Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Nu skal alle kommunens folkeskoleelever i 8. og 9. klasse tilbydes to ugers erhvervspraktik. Foto: Michael Bager

Hvilken uge i skolen husker du bedst?

Den ene uge ud af ti års skolegang, som vi husker bedst.

Sådan beskriver UU-vejleder Jørgen Danielsen i dagens første artikel en gammel tradition, som byrådet vil puste nyt liv i med en ny standard for erhvervspraktik. En standard som betyder, at det fra næste skoleår bliver obligatorisk for alle kommunens folkeskoler at tilbyde eleverne en uges erhvervspraktik i både 8. og 9. klasse.

Der må være noget om snakken. Da byrødderne under onsdagens byrådsmøde rejste sig op og fortalte om deres egne praktik-uger hos skoletandlægen, præsten og på den lokale ugeavis, fik jeg straks flashbacks til en uge for omtrent 30 år siden.

Dengang stod jeg bag skranken på Scandic og opdagede, at livet som receptionist i det vestlige Aarhus ikke var helt så eksotisk og fyldt med spændende besøg fra det store udland, som jeg troede. Til gengæld var det ret eksotisk, at jeg hver dag skulle møde på arbejde iført hvid skjorte og sorte bukser, at jeg selv fik lov til at rulle frugtvognen rundt på hotelgangene, og at én af receptionisterne tog sig tid til at vise mig, hvordan bookingsystemet fungerede.

Hvorfor det lige nu muligvis er vigtigere end nogensinde, at folkeskolens ældste klasser også kommer i erhvervspraktik, og hvad det kommer til at betyde, at politikerne har vedtaget en standard for, hvordan vi fremover understøtter erhvervspraktik i folkeskolerne i Skanderborg Kommune, kan du læse mere om i dagens nyhedsoverblik.

Universitet i Ry - mener han det?

Du kan også møde Jens Mastrup, som har stået i spidsen for ét af kommunens største og mest omtalte byudviklingsprojekter i 17 år. Når byggeriet af den sidste bolig på Kildebjerg i Ry er sat i gang til næste år, lukker han døren til udviklingskontoret bag sig for sidste gang.

Det har han det godt med. Men der er en enkelt ting, der nager ham.

Kildebjerg har endnu ikke tiltrukket de vidensvirksomheder, som der blev reserveret erhvervsgrunde til i 2005. Hvorfor Jens Mastrup tror, at det vil ændre sig, hvis der bliver etableret et universitet for komplementær medicin på Kildebjerg, får du også svar på i dag.

Fra byens vartegn til gigantisk insektbo

Fredag morgen rullede en stor godsvogn ind foran det gamle Hotel Lillebælt i Adelgade i Skanderborg for at fjerne et 170 år gammelt kastanjetræ, som med årene nærmest er vokset sammen med bygningen.

Engang var det byens vartegn. Nu er det væk, og Skanderborg har fået et kæmpe insektbo. Hvor det ligger, og hvordan den historiske træfældning foregik, da to kranvogne og professionelle træfældningsfolk rykkede ind i Adelgade for at fjerne træet fredag morgen, kan du se i vores fotogalleri længere nede.

Det var ordene for i dag.

Har du inputs til de historier, du læser - eller idéer til nye historier - er du velkommen til at skrive til mig, journalist Bettina Sønderskov, på besok@skanderborgliv.dk.

Vi er, som du muligvis godt ved, et nyt digitalt lokalmedie målrettet dem, der bor og lever i Skanderborg Kommune. Du må gerne gøre os den store tjeneste at sende vores journalistiske nyhedsbrev videre til din nabo, dine venner og din familie i området.

Er du en af dem, der er blevet tippet til at læse med, men endnu ikke har tilmeldt dig SkanderborgLIV, så kan du gøre det her.

Vi lover, at vi ikke spammer dig, men hver uge bestræber os på at give dig kvalitetsjournalistik i nøje afmålte mængder.

Tak, fordi du læser med.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Så gik den ikke længere. Vartegn bliver til insektbo

Det krævede en del forberedelser, før den 5,5 ton tunge træstamme var klar til at blive fældet. Foto: Bettina Sønderskov

Tidligt fredag morgen rullede to kranvogne ind foran det gamle Hotel Lillebælt i Skanderborg for at fjerne de sidste rester af et 170 år gammelt kastanjetræ, som har været et vartegn i Skanderborg i mange år.

Se hvordan det foregik i billedgalleriet her. 

Og læs historien om det gamle kastanjetræ og hvad der skal ske med den gamle hotelbygning her.

Mange flere folkeskole-elever skal i virksomhedspraktik

Pressefoto

UU-vejleder Jørgen Danielsen er en glad mand. En ny lokal aftale betyder nemlig, at endnu flere folkeskoleelever i Skanderborg Kommune kommer i erhvervspraktik fremover. Hvad det går ud på, og hvorfor han og politikerne i byrådet synes, at det er vigtigt, kan du få svar på her.

Han drømmer om et center for komplementær medicin i Ry

Foto: Bettina Sønderskov

Jens Mastrup har stået i spidsen for udviklingen af Kildebjerg Ry siden den spæde begyndelse for 17 år siden. Nu er boligområdet snart fuldt udbygget, men drømmen om at få vidensvirksomheder til at slå sig ned i området, fik aldrig luft under vingerne. Det kan den stadig nå at få, hvis man skaber et center for komplementær medicin i Ry, mener Jens Mastrup. Læs om den idé og bliv opdateret på et af kommunens største byudviklingsprojekter lige her. 

Mere hjælp til ordblinde rulles ud på syv skoler

Genrefoto: Peter Hald

Syv skoler i Skanderborg Kommune tager nu hul på et intensivt læringsforløb for ordblinde. Fokus er ikke kun på læse-teknikker og teknologiske hjælpemidler – det handler også om at styrke de unges selvtillid. Målet er, at flere gennemfører en ungdomsuddannelse.

Initiativet er et led i en styrket indsats for at hjælpe børn med ordblindhed i Skanderborg Kommune, og du kan læse mere om det på kommunens hjemmeside.