Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Den mest oplagte mulighed for at byudvikle Ry er mod øst i retning mod Skanderborg, men man kunne også arbejde på at få ophævet Knudsøfredningen og udvikle byen rundt om Knudsø. Foto: Bettina Sønderskov

Forslag: Udvid Ry rundt om Knudsø

Handler det nu om Ry igen?

Det spørgsmål stiller du måske dig selv i dag.

For det er jo ikke engang en uge siden, at vi fyldte det meste af et nyhedsbrev op med historierne om en ny stor fremtidsplan for udviklingen af Himmelbjerget som turistdestination.

Svaret er ja.

Når vi igen i dag beskæftiger os en del med Ry, hænger det sammen med, at byen med udsigt til 30 procent flere indbyggere frem mod 2037 er ét af de områder i kommunen, som kommer til at vækste mest.

Det stiller byens borgere over for en række dilemmaer, som andre nok vil nikke genkendende til i en tid, hvor de fleste byer og landsbyer i Skanderborg Kommune er i rivende vækst.

Hvor, hvordan og hvor meget skal byen udvikle sig?

Det spørgsmål var omdrejningspunktet for en stor konference på Ry Højskole tidligere på ugen. Her blev tre fremtidsscenarier - heriblandt en udbygning af Ry rundt om Knudsø - fremlagt. Formålet var at kickstarte en dialog blandt byens borgere om, hvor byen skal udvikle sig hen de kommende tredive år.

Hvorfor byudviklerne bag de tre scenarier selv kaldte "Rundt om Søen" for "Det super-kontroversielle scenarie", kan du læse om i dagens første artikel, som du finder i nyhedsoverblikket længere nede i mailen.

Her svarer borgmester Frands Fischer (S) også på, hvad han synes om fremtidsperspektiverne for Ry, og hvorfor han forudser, at der bliver brug for utrolig stor samklang, før nye minisamfund kan skyde op på de højtliggende arealer nord og øst for Knudsø.

- Jeg har aldrig nogensinde oplevet et smørhul som Ry, udbrød Ulla Ringtved, da jeg under konferencen i Ry spurgte, hvorfor hun vender ryggen til et pulserende byliv i Aalborg for at skabe et nyt liv og arbejdsliv på Rys nedlagte varmeværk omgivet af børn og børnebørn.

Hvad en nytilflytter som Ulla Ringtved mener om urbaniseringen af den gamle stationsby, kan du læse mere om i dagens anden artikel.

Tidligere på ugen offentliggjorde undervisningsministeren en liste over 15 mindre bysamfund med over 10.000 indbyggere, hvor regeringen vil arbejde på at etablere ungdomsuddannelser.

Her blev der (selvfølgelig) også peget på Ry.

Men hvad så med Galten, var der en opmærksom læser, som skrev til mig.

- Så vidt jeg ved, bor der også over 10.000 indbyggere i postnummer 8464 Galten. Hvorfor peger undervisningsministeren ikke på os?

Det spørgsmål har jeg vendt med pressesekretariatet i Undervisningsministeriet. Herfra lyder svaret, at ministeriet har valgt at holde postnumre med plus 10.000 indbyggere, som har overlap med en storbykommune, ude af ligningen.

Når der ikke bliver peget på Galten som en by, hvor regeringen vil arbejde for at etablere en ungdomsuddannelse, skyldes det altså at der er indbyggere med postnummer 8464 Galten, som bor på den anden side af kommunegrænsen i Aarhus Kommune. Sådan er det ikke i Ry, hvor ingen af de indbyggere, der har postnummer 8680, bor i en storbykommune.

I dagens nyhedsoverblik får du det korte svar på, hvad skolelederen på Rys største skole og borgmesteren mener om undervisningsministeriets planer om at etablere en ungdomsuddannelse i Ry.

Sidst men ikke mindst, så er der en ny sø på størrelse med 80 fodboldbaner på vej i kommunen. Hvor og hvorfor kan du blive klogere på i dagens sidste nyhedsopdatering.

Det var ordene for i dag.

Som altid er du velkommen til at skrive til mig på besok@skanderborgliv.dk, hvis du har inputs til dagens historier eller idéer til nye emner, vi kan tage op.

Det gælder ikke mindst, hvis du lige nu sidder i et hjørne af kommunen og tænker:

Hvorfor kommer SkanderborgLIV aldrig forbi mit lokalområde. Vi har da også vigtig historie eller to at byde ind med?

Husk også, at dele mailen her med folk, som interesserer sig for livet i Skanderborg Kommune, og som måske endda sidder derude og brænder inde med en god historie, som vi på SkanderborgLIV skal være opmærksomme på .

Hvis du er én af dem, der har fået mailen tilsendt af en bekendt, kan du skrive dig op til kommende nyhedsbreve fra SkanderborgLIV her

Tak fordi du læser med.


Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Er det på tide at spørge: Hvad vil vi med Knudsø?

Knudsø ved Ry er blevet omdrejningspunktet for et fremtidsscenarie, som handler om at bygge nye boliger nord-øst for Knudsø, lave et nyt søbad og sammenhængende stiforløb hele vejen rundt om søen og omlægge den stærkt trafikerede Randersvej, så vejen ikke længere løber langs Knudsø.

Skal Ry fortsætte med at udvikle sig mod øst for engang at vokse sammen med Skanderborg, eller skal vi tænke byudvikling på en helt anden måde i fremtiden? Sådan lyder oplægget fra byudviklerne i Transform, som netop har offentliggjort deres bud på, hvordan man skaber plads til mange flere indbyggere og løfter de rekreative områder i Ry i fremtiden. Læs om de tre fremtidsscenarier for Ry, og hvad borgmesteren siger til dem her.

Tilflytter: Ry skal ikke kun være for de rige

Ulla Ringtved, Ry

Ulla Ringtved købte sammen med sin mand fornylig Rys gamle varmeværk for at omdanne det til boliger, erhverv og mødested. Tirsdag benyttede hun sig af chancen for at gå i direkte dialog med politikere og erhvervsfolk om, hvordan Ry skal udvikle sig i fremtiden under en erhvervs- og udviklingskonference på Ry Højskole. Hvorfor hun med egne ord "aldrig nogensinde har oplevet et smørhul som Ry", og hvad hun synes er mest vigtigt at have fokus på, når Ry skal skabe plads til endnu flere tilflyttere i fremtiden, kan du læse om her.

Ungdomsuddannelse i Ry: Er det en god idé?

Undervisningsministeriet har peget på Ry som én af 15 mindre byer, hvor regeringen vil arbejde for at etablere ungdomsuddannelser i fremtiden. (Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix)

Tidligere på ugen pegede Undervisningsministeriet på 15 konkrete byer, hvor regeringen vil arbejde for at etablere ungdomsuddannelser i fremtiden. I Skanderborg Kommune peger pilen på Ry, men hvordan harmonerer det egentlig med kommunens arbejde for at samle alle ungdomsuddannelser og skabe et stærkt studiemiljø i Skanderborg?

Til Midtjyllands Avis siger borgmester Frands Fischer (S), at udmeldingen fra ministeriet kommer bag på ham, fordi  Skanderborg Kommune ifølge ham allerede har et velfungerende campus, hvor over 2000 unge har deres daglige gang på 10. klasse-centret, gymnasiet og SCU.

-Men jeg er da spændt på, hvilken ungdomsuddannelse, der vil passe til Ry, siger han til Midtjyllands Avis.

Det har skoleleder Christian Toft, som står i spidsen for kommunens største folkeskole, Mølleskolen i Ry, allerede nu et bud på. Under en konference om fremtidens Ry tidligere på ugen, hvor han holdt et oplæg om fremtidens folkeskole i Ry, sagde han:

- Jeg tænker ikke, at vi skal have et gymnasium i Ry, for det har vi jo allerede i Skanderborg, men hvorfor ikke rykke nogle tekniske uddannelser til Ry. Det kan jeg godt se et fremtidsperspektiv i.

Ny sø på størrelse med 80 fodboldbaner på vej

Sådan ser den vintersø, som opstår, når pumpen er slukket, ud. Foto: Naturstyrelsen.

En stor del af den oprindelige Gammelgård Sø mellem Galten og Søballe i den nordlige del af Skanderborg Kommune ser ud til at blive genskabt. Det skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside. Lige nu er området afvandet, fordi en pumpe sender vandet væk fra søområdet til Knud Å. Men hver vinter slukkes pumpen, og når vandet ikke ledes væk, opstår søen. Et nyt projektforslag går ud på permanent at genskabe den naturlige sø i det 43,79 hektar store område ved at stoppe pumpedriften. Naturstyrelsen Søhøjlandet har pengene i hus til projektet, og det kan allerede være realiseret i efteråret 2022.

Læs mere om projektet på Naturstyrelsens hjemmeside her.