Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En flok glade politikere, som er lidt spændte på, hvad fremtiden bringer, når der skal bygges for 1,1 mia. kroner i en tid med verdensomspændende byggeboom, præsenterede i dag Budgetaftale 2022-25. Foto: Bettina Sønderskov 

Grønt byggeri eller vuggestue til tiden. Hvad er vigtigst?

27 af byrådets 29 medlemmer landede mandag aften en aftale, som sætter tal på, hvordan Skanderborg Kommune kommer til at forvalte sin formue de kommende fire år. Budgetaftale 2022-25, som er kommunens svar på Finansloven, bestemmer blandt andet, hvor mange nye skoler og dagtilbud, der skal bygges i kommunen de kommende år.

Og det er ikke så lidt.

For at følge med væksten i befolkningstallet, som er blandt landets højeste, skal Skanderborg Kommune bygge nye velfærdstilbud for den svimlende sum af 1,1 mia. kroner på kun fire år.

Det er vildt. Både fordi, at anlægsbudgettet er historisk stort og kommer til at dræne kommunekassen på kort sigt. Men også fordi, at timingen ikke nødvendigvis er den bedste.

Det kommunale byggeboom i Skanderborg falder nemlig sammen med et verdensomspændende byggeboom, som har sendt priserne på byggematerialer på himmelflugt - og skabt rift om ledige håndværkere og byggefirmaer.

Det fik, da budgetaftalen blev præsenteret på Fælleden i Skanderborg tidligere i dag, politikerne til at erkende, at byrådets ambition om at bygge så klimavenligt som muligt kan komme under pres de kommende år.

- Kapacitetsudfordringen i kommunen er så stor og vigtig, at vi er nødt til først og fremmest at løse den opgave. Så kan det godt være, at vi bliver nødt til at slække en smule på det grønne. Vores vigtigste opgave er at sikre pasning og skolegang til alle børn i nærområdet og plejepladser til de ældre. Vi har jo set, hvad der sker, når vi er bagud på kapacitet. Det kan vi ikke være bekendt, sagde formanden for kommunens børne-og undervisningsudvalg, Trine Frengler (S).

Hun står sammen med 26 andre medlemmer af Skanderborgs byråd bag aftalen, som kun Alternativets Mira Issa Bloch og Konservatives Thomas Cordtz, ikke kunne tilslutte sig.

Hvordan kommunens nyligt omstrukturerede organisation kommer på en hård prøve, når det ambitiøse anlægsprogram skal føres ud i livet til tiden og til prisen og med de grønnest mulige byggeløsninger- kan du læse mere om i dagens nyhedsbrev.

Her får du også et hurtigt overblik over budgetaftalens hovedpunkter.

I morgen lander vi i din mailboks igen.

Her får du historien om, at øget fokus på samskabelse imellem kommunen og lokale ildsjæle og foreninger - har banet vej for, at der i budgetaftalen blandt andet er afsat tre millioner til en ny multipark i Skanderborg.

Hvad det betyder for foreningen Skanderborgs Aktive Mil, som har taget sagen i egen hånd og nu har fået de første 4,5 millioner kroner i hus til multiparken i Skanderborg, får du svar på i morgen.

Her kan du også læse historien om et lillebitte punkt i den store budgetaftale, som kan få kæmpestor betydning for Kultur-og Aktivitetscentret Vestermølle ved Skanderborg Sø.

Her vil Møllelauget sætte spot på fortællingen om landbrugets og andelsbevægelsens udvikling i Danmark i et helt nyt oplevelses-museum.

Hvorfor drømmen med aftalen er rykket et skridt nærmere en realisering, og hvordan flere ting lige nu flasker sig på Vestermølle, kan du læse om i morgen.

Den kommende tid dykker vi længere ned i budgetaftalen og ser nærmere på, hvad den kommer til at sætte gang i - og hvilke konsekvenser den får rundt omkring i kommunen.

Byd ind, hvis du har bud på, hvad vi skal se nærmere på i tiden op til, at aftalen skal godkendes endeligt i byrådet sidst i september. Skriv til redaktion@skanderborgliv.dk.

Som altid er du også mere end velkommen til at sende mailen her videre til andre i omgangskredsen.

På den måde hjælper du os med at nå endnu længere ud med vores historier - og dem med at få øje på os - og vores måde at lave lokaljournalistik på.

Tak fordi du læser med.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Borgmester om anlæg for 1,1 milliard: Rammerne kan let sprænges

Når kommunen de kommende fire år skal bygge nye anlæg for 1,1 milliarder kroner kommer det til at kræve fuldt fokus og stram styring i kommunen. Byrådets ambition om at gå forrest med klimavenligt byggeri kan også komme under pres. Mød politikerne bag dagens budgetaftale og bliv klogere på, hvorfor de forudser, at det bliver en kæmpe udfordring at nå i mål med historisk stort anlægsprogram.

Nyt budget med byggeri for en milliard: Få overblikket her

I Galten har de allerede en Skatepark, og i Skanderborg er drømmen med Budgetaftale 2022-25 rykket et stort skridt nærmere en realisering. Kommunen har nemlig bevilget tre millioner kroner til en multipark ved Sct. Georgs Gården på betingelse af, at lokale kræfter sørger for ekstern medfinansiering. Foto: STEP

Anlæg for 1,1 milliarder kroner, fokus på at komme i top ti over landets mest erhvervsvenlige kommuner, cykelstier for 45 millioner kroner og millioner til nye kultur- og fritidstilbud. Få et hurtigt overblik over Budgetaftale 2022-25 i Skanderborg Kommune her.

Tillykke: Mie fra Ry er Årets Madsjæl

Foto: Per Bille, Ry-Foto

Mie Reihs fra Madfærd, som står i spidsen for en mindre madrevolution på Mølleskolen i Ry, blev i weekenden tildelt en fornem pris under årets Generation Food Award, som er arrangeret af Arla.

- Prisen som Årets Madsjæl er selvfølgelig en kæmpe anerkendelse for mig, men i særdeleshed også for Madfærd og Mølleskolen i Ry. Sammen har vi udviklet et skolemadskoncept, der bevæger skolens madkultur, og hvor madglæde er en fastforankret del af skolelivet. Det har selvfølgelig krævet en stor indsats af os alle, og derfor er det også skønt at få dette blåstempel ved Generation Food Award, sagde Mie Reihs, som er Direktør i Madfærd, efter showet.

Er du nysgerrig på Madfærd og projektet på Mølleskolen, kan du høre Mie Reihs fortælle om det her på Youtube.