Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Børnehuset Svaneparken i Galten er et af de seneste kommunale byggerier, der åbnede for både vuggestue- og børnehavebørn den 1. oktober 2021. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Bag i byggekøen med din carport - frem i køen med børnehaver

Succes i brætspil som Risk og Matador kræver en vis taktisk snilde.

Og selv om der nok hverken skal besættes territorier eller anlægges større hotelkomplekser i Skanderborg Kommunes byer og landsbyer, bliver der behov for at tænke taktisk i en kommunalpolitisk kamp, der skal kæmpes på flere fronter.

Den brændende platform er den befolkningsfremskrivning, som skyder på, at der de kommende 16 år vil komme omkring 14.000 flere indbyggere i kommunen. For at håndtere den befolkningsbølge opererer byrådet med flere redskaber.

Måske er det hverken Risk eller Matador. Men mange brikker skal flyttes, der skal prioriteres mellem boliger og børnehaver, og der bliver behov for at kunne tænke adskillige træk frem i tiden.

Med det lange lys sat til, blev det tunge skyts allerede trukket ud af hangaren ved budgetforliget i september, hvor byrådet satte et historisk stort beløb på 1,1 milliarder kroner af til at bygge, bygge og bygge henover de kommende fire år. I den 10-årige investeringsplan vokser beløbet til hele 1,8 milliarder frem mod 2031.

Nu ser det ud til, at byrådet foretager sig endnu et træk:

For at dulme nerverne hos forældre, der er ængstelige for, at deres børn ikke kan få en plads i vuggestuen eller børnehaven - i hvert fald i deres nærområde - har embedsværket bedt byrådet om lov til at rykke de kommunale byggerier i den 10-årige investeringsoversigt frem i køen.

Og det er i hvert fald politikerne i Plan- og Miljøudvalget, hvor sagen blev behandlet tirsdag, positivt stemt overfor.

- Årsagen er presset på børnepasningen, for ellers kommer folk altså til at stå med håret i postkassen, hvad nogle allerede gør nu, siger Poul Melgård Johansen, medlem af Plan- og Miljøudvalget for Dansk Folkeparti for eksempel.

Men prioriteringen betyder, at der kan opstå situationer, hvor almindelige borgeres carport-projekter eller husbyggerier ét sted i kommunen bliver sat bag i køen, fordi der et andet sted bliver skreget efter pasningsmuligheder. Det har vi meget mere om i dagens nyhedsbrev.

Og så til historien om byrådets andet aktuelle træk i byggespillet: Byrådspolitikerne har netop foretaget et såkaldt strategisk opkøb af et areal på 172.500 kvadratmeter i Gl. Rye. Mens Risk- og Anden Verdenskrigs-kyndige vil kende til den brændte jords taktik*, er der her tale om det stik modsatte: Den opkøbte, tomme, byggemodne jords taktik.

Hvad går den taktik så ud på? Og hvorfor vil borgmester Frands Fischer gerne bruge den meget mere, og særligt i kommunens landsbyer, de kommende år? Det finder du ud af i artiklen om opkøbet længere nede i nyhedsbrevet.

Som det er i ethvert godt brætspil, kan man undervejs regne med at løbe ind i en udfordring eller to.

Det gælder også for byrådspolitikerne i Skanderborg. For nylig bragte vores søstermedie, FavrskovLIV historien om, at byrådspolitikerne i nabokommunen har valgt at udskyde en række kommunale anlægsprojekter, fordi priserne på byggematerialer lige nu er skyhøje.

Men strategien om at undvige en fordyrelse er ikke brugbar i Skanderborg. Der er så kort tid til, at visse af de kommunale byggeprojekter, f.eks. børnehaver, skal stå færdige, at der ikke er tid til at vente, mener borgmester Frands Fischer.

Som nævnt i indledningen til dette nyhedsbrev: Skanderborgs befolkningsfremskrivning er en brændende platform.

Læs interviewet med borgmesteren, hvor han forholder sig til prisstigninger i byggebranchen, som risikerer at udfordre et kommunalt budget, som allerede er spændt milliardhårdt for, her.

Tilbage er der blot at sige god læselyst - og ikke mindst tak til dig, der læser med.

Har du tips til historier eller en holdning til vores journalistik, kan du kontakte mig på chbli@skanderborgliv.dk.

Husk, at du kan videresende nyhedsbrevet til andre, der kunne være interesserede i at læse vores historier om livet og politikken i kommunen. Har du fået tilsendt dette nyhedsbrev af en, du kender, kan du selv tilmelde dig her.

