Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De andre partier har bevæget sig ind på den bane, der i årevis har været en politisk kampplads for Enhedslisten: Klimapolitik. Partiets spidskandidat Peter Kjær har tillid til, at vælgerne stadig kan se forskel på dem, der vil noget, og dem, der bare snakker. Men der lurer en risiko for, at partiet vil miste opbakning midt i al den klimamæssige velvilje, siger han. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Et omfavnet klimaparti og en forsømt vejbro

Kommunalvalget nærmer sig med hastige skridt, og her på SkanderborgLIV tager vi nu hul på en serie, hvor vi besøger spidskandidaterne for alle de opstillede partier.

Denne politiske tour de chambre begynder i dag hos Enhedslistens spidskandidat, Peter Kjær, i Låsby Stationsby.

Partiet, der de seneste fire år har siddet på et enkelt mandat i Skanderborgs byråd, har siden folketingsvalget i 2019, der i det politiske kommentariat ofte går under navnet klimavalget, kunnet se de politiske konkurrenter tage syvmileskridt ind i en dagsorden, som mindre venstrefløjspartier som Enhedslisten ellers historisk har haft for sig selv.

Klimapolitik er blevet mainstream og kan af vælgerne i dag hives ned fra hylden i større eller mindre omfang fra Alternativet til Nye Borgerlige.

Alle bakker op om 70-procentsmålsætningen i 2030 og Paris-aftalen, og helt nede på kommunalt niveau bliver de brede linjer i den grønne omstilling tegnet på Christiansborg.

Hvor stiller det Enhedslisten? Har de stadig kant nok? Kan vælgerne se forskel på dem, SF, Radikale og Socialdemokratiet, når klimakampen skal kæmpes kommunalt? Er klimakonsensus i virkeligheden et problem for partiet og for spidskandidaten?

De spørgsmål og mange andre stiller vi i dag Peter Kjær.

Mens spidskandidaten bifalder, at mange partier og politikere kaster sig ind i klimadagsordenen, erkender han, at der netop i omfavnelsen af det, der i årtier har været en del af Enhedslistens dna, lurer en risiko.

Få alle svarene i interviewet med Peter Kjær, som du finder længere nede i dette nyhedsbrev.

De kommende uger får du i hvert nyhedsbrev fra SkanderborgLIV et interview med en politisk spidskandidat, så du kan forberede dig til at sætte dit kryds den 16. november. Har du et spørgsmål, som du mener, vi bør stille en af spidskandidaterne, så giv endelig lyd - send en mail til mig på chbli@skanderborgliv.dk.

Så prøver vi at nå at få det med. Men skynd dig, for toget ruller allerede.

Der er stadig mere end en måned til kommunalvalget, så vi kan ikke gå helt i lokalpolitisk selv-spin endnu. Derfor har vi også andet på tapetet i dag.

En pensioneret ingeniør og en pensioneret arkitekt har under navnet Dagmars Brobisser sat sig for, at en historisk bro, som måske kun de færreste ved findes, skal renoveres. Mellem 10 og 12 mio. kr. koster den plan, de har udarbejdet. Broen har i årevis levet en hengemt tilværelse som forbindelsesled mellem Skanderborg og en af byens øer, Slotsholmen.

Hvad vil de to brobisser så gøre for at trække den temmelig gamle bro frem i lyset? Det får du svar på i historien øverst i vores overblik.

Til sidst har vi en nyhed om en kommunal ansættelse, der skal agere håndsrækning til de lokale virksomheder og samtidig skubbe Skanderborg frem på Dansk Industris erhvervsliste.

Tilbage er der blot at sige tak til dig, der læser med.

Husk at du kan dele dette nyhedsbrev med dem, du kender, ved at videresende denne mail. Har du modtaget dette nyhedsbrev fra andre end SkanderborgLIV, kan du skrive dig op til vores nyhedsbreve her.

Du kan også følge os på Facebook, hvor vi løbende deler vores historier. Klik her.

