger på, at private aktører i langt højere grad end i dag skal spille en rolle i Skanderborg Kommunes velfærdssystem.

- Det er en måde, vi har opfundet i 50'erne, 60'erne og 70'erne, og det svarer jo til at løse et kommunikationsproblem i 2021 med en drejeskivetelefon. Det er bare ikke der, vi er, siger Carsten Bach blandt andet om debatten om friplejehjem vs. offentlige, kommunalt drevne plejehjem.

Interviewet, hvor Carsten Bach giver sit liberale bud på en løsning på kommunens udfordringer med at skaffe pasningspladser til det voksende børnetal, hvor han retter kritik mod den siddende borgmester for et "manglende livtag", og hvor han sætter navn på dén ene person, han mener, kunne bære borgmesterkæden bedre end ham selv, finder du øverst i dette nyhedsbrev.

Og lad os så se på, hvad vi ellers har med i vores nyhedsbrev til dig i dag.

I sidste uge skrev vi om Dagmars Brobisser, der vil genoplive en forsømt bro mellem Skanderborg by og Slotsholmen. Nu er bissernes plan for broen offentliggjort, og du har mulighed for at dykke ned i deres idéer om at forvandle broen.

Og så er der godt nyt til dem, der bor i Højvangen, og har haft glæde af Projekt Højvangens boligsociale arbejde for at skabe et bedre boligkvarter med øget trivsel blandt beboerne.

Til sidst kan du læse om en legeplads i midtbyen i Skanderborg, som få måneder efter indvielsen, nu har mulighed for at blive belønnet med en pris og indkassere en pose penge, som kan gøre det endnu mere attraktivt for områdets børn at besøge den.

Tilbage er der blot at sige god læselyst og tak til dig, der læser med.

Husk, at du kan dele dette nyhedsbrev med dem, du kender, ved at videresende denne mail. Har du modtaget dette nyhedsbrev fra en anden end SkanderborgLIV, og har du lyst til at få vores nyhedsbreve direkte i din indbakke fremover, kan du skrive dig op her.

Du kan også følge os på Facebook, hvor vi løbende deler vores historier. Klik her.

Har du et tip til en interessant historie, er du som altid velkommen til at stile dem til mig på chbli@skanderborgliv.dk.

Fortsat god onsdag!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Hvad er det liberale bud på at løse børnepasningsknuden? Hæv tilskud til egenpasning til det maksimale

Byrådspolitikerne i Skanderborg lider af manglende evner til at tænke i alternative løsninger, og er det ikke tilfældet, blokerer "ideologiske spærringer" for nytænkning, mener Carsten Bach, der stiller op som borgmesterkandidat for Liberal Alliance til kommunalvalget. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Mens der blot er én borgmesterkandidat på den fløj, der strækker sig fra Alternativet til Socialdemokratiet, er der på højrefløjen hele fire.

Én af dem er den tidligere folketingspolitiker Carsten Bach fra Liberal Alliance. Og han mener i den grad, at det er tid til, at byrådet i Skanderborg bevæger sig væk fra tanker og idéer fostret af velfærdsstatens brede socialdemokratisme og begynder at invitere private aktører ind i Skanderborgs velfærdssystem.

- Man tænker kun i offentlige institutioner. Vi skal på en helt anden måde bringe private aktører ind, så der er en valgmulighed. Det handler også om et demokratisk underskud, som er kæmpestort, og som er der i hele landet, men som i særdeleshed også er her i Skanderborg Kommune, siger Carsten Bach.

Men det er ikke kun private aktører forstået som virksomheder, han vil benytte: Også forældre kan spille en rolle, f.eks. når den kommunale børnepasning spiller fallit, som han siger. De skal bare have flere penge til det.

Læs hele interviewet med LA's borgmesterkandidat her.

Se tegninger: Sådan ser Dagmarbroen måske ud i fremtiden

Illustration: C. F. Møller Architects

I sidste uge skrev vi om Dagmars Brobisser, som vil pakke en forsømt vejbro fra 1837 ud af betonen. I går afslørede C.F Møller Architects, hvordan den historiske broforbindelse imellem Skanderborg by og Slotsholmen kan komme til at se ud, hvis det lykkes at rejse 10-12 millioner kroner til projektet. Er du nysgerrig på Dagmarbroens fremtid og på, hvordan en helt ny gangbro i Skanderborg kan komme til at se ud, så klik her.

Fire år mere til boligsocial succes i Skanderborg

Shaimaa Al- Atwan er én af de beboere i Højvangen, som er taknemmelig for den boligsociale indsats i området. Indsatsen har blandt andet betydet, at hun har fået et stærkt netværk igennem bydelsmødre-projektet. Foto: Bettina Sønderskov

Efter 14 års arbejde med skabe et bedre boligområde og øge trivslen blandt beboerne i det almene boligbyggeri i Højvangen i Skanderborg, skulle Projekt Højvangen, som har stået for indsatsen, have indstillet arbejdet til nytår efter endt projektperiode.

Sådan bliver det ikke.

Landsbyggefonden, Skanderborg Andelsboligforening, Midtjysk Boligselskab og Skanderborg Kommune har nemlig besluttet, at der også de næste fire år skal være en boligsocial indsats i området, som er på regeringens såkaldte bekymringsliste på grund af sin høje andel af indbyggere med anden etnisk baggrund og beboere uden for arbejdsmarkedet.

Alle parter bidrager økonomisk til projektet, som Skanderborg Kommune støtter med en million kr. årligt de næste fire år. Det oplyser Projekt Højvangen, som fremover får navnet "Fælles om Højvangen," i en pressemeddelelse.

Udover at flere eksisterende projekter bliver videreført, bliver der også sat gang i nye aktiviteter, som skal bidrage til, at børn og unge, der vokser op i Højvangen, får de samme chancer for at klare sig godt, som børn og unge, der bor uden for området. Hvordan Projekt Højvang indtil nu har arbejdet på at forandre bydelen, kan du læse om her.

Byens nye legeplads nomineret til pris: Husk at stemme

Skanderborgs nye legeplads og ildsjælen bag den er nomineret til pris som Årets Lokale Indsats. Foto: Bettina Sønderskov

Hvordan rejser man en million kroner til en Ole Lund Kirkegård-inspireret legeplads, som verden aldrig før har set?

Det ved Find Lykkebøe fra Skanderborg, for det er ham, der har stået i spidsen for at samle en million kroner ind til det nye legeunivers "Sløngelpladsen" i Byparken i Skanderborg, som blev indviet i august.

Nu er legepladsen og ildsjælen bag den blevet nomineret til "Årets Lokale Indsats" - en pris, som hylder lokale initiativer og som Go’on Gruppen står bag. Det betyder, at legepladsen kan blive endnu sjovere at være på i fremtiden, hvis Sløngelpladsen løber med sejren og de 100.000 kroner, som en førsteplads i konkurrencen udløser.

I skrivende stund er legepladsen på en samlet 36. plads i konkurrencen, som løber frem til fredag i uge 43. Klik her, hvis du med din stemme vil hjælpe med at skubbe Skanderborg-projektet tættere på sejrsskamlen.