Har du lyst til at følge os på Facebook, hvor vi løbende deler vores artikler, kan du gøre det her.

* Den brændte jords taktik, særligt anvendt under Anden Verdenskrig, består i at ødelægge infrastruktur som marker, fabrikker, bygninger og maskiner under en tilbagetrækning, så de ikke falder i fjendens hænder.

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Byrådspolitikere vil sætte børnehaver over carporte

Administrationen i Skanderborg Kommune har bedt byrådspolitikerne om lov til at prioritere kommunale byggesager som erhvervssager, hvilket skubber dem frem i køen af byggerier. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Det markante pres på blandt andet institutionspladser til børn betyder, at man må prioritere kommunale byggerier i den kommende årrække. Det mener et enigt Plan- og Miljøudvalg. Men det risikerer, siger kommunale embedsmænd, at få konsekvenser for almindelige borgeres byggeprojekter.

Læs historien her.

Høje byggepriser kan fordyre kommunens byggeplaner - men der er ingen tid at spilde, siger borgmester

Frands Fischer forstår godt, at byrådet i Favrskov Kommune har valgt at udskyde byggerier på grund af høje priser i byggebranchen. Foto: Christian Bæk Lindtoft

I nabokommunen Favrskov har byrådet netop udskudt beslutningen om en række nye anlæg til næste år på grund af store prisstigninger byggebranchen. Vi har spurgt borgmester Frands Fischer (S), om man overvejer at gøre det samme i Skanderborg Kommune.

Læs historien her.

Strategiske opkøb skal give kontrolleret vækst i landsbyerne

Borgmester Frands Fischer (S) mener, at strategisk opkøb af jord i landsbyerne i Skanderborg Kommune kan bidrage til både at skabe og kontrollere væksten i landområderne. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Et netop vedtaget opkøb af 172.500 kvadratmeter jord i Gl. Rye indvarsler sammen med tidligere opkøb et borgmesterønske om både at skubbe til og kontrollere væksten mange steder i kommunen.

Læs hele historien her.

SkanderborgLIV sætter spot på kvinder i politik

Lørdag taler Bettina Sønderskov fra SkanderborgLIV med tidligere folketingsmedlem og debattør Özlem Cekic om politik på scenen i Kulturhuset. Foto: Axel Schütt

I anledning af kommunalvalget i november sætter SkanderborgLIV i næste uge fokus på kvinder i politik.

Det gør vi, fordi kvinder, ligesom unge under 30 år, er underrepræsenterede i det nuværende byråd, og fordi de at dømme ud fra de netop offentliggjorte kandidatlister til KV21, formentlig også bliver det i den næste byrådsperiode. Her er 29 ud af i alt 112 opstillede kandidater kvinder.

Vi dykker ned i fakta og fordomme om emnet, som er en klassiker i de fleste kommuner op til et byrådsvalg - og jagter svar på, hvorfor der er færre kvinder end mænd i lokalpolitik.

Som optakt til historierne om kvinder i lokalpolitik, møder SkanderborgLIV's journalist Bettina Sønderskov lørdag den 9. oktober tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic på scenen under Skanderborgs pendant til Folkemødet - Demokratidag i Kulturhuset.

De skal tale om Özlem Cekic's erfaringer med at være kvinde med indvandrerbaggrund i politik og om, hvordan hun efter at have modtaget hundredvis af hademails og trusler nu arbejder på at skabe et bedre rum for den demokratiske samtale med dialogkaffe og brobygning.

Har du et spørgsmål, som Bettina Sønderskov skal tage med til Özlem Cekic eller andre inputs til emnet, kan du skrive til hende på besok@skanderborgliv. Du kan også møde op på dagen og fejre Demokratiets dag sammen med oplægsholdere, lokalpolitikere, landsbyaktivister og mange flere.

Programmet for dagen finder du her.

Kommunalvalget er tyvstartet

Der gået endnu nogle uger, før Skanderborg Kommunes borgere kan stille sig i kø til en stemmeboks i den nærmeste sportshal, men allerede nu er det muligt at brevstemme. Arkivfoto: Morten Stricker.

Fra tirsdag i denne uge kunne vælgerne i Skanderborg Kommune sætte deres kryds ved at brevstemme. Selve valgdagen er først den 16. november, men allerede nu er listerne over byrådskandidaterne klar, og i år skal 112 kandidater kæmpe om de i alt 29 pladser i byrådssalen.

Vi har samlet listen, så du i god tid kan danne dig et overblik - klik her.