Har du et tip til en interessant historie, er du som altid velkommen til at stile dem til mig på chbli@skanderborgliv.dk.

God læselyst!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Historisk bro skal pakkes ud af beton og være vartegn igen

Dagmars Brobisser

-Jeg har længe harceleret over grimme nye byggerier, der kommer til Skanderborg. Jeg har også forsøgt at råbe politikerne op, men det er som at kæmpe mod vejrmøller. Det ændrer ingenting. Man bliver bare sur af det. Nu kæmper vi i stedet for at give byens historiske Dagmarbro et kæmpe løft og gøre den til en attraktion igen. Det bliver man glad af, for vi har brug for at værne om historien i en tid, hvor der kommer så mange nye byggerier i Skanderborg.

Med de ord beskriver Niels Henrik Petersen (t.h.) årsagen til, at han og Torsten Klein Mikkelsen (t.v.) har stiftet foreningen Dagmars Brobisser, som sammen med C.F. Møller Architects nu er klar til at præsentere et 10-12 millioners prospekt for en ny bro og gangbro imellem Skanderborg By og Slotsholmen. Læs historien her.

Kommunalvalg: Bliver Enhedslisten opslugt eller skubbet frem af den klimapolitiske vækkelse?

Hvis det står til Peter Kjær, Enhedslistens spidskandidat til kommunalvalget i Skanderborg, skal den kollektive transport og cykelstierne forbedres markant. Foto: Christian Bæk Lindtoft

- Meget af det er jo varm luft, og det er jo forholdsvist nemt at se det, når Dan Jørgensen rejser land og rige rundt med sin forkromede plan om en hel masse, der kan ske om 15-20 år. Det er ikke så svært at gennemskue, men det kan godt være nogle ikke kan. Socialdemokrater måske. Men andre kan godt gennemskue det.

Sådan siger Enhedslistens spidskandidat til kommunalvalget, Peter Kjær, når han bliver spurgt, hvad forskellen egentlig er på ham og andre partier, som f.eks. Socialdemokratiet, når vi taler klimapolitik.

Læs det første det første interview i rækken af interviews med de lokale spidskandidater til kommunalvalget i Skanderborg Kommune, og find ud af, hvorfor Peter Kjær særligt på ét punkt ærgrer sig over den budgetaftale, han selv var med til at vedtage.

Erhvervskoordinator skal skubbe til Skanderborgs placering på erhvervsliste

Gitte Just er tiltrådt stillingen som erhvervskoordinator. Foto: Skanderborg Kommune.

Der var fremgang til Skanderborg Kommune, da Dansk Industri tidligere dette efterår præsenterede sin årlige liste over landets mest erhvervsvenlige kommuner. Men ikke fremgang nok til at matche tidligere tiders top 10-placeringer, og derfor er byrådet opsat på at komme endnu længere frem på listen end den forbedring fra en 33.-plads til en 19.-plads, det blev til i år.

Blandt andet derfor har kommunen nu ansat en ny erhvervskoordinator, Gitte Just, der er hentet internt i kommunens egne rækker.

Hun skal særligt have fokus på at sikre et bedre "flow" i sagsbehandlingen, som kommunen formulerer det i en pressemeddelelse.

Særligt sagsbehandlingen var et af de områder, hvor virksomhederne i DI-undersøgelsen gav Skanderborg Kommune en placering, der levner håb for forbedring.

- Virksomhederne skal føle, at der er et flow i den kommunale myndighedsbehandling, og at vi takler udfordringerne, før de bliver til egentlige knaster, der bremser sagsbehandlingen. Hvis der er konkrete udfordringer, bliver min opgave at gå i dialog med virksomheden for at finde gode alternative muligheder, siger Gitte Just i pressemeddelelsen fra kommunen.

De lokale virksomheder placerede i DI-undersøgelsen Skanderborg Kommune på plads nummer 28, når det handler om kommunal sagsbehandling af virksomhedernes ansøgninger.

Læs hele pressemeddelelsen på Skanderborg Kommunes hjemmeside her.