Derfor går det så hurtigt med at rydde op efter Smukfest i år: Flere festivalgæster tager selv skraldet
Allerede mandag aften kunne de foreninger, som står for oprydningen af Smukfests campingområder i Skanderborg melde om, at 90 procent af områderne var ryddet for telte, paphuse, kapsler og andet affald.
Det gør Peter Ib Hansen, som i årtier har arbejdet på at optimere arbejdet med opstilling, nedtagning og oprydning i forbindelse med Smukfest stolt og glad.
- Det er fantastisk at opleve den adfærdsændring, som ikke mindst også er i gang
blandt vores yngste festivaldeltagere på Kærligheden. Det er dem, der plejer at få mest skæld ud, fordi de sviner. Alle de aktiviteter, vi har haft i gang i år bekræfter os i, at vi kan ændre gæsternes adfærd, siger Peter Ib Hansen.
I 2018 lavede Smukfest i samarbejde blandt andre Skanderborg Kommune og Renosyd en ambitiøs 10-års plan for en stor del af det negative klimaaftryk, som en ugelang musikfestival med 60.000 besøgende sætter.
Projektet overholder ifølge tovholder på projektet og organizer, Peter Ib Hansen, fra Smukfest tidsplanen til punkt og prikke , selvom Smukfest ikke har haft mulighed for at rulle nogle af de tiltag ud i to år.
- Vi har et mål om, at festivalgæsterne selv rydder op og tager alt deres campinggrej med hjem i 2028. Hvis de gør det, kan vi spare en million kroner på oprydningen på Kærligheden og bruge pengene på musik i stedet, siger Peter Ib Hansen.
Han er kun er blevet forstærket i sin tro på det ambitiøse slutmål, efter årets rekordhurtige festivaloprydning i campingområderne i Skanderborg.
Hvem rydder op, når I broderer græsplænen med kapsler?
Allerede mandag aften kunne de lokale foreninger, som står for oprydningen på blandt andet boldbanerne, Sølund og ved Skanderborghus, melde 90 procent af campingområderne klar. Onsdag aften blev de 25 udenbys foreninger og 400 frivillige, som gør rent på Kærligheden melde om det samme. De mangler nu kun at løbe en ekstra gang henover området, når Smukfest er helt færdig med at rydde pladsen.
Det gør Peter Ib Hansen, som i mange år har arbejdet på at optimere festivalens arbejde under opstillingen og nedtagningen stolt og glad.
- Det er fantastisk at se den adfærdsændring, som i høj grad også er i gang blandt vores yngste festivaldeltagere på Kærligheden. De får ellers ofte skæld ud for ikke at rydde op efter sig. Men de aktiviterer, vi har haft i gang på Kærligheden i år bekræfter os i, at det ikke er svært med at komme i dialog med de unge om, at vi skal holde op med at svine på den måde, når vi tager til festival, siger Peter Ib Hansen.
Han har selv brugt årtiers opsparet irritation over meningsløst oprydningsarbejde efter festivalen på at bidrage til et dialog-spil, som er blevet spillet i lejrene på Kærligheden i år.
- Jeg har blandt andet bidraget med spørgsmål om, hvem der tager skraldet, når man i en lejr har fået den idé, at man vil brodere hele området med kapsler, så man har noget at gå rundt på. Det gør foreningerne, og det betaler vi et millionbeløb for, hver gang, der har været Smukfest, siger Peter Ib Hansen.
Mindre oprydning giver mening
I år har foreningerne brugt langt færre timer på at rydde op end tidligere, og hvis alt går efter planen, vil foreningernes indbringende oprydningstjans blive mindre i fremtiden.
Men hvad skal foreninger som FC Skanderborg og Virring Fodbold så tjene på efter festivalen?
-De skal hjælpe os med nogle meningsfulde opgaver i stedet. Selvfølgelig skal de have mulighed for at blive ved med at tjene penge i forbindelse med Smukfest, men oprydningen vil vi så vidt muligt have festivalgæsterne til selv at stå for, og det behøver ikke at være en partykiller. Tværtimod, siger Peter Ib Hansen.
Han har i år selv haft en fest med at stå i en bod på Kærligheden og sætte et lykkehjul i omdrejninger, hver gang festivalgæster havde været rundt på pladsen og samle en sæk affald.
- Nogle gange har de vundet en pose isterninger, eller en kasse øl. Andre gange har det været en nitte, og så er de løbet ud for at finde mere affald, siger Peter Ib Hansen.
Ifølge ham er der under festivalen i alt blevet samlet 1037 sække affald ind via konkurrencerne i Lykkehjuls-boden, imens der er blevet samlet 950 poser affald ind fra de almindelige skraldespandsbeholdere på Kærligheden.
- Det er 2000 poser affald, som foreningerne skulle have ryddet op, hvis festivalgæsterne ikke allerede havde været der, siger han.
Den stigende klimabevidsthed i befolkningen generelt har ifølge ham formentlig haft indflydelse på, at flere gæster i år har taget Hotelte og andet campinggrej med sig hjem istedet for at efterlade det i Skanderborg - og at flere gæster har hjulpet med at sortere affald i fraktioner i festivalens campingområder.
- Det er hammervigtigt, at vi fortæller vores gæster, at de er blevet dygtigere, men det er også hammervigtigt, at vi til næste år hjælper dem med at blive endnu dygtigere, siger han.
Bjerge af billige campingstole
Der bliver i 2022 stadig efterladt bjerge af campingstole, luftmadrasser og billige telte i campingområderne.
- Det er nok de færreste forældre, der siger: Ja, det gør du bare, når deres unge spørger om de må tage familiens dyre villatelt til 6000 kroner med på Kærligheden, for hvem ved hvilken tilstand det kommer med hjem i ? Det er sjældent telte af høj kvalitet og dyrt campinggrej, der bliver brugt og efterladt på Kærligheden, siger Peter Ib Hansen.
Han synes, at de bjerge af billige engangscampingstole, der er blevet efterladt i flere campingområder igen i år, er et godt eksempel på, at det ikke er verdens nemmeste opgave for en festival at gøre op med den brug-og-smid væk kultur, som vi er vokset i.
- En billig campingstil koster 40 kroner. Den går i stykker første gang, du sætter dig lidt hårdt ned i den efter et spil ølbowling. Og hvad gør så? Så går du op i det nærmeste supermarkedet og køber en ny campingstol til 40 kroner istedet for at bruge penge på en ordentlig stol, som kan holde til festen, og som du kan tage med hjem igen. Det er den adfærd, som er så indgroet i de fleste af os, som vi hele tiden skal tage små skridt henimod at ændre. Men Rom blev ikke bygget på én dag, siger han.
Dokumentation med drone
På nogle områder har festivalgæsternes adfærd ændret sig markant, siden 10-års planen blev sat i gang i 2018.
- I campingområdet Lækkerheden skulle gæsterne i år lægge et depositum på 2000 kroner for en lille lejr og 4000 kroner for en stor lejr. Det depositum fik de kun tilbage, hvis de afleverede en ren og ryddet teltplads. Det har alle på nær en enkelt lille lejr, hvor de må have været meget trætte, valgt at gøre, siger han og tilføjer, at han har et sjovt dronefoto, som dokumenterer effekten af det nye tiltag på Lækkerheden.
For at dokumentere effekten af festivalens forsøg på at reducere affaldet og oprydningsopgaverne i campingområderne har han sendt sin drone i luften over campingområderne flere gange de seneste dage.
- Man siger, at billeder siger mere end ord. Når man ser på mit billede af Kærligheden klokken 12 mandag og Kærligheden klokken 14 onsdag, fortæller de både historien om, at der er et stykke vej endnu, før festivalgæsterne tager alt deres grej med hjem og at oprydningen på Kærligheden aldrig har været gennemført på kortere tid end i år, siger han.