Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger SkanderborgLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sådan så det ud, da Ry i maj fejrede byens 150 års jubilæum med veterantog og indvielse af den færdige Torvehal i baggrunden. Hvordan de får store ting til at ske i Ry, kan du blive klogere på i dagens nyhedsbrev.  Foto: Per Bille, Ry-Foto

Hvorfor sker der så meget i Ry?

Er det fordi, byens velhavende brugsforening altid finder den store pengepung frem, når foreningslivet og de handlende får en ny idé?

Den teori støder jeg jævnligt på, når talen falder på Ry og byens evne til at sætte aktiviteter og byfornyelsesprojekter i gang.  I dagens nyhedsbrev er jeg gået på jagt efter svar på, hvordan Ry har udviklet sig til en by med et særdeles blomstrende kultur- og foreningsliv - og hvor stor en rolle byens brugsforening egentlig har spillet i den udvikling.

Her kommer man ikke udenom en mand, som for mange er blevet ansigtet på brugsforeningen TRYG's engagement i Ry. Han hedder Torben Andreassen, og går i Ry også under navnet "Kvickly-Torben."

Hvordan han med årene er blevet manden, man ringer til, når man har brug for en million til et projekt i byen, får du historien om i dagens første artikel. Her får du også svaret på, hvorfor han efter 22 års arbejde med at udvikle brugsforeningen og byen, har afleveret sin opsigelse uden at have et nyt job på hånden.

Hvordan han i fremtiden drømmer om at præge udviklingen af det kreative bysamfund i samarbejde med byens mange ildsjæle, får du også svar på.

I dagens nyhedsbrev kan du også møde den "hårde inderkerne" omkring bymidten i Ry, som har arbejdet sammen om arrangementer og byforskønnelses-projekter i Ry i årtier. Og få deres bud på, hvad det kræver at få et godt og effektivt samarbejde omkring udviklingen i en by til at køre på skinner.

I dagens tredje artikel i nyhedsoverblikket, som du finder længere nede i mailen, har vi spurgt Ole Lucassen fra Ry Rotary, hvorfor det giver mening for en verdensomspændende velgørenhedsorganisation at bruge 150.000 kroner på en skulptur til Rys nye plejecenter.

Og så var der torsdag aften en byrådspolitiker, der forlod de verserende budgetforhandlinger om, hvordan kommunens milliarder skal fordeles de kommende år. Hvem det er, hvilket parti han repræsenterer, og hvorfor, han ikke mener det er nødvendigt at gøre det dyrere for borgerne at bo i Skanderborg Kommune de kommende år, får du det korte svar på nederst i nyhedsoverblikket.

Det var ordene for i dag.

Del endelig mailen her med naboer, venner og kolleger, hvis du har hørt dem undre sig over, hvad der foregår i Ry - eller hvis du bare synes, at de skal have mulighed for at læse med.

Min svigermor synes sommetider, at vores artikler bliver lidt for lange. Synes du også det? Eller har du andre forslag til, hvordan vi gør vores nyhedsbreve lettere at læse og endnu mere relevante for dig, så giv os endelig et praj om det.

Skriv direkte til mig på besok@skanderborgliv.dk

Hvis du er én af dem, der har fået tilsendt dagens nyhedsbrev af en ven, kan du tilmelde dig kommende nyhedsbreve ved at klikke her.

Det er indtil videre både gratis og helt uforpligtende, fordi vi gerne vil give dig muligheden for at finde ud af, hvad SkanderborgLIV er for en størrelse.

God weekend og endnu engang tak, fordi du læser med.

Billede af Bettina Sønderskov
Billede af skribentens underskrift Bettina Sønderskov Journalist

Mød ham, man ringer til, når man har brug for en million til et projekt i Ry

Torben Andreassen, Kvickly, Ry

For 22 år siden blev Torben Andreassen ansat som varehus-chef i én af landets mindste Kvickly butikker. I dag er han manden, man ringer til, når man har brug for en million til et projekt i Ry. Forleden afleverede han sin opsigelse som 56-årig - uden at have et nyt job på hånden. Hvorfor han gjorde det, og hvordan han drømmer om fortsat at spille en rolle i udviklingen af Ry som attraktivt bysamfund og turistdestination året rundt, kan du læse om her.

Mød Rys hårde inderkerne: De får tingene til at ske

I Ry ved cityformanden, præcis hvem hun kan tilkalde, når noget skal gøres, og så har byen en ualmindelig rundhåndet brugsforening og et aktivt foreningsliv. Det er ifølge, Karl-Erik Jørgensen, som selv har været frivillig i Ry igennem fire årtier, forklaringen på, at der "altid sker så meget i Ry." Mød den hårde inderkerne og bliv klogere på, hvordan de i Ry med en ny paraplyforening vil sikre, at byudviklingen ikke går i stå, når "veteranerne" trækker sig.

Fra klub med støvet image til én af Rys mange velgørere

Ole Lucassen, Ry Rotary

For 12 år siden var Ry Rotary havnet i et vadested. Der kom ingen nye medlemmer til. Klubben kæmpede med et småstøvet ry og havde lukket sig for meget om sig selv. Hvordan den velgørende forening ændrede på den  kedelige udvikling ved at spille en langt mere aktiv rolle i udviklingen i Ry, og hvilken kæmpegave klubben forleden gav byens nye plejecenter, kan du blive klogere på her.

Nej, det skal ikke være dyrere at bo i Skanderborg Kommune

Det Konservative Folkeparti forlod torsdag aften forhandlingerne om næste års budget i Skanderborg Kommune. Det skyldes først og fremmest, at partiet ikke kan acceptere de skattestigninger, som resten af byrådet lige nu har på tegnebrættet for at få økonomien til at hænge sammen i den vækstende kommune.

- Vi har igen i år ønsket mere fokus på driftsoptimeringer og konkurrenceudsættelse, der kunne frigive midler til  eksempelvis at rulle skattestigninger tilbage og styrke velfærdsområderne. Det er der ikke er opbakning til. De andre partier fastholder, at skatten skal stige de kommende år, siger Konservatives byrådsmedlem, Thomas Cordtz.

Han henviser blandt andet til en undersøgelse fra 2020, hvor Dansk Industri har set nærmere på Skanderborg Kommunes potentiale og mulighed for at spare millioner ved at få flere private udbydere til at tage sig af driftsopgaver for kommunen. På det punkt er Skanderborg Kommune i øjeblikket langt under landsgennemsnittet. I den seneste undersøgelse af kommunens erhvervsvenlighed, som vi satte spot på tidligere på ugen, er brug af private leverandører således også den kategori, hvor Skanderborg Kommune ligger lavest med en plads i midterfeltet som nummer 56.