Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Tårnhøje forventninger til Himmelbjerget

Byggeri af nyt besøgscenter for op mod 100 millioner kroner, en 90 meter lang gangbro henover en slugt, 200 nye parkeringspladser og en ny anlægskaj ved Julsø. Det er nogle af de visioner som styregruppen bag en længe ventet forundersøgelse af Himmelbjergets udviklingspotentiale har tænkt sig at arbejde videre med. Det kom frem under et møde torsdag, hvor forundersøgelsen, som Skanderborg Kommune og Realdania har fået lavet i fællesskab, blev præsenteret for offentligheden.

I dagens nyhedsbrev stiller vi skarpt på én af landets ældste og største turistattraktioner, som står over for store forandringer i fremtiden.

Her får du blandt andet svaret på, hvorfor folkebevægelsen Folkets Bjerg, som opstod i protest mod tidligere planer om at udvikle Himmelbjerget, nu er blevet så begejstrede for den nye udviklingsplan, at de har tilbudt kommunen at bidrage med frivillig arbejdskraft i et kommende besøgscenter.

Du får også historien om, at et ønske fra Ry om at genskabe udsigten fra byen til det ikoniske Himmelbjerg-tårn, har været så stærkt og vedholdende, at det nu er blevet skrevet ind i den nye forundersøgelse.

- Det betyder bare meget for Rys selvforståelse, at man fra byen kan se op på bjerget og se, at jamen der står tårnet jo stadig. Vi skal selvfølgelig ikke tilbage til dengang, det stod helt frit midt i et landskab af lyngbakker, men det må da kunne lade sig gøre at tynde lidt ud i buskadset og skabe et bedre kig til tårnet, siger Venstres Jens Szabo, som husker, at man stadig kunne se tårnet fra byen, da han var dreng.

Hvorfor man Naturstyrelsen er åbne over for muligheden for at skabe mere indsigt til tårnet, men ikke har tænkt sig at lave en landingsbane-bred rydning henover Himmelbjerget af hensyn til Rys selvforståelse, kan du også få svar på i dagens nyhedsoverblik, som du finder længere nede på siden.

Sidst men ikke mindst, så står historielæreren Jørn Simonsen og eleverne fra 9.Z på Bakkeskolen i Hørning bag et helt nyt sti-koncept med 23 lokale nedslag i 10.000 års historie på den 10,2 kilometer lange Hørning-sti.

På turen får man - udover en ny forståelse af, hvor langt der egentlig er imellem historiske tider som stenalderen, istiden og Anden Verdenskrig - elevernes egne beretninger om lokalhistoriske begivenheder som den store brand i Hørning, guldskatten i Stilling Sø, og begyndelsen på reformationen i Gl. Rye.

Find historien om, hvad det betyder for elevernes engagement i undervisningen, når de som Jonas Emil Christensen, selv får lov til at vælge, hvilken ultralokal historisk begivenhed, de har vil at skrive om, i dagens nyhedsoverblik.

Har du kommentarer til dagens historier eller tips til nye historier, vi kan dykke ned i, er du velkommen til at skrive til mig, journalist Bettina Sønderskov, på besok@skanderborgliv.dk.

SkanderborgLIV er et digitalt lokalmedie målrettet dig, der bor og lever i Skanderborg Kommune. Send endelig vores journalistiske nyhedsbrev videre til naboer, venner, kolleger og familie i lokalområdet.

På den måde hjælper du dem med at opdage os - og os med at nå ud til endnu flere med vores historier.

Hvis du er én af dem, som har fået mailen tilsendt, kan du tilmelde dig kommende nyhedsbreve ved at klikke her. 

Vi lover, at vi vil ikke spammer dig, men i stedet vil bestræbe os på, at give dig god og gennemarbejdet journalistik i nøje afmålte mængder.

God weekend og god læselyst

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Fra tidslomme til fremtidens turistdestination

Ørneboden på Himmelbjerget. Nu får den måske et nyt moderne besøgscenter som nærmeste nabo. Foto: Kim Haugaard

- Potentialet er der allerede. Der kommer masser af gæster på Himmelbjerget og området har en vigtig historie, som vi bør styrke formidlingen af. Nu vil vi bruge det næste års tid på at undersøge og diskutere, hvad et besøgscenter kan indeholde, siger borgmester Frands Fischer (S) om planerne for et nyt besøgscenter på Himmelbjerget.

Læs hele historien om, hvad der kan og skal ske på Himmelbjerget og hvorfor "Folkets Bjerg" på trods af en generel modvilje mod nybyggeri på Himmelbjerget er venligt stemt over for tanken om et besøgscenter her.

Ønske fra Ry: Vi vil have frit kig til Himmelbjergtårnet igen

Foto: Bettina Sønderskov

Ønsket om at få tyndet ud i træerne og genskabe udsigten til Himmelbjergtårnet fra Ry har fyldt så meget i dialogen omkring fremtidens Himmelbjerg, at Naturstyrelsen og Tårnkomitéen nu er klar til at undersøge, hvordan det kan gøres, uden at lave en "landingsbane" hen over Himmelbjerget. Hvorfor de hverken er klar til at gå i gang med at fælde de første træer i morgen eller om en måned, kan du læse om her.

Jonas har pæl nummer 1 på Historiestien - og den er særlig

Hørning-stien og historien

Det var en hel normal dag. Karl Sejer var på vej hjem fra sit arbejde som banearbejder. Pludselig kom en bil kørende i høj fart hen af Hasselager Hovedvej. Karl Sejer kiggede op og så en mand med en pistol, der pegede direkte mod ham. Der lød et skud og bilen kørte væk i høj hastighed.

Sådan begynder Jonas Emil Christensens beretning om oldefarens ven, som blev skudt ned under Anden Verdenskrig lidt uden for Hørning. Hvordan han og de andre elever fra 9.Z på Bakkeskolen har bidraget til at gøre vandreturen på Hørning-stien til en lokalhistorisk  oplevelse, kan du læse om her.

Idé fra Hørning får Spor i Landskabet til at lave pilotprojekt

Hørning-stien og historien

Som projektleder på Spor i Landskabet er Rasmus Emborgs primære opgave at samarbejde med frivillige, landmænd og lodsejere om at skabe nye trampestier på privat landbrugsjord i hele Danmark. Derfor blev han lidt overrasket, da han blev ringet op af en skolelærer fra Hørning, som ville lave en "ny sti" ovenpå en eksisterende sti. Læs her hvorfor, Spor i Landskabet har valgt at støtte projektet i Hørning med 23 pæle og QR-koder, selvom det "falder lidt uden for skiven".