Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Brian Toft-Madsen, formand i borgerforeningen i Voerladegård, hører til blandt dem, der ser det som afgørende for landsbyerne at få flere almene boliger. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Almene boliger, tak

Da byrådspolitikerne i sommer sendte deres bud på en ny landdistriktspolitik i høring, kunne man læse, at de ønsker at give landsbyerne rammerne for at sikre en varieret boligmasse.

Nu tager landsbyerne dem på ordet og melder ud, at de for fremtiden i højere grad vil have en bid af kagen, når kommunen udpeger områder, hvor der skal anlægges almene boliger.

Som situationen er i dag, er der blot et meget snævert udbud af netop den type boliger i kommunens landsbyer, siger Helene Simoni Thorup, formand for LandsbyForum, der repræsenterer 36 af kommunens 42 landsbyer.

Og det er et problem, mener hun, for når livet slår et uventet sving, og man pludselig bliver enlig mor eller far, enke eller enkemand, bliver skilt eller for gammel til at holde et parcelhus, ser mange sig nødsaget til at flytte ind til en af de større byer i kommunen.

For det er dér, de mindre lejeboliger af en hæderlig kvalitet - og uden en uhæderlig husleje - findes.

Ikke i landsbyerne.

Men ønsket fra landet handler ikke kun om at sikre, at flere kan blive boende. Det handler også om at holde hånden under brugsen, skolen, børnehaven, fodboldklubben og alle de lokale institutioner, der er med til at bære et lokalsamfund.

Og det kræver for mange landsbyers vedkommende, at der bliver plads til flere mennesker, der kan betale flere fodboldkontingenter og som kan købe flere mælkekartoner hos den lokale købmand.

Med andre ord: Det handler også om at få en bid af kagen, når væksttoget buldrer ind over Skanderborg Kommune de kommende to årtier, som kommunens regnedrenge har forudset.

De samme regnedrenge har i netop denne uge imidlertid været med til at få matematikken bag en budgetaftale for 2022-2025 til at gå op. Og for at kunne håndtere netop befolkningstilvæksten, er millioner og atter millioner af kroner bundet i boliger, børnehaver og skoler.

Spørgsmålet er, om budgettet de kommende fire år er så stramt, at landsbyernes ønske om almene boliger, som kræver kommunal medfinansiering, bliver mere end almindeligt svært at indfri?

I dagens nyhedsbrev får du hele historien om landsbyernes første skridt i kampen for at få de almene boliger ud blandt marker og gårde.

Vi har spurgt tre fremtrædende landsbyrepræsentanter, hvorfor de gerne vil have netop den type boliger. Det får du svar på i dagens første historie.

Dernæst har vi har spurgt de politiske beslutningstagere i kommunens økonomiudvalg, om de ser en vej frem for landsbyernes ønske. Bakker de op? Hvad taler for, hvad taler imod? Læs dagens anden historie og få de politiske positioner på plads. Her finder du også ud af, hvad direktør i Skanderborg Andelsboligforening, Erling Weber, mener om realismen i at opføre almene boliger i i landsbyerne - og så peger også han på nogle af de politiske barrierer, hans selskab vil møde i et eventuelt forsøg på at imødekomme landsbyerne.

Når du er færdig med historierne om drømmen om almene boliger i landsbyerne, vender vi ikke landdistrikterne ryggen lige med det samme.

For i dagens fjerde historie fortæller vi nyheden om, at landsbyerne efter alt at dømme snart får sig en mere slagkraftig interesseorganisation end hidtil, som i fremtiden skal fremme livet i landsbyerne med større styrke end i dag.

Til sidst i dagens nyhedsbrev tager vi en tur ind til Skanderborg By, hvor vi har to nyheder om den kollektive trafik. Dem finder du i bunden af nyhedsbrevet.

Tilbage er der blot at sige et stort tak til dig, der læser med. Vi er glade for, at du er her.

Når du har læst dagens historier, vil vi som altid gerne høre fra dig, hvis du har ris eller os - og måske har du et bud på, hvordan vi kommer videre med dem? Skriv til mig på chbli@skanderborgliv.dk.

Husk, at du også kan følge os på Facebook, hvor vi løbende deler vores historier - klik her.

God weekend!

Billede af Christian Bæk Lindtoft
Billede af skribentens underskrift Christian Bæk Lindtoft Journalist

Landsbyformand vil have almene boliger: - Ikke alle har råd til en lejebolig inde i Skanderborg

Størstedelen af køberne til nye huse på en udstykning i Voerladegård boede allerede i husene, siger borgerforeningsformand Brian Toft-Madsen. Det viser ifølge ham, at der er en stor vilje til at blive boende i byen, men at der er en efterspørgsel på andre boligtyper end dem, folk har til huse i nu. Og det kan almene boliger hjælpe med, mener han. Foto: Christian Bæk Lindtoft

For Brian Toft-Madsen, formand i borgerforeningen i Voerladegård, er det alfa og omega at få flere folk til landsbyen, der siden 2010 ikke har rykket sig mærkbart på indbyggertallet.

For Maja Fedder, der repræsenterer en klynge af landsbyer i det sydvestlige hjørne af kommunen, er det et problem, at folk flytter væk fra en landsby som Hylke, når de har brug for en mindre bolig, fordi udbuddet af billige, men gode lejeboliger er så begrænset.

Vi dykker ned i landsbyernes krav om almene boliger, og vi spørger politikerne, hvad de vil gøre for at imødekomme ønsket.

Få hele historien om landsbysamfundenes drøm om billige lejeboliger her.

Almene boliger i landsbyerne: Er der en vej frem?

Boligforeningen Porsekjær i Galten består af almene boliger. Landsbyerne i kommunen ønsker flere almene boliger, men byer som Galten, Stilling, Ry, Hørning og Skanderborg er mere attraktive at opføre almene boliger i, fordi efterspørgslen er større, og risikoen for lejetab dermed er mindre. Foto: Christian Bæk Lindtoft.

Landsbyerne vil have flere almene boliger, end de får i dag. Politisk er der opbakning til ønsket, men tvivl om drømmens realisme. Lokal andelsboligdirektør peger på, at kommunens økonomi de kommende år ser for fastlåst ud.

Læs hele historien her.

Fusion på vej: Landsbysamvirket smelter sammen med nystiftet landsbyorganisation

Landsbyerne i Skanderborg Kommune kan se frem til at få én stor organisation, der vil tale deres sag, når LandsbyForum og Landsbysamvirket efter planen fusionerer til februar 2022. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Der er kun plads til én interesseorganisation, der vil tale landsbyernes sag. Og for nylig kom en ny organisation, LandsbyForum til, så dermed er der en for meget.

Det mener både formanden for LandsbyForum, Helene Simoni Thorup, og formanden for Landsbysamvirket, der siden kommunesammenlægningen har rådgivet byrådet om landsbypolitik, Orla Jegstrup.

Men hvilke andre årsager, end at to er en for meget, har formandsparret til at fusionere? Hvordan vil fusionen styrke landsbyerne? Og hvad kan LandsbyForum og Landsbysamvirket hver især bidrage med, når de gør fælles front?

De spørgsmål søger vi svar på i et interview med de to landsbyformænd. Og så zoomer vi ind på ét bestemt spørgsmål - for den nye konstruktion rummer muligvis et problematisk sammenfald af interesser, som måske skal håndteres.

Læs artiklen her.

Kort levetid? Politisk drøm om ny bybus ser ud til at smuldre

Sammen med politikerne i Plan- og Miljøudvalget lancerede udvalgsformand Claus Leick (SF) i august en drøm om en ny bybus i Skanderborg. Den ser nu ud til at få et meget kort liv. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Det er blot få uger siden, at politikerne i kommunens Plan- og Miljøudvalg ved et møde blev enige om, at det kunne være en god idé med en ny bybus i Skanderborg. En bybus, der skulle køre fra midtbyen til erhvervsområderne i Stilling og tilbage igen.

Der var allerede blevet tegnet fire bud på en ruteføring, og næste skridt skulle være at tage kontakt til virksomhederne i Stilling for at finde ud af, om de også kunne se fidusen i en bybus.

Nu har kommunen talt med fire virksomheder, blandt andre Kamstrup, og selv om tilbagemeldingen ikke er en komplet afvisning, må udvalgsformand Claus Leick (SF) allerede nu erkende, at interessen er så begrænset, at drømmen om bybussen ikke får hjul at køre på.

Men infrastrukturen i erhvervsområdet trænger stadig til en kærlig hånd - så hvad er planen nu?

Vi har talt med byrådspolitiker og udvalgsformand Claus Leick og med HR-direktør i Kamstrup, Michael Stubbe, om behov, udfordringer og løsninger.

Læs artiklen her.

Midttrafik inviterer cyklister med på bussen

I bybus 21 og Skanderborgs øvrige bybusser bliver det om få måneder tilladt at medbringe sin cykel. Foto: Christian Bæk Lindtoft

Midttrafik har besluttet, at det i en række kommuner i trafikselskabets driftsområde skal være tilladt at hive cyklen med ombord på bybussen - og blandt de kommuner er Skanderborg.

Derfor bliver det inden længe muligt at transportere sig med cykel, bus - og så cykel igen - når man skal fra A til B i Skanderborg. Det er dog ikke i alle døgnets timer, det vil være tilladt.

Læs historien